Hello There, Guest! Login Register


sfaturi achizitie noua ( buget 2000E+ )

La Bianca se poate folosi padela pentru a controla debitul si implicit presiunea. Asta iti ofera psoibilitatea de a controla inclusiv preinfuzia, chiar daca alimentarea se face din rezervor. Acelasi lucru il poti face si cu alte aparate cu E61 cum este Profitech 700 daca le pui kit-ul acela cu robinet si manometru. Espresoarele cu pompa rotativa pot face preinfuzie si la presiunea de retea in cazul in care sunt conectate fara sa conteze daca ai sau nu padela. Este un feature care aparent nu e de interes pentru tine dar nici nu te afecteaza in vreun fel.
Acasa:  ECM Synchronika, Honne, Kinu M47 + brew burr, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, V60
Birou: Lelit PL92T, Olympus
 
 
Reply
(28-07-2020, 10:05)stofarius Wrote: @rhadu, multumesc pentru raspuns. Lelit Bianca are aceeasi pompa rotativa din cate inteleg din specificatii. Sa inteleg ca si la aceasta preinfuzia se poate face doar conectata la retea?

Si la Bianca si la P600, P700 (daca se adauga kit.ul de debit) se poate face PI din padela. Ca sa poti beneficia de PI.ul pompei rotative trebuie sa fie contactata sa poti avea presiunea de pe retea (un posesor de Bianca sa ma corecteze daca greșesc)

La Bianca mai poti seta si o preinfuzie din LCC daca nu vrei sa controlezi padela (cel putin la început). E un nice to have feature dar cred ca marea majoritate a utilizatorilor de Bianca folosesc doar padela pentru ca o poti controla "in mers". Mai ales daca folosesti un cantar gen Acaia sa.ti calculeze debitul in timp real poti mari/micsora debitul in functie de ce rezultat vrei. Decent face toate astea singur dar ca si tine sunt de parere ca pe termen lung atata electronica poate sa cedeze, nu se stie nici ce suport va mai avea mai ales daca continua sa scoata modele noi, pe cand un Profitec sau o Bianca pot sa te tina cateva decenii daca sunt ingrijite corespunzător Smile plus ca arata bine un espressor cu grup e61 Tongue

Oricum daca conectezi la retea trebuie sa te asiguri ca apa nu este dura sau sa adaugi un filtru pe drum (probabil cel mai indicat).
MaraX | Niche
 
Reply
Cel putin in cazul la Bianca nu trebuie sa fie conectata la reteaua de apa ca sa beneficiezi de presiune pompa etc pentru Pl pompa. Merge si din rezervorul propriu. Folosesc padela la aproape fiecare extractie si la anumite soiuri si prajeli de cafea face niste rezultate foarte gustoase asa. Plus te mai ajuta in caz ca nu ai setarile perfecte la rasnita.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Conteaza temperatura apei la preinfuzie? Bianca are rezervorul extern si apa e la temperatura camerei, celelalte au rezervor intern, deci apa este putin incalzita de la caldura emanata de aparate/grup si au aceeasi pompa rotativa.
 
Reply
Cei de la Lelit afirma ca acest feature este un plus pentru aparat apa fiind intotdeauna de cea a camerei...oricum preinfuzia se face cu apa de brew cea fierbinte provenita din boiler setata la temperatura la care vrei tu si nu cea din rezervor apa rece. La Bianca se poate face si electronic predefinit cu oprire si pornire pompa, sau din padela facand tu manual oprirea debitului (cand manometrul de grup ajunge la 2 sau 3 bari) oprind total debitul prin grup pentru cateva secunde(in acest timp pompa functioneaza dar este obstructionat de mecanismul padelei). Sincer acest fel de preinfuzie se poate face mult mai finut si personalizat dupa ce te obisnuiesti cu aparatul. Rezultatele sunt foarte bune chiar si in cazul unui incepator.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Profitec, ECM si, de fapt, toate aparatele cu grup E61 (mai putin Bianca) au preinfuzie "built in", e unul din elementele constructive ale grupului E61, indiferent de conexiune la retea sau nu.

