Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri (/Thread-Rasnita-Lelit-PL043MM-Pareri-calitati-minusuri)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - Lyvyoo - 30-11-2013

Rasneste mai multa cafea pe puncte mai indepartate ca sa fii sigur ca nu iti vine macinatura ramasa in interior (retentia era de vreo 2g daca nu ma insel).

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - TudorP - 30-11-2013

Am probat chestia asta timp de jumatate de ora, mereu dandu-i cate doua dupa cap, sa fiu sigur ca nu ramane acel rest de un gram si ceva doua de cafea macinata in partida anteriora.
Deci chiar nu glumesc, Course la mine inseamna fin, si Fine e mai gronjuros.
Si nu eram singur la probe, eram cu sotia, am intrebat-o si pe ea si a spus la fel, sunt inversate setarile clar.
Am ramas tampit !

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 30-11-2013

(30-11-2013, 19:13)decadurabolin Wrote: Deci chiar nu glumesc, Course la mine inseamna fin, si Fine e mai gronjuros.
...
sunt inversate setarile clar.
Eu nu prea inteleg...despre ce setari este vorba?!

Ca sa nu ai dubii despre cum se regleaza rasnitele de genul asta, ca sa nu pierzi cafea cautand prea mult:
Daca vrei fin - roata aia dintata, care sustine borcanul, trebuie sa se invarta asa cum infiletezi un surub(dealtfel, e chiar un surub cu filet), spre stanga cum privesti la rasnita.
Daca vrei coarse - invers, spre dreapta.

Salut si la multi ani.
Ceea ce spui tu este ceea ce este evident, ceea ce se vede si de pe aparat.
Ce spun eu este ca aparatul face opusul.
Din cauza asta am blocat espressor-ul Pure si mi-a sarit in aer PF-ul.
Cand am inceput sa invart spre ,,Course", aparatul macina FIN.
Eu ma refer desigur la setarea de baza a rasnitei, respectiv COURSE - grujos si FINE - fin = gradul de macinatura.

Later Edit : in cartea rasnitei scrie asa (am tradus pe scurt) : pentru a obtine o macinatura fina, invartiti rotita (piesa nr. 2 din poza din carte a rasnitei) in sensul acelor de ceasornic, iar pentru o macinatura mai grunjoasa, invartiti rotita de reglare in sensul invers acelor de ceasornic.
Ma duc la aparat si ma uit la rotita si am asa :
In sensul acelor de ceasornic : COURSE ( + ), respectiv mai grunjos;
In sensul invers acelor de ceasornic : FINE ( - ), respectiv mai fin.

Si apropo, un surub nu se infileteaza in mod normal LA DREAPTA?

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - kum - 30-11-2013

La mine, ca sa rasnesc fin, invart acel surub in sensul acelor de ceas. In sens trigonometric obtin rasnire mai COURSE.
Du-te cu ea in service pentru ca nu e normal. Vezi ca si eu am avut probleme cu ea chiar de la inceput. O perioada nu mi-am dat seama ca rasnita are probleme. La fiecare schimbare de cafea pierdeam intre 50 - 100 de grame pana ii nimeream gradul de rasnire potrivit. Dupa ce mi-au schimbat coroana superioara, nu mai am nici un fel de probleme. Chiar cafea cumparata din mol (aia de la CONTENGO au deschis un stand), prajita de 3-4 saptamani, am luat 100 de grame sa vad cum e, am mutat trei dinti si gata. Am nimerit foarte usor gradul de rasnire. Dupa ce am treminat-o, am revenit la sweet-ul traditional, am mutat inapoi aia 3 dinti si gata.
E foarte buna rasnita daca nu o nimeresti cu probleme :)

Ceea ce spui tu este exact ca in cartea rasnitei, insa rotita aceea mica indica EXACT OPUSUL.
Sa gasesc gradul de macinatura nu cred ca este o problema, doar ca sunt pur si simplu inversate setarile + -.
Rasnita este luata de la cineva de pe forum, nu are garantie decat asigurarea ca ,, nu are nicio problema rasnita si este noua".
Astept sa vad ce mai spune lumea, poate sunt un caz unic. Stima.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 30-11-2013

(30-11-2013, 19:40)decadurabolin Wrote: Si apropo, un surub nu se infileteaza in mod normal LA DREAPTA?

Un surub se infileteaza in sensul acelor de ceasornic.

Asa cum a zis si kum, daca invarti tzumburushul in sensul acelor de ceasornic obtii cafea fina, daca invarti in sens invers acelor de ceasornic, obtii cafea grunjoasa. Din cate inteleg, asa scrie si in carte.

Cu permisiunea lui astinga, iata:
http://www.youtube.com/watch?v=2YRbtGcX0dk
In prima parte se vede cum rasnita este setata pentru cafea fina(secunda 05 - secunda 20) apoi pentru cafea grunjoasa(secunda 21 - secunda 32).

