Hello There, Guest! Login Register


temperatura extractiei - cat de des folositi?

#1
ma intreb, cei cu PID - cat de des operati cu acest parametru?
adica, cat e de des folosit, pana la urma?

sau, de obicei sta setat la 93-94 grade si.. cam acolo si ramane.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#2
(03-12-2017, 12:54)maki Wrote: ma intreb, cei cu PID - cat de des operati cu acest parametru?
adica, cat e de des folosit, pana la urma?

sau, de obicei sta setat la 93-94 grade si.. cam acolo si ramane.

In cazul meu nu exista de obicei. Dispozitia si curiozitatea ma motiveaza sa fac schimbari in retetele de preparare.
De ex, azi am pornit cu 92, 6 gc si sita VST, am modificat la a doua extractie la 91,4 gc.

Acum am aparatul pregatit pentru sita IMS (granulatia va fi putin mai mare) si am setat 92 gc. 
La aceeasi cafea vreau sa pastrez gustul de baza dar sa obtin nuante cu diferite arome. Cafeaua pe care o folosesc se preteaza la extractii la 9 bar.

Orice modificare la parametri aduce schimbari mai mari sau mai mici in solubilitatea cafelei si, de aici, diferente mai mari sau mai mici in gustul cafelei extrase.

Ai un expresor bun.
Cred ca si la tine, pe cafele bune, cu gust bogat, este bine sa experimentezi si sa te joci cu temperatura, cu sitele cu macinatura si cu dozele
La cafele dificile si modificarea presiunii ajuta la obtinerea unui gust mai bun.
Apare surpriza in gust si, odata cu asta, creste dorinta de a bea mai multe shoturi Rolleyes .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
operez cu acest parametru la schimbarea pungii de cafea - chiar daca este o cafea cunoscuta mie, de la acelasi prajitor, sarjele, profilul de prajire, durata de degazare, conditiile atmosferice actuale, toate astea cer ajustarea retetei de extractie pe placul meu - si aceasta procedura contine si parametrul temperatura de extractie. Chiar in dimineata asta, de exemplu, am reajustat temperatura pentru o cafea pe care am avut-o in hopper si ieri, si alaltaieri. Dar da, citeodata nu simt nevoia sa ajustez nimic cu zilele.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
@RaduCarutasu && @VladP, mersi de raspunsuri.

problema e ca nu am PIDul montat si, banal, nu ma lamuresc in schema de conectare.
incerc sa gasesc motive sa las ideea de montaj, dar vad ca nu ar trebui (ceea ce si eu stiam, dar am vrut sa ma asigur).
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#5
si eu cand incep o punga de cafea, fac incercari de temperatura si rasnire ca sa ma lamuresc cum si ce gust da cafeaua.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#6
Personal stau in zona 91.5 destul de des cand am doar o punguta de cafea. Totusi stiu ca temperatura medie de extractie reala va fi in jur 92 grade, am masurat. De aici vine necesitatea masurariii regimului termic al fiecarui aparat in parte, sunt diferente uneori mari intre ce "spune" PID ul si ce scoate in realitate aparatul.

Cred ca realist putem translata retete/temperaturi doar pe aparate identice, sa zicem posesori de Expobar DB, sau de nu stiu ce HX E61, sau de vreun Lelit, etc. Chiar si acolo avem variabile multe care fac din sincronizarea temperaturilor un chestie relativa : sitele folosite,  dimensiunea sitelor, prospetimea cafelei ( daca am compara cafele identice, poti fi diferente foarte mari intre prima spatamana de la prajire si a 3 a sa zicem). 

Utila e modificarea temperaturii cand in mod constant, intr un interval de extractie rezonabil, 25-30 de secunde, pentru o doza de 18 g/ 36 ml sa zicem nu iti iese ceva baubil in ceasca. Un prajitor care se respecta trebuie sa livreze "sweet spot" ul cafelei in acest interval si de regula cei pro asa se orienteaza. Nu prajeste nimeni sa se poata extrage doar pe OZN uri cu profilare de debit cum e Mina sau Slayer. Daca nici schimband temperaturile intre 90 si 94 nu gasesti ce cauti, e o problema cu cafeaua si nu cu aparatul, asa ca trebuie discutat cu cel care a prajit o.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)