Hello There, Guest! Login Register


pareri prajire pistol aer cald

#1
Salutare,

Am incercat si eu de distractie sa prajesc acasa cu un pistol de aer cald.
Am zis sa compar rezultatul cu o cafea buna, tehnic vorbind, ca la gust ramane de vazut .... mai ales ca inteleg ca poate sa arate superb, dar nu se reflecta neaparat intr-un gust superb. Si oricum cafelele verzi sunt total diferite.
In poza este o Garse, Ethiopia (Natural Anaerobic) Cafea de Specialitate (mabo), si o cafea verde BRAZILIA Cemorrado Sweet Edition (kestar) prajita de mine. 
Tehnic/vizual, credeti ca sunt diferente mari intre rezultate ? 

Am pus si o poza pe imgur, poate se vad detaliile mai bine.
https://imgur.com/a/RvdBTWr


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Cel mai corect este sa faci espresso din ceea ce ai prajit, si sa vezi daca-ti place. Ce pot sa-ti spun cu siguranta este ca intre cele doua oringini este diferenta mare la gust chiar si daca ar fi prajite de acelasi prajitor.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#3
Da, normal ca la gust nu se pot compara, ca sunt cafele diferite. 
Tind sa cred ca este departe de a fi prajita cat de cat ok, chiar daca arata ok, din cauza ca mirosul nu e stralucit .....
 
Reply
#4
Din cate stiu Kestar vinde si prajit acest soi de cafea Brazilia Cemorrado Sweet. Trebuie sa testezi acelasi tip de cafea, din care o sarja prajita de tine. Numai asa poti incepe sa intelegi diferentele si ce trebuie modificat.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#5
Vizual cel mult putem identifica defecte si uniformitatea, gustul e lamurita de mult ca nu are treaba cu pozat boabe.
Sunt unele naturale oribile la aspect, dar divine la gust.

Era interesant de prezentat instalatia si procedura de prajire, ca sa avem ce barfi :)
 
Reply
#6
:dancer2:
in cuva de la masina de paine, dar am amestecat continuu cu o lingura de lemn (nu avea un program de amestecat continuu si repede).
Am tinut pistolul de aer cald la ~10cm de boabe (setat la 420C, cu siguranta nu era precisa aceasta temperatura .... ca am incercat si la o temperatura mai mica .... si dura foarte mult)
Cea din poza a durat 14minute. (nr 1)
 
Reply
#7
Am facut un cupping, cam gresit, ca am pus apa la vreo 98C ... in loc de 93C ... din graba, am uitat.
Dar avand in vedere ca este o cafea de 55 lei / Kg ... sunt impresionat. Totusi sunt un incepator bineinteles, si nu am facut cupping decat de cateva ori .... deci ce simt eu e discutabil  :D
Mirosul in ceasca nu era intens, dar simteam o usoara aroma de dulce, nimic evident .... doar ca mirosul ma ducea cu gandul la ceva foarte usor dulce. 
Asa a fost si la gust, chiar daca ma asteptam sa fie mai amara din cauza temperaturii apei, nu a fost amara, foarte usor dulceaga, ramane placuta pe limba la final. Nu am simtit vreo aroma fantastica in nici un caz, totul destul de sters, dar placut.
Destul de incantat de rezultat, am testat apoi si prima incercare (prajita mult mai intens ... a durat foarte mult, dar am zis sa o pastrez pt teste). Asta nu mai are dulceata, e mult mai amara ... chiar daca am folosit apa la 93C. Pare o cafea intensa ... posibil sa iasa la espresso cam ce am baut prin italia de curand. O pastrez pentru sotie ..... ca ea mereu se stramba cand ii dau sa guste o cafea light.  :D
In final ... pentru o cafea atat de ieftina .... nu mi se pare rau deloc, abia astept sa incerc un espresso peste cateva zile. 
Ce mi se pare ciudat este ca in punga nu miroase aproape deloc ... pare o cafea destul de stearsa, eu ma gandesc ca probabil din cauza prajirii mele, dar nu sunt sigur. Poate se mai schimba in timp, ca in ziua prajirii .,... nu simteam decat miros de seminte prajite :))))
 
