Hello There, Guest! Login Register


un coltisor de rai

#1
Rainbow 
suna banal, dar asa este, cel putin pentru mine.

dupa o lunga perioada de Bialetti gazer, ibric, Krups automat am ajuns, in final, la gustul care imi place sa'l am in ceasca.
un set decent, zic eu, pentru incepator in meleagurile espresso.  
  • Gaggia Classic, din '99, ajustata la OPV sa dea cam 9 bari (facut "chior", masurand apa din valva), cu teava abur schimbata pe una de pe Rancilio Silvia (V1/V2), urmeaza sa'i pun un PID (XMT7100) cand imi vin toate componenetele si, poate, un pre-heat cu teava din cupru
  • Mazzer Mini Timer, cu hopperu' scos, si in loc sta tamperul din plastic de la Classic, ca'l folosesc in single-dose
  • Tamper 58.4mm de la dobro_c
  • Latiera de 350ml si 600ml (desi o folosesc doar pe aia mica, cea mare "prinde" apa din teava de abur)
  • Cantar de bucatarie
  • Cafea  [Image: lightbulb.gif]
Per parcurs, daca mai fac cate ceva, mai schimb cate ceva, mai improspatez threadul. 
Extractii reusite tuturor!

[Image: 15048051_1625655350794123_1863608922737213440_n.jpg?]
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#2
felicitari!

sa sti ca si majoritatea dintre noi am parcurs fazele care le descrii: filtru, bialetti, espressor care face presiunea fierband apa, espresor cu pompita ieftin si site presurizate.... nu ne-am nascut cu HX-uri si dual boilere. rasnita e f. buna si asta conteaza mult.

pt reglat presiunea vezi poate reusesti sa iei manometrul care circula pe forum. presiunea are importanta mare la gustul cafelei. asteptam update-uri.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#3
Felicitari, mult succes si cit mai multe extractii excelente, maki!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#4
Bravo dom'le! Speram sa unesti cat mai multi conationali cu forumul  Smile
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47, Cafflano Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30,
 
Reply
#5
Felicitari! Pe hartie de aici am inceput si eu....a urmat o nebunie!
Buna si ideea cu un PID pe Gaggia , fac treaba regulatoarele acestea.
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II, precomanda NicheZero
 
Reply
#6
Extractii reusite si tie maki!
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Honne Home, Kinu M47
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
#7
(12-11-2016, 23:47)Fane Wrote: felicitari!

sa sti ca si majoritatea dintre noi am parcurs fazele care le descrii: filtru, bialetti, espressor care face presiunea fierband apa, espresor cu pompita ieftin si site presurizate.... nu ne-am nascut cu HX-uri si dual boilere. rasnita e f. buna si asta conteaza mult.

pt reglat presiunea vezi poate reusesti sa iei manometrul care circula pe forum. presiunea are importanta mare la gustul cafelei. asteptam update-uri.
mersi, legat de manomentrul forumului era o idee, dar portafiltrul meu e din ala vechi, cu 2 iesiri si nu am unde insuruba manometrul Sad
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#8
Bravo maki si felicitari , acum singura grija e sa nu iasa Dodon , nu de alta dar Maia e chiar simpatica... [Image: wink.gif] .Spor si extractii cat mai bune...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#9
... vezi ai grija ce-ți dorești, că s-ar putea să și primești, spune într-o melodie Andra.....
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#10
Cu Andrelele nu le am , dar de dorit si de primit  , te asigur ca am primit si sunt foarte multumit  [Image: wink.gif] ... si daca s-ar adauga si Maia ....probabil ca ...tanara si simpatica ar suna mai bine ? ( young and restless ) .

@maki
- presupun ca pui si zgucionca si koritsa in cafea...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#11
Felicitari maki!
..carul a pornit din loc Smile
deacum incolo ai cu ce te grabi incet spre invataturile gustului propriu. Success la imbunatatirile care urmeaza.
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#12
Îmi place la nebunie Gaggia asta a ta strălucitoare. Este Bling rău de tot! Râșnita este minunată! O am si eu si am un San Marco instant fără dozator în probe. Mazzer-ul ii da clasă. În plus, pe San Marco cafeaua e caldă la ieșire(1350rpm). La Mazzer SJ nu stiu cate rpm sunt dar macinatura se simte mult mai rece în palmă. Nu în ultimul rând gustul. Ori nu am același grad de rasnire chiar dacă am aceeași curgere ori e mai neuniformă macinatura pe SM dar gustul este diferit la aceeași cafea. Nu cred că va rămâne. Pur si simplu, nu tine pasul cu Mazzer-ul.

Este clar că nu este aceeași macinatura. La Mazzer este super fina. La SM granulația vizibil mai mare. O să incerc mâine o filmare pentru comparație. Curgerea este însă identică.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#13
(13-11-2016, 16:42)palado Wrote: ... vezi ai grija ce-ți dorești, că s-ar putea să și primești, spune într-o melodie Andra.....