La 2 sau la 3 bar (in functie de calibrarea arcului), se deschide supapa camerei de preinfuzie si avem o preinfuzie pe un platou de 2 sau 3 bari pentru cateva secunde, dupa care presiunea creste in camera de extractie.

Cu conexiune la retea, avantajul e ca preinfuzia (la presiunea retelei) poate dura oricat de mult, pt ca levierul la E61 are o pozitie dedicata acestei preinfuzii "la retea", inainte de pornirea pompei.

Fara conexiunea la retea, avem doar preinfuzia specifica grupului E61, cu umplerea intai a spatiului dedicat preinfuziei, inainte de presurizarea camerei de extractie.

Si Profitec 700, si ECM Synchronika si alte espressoare cu grup E61 au aceasta preinfuzie sprecifica grupului E61.

Mai nou, de cand cu moda cu robinetul (la care am zis si eu ca am aderat), arcul care deschide supapa de preinfuzie a fost inlocuit cu unul mai tare, astfel incat este anulata aceasta preinfuzie specifica, pt a ne permite sa facem noi o preinfuzie cat de lunga dorim.

Bianca are acest arc din dotarea standard, la ECM si la Profitec sunt kit-uri dedicate (oferite de fabricanti, nu e vorba chiar de un hack) care se instaleaza usor (din ce am inteles) si care ofera facilitatea robinetului.

Acum, nu stiu dc nu cumva majoritatea celor care folosesc robinetul fac in 90% din extractii manual ceea ce preinfuzia built-in a grupului E61 facea automat, sper ca voi afla in curand.

Ideea principala e ca grupul E61 are doua elemente constructive distinctive, preinfuzia oferita de camera de preinfuzie si stabilitatea termica oferita de incalzirea cu termosifon si masa mare a grupului.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
Orice ar fi, neaparat cu pompa rotativă, nu vibratoare, la acest buget, pentru versatilitate mai mare , eventuala conectare la retea si bineînțeles zgomot spre zero.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Ar fi si ACS Minima cu grup pseudo E61, la care nu exista preinfuzie si am omis sa spun ca la Bianca, bineinteles, arcul care anuleaza preinfuzia "default" a grupului E61 se poate oricand inlocui cu un arc care sa permita preinfuzia specifica E61, insa nu vad de ce ar cumpara cineva Bianca pt a ii inlocui in sec 2 arcul de preinfuzie Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
(28-07-2020, 11:51)Lyvyoo Wrote: Orice ar fi, neaparat cu pompa rotativă, nu vibratoare, la acest buget, pentru versatilitate mai mare , eventuala conectare la retea si bineînțeles zgomot spre zero.

Zgomot spre zero e un must. Alți locuitori ai casei sunt sensibili la zgomote, la gălăgie.
 
Reply
acum nu te gandii ca face ca un tractor. am avut si rotativa si vibratoare. nu asa o drama, insa cele rotative mai noi sunt cu adevarat silentioase. Eu pe a mea de pe Studio abia o aud.
Current: Dalla Corte Studio + sita dus IMS + 58mm conversion kit, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Past: Lelit PL62T HX, IzzoDuetto 3 DB, Vario
 
Reply
Multumeesc tuturor pentru sfaturi.  Azi am adus noua achizitie acasa, in final am cumparat ECM Synchronika.
 
Reply
Felicitări pt achiziție.
Pentru rasnire ce ai ales?
Current: Dalla Corte Studio + sita dus IMS + 58mm conversion kit, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Past: Lelit PL62T HX, IzzoDuetto 3 DB, Vario
 
Reply
(31-07-2020, 20:58)Mihai.B Wrote: Felicitări pt achiziție.
Pentru rasnire ce ai ales?