Reply
#8
Sigur nu vei simti mirosul de la deschiderea unuei de supermarket, pentru ca ce simti tu acolo s-a degajat in lunile de stat prin depozite, si, urmeaza veste rea: acel miros nu anunta o cafea grozava, caci odata cu deschiderea, miracolul s-a dus ! in aer... in loc sa se duca in ceasca.
La una proaspat prajita minunea se petrece in momentul rasnirii si apoi al infuzarii, pierderi minimale.
 
Reply
#9
Si uite asa s-a mai convertit un espressoman spre prajirea acasa. Continua si vei reusi !
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#10
(12-01-2023, 13:33)renatoa Wrote: Sigur nu vei simti mirosul de la deschiderea unuei de supermarket, pentru ca ce simti tu acolo s-a degajat in lunile de stat prin depozite, si, urmeaza veste rea: acel miros nu anunta o cafea grozava, caci odata cu deschiderea, miracolul s-a dus ! in aer... in loc sa se duca in ceasca.
La una proaspat prajita minunea se petrece in momentul rasnirii si apoi al infuzarii, pierderi minimale.

Da, nu comparam cu ce miros are cafeaua de supermarket.
Comparam cu mirosul celor de la yume, mabo si de unde am mai incercat cafea de specialitate. Dar cel mai probabil nu se compara cafeaua verde luata de mine si ce folosesc ei. (pe langa faptul ca prajirea cu siguranta nu e nici ea extraordinara)
Dar, intr-adevar, la macinare avea un miros placut.
 
Reply
#11
Am avut 7 incercari cu aparatul de paine, care mereu dadea erori inainte sa termin prajeala (high temperature) iar motorul se invartea cu opriri mereu. 
Totusi si asa, nu a fost nici o cafea de aruncat, fiecare unica in felul ei, ca am incercat diverse abordari, pentru experienta. 
Am decis si am facut bucati aparatul de paine. Am facut ceva masuratori si mi-am dat seama ca motorul functioneaza cu 220V, asa ca am decuplat toata electronica aparatului si am facut legaturile motorului direct la 220V, asa ca motorul se va invarti continuu. Astfel nici senzorii de temperatura nu mai afecteaza procesul.
Am decupat un capac din placaj, pentru a monta pistolul de aer cald si un mic gemuletz ( imprumutat de la capacul initial al masinii :) ), astfel ca pot urmarii cafeaua in interior.
Am facut din aluminiu o alta paleta de agitat cafeaua.
Am adaugat un termometru de cuptor care la o cantitate de 120gr cafea verde, este in interiorul boabelor ( in poza este un test cu putine boabe )
Ultima fotografie este o ETIOPIA Guji Kercha Natural, cu boabe foarte variate ca dimensiune si forma si totusi rezultatul nu pare rau vizibil. Nu am auzit din pacate FC, dar am scos-o dupa 14 minute si o temperatura a boabelor de 205C (cat arata jucaria mea de cuptor cel putin cu sonda intre boabe)
Cafeaua, mie cel putin mi se pare super, florala, usor aroma de dulce .... cu nimic mai prejos decat ce faceam dintr-o cafea etiopia de la prajitorii de renume. (acum oi fi si eu subiectiv nu zic ... dar si asa, nici prea departe nu poate fi) 
[Image: DkUiE2Cl.jpg][Image: e8rTkr2l.jpg][Image: VXxM63xl.jpg]
 
Reply
#12
Ti-as sugera sa refaci capacul astfel incat sa amplasezi pistolul asimetric, intr-un coltz, si inclinat aproximativ la 45 grade, scopul  fiind de a crea un vortex de aer cald de-a lungul peretilor si bazei.
Poti gasi pozitia optima legand de ax niste sforicele si incercand diverse pozitii dupa cum vezi ca flutura.
Creste temperatura ca sa aduci sub 12 minute tot procesul, dar inceaca sa o tii sub 320 grade pe display, sau 270 grade in cuva.
 
