Hello There, Guest! Login Register


Filtrare apa pentru brew (Aeropress, V60 etc.)

#1
Am cautat (functia search de pe forum) si nu am gasit informatii despre filtrarea apei pentru celelalte metode de preparare (Aeropress, V60 etc).
Tinand cont de recomandarile pentru filtrarea apei pentru espressor (in principal BWT) am incercat sa aflu mai multe informatii despre filtrarea cu cana filtranta de la BWT.
Am fost surprins ca nu am gasit decat 2-3 site-uri in Romania care comercializeaza cana BWT, in rest Brita, Laica samd.
Va rog sa ma lamuriti, daca se poate:
1. BWT nu mai produce cani filtrante;
2. Canile BWT sau consumabilele sunt mai scumpe fata de produsele concurentilor;
3. Folosind canile BWT nu se obtine o calitate buna a apei filtrate?
Va multumesc.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#2
De ce neaparat BWT, ce crezi ca au in plus ?
Filtrarea cu carbune activ este aceeasi ca principiu de baza la toti, doar nu crezi ca unii au "aditivi" care ii fac mai speciali...
Poti lua linistit un Aquafor, e "cu 4 zecimale" Wink
 
Reply
#3
Pentru preparare la filtru nu e o problema calcarul, deci poti lua o serie de alte filtre mai ieftine decat cele cu rasina schimbatoare de ioni. Eu unul vad perfecti acei saculeti foarte ieftini de la BWT, daca tot vorbeai de ei, caci au si carbune activ care atrage clorul si alte nuante nedorite de gust si miros. Daca iti cumperi un filtru mai mare, atunci ar fi elegant sa aiba si filtru de sedimente nu numai de carbune activ, caci apa vine cu rugina si alte impuritati, deseori gasind bolovani chiar in sita mare a fiecarui robient de apa. Daca te mai iei sa desfaci cu bonfaierul filtrul vechi, vezi totul mai clar. 

Oricum, trebuie luat in considerare ca intr-o bautura la filtru nu mai ai atatea substante solubile ca in espresso, care sa mai "mascheze" din calitatile apei, astfel ca o apa proasta se va simti mai nasol in gust.



[Image: Hsgb5H1.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#4
Folosesc apa plata pentru brew, nu prea gasesc Bucovina si atunci merge si  AquaCarpatica sau altceva.
Calcarul il observam imediat in fierbatorul anterior (perete sticla) dar si la Brewista pot vedea usor depunerile de calcar.
As fi vrut sa incerc o cana filtranta pentru a renunta la caratul bidoanelor, mai ales ca nu gasesc de fiecare data acelasi sortiment de apa (si difera gustul final din ceasca) si am intrebat de BWT pentru ca am citit pe forum ca majoritatea folosesc filtrele de apa BWT (sau poate am dedus eu in mod gresit).
Pentru ca am citit (pe net) pareri pro si contra Brita, pro si contra Laica samd am incercat sa ma informez despre cana BWT.
Tot din cele citite, toti spun ca indeparteaza gustul de clor, metalele grele .... blah blah, doar pentru BWT se specifica faptul ca ar elibera in apa si ioni de Mg2+
Bineinteles doar prin analize de laborator, comparative, s-ar putea verifica spusele ...
Si atunci nu mi-a ramas decat varianta "intreaba pe cineva care a folosit si e multumit de rezultat".
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#5
(24-02-2018, 00:34)Lyvyoo Wrote: ... nu mai ai atatea substante solubile ca in espresso ...

Mmmm ... nu sunt de acord cu tine Smile

Hai sa facem un mic experiment mental. Sa presupunem ca avem un refractometru la indemana si doua cafele, un espresso si o cafea pregatita la presa franceza.

Masuram cantitatea de solubile din espresso cu refractometrul si obtinem un multumitor TDS de 10%. Dupa care masuram cantitatea de solubile din cafea preparata la presa franceza si obtinem un la fel de multumitor TDS de 1,3%.

Daca ne uitam la reteta folosita pentru prepararea celor doua cafele vedem ca s-a folosit in abele cazuri aceeasi cantitate de cafea, respectiv 15g in portafiltru pentru espresso si 15g in presa franceza. Pentru espresso s-a mers pe o ratie de 1:2 si pentru presa franceza s-a mers pe o ratie de 1:15, adica in ceasca de espresso avem 30g de cafea si in ceasca de cafea "presata in stil francez" avem 225g.