Ti-am spus eu ca Maia era simpatica , acu sa vezi cat ma tin astia la Sculeni si adio Baltika No.9 rasvalinoe , Cahor pastoral si Ciumai fara Speranta si Berze albe in cafea...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#14
(13-11-2016, 19:56)mihneasusan Wrote: Îmi place la nebunie Gaggia asta a ta strălucitoare. Este Bling rău de tot! 
da, imi place mult mai mult cum arata astea decat modelel mai noi Smile
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#15
instalat PID (XMT7100 + PT100).
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#16
.. dar emotiile unde-s ? Smile
chiar nimic nu sa schimbat la gust?
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#17
mm, cred ca's incepator dar nu am primit nimic revolutionar, decat stabilitatea temperaturii de incepere.

dar, mai lucram asupra gustului (mai incerc alte setari a temperaturii initiale) si revin cu update Big Grin
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#18
maki, scuze daca ma bag si eu asa, deodata...dar: i-ai tras un auto-tune, ca se seteze PIDul pe parametrii initiali corespunzator tipului componentelor (si amplasarii acestora in espressor) cit si a sistemului (cum raspunde la comenzi, ca de exemplu, cit de repede se incalzeste, cind conectezi rezistenta la retea)?
In plus mai trebuie cumva sa setezi valoarea de offset, altfel bei cafea extrasa la o alta temperatura decit crezi.
Nu te poti baza pe valori de offset de la alti useri, decit daca senzorul de temperatura este amplasat exact (!) in acelasi loc, si este prins in acelasi mod
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#19
nu'i o problema, ca de asta e forumul - sa discutam Smile

am facut auto-tune, am calibrat senzorul pana a'l instala in apa clocotinda si acum sta pe 105C. trebuie un weekend sa fac mai mult de o cafea pe zi, sa inteleg ce am realizat.
facand una dimineata in graba, nu prea intelegi care'i treaba.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#20
Maki ma tot bag in topicurile tale doar pt ca am o simpatie deosebita pt fratii de peste Prut. Daca imi permiti un sfat : nu-ti irosi energia tehnico creativă pe tunare GC. In afara de reglarea opv pe 9 bar restul nu se merita. O gaggia cu pid e ca o Dacia cu spoilere si roti de Mercedes. Mai bine a suplini lipsurile masinii cu o cafea buna . Si cum ai probleme sa găsesti cafea buna in MD de ce nu-ti canalizezi creativitatea spre un prajitor DIY ? Ti-ar oferi multa satisfactie si ti-ai rezolva si problema cafelei .
 
Reply
#21
azi colisorul arata asa:
[Image: 4rawqcZ.jpg]

incet-incet cred ca Classicul va merge pe pozitie de backup (poate chiar vanduta), dar sa vad mai intai ce ofera Rancilio.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#22
iar de azi asa:

[Image: LuwrGAf.jpg]
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#23
Felicitari maki, deci Silvia se va bucura de un loc mai luminos acum Smile ..si de 8 martie te-ai pregatit bine Smile
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#24
daaaa, mult mai bine e acolo, tre sa mai completez cu niste rafturi pentru accesorii, pachete de cafea, etc.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#25
instalat numai ce meCoffee PID pe Rancilio.
am setat 101C pentru brew (cam 93C apa),
135C pentru abur,
fara preinfuzie, 
si ridicarea presiunii pompei de la 60% la 100% treptat in primele 7 secunde ale shotului.

vedem maine ce se primeste in ceasca, ca asta conteaza.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#26
am facut masuratori azi pentru cele mai folosite temperaturi pentru apa, si cam asta e corelatia dintre temperaturele
meCoffee PID --- apa din grup
98C ------------------------ 91C
101C ---------------------- 93C
103C ---------------------- 95C
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#27
Interesant, se mentine un offset de 8C cu senzorul montat in varful boilerului.
Pe Gaggia estimez 6-7C intre varful boilerului si apa la iesire din grup, respectiv 2-3C intre mijlocul boilerului si apa.
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Honne Home, Kinu M47
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
#28
din cate teste am facut pana acum, am realizat ca Silvia mea corespunde cu valorile de sus din tabelul urmator (adica nu punctul rosu ci valoarea de pe linia de mai sus):
[Image: YDqwa4h.png]

un studiu foarte bun facut, despre stabilitatea Rancilio Silvia, cine vrea sa citeasca, il gasiti aici link spre PDF.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#29
un tamper dinamometric nu strica.
cel mai mult ce mi-a placut, e ca baza superioara e plata si vad daca sta "corect" pe cafea.

[Image: 1I8sCwxm.jpg]
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#30
intram in lumea HX-urilor

[Image: 19765125_1825721987745120_8272902315485167616_n.jpg]
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)