Reply
#13
Interesante ideeile, multumesc pentru raspuns. O sa incerc odata si asa. Posibil sa fie mai bine cum zici tu, totusi, sa iti explic si logica mea:
chiar daca am marit paleta de amestecare, am urmarit boabele si dupa ochi, pe margine nu se misca rapid, adica deplasarea boabelor dintr-o zona catre alta se face destul de incet dupa parerea mea. Cuva nu este nici patrata. Daca pistolul ar bate asimetric, anumite boabe stau prea mult la o temperatura mai mare, pana sunt mutate. 
in schimb, din cauza paletei si rotirii constante, pe centru e libera cuva mai mult, si oricum sunt miscate rapid boabele din zona. Astfel contactul cu aerul mai fierbinte al pistolului este redus.
nu zic sigur… e doar o parere ..
Apoi, timpul mare de prajire: fiind boabe foarte diferite ca marimi, am tinut mai mult uscarea, pentru a fi sigur ca se usuca toate boabele.  Plus ca am citit ca etiopia este bine sa fie prajita mai delicat, pentru a pastra aromele florale. 
Totusi, voi incerca cu siguranta si prajiri mai rapide.
Aparatul in mare parte a fost tinut pe 240, ridicat la 300C in minutul 9, apoi 340C in minutul 11:30. 
la minutul 8:00, boabele aveau 155C.
 
Reply
#14
Incearca profilul "magic" care l-am dezbatut aici.
Cu sigurantza 9 minute uscarea e mult prea mult... in Artisan este undeva o lista de valori intervale de timinguri, pe faze, de prajire, si intervalele recomandate sunt 3-6 minute pentru uscare si 4-6 minute pentru Maillard.
Daca vrei sa vezi detaliate aceste intervale, pot posta sectiunea respectiva.

Relativ la miscare, as mai adauga boabe, ca sa ai o masa mai consistenta, care sa fie antrenata mai viguros.
Masinile de tip HGBM au capacitate suficienta ca sa bagi de la 250g in sus, curaj.
Incearca la rece cantitati din ce in ce mai mari pana cand masa de boabe capata o miscare compacta, de lava, si nu boabe care zboara aiurea dupa cum le loveste paleta.
 
Reply
#15
Interesanta perspectiva !  :idea:
"Daca vrei sa vezi detaliate aceste intervale, pot posta sectiunea respectiva."   .... Da te rog, posteaza daca vrei tu.

Nu as creste momentan cantitatea de boabe, nu consum foarte multa .... si sincer, pentru mine cel putin, intotdeauna primele zile dupa deschiderea unei cafele .... rezulta in cele mai aromate rezultate. De asta ma chinui sa prajesc acasa, pentru a avea mereu cafea proaspat prajita  :D
 
Reply
#16
icounter, aparatul meu de paine l-am modificat: i-am scos partea electronica. A ramas doar motorul, cureaua si cuva.
Pornesc si opresc manual. Pistolul, pus pe maxim, il tin cam la 15-20 cm. In 15 minute cafeaua e prajita.
 
Reply
#17
Am facut ceva modificari la masina de paine, cu ce am avut pe acasa (un arduino leonardo) plus 2 termocuple K. 
Cu arduino simulez TC4 pe serial (usb) ... si am folosit artisan pentru inregistrare, plus notare valori pistol cu aer cald.
Termocupla pentru boabe este putin cam inalta pentru 120grame, cat ma incapatanez eu sa folosesc ... probabil voi trece la 150-200 dupa ce mai exersez, sa acopere bine sonda.
Inteleg ca nu sunt perfecte valorile inregistrate dintre boabe .... dar sunt programator .... imi plac numerele. Pentru referinta si reproducere ar trebui sa fie ok.
Abia astept sa vad cum a iesit mica mea sarja de COLUMBIA Finca Alto Corozal - microlot. Loss 13.3%. 
[Image: uLvIIxhl.jpg]
[Image: kN9rmkFl.jpg]
[Image: tFOpzIel.jpg]
 
Reply
#18
Exista mai mult teorii cu prajirea. Le descopar si eu incercand, momentan am ajuns la 800 incercari in 6 luni, si mai am cateva sute dinainte pe diverse prajitoare artizanale.