Daca facem un calcul bazat pe citirile de mai sus rezulta ca, in cazul bauturii espresso, cantitatea de solubile este de 3g, iar in cazul bauturii preparate cu presa franceza, cantitatea de solubile este de 2,93g. Sau utilizand un alt indicator cunoscut in lumea baristilor si anume randamentul extractiei (extraction yield), acesta este de 20% in cazul esrepssoului si de 19,5% in cazul presei franceze.

Practic cantitatea de solubile in cazul unui espresso extras corect si in cazul unei cafele preparate la fel de corect utilizand ca metoda alternativa presa franceza, este aproape identica. Diferenta o reprezinta cantitatea de solvent adica apa. Pentru o extractie violenta cum este cea espresso se pot obtine 3g de solubile din cafeaua macinata utilizand doar 27g de apa, in conditiile in care pentru o metoda alternativa cum este presa franceza, pentru a scoate din cafeaua macinata 3g de material solubil sunt necesare circa 220g de apa, adica aproape de opt ori mai mult.
 
Reply
#6
O fi extraction yield la fel, dar gustul zice altceva...
Dilueaza espresso-ul la acelasi raport ca un brew si compara-le... espresso-ul a devenit o apa chioara.
 
Reply
#7
Nu discut gustul ...

Eu punctez faptul ca bauturi pe baza de cafea preparate utilizand diferite metode, daca sunt extrase corect, odata baute, continutul de solubile ingurgitat este acelasi.
 
Reply
#8
Daca ne luam numai dupa TDS, putem face si doar din sare ce concentratie dorim...  Big Grin
Prin prisma dinamicii extractiei se poate sa fie extrase alte elemente in functie de modul de preparare, nu?
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Inainte sa o ia discutiile foarte pe alaturi, m-ar interesa ce solutii de la BWT folositi si ce experiente aveti cu ele.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
Refractometrele dedicate evaluarii continutului de solubile de cafea precum VST Lab, sunt calibrate doar pentru acest tip de masurare. Adica daca vrei sa masori diferenta de solide dizolvate intr-o cana de apa si intr-o cana de apa cu sare un aparat de tipul VST Lab nu va indica mare lucru sau daca va indica ceva valorile sunt complet irelevante. Pentru a determina continutul total de solide dizolvate intr-o apa se folosesc aparate special calibrate pentru asa ceva.

Dar sunt complet deacord ca din punct de vedere al compusilor aromatici (adica acei compusi cu proprietati organoleptice) proportile in care acestia sunt transferati catre solvent difera in functie de multi parametrii si in principal de metoda folosita.

Practic din cafeaua macinata regasim in apa carbohidrati, cofeina, acizi, grasimi. Fiecare din aceste componente are o dimensiune mai mare sau mai mica, asa incat daca preparam o cafea utilizand ca metoda alternativa filtrul de hartie, probabil ca parte din carbohidrati si o parte din grasimi (moleculele cu dimensiuni mai mari) nu o sa se regaseasca in aceeasi proportie ca intr-o cafea preparata cu presa franceza.

Dar in ce priveste cofeina de exemplu, pentru un EY de 20% in cazul espresso si un EY de 19% in cazul unei prese franceze cantitatea transfrata solventului este cam aceeasi.
 
Reply
#11
Dacă aveți la dispoziție un pliculeț de Third Wave Water sau dacă încercați una din rețetele de remineralizare de pe Barista Hustle, de exemplu, veți vedea că e o diferență enormă între o apă plată / filtrată și o apă remineralizată corect.

Alcalinitatea și duritatea apei, precum și din ce sunt provenite ele, determină modul în care se extrag solubilele și aciditatea cafelei rezultate.

Third Wave Water e o rețetă foarte bună (ca rezultat) și ușor de făcut. Doar trebuie dizolvat pliculețul într-un galon de apă RO sau distilată.

BWT are o variantă de remineralizare, dar din ce am citit este foarte inconstantă.

Third Wave Water au la Steam, la Van Fruct (unde vând la pliculeț) și, din ce știu, în curând va aduce răzvanmb la Tastecrafters.