Multumesc. Niche. Aceea fusese deja aleasa si platita... o astept sa vina... pe la toamna Smile
 
Reply
Și pana atunci ce faci Big Grin ce tare arata ecm asta pfff
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(31-07-2020, 21:10)d2florin Wrote: Și pana atunci ce faci Big Grin ce tare arata ecm asta pfff

Sufar Smile 

Cumpar cafea proaspat prajita dar il rog pe cel de la prajitorie sa o si rasneasca. Doze mici, achizitii dese, aia e Smile

Departe de ce ar trebui sa fie, dar de "avariee" merge
 
Reply
Sincer nu știu dacă o sa îți iasă dar spor
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(31-07-2020, 21:00)stofarius Wrote:
(31-07-2020, 20:58)Mihai.B Wrote: Felicitări pt achiziție.
Pentru rasnire ce ai ales?

Multumesc. Niche. Aceea fusese deja aleasa si platita... o astept sa vina... pe la toamna Smile
Insista cu un email pe la începutul lui septembrie daca atunci e livrarea. A mea era in iunie, am dat pe la inceput un email si imi spuneau ca inca nu au primit marfa din China, imi spuneau ca mai dureaza cel putin 2 săptămâni pana vine marfa, apoi incep livrarile din UK catre clienti, deci ma asteptam pe la sfarsitul lunii. Pana in 20 iunie o aveam acasa, deci probabil a avut efect.
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
Cred ca ai ales un setup echilibrat pe care poți învață și îl poți folosi câțiva ani buni.
Current: Dalla Corte Studio + sita dus IMS + 58mm conversion kit, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Past: Lelit PL62T HX, IzzoDuetto 3 DB, Vario
 
Reply
La câți bani ai dat mai bine iei ceva electric SH de pe forum pana vine Niche. Espressorul ăla și cafeaua gata rasnita sunt din lumi diferite.
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
Felicitari pentru alegere, aparat foarte calitativ, pacat ca la acesti bani mai trebuie sa investesti in chitul de profilare cu maneta(1100 lei parca) + trebuie sa mesteresti la ea pentru schimb. Zic maneta de profilare fiindca desi si eu il consideram mai mult un moft, chiar ajuta mai ales daca esti incepator si nu esti inca profesionist in ale corelarii setarilor perfecte dintre rasnita si espressor. Ajuta sa micsorezi efectele nedorite ale micilor greseli de invatare al folosirii corecte al gradului de macinare pentru un tip de cafea si diferitele faze ale acestuia (foarte proaspata, degazata de mai mult timp), cumva iti netezeste drumul spre un shot de cafea cat mai gustos. 
Oricum ECM Synchronika imi facea cu ochiul multa vreme si doar pretul m-a tinut deoparte de aceasta. Arata bestial si materialele din care e facut sunt foarte calitative, asamblarea la fel(desi nici cu Bianca nu ma plang, chiar am prins una bucata foarte OK asamblata si fara probleme deocamdata). 

In schimb te vei chinui de zile mari cu cafea rasnita pe blind, in cazul tau as cumpara de aici de pe forum o rasnita second ieftina(gasesti lelit PL43 MMi la 4-500 lei) il folosesti pana ce vine Niche si o vinzi cu minim de pierdere dupa. Sau o ti de rezerva in caz ca Doamne fereste o sa ai probleme cu Niche...

Felicitari incaodata si cafele cat mai gustoase cu putinta!!!!
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
O alta recomandare ar fi un Kinu (nou sau sh). E o rasnita la care nu o sa renunti ulterior...sunt aproape sigur.
Lelit Elizabeth PL92T | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Gaggia Classic
 
Reply
Subscriu. Eu mi-am luat kinu înainte sa trimit Honne la fabrică pentru upgrade.
Nu regret și cu siguranță o păstrez.
Current: Dalla Corte Studio + sita dus IMS + 58mm conversion kit, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Past: Lelit PL62T HX, IzzoDuetto 3 DB, Vario
 
Reply
(01-08-2020, 10:02)Lookie Wrote: Felicitari pentru alegere, aparat foarte calitativ, pacat ca la acesti bani mai trebuie sa investesti in chitul de profilare cu maneta(1100 lei parca) + trebuie sa mesteresti la ea pentru schimb. Zic maneta de profilare fiindca desi si eu il consideram mai mult un moft, chiar ajuta mai ales daca esti incepator si nu esti inca profesionist in ale corelarii setarilor perfecte dintre rasnita si espressor

In schimb te vei chinui de zile mari cu cafea rasnita pe blind, in cazul tau as cumpara de aici de pe forum o rasnita second ieftina(gasesti lelit PL43 MMi la 4-500 lei) il folosesti pana ce vine Niche si o vinzi cu minim de pierdere dupa. Sau o ti de rezerva in caz ca Doamne fereste o sa ai probleme cu Niche...