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - iStefan - 30-11-2013

Ce stand si la ce mall a deschis Contego?
Noi nu avem standuri in mall-uri!! Poate imi dai mai multe amanunte, ca poate copiaza cineva marca.... folosind ConteNgo!!!

(30-11-2013, 21:17)hateganul Wrote:
(30-11-2013, 19:40)decadurabolin Wrote: Si apropo, un surub nu se infileteaza in mod normal LA DREAPTA?
Asa cum a zis si kum, daca invarti tzumburushul in sensul acelor de ceasornic obtii cafea fina, daca invarti in sens invers acelor de ceasornic, obtii cafea grunjoasa. Din cate inteleg, asa scrie si in carte.

Ok, eu asta si am zis mai sus.
Cartea spune: pentru fin, dai in dreapta, respectiv sensul acelor de ceasornic !
Pentru grunjos: contra acelor de ceasornic, deci invarti in stanga !

Atunci de ce pe rotita apare : in dreapta grunjos (Course), in stanga fin (FINE) ???
Aici este problema mea. De ce sunt inversate comenzile ?

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - axy76 - 30-11-2013

clar in cazul tau acel plastic care te ajuta la utilizare sistemului stepless a fost imprimat gresit.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - SudTeamRomania - 30-11-2013

Posibil a fost curatata si la montare nu s-a tinut cont de ordinea initiala, zic !

(30-11-2013, 22:34)axy76 Wrote: clar in cazul tau acel plastic care te ajuta la utilizare sistemului stepless a fost imprimat gresit.

Nu este imprimat gresit, este exact ca toate rotitele care le gasesc in poze, pe google, pe Lelit pl043mm.
Cel mai probabil e ceva cu asamblarea produsului, asa cum a spus si Team.
Voi contacta vanzatorul sa imi spuna ce si cum, desi chiar daca ar sti ceva, nu stiu daca mi-ar spune.
Stima.

Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 30-11-2013

(30-11-2013, 22:26)decadurabolin Wrote: Atunci de ce pe rotita apare : in dreapta grunjos (Course), in stanga fin (FINE) ???
Sa inteleg ca butonul arata altfel decat aici:
http://www.jetblackespresso.com.au/Portals/3/images/Lelit%20PL043MM%20side%202.jpg
?!

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - baloozzy - 01-12-2013

(30-11-2013, 22:26)decadurabolin Wrote: Aici este problema mea. De ce sunt inversate comenzile ?
Pai una-i roata, altul este surubul. Dreapta la surub da stanga la roata, nu asa?

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - gabone06 - 01-12-2013

Rasnita mea are 3 zile, astazi am luat cafea de la Haig K..... armeanul din Grigore Manolescu. Asa cum era setata rasnita s-a blocat si nu a rasnit nimic. A mai patit cineva asa ceva??? E rasnita proasta, cafeaua sau EU???

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - kum - 01-12-2013

(30-11-2013, 21:35)Stefan Iordache Wrote: Ce stand si la ce mall a deschis Contego?
Noi nu avem standuri in mall-uri!! Poate imi dai mai multe amanunte, ca poate copiaza cineva marca.... folosind ConteNgo!!!

E vorba de recent deschisul Mall din Galati. Nu au site, dar au pagina de facebook.
Nu au nici o firma la vedere aia de la standul de care vorbeam.
Da' i-am intrebat eu daca o prajesc local si mi-a zis tipa de acolo ca prajitoria e la Bucuresti. Acum imi dau seama ca am scris prost. E vorba de Leonardo Cafe. Citisem azi pe forum legat de Contengo si mi-a ramas numele in memorie. Da' acum am cautat prin History si am gasit ca e vorba de Leonardo Caffe (cautase atunci cand am cumparat). Deci Leonardo, nu Contengo. Blush
Imi cer scuze pentru incurcatura!

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - TudorP - 01-12-2013

(30-11-2013, 23:56)hateganul Wrote:
(30-11-2013, 22:26)decadurabolin Wrote: Atunci de ce pe rotita apare : in dreapta grunjos (Course), in stanga fin (FINE) ???
Sa inteleg ca butonul arata altfel decat aici:
http://www.jetblackespresso.com.au/Portals/3/images/Lelit%20PL043MM%20side%202.jpg
?!

Rotita arata exact ca in poza.
Dar cand vreau sa setez sa ranseasca fin, invart roata spre dreapta, respectiv Course, si cnad vreau mai grunjos, trebuie sa rotesc rotita spre stanga, adica la aparatul meu, spre Fine.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - axy76 - 01-12-2013

inca sustin ca rotita este imprimata gresit :). Daca aveai pusa tija invers, butonul in partea stanga, totul era corect. Este neplacut ca principiu insa nu te va afecta in procesul de rasnire unde reperul este pe roata mare dintata.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - sms - 01-12-2013

si la mine e ca la axy76. singura problema e marcajul rotitei

Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 01-12-2013

Se pare ca exista modelul cu volan pe stanga si modelul cu volan pe dreapta : ))

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - kum - 01-12-2013

Yeap... Se pare ca sunt doua modele: unul cu FINE in dreapta rotitei (ca in poza lui axy76 si cum am si eu - vezi poza atasata) si cu FINE in stanga rotitei (ca in poza lui hateganul).