Încercați o dată și comparați. Veți avea o mică (mare) revelație.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#12
https://thirdwavewater.com/products/5-ga...ic-profile
 
Reply
#13
Eu am pt 1 galon, dar e același lucru.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#14
Third Wave este pentru apa osmozata sau filtrata agresiv. Remineralizarea are logica cand continutul de Ca si Mg este foarte mic.
Steam are sistem de filtrare cu osmoza inversa, o tehnica de filtrare foarte agresiva, ce necesita reintroducerea in sistem a unei cantitati de minerale
 
Reply
#15
(24-02-2018, 11:42)eugenm Wrote: Third Wave este pentru apa osmozata sau filtrata agresiv. Remineralizarea are logica cand continutul de Ca si Mg este foarte mic.
Steam are sistem de filtrare cu osmoza inversa, o tehnica de filtrare foarte agresiva, ce necesita reintroducerea in sistem a unei cantitati de minerale


Third Wave Water se folosește cu apă distilată / filtrată prin osmoză inversă pentru că altfel ai avea rezultate diferite în funcție de apa pe care o folosești.

Dar ideea e ca formula lor să aibă ca rezultat apa pe care ei au testat-o.

Remineralizarea are logică mereu, pentru că nu există nicio apă în comerț care să se apropie de ce ai nevoie pentru cafea.

Bagă o tură de TWW și compară cu ce folosești acum. Vei vedea că sunt diferențe mari de gust.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#16
1. Recomandare din manualul "Cana filtranta B.W.T. – Penguin 2,7 L. – LONG LIFE"
"Pentru oamenii cu deficienta imunitara (varstinicii si copiii) – va rugam FIERBETI apa filtrata
inainte de a o utiliza!"

2. Recomandare din manualul "Cană filtrantă BRITA cu MAXTRA!"
Pentru anumite persoane (de ex. pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau pentru copii), se recomandă de obicei fierberea apei de la robinet; acest lucru este valabil şi pentru apa filtrată BRITA.

Nu am cautat si in alte manuale, probabil au aceeasi recomandare.

De aici deduc ca apa de la robinet trebuie fiarta (pentru mai multa siguranta).

In acest caz as renunta la cana filtranta, as fierbe apa si apoi as folosi un filtru V60 pentru a retine impuritatile.
Pareri?
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#17
Clorul se duce prin fierbere ? Confused Huh
 
Reply
#18
Apa de la Apanova (de exemplu) este deja sigura pt baut potrivit analizelor si asta ar fi obligatia lor in calitate de concesionari ai serviciului public de furnizare a apei, doar ca are ceva gust de clor. Banuiesc ca aceeasi situatie este in toate orasele, cu concesionarii serviciului pt furnizarea apei.

Recomandarea cu fierberea se refera probabil la situatii in care apa nu provine de la retea.

Deci parerea mea e ca solutia cu cana filtranta ar fi buna, pt V60, ma intanta si pe mine faza cu Magneziul. La birou avem deja un filtru M4 Bluestar, romanesc insa zic ca isi face treaba bine.

Pt espresso, insa, e nevoie si de o solutie de detartrare. Eu am folosi saculetul de la Bilt putin timp, acum folosesc Bucovina si probabil ca o sa apelez la un BWT pt dedurizare pt a nu mai polua aiurea cu plastic. Parea ok saculetul de la Bilt, dar cumva subiectiv nu prea aveam incredere.

De ce zici ca BWT nu mai face cani filtrante?

Aici zic ca trebuie fiarta 15 min ca sa se elimine clorul, destul de dificil: https://homebrew.stackexchange.com/quest...-tap-water
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#19
http://www.doctorulzilei.ro/cum-sa-elimi...-naturala/
sau
https://www.mariusmatache.ro/clorul-si-apa-potabila/

si un studiu privind calitatea apei, interesant de parcurs
http://www.anpm.ro/documents/22553/0/Stu...53e51547de
O mentiune: la pag. 55, tabelul pentru Escherichia coli este gresit (preluat de la Număr de colonii la 37 °C).

----
LE:
Am inceput sa scriu inainte de cradun si am terminat dupa el.

(24-02-2018, 20:09)cradun Wrote: De ce zici ca BWT nu mai face cani filtrante?

Nu am zis ca nu mai face, am gasit doar 1-2 magazine online care comercializeaza cana BWT spre deosebire de concurenta (prezenta in mult mai multe magazine).
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#20
(24-02-2018, 19:09)lracu Wrote: 1. Recomandare din manualul "Cana filtranta B.W.T. – Penguin 2,7 L. – LONG LIFE"
"Pentru oamenii cu deficienta imunitara (varstinicii si copiii) – va rugam FIERBETI apa filtrata
inainte de a o utiliza!"

2. Recomandare din manualul "Cană filtrantă BRITA cu MAXTRA!"
Pentru anumite persoane (de ex. pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau pentru copii), se recomandă de obicei fierberea apei de la robinet; acest lucru este valabil şi pentru apa filtrată BRITA.

Nu am cautat si in alte manuale, probabil au aceeasi recomandare.