Felicitari incaodata si cafele cat mai gustoase cu putinta!!!!

Multumesc!

Am luat si kitul respectiv, a fost montat de catre cei de la care am cumparat espressorul. 


Intr-adevar, se vede/simte lipsa rasnitei si posibil sa apelam la o solutie intermediara, vedem ce va fi. Intre timp, barista-ul casei aka sotia se joaca deja cu aparatul.

Bianca este un aparat f bun si el, era pe shortlist cum am mai spus, am preferat ECM din motive strict subiective.
 
Reply
IMHO, pt un incepator, kit-ul mai mult incurca, pt ca impiedica formarea unui gust de "referinta". Espresso-ul clasic inseamna 9 bar 25 de sec la 92, 93 de grade. Sa ai reperul asta inainte sa extragi folosind robinetul mi se pare important.

Totusi, in lipsa rasnitei, robinetul devine un mare plus. Practic, ajustezi flow-ul astfel incat sa ai o curgere acceptabila, teoretic ar merge. Nu vei avea gustul optim, dar va fi un gust acceptabil pana cand va veni rasnita. Cumva, nu va fi espresso, dar va iesi o cafea buna, au si cei de la WLL un video despre cum sa faci un "coffee shot", la granita dintre filtru si espresso.

Espressor-ul meu intarzie, livrarile de la fabrica sunt mai dificile perioada asta, insa, cand vine, intentionez ca o perioada sa lucrez fara robinet, sa las instalarea kit-ului pana mai tarziu, nu am mai lucrat de mult timp cu un E61 si sunt curios sa vad gustul fara robinet, dupa care, dc trec la extractii pe cafele mai light, sa instalez kit-ul.

Dc am reusit eu sa copiez corect, aici ar trebui sa fie video-ul cu "coffee shot".
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
(02-08-2020, 12:36)cradun Wrote: IMHO, pt un incepator, kit-ul mai mult incurca, pt ca impiedica formarea unui gust de "referinta". Espresso-ul clasic inseamna 9 bar 25 de sec la 92, 93 de grade. Sa ai reperul asta inainte sa extragi folosind robinetul mi se pare important.

Totusi, in lipsa rasnitei, robinetul devine un mare plus. Practic, ajustezi flow-ul astfel incat sa ai o curgere acceptabila, teoretic ar merge. Nu vei avea gustul optim, dar va fi un gust acceptabil pana cand va veni rasnita. Cumva, nu va fi espresso, dar va iesi o cafea buna, au si cei de la WLL un video despre cum sa faci un "coffee shot", la granita dintre filtru si espresso.

Espressor-ul meu intarzie, livrarile de la fabrica sunt mai dificile perioada asta, insa, cand vine, intentionez ca o perioada sa lucrez fara robinet, sa las instalarea kit-ului pana mai tarziu, nu am mai lucrat de mult timp cu un E61 si sunt curios sa vad gustul fara robinet, dupa care, dc trec la extractii pe cafele mai light, sa instalez kit-ul.

Dc am reusit eu sa copiez corect, aici ar trebui sa fie video-ul cu "coffee shot".

Total de acord cu tot ce ai spus. Ne-a trecut prin gand sa demontam robinetul pentru a vedea ce poate aparatul "nativ", recomandarea importatorului chiar aceasta a fost, sa mergem initial fara el, dar noi am zis sa il punem direct.

Asa cum ai scris, ne ajuta acel robinet. Cu rasnita sh, inca analizam. Am comandat Niche pentru retentie zero, in perioada aceasta sotia bea un espresso normal si unul decaf, fara o rasnita cu zero retentie, am avea dubii ca acel decaf chiar ar fi decaf.

Mai sunt multe de invatat, cappuccino insa iese super ok.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)