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - TudorP - 01-12-2013

Doamne, a dat Dumnezeu si acum de 1 decembrie, ziua romanilor de pretutindeni, am rezolvat misterul :)))
Deci la mine este exact invers ca in poza lui Axy, respectiv sunt inversate comenzile.
Ma bucur ca m-am facut cumva inteles.
Deci rotita este printata gresit.
Stima, Tudor.

Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 01-12-2013

(01-12-2013, 11:34)kum Wrote: ...
cu FINE in stanga rotitei (ca in poza lui hateganul).
Poza nu imi apartine, e de pe ceva site australian.
Mai in gluma, mai in serios, aia au volanul pe dreapta :) deci a lui decadurabolin e dupa logica englezeasca £

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - astinga - 01-12-2013

(01-12-2013, 11:39)decadurabolin Wrote: Deci rotita este printata gresit.
Stima, Tudor.

Posibil melcul sa fie pus la montaj invers.
Ai rasnita de stangaci.:)

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - ovisod - 03-12-2013

Salutare, am si eu o intrebare de incepator absolut: la PL043MMI cum imi dau seama unde este punctul 0 sau cand se pot lovi cutitele?

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - kum - 03-12-2013

Daca dai recipientul de boabe (borcanul de plastic ala mare) deoparte vei vedea cele doua parti cutite: cel superior (corp comun cu (,) coroana) si cel inferior. In momentul in care incepi sa rotesti de rotita in sesul FINE (deci macinatura din ce in ce mai fina, adica infiletezi), prima data se misca doar coroana (cutitul superior). Cand ajungi la punctul in care cele doua cutite se ating, in miscare va fi angrenat si cutitul inferior. Vei vedea ca se rotesc ambele cutite impreuna. Punctul din care devine vizibila aceasta miscare este punctul in care se ating cele doua cutite.

RASNITA NU TREBUIE SA FUNCTIONEZE IN ACEST TIMP.

Sper ca am explicat bine fenomenul.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - ovisod - 03-12-2013

@kum, multumesc mult pentru raspuns.
Cred ca am inteles, am facut acea rotatie catre macinatura mai fina pana cand am simtit ca s-a intepenit coroana (corpul superior de culoare neagra), si nu am fortat mai mult pentru ca mi-a fost teama.
Am facut un semn pe acea pozitie (sper sa fi facut bine), dupa care m-am "indepartat" de acel punct rotind catre "Coarse".
Insa am o nelamurire: rotind spre "Coarse" (sens invers acelor de ceasornic) este ok sau nu sa ajung iarasi in acel punct cu semn (deci din directie inversa)?
Intreb asta pentru ca in continuare am cafeaua prea fina.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - kum - 04-12-2013

Hmmm... La mine e doar un sfert de circumferinta de la punctul unde se ating cutitele pana la punctul in jurul caruia macin cafeaua.

Ce cafea folosesti?

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - ovisod - 04-12-2013

(04-12-2013, 00:29)kum Wrote: Hmmm... La mine e doar un sfert de circumferinta de la punctul unde se ating cutitele pana la punctul in jurul caruia macin cafeaua.
Ce cafea folosesti?
Multumesc, am reusit in cele din urma sa reglez rasnita incat sa obin un espresso dublu in 25 de secunde, asta la circa 90% din o circumferinta fata de punctul 0. Am o cafea Ethiopia Yirgacheffe de la Contego prajita pe 30 noiembrie.

RE: Rasnita Lelit PL043MM - Pareri, calitati, minusuri - hateganul - 04-12-2013

Espresso ala dublu in 25sec trebuie sa si fie bun. Asta inseamna ca trebuie sa il perfectionezi. Si incercand, vei invata !
Daca maine incerci un alt SO, decat EYirga, hmm, sa te vad cum nimeresti rasnita :) O vei face pana la urma, dar, cu multa cafea pierduta si fara sa ajungi la cafeaua "corecta". Apoi vei vrea sa incerci EYirga si BANG...nu-i mai gasesti punctul :)
La incepatori, eu intotdeauna am recomandat espresso-blend. Nu SO-uri. Cu un blend, ai timp sa inveti sa prepari cafeaua. Ai timp sa te perfectionezi. Ai timp sa iti inveti rasnita si espresso-ul. O miscela, in general, este mai iertatoare decat SO. Unde mai pui ca dupa kilograme de miscele vei reusi sa apreciezi SO.
Spor !
;)

Poate ma lamureste si pe mine cineva la ce foloseste punctul ala zero !!!
Nu de alta dar la rasnite de genul asta, pentru espresso, ai o plaja de cel mult 10 dintisori.
Daca vrei mai mult, dai la rotita aia de-ti vine rau si dai, degeaba ca nu mai esti in zona espresso.