De aici deduc ca apa de la robinet trebuie fiarta (pentru mai multa siguranta).

In acest caz as renunta la cana filtranta, as fierbe apa si apoi as folosi un filtru V60 pentru a retine impuritatile.
Pareri?


Îngrijorarea ta este să nu te îmbolnăvești bând apa de la robinet, filtrată?

Cănile-filtru nu garantează îndepărtarea microorganismelor, de aceea e și acel disclaimer.

În mod normal, apa de la robinet, oriunde în Uniunea Europeană, este potabilă. Deci nu ar trebui să ai acest risc.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#21
Clorul se inlatura relativ usor prin fierbere  problema este cloramina care este mult mai greu de indepartat.

(24-02-2018, 20:41)rdumitrescu Wrote: Îngrijorarea ta este să nu te îmbolnăvești bând apa de la robinet, filtrată?
...
În mod normal, apa de la robinet, oriunde în Uniunea Europeană, este potabilă. Deci nu ar trebui să ai acest risc. 

In zona in care locuiesc, pe timp de vara cel putin, nu pot consuma apa de la robinet. O folosesc la gatit dar nu ca apa de baut.
La serviciu consumam apa de la robinet fara probleme (pana anul trecut cand am observat ca gustul acesteia nu mai este cel stiut).
Iasi este alimentat din doua surse: o sursa de apa subterana (Timisesti, la aproximativ 100 km) si o sursa de suprafata (raul Prut, apa este tratata la Statia de Tratare Chirita).
Cei din Iasi pot confirma diferenta dintre apa de la Timisesti (potabila, gust bun, fara miros)  si cea de la Chirita (potabila, dar uneori gustul si mirosul ...)

 
(24-02-2018, 20:41)rdumitrescu Wrote: Cănile-filtru nu garantează îndepărtarea microorganismelor, de aceea e și acel disclaimer.

Tocmai asta am vrut sa subliniez, nu exista garantia ca au fost indepartate in totalitate microorganismele.
Si atunci m-am intrebat: De ce sa mai folosesc o cana filtranta daca tot trebuie sa fierb apa?

Aici mi-a raspuns Renatoa:
(24-02-2018, 20:08)renatoa Wrote: Clorul se duce prin fierbere ? Confused Huh
Da, se duce dar greu, iar cloramina si mai greu.
Deci filtrarea tot isi are rostul ei.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#22
Din testele mele sistemele de filtrare cu schimb de ioni ( Ca si Mg cu Na) tip BWT sau orice alta marca sunt de cele ma multe ori neinspirante  pentru brew si dezastruoase pentru ceaiul devarat, din planta camellia sinensis. Cea mai buna solutie de brew testat de mine de departe este TWW ( third wave water), cu care am si demarat importul si distributia, fiind 110% convins de teste. 

Orice alte solutii de filtrare vor fi in directa dependenta de compozitia apei de la retea asa ca nu exista o marca/solutie universal valabila pentru ca va lucra mereu pe o apa mereu diferita. Din intamplare se poate intampla ca in nu stiu ce locatie din Romania apa de acolo filtrata cu cana de filtrare marca X sa aiba o compozitie excelenta pentru brew. Va fi doar o intamplare fericita, nu inseamna ca poate fi replicata experienta oriunde cu orice apa. Ca si la mancare, ingredientele conteaza enorm iar reteta ( filtrul/marca) aplicata intocmai va rezulta in gusturi diferite. 

Pentru colegii espressomani care vor sa se convinga imi pot scrie un mesaj si va pot trimite gratuit ( in limita unui numar total ) un pliculet TWW dizolvabil in 3.8 litri de apa distilata ( exclusiv transport). 

Disclaimer : solutiile de remineralizare gen TWW nu garanteaza un gust bun. Acesta este dependent de cafea, reteta, papile gustative, preferinte. In mod cert ce pot spune din teste este ca reteta TWW la cele mai multe din cafele reuseste sa separe aromele foarte clar, ceea ce face experienta mult mai interesanta. De cele mai multe ori apele plate pe care le foloseam inainte ( Bucovina si Carpatica) anuleaza complexitatea, rezultand cu greu o experienta interesanta.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#23
TWW este un "corector" aplicat dupa o metoda de filtrare agresiva?
Sau poate fi aplicat si in alte conditii?
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#24
Despre potabilitatea apei, nu mi-am pus problema si probabil nu o sa mi-o pun prea curand cel putin cat am sa locuiesc in Bucuresti. Beau de mic copil apa de la robinet, nu am experimentat niciodata probleme, nu am avut analize medicale ciudate care sa ma puna pe ganduri, nu mi se pare ca miroase ciudat si oricum sunt convins ca stocarea apei in sticle de plastic (PET-uri) reprezinta un hazard medical mai mare comparativ cu consumul de apa de la robinet.

