27-11-2015, 20:38
Printr-o suma de imprejurari am ajuns sa intru in posesia a trei cafele Honduras (in stadiu verde).
Una este posibil sa fie de specialitate "Honduras 3", Honduras 1 si 2 fiind de origine.
Profilele de prajire sunt identice pentru H2 si H3, ceva mai bland (30 secunde si 1 grad in minus) pentru H1.
Desi nu mai sunt vizibile, pe "honduras-ul" din mijloc (H2) au fost si inca se pastreaza ceva urme fine de ulei.
Aspectul mi s-a parut ciudat, pentru ca asteptam asta la cafeaua prajita ceva mai intens (a fost de fapt si motivul verificarii).
Densitatile aparente ale H2 si H3 sunt oarecum egale, valoarea mai mica fiind in cazul H3. De fapt, ordinea cresterii densitatii aparente ar fi: H1, H3, H2 (H1 cu aproape 6,8% mai mica decat H2).
Am vorbit astazi cu un prajitor pe tema asta, dar in loc sa fiu lamurit, am ajuns sa am inca si mai multe intrebari.
Dpdv vizual, e clar, nu este un aspect pozitiv, rasnita nu va aprecia nici ea acele uleiuri, insa ce impact are oare asupra gustului?
Este limpede ca am rupt ceva pereti celulari prin prajire sau ca sunt la limita, dar asta nu ajuta oare la difuzia aromelor?
Prezenta unor urme fine de ulei nu este un indicator al faptului ca am atins acea limita, ca am creat un mediu maxim permeabil si in acelasi timp cu suficienta capacitate de retentie pentru arome?
Daca uleiul nu exista la exterior, suprafata bobului fiind permanent uscata (in termeni relativi), avem certitudinea ca prin rasnire rupem suficient de multi pereti pentru a elibera un maxim de arome in timpul extractiei?
Am incercat sa diferentiez gustul dar ... singur, nu reusesc.
(desigur, nu prezinta interes extremele, cazurile in care cafeaua este prea proaspata pentru eliberarea uleiurilor, suficient de veche pentru ca ele sa devina rancede sau prea veche pentru a mai contine ceva)
Ii intreb in special pe cei cu mai multa experienta, dar un raspuns al oricui altcuiva cred ca este binevenit.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"