(26-06-2015, 12:24)Stefan25 Wrote: Salut
Un pret final si un link cu detaliile tehnice ale prajitorului ar fi foarte apreciate. 
Asta este, ca la producator nu gasesti nimic in afara de 2000W si 7 programe, din care 2 de espresso :)
http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en/...ister.html
Au avut ambitia sa il faca cat mai pentru gospodine, asa ca nu au considerat sa dea detalii tehnice.
Fiind inginer, m-am pus cu spionatul pe el si pot sa iti zic mai multe.
In prima faza tunul sufla la o putere apropiata de cea maxima, crescand temperatura pana la aproximativ 150 grade in timp de 3 minute, destul de liniar: 60 100 150, deci cam in medie 50 grade pe minut.
Am masurat temperatura la nivelul tamburului in 3 puncte, sus jos si lateral, valorile de care vorbesc sunt o medie.
Ajuns la 150-160 grade cresterea se mai calmeaza si urca mai incet, cam cu 10 grade pe minut, astfel ca in de pe la minutul 6, ajuns la 180 grade ne putem astepta sa auzim primul crack.
Faza asta este aceeasi pentru toate "programele", diferenta intre ele de abia acum incepe...
In momentul in care auzim, ca sa citez din manual..."After the coffee beans have distinctly cracked 3 or 4
times in succession, press the "Crack " button. At this stage the fully automatic, electronically controlled roasting begins..."
Aceasta prajire automata inseamna de fapt ca aparatul va mentine temperatura la care am apasat butonul Crack constanta pentru un timp variabil, in functie de programul ales. Si o tine destul de bine, in limitele a 5 grade.
Pentru programul 4 de exemplu o tine cam 3 minute, pentru programul 1, cea mai light prajire nu o mai tine de loc, intra imediat intr-un proces lent de racire.
In final se decupleaza complet rezistenta de incalzire si suflanta sufla aer neincalzit, aducand boabele la 50 grade cam in 3 minute.
Exista si un regim de siguranta, anti uituc/surd/zapacit/nevoie stringenta undeva/vorbit la telefon, etc... :) daca in 10 minute nu se apasa butonul de Crack, se opreste incalzirea si se intra in racire imediat. 10 minute am masurat eu ca ar ajunge boabele pe la 225 grade, deci sunt sanse ca ce ramane sa nu fie compromis chiar iremediabil, posibil chiar sa nu intre in second crack :)
Cam asta ar fi in linii mari functionarea... daca ar fi avut niste aripioare in tambur cum are Behmor, care sa permita si prajirea omogena a cantitatilor mici... poate nu il dadeam :)
Pretul este 850 lei