Legat de calitatea apei s-au facut nenumarate teste si cercetari pentru a putea contura o serie de recomandari care sa conduca catre o extractie mai gustoasa: Recomandari (fostul) SCAA

Pentru Bucuresti (zona centrala), un buletin de analiza chimica arata asa: Apa robinet Bucuresti

Sunt dispus sa fac un pariu ca apa de la robinet filtrata cu carbon activ utilizata in extractia de cafea va bate detasat in blind testing o cafea extrasa cu apa distilata + TWW.

Apa distilata este H2O + aproape nimic, in care daca se mai dizolva ceva Magneziu, Calciu si Sodiu NU va rezulta niciodata acelasi lucru cu o apa imbogatita cu multi alti compusi chimici fie ea si cea de la robinet.

Legat de fierbere va atrag atentia ca este o practica ce va dauna gustului de cafea. Totalul de solide dizolvate, inclusiv Ca si Mg sunt componente ce nu se regasesc in apa vaporizata in procesul de fierbere. Adica, in momentul in care fierbem apa, o parte din aceasta se degaja sub forma de gaz, dar continutul de solide ramane intact, practic apa ce ramane in recipientul pus pe foc va fi mai concetrata in Ca si Mg si alte solide, deci mai dura.
 
Reply
#25
(24-02-2018, 22:17)eugenm Wrote: ... continutul de solide ramane intact, practic apa ce ramane in recipientul pus pe foc va fi mai concetrata in Ca si Mg si alte solide, deci mai dura.

Cred ca este partial adevarat, depunerile de calcar (probabil si alte minerale) de pe peretii vasului in care se realizeaza fierberea, fie ea apa de la robinet sau apa imbuteliata, conduc la concluzia ca prin procesul de fierbere o parte din minerale sunt eliminate din apa.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#26
Cantitatea de care vorbesti este foarte mica. Practic cand racesti apa ce a fiert, daca faci un simplu test de duritate ai sa vezi ca aceasta a crescut comparativ cu situatia initiala.
De aceea utilizarea apei din boilerul espressorului pentru infuzia de ceai este o reteta catre un gust neplacut si fad.
 
Reply
#27
Mai apar problemele mentionate mai sus daca nu se ajunge la punctul de fierbere ?
De ex eu iau ibricul de pe foc la 88 grade, de abia au inceput sa se degaje basicutzele.
 
Reply
#28
Se diminueaza semnificativ dar nu integral. In teoria mecanicii statistice se puncteaza foarte clar ca temperatura reprezinta o medie a energiilor cinetice ale moleculelor ce compun substanta. Acest lucru inseamna ca daca presupunem prin absurd ca am putea masura temperatura fiecarei molecule, vom obtine un numar suficient de mare cu temperaturi semnificativ superioare valorii de 100gr.C.
 
Reply
#29
Concluzia mea nu se bazeaza pe masuratori ale duritatii apei dupa fierbere ci doar pe observatii vizuale. Cana in care fierb apa trebuie curata o data pe saptamana sau o data la doua saptamani, functie de apa pe care o fierb.
 
(24-02-2018, 22:44)renatoa Wrote: Mai apar problemele mentionate mai sus daca nu se ajunge la punctul de fierbere ?
De ex eu iau ibricul de pe foc la 88 grade, de abia au inceput sa se degaje basicutzele.


Fierbere inseamna, pentru mine, aproximativ 10 minute.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
#30
(24-02-2018, 22:17)eugenm Wrote: Sunt dispus sa fac un pariu ca apa de la robinet filtrata cu carbon activ utilizata in extractia de cafea va bate detasat in blind testing o cafea extrasa cu apa distilata + TWW.

Apa distilata este H2O + aproape nimic, in care daca se mai dizolva ceva Magneziu, Calciu si Sodiu NU va rezulta niciodata acelasi lucru cu o apa imbogatita cu multi alti compusi chimici fie ea si cea de la robinet.

Din punctul meu de vedere, este inutil, din moment ce, așa cum am zis, am făcut deja asta. Când ajungi la un pliculeț de TWW sau la o farmacie cu laborator, dă-ne un semn la ce concluzie ai ajuns.

Până atunci, îți las un post interesant de citit.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)