Parerea mea e ca boabele in timpul prajirii elibereaza umiditate, pe care ar fi bine sa o captezi cumva usor intre boabe, adica sa o amesteci cu aerul din camera de prajire si sa nu o evacuezi fortat/rapid (cum se intampla la fluid bed de ex). Tu poti face asta foarte simplu, prajind o sarja usor mai mare decat 100-150g, baga 200-300g in cuva aia, nu e nevoie sa vezi paleta ce invarte boabele.

Apoi in prajirea de mai sus, faci underdevelopment, pt ca boabele sunt prajite, dar nu sunt umflate, iar caldura nu a mers in centru, ai urme de ars pe linia de centru pt ca a fost caldura prea mare la un moment dat, insa acea caldura nu s-a dus inspre interior pt ca asa cum ai zis la inceput umiditatea a parasit bobul si camera de prajire, asa ca nu mai ai conductivitate de caldura buna.

Probeaza o prajire cu 250-300g, yellow la 4 minute, first crack la 7 minute, si dupa tine 1:30-2 min boabele in interior. Incearca sa acoperi cu ceva prajitorul nu il lasa deschis.

Prajirea ta este foarte rapida pana la 150C si apoi foarte lenta.  De obicei de la charge la galben ai 40-50% apoi 30-40% pana la crack si apoi development cat doresti. La tine partea de mijloc e cea mai mare bucata peste 50%.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#19
Multumesc mult pentru idei. Foarte interesante si au logica.
 
Reply
#20
Stiu ca ai zis sa incerc cantitati mai mari ... dar trebuie sa reusesc si cu cantitati mai mici, ca nu am ce face cu atata cafea prajita, in plus ... vreau sa ma joc mai mult. Daca nu imi iese si nu imi iese asa, trec si la cantitati peste 250 :)
Acum am incercat cu 150gr (fata de 120gr) ..... si cam asta mi-a iesit. (13.87 % loss ). Am folosit si vreo 5 pufuri de apa inainte pe boabe, nu stiu daca au avut vreun efect, ar fi trebuit sa fac asta cu ceva ore inainte pentru a creste umiditatea boabelor.
Pentru first crack la 7 minute, cum zice Darsidius ... cred ca ar trebui sa folosesc o temperatura a pistolului foarte mare ... abia a inceput la mine in jurul minutului 11 si asta la 370C din pistol.

[Image: VaWUNill.jpg]
 
Reply
#21
Ai acoperit cuva sau prăjești cu ea open ?
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#22
E acoperita masina, nu perfect, s-a curbat putin placajul, dar este acoperita. Vezi o fotografie mai sus.

Pistolul de aer cald nu a fost continuu la 370C , se pot vedea pe grafic valorile si schimbarile. Initial am inceput cu 250C, si crescut treptat.
 
Reply
#23
Ok. Acum am văzut.
Nu e problema că s-a curbat, aerul trebuie să circule.. pleava sa iasă, umiditate la fel.
Daca te uiți la graficul tău și la un alt grafic de pe net/forum, ce vezi diferit ? Înafara de valorile temperaturilor.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#24
Presupun ca te referi la timpul de prajire. Dar sunt multi care prajesc pana la 20 min. Ma gandeam ca 13-14 minute nu sunt atat de mult. 
Tarziu mi-am dat seama, ca dupa ce Darsidius mi-a zis ca dry phase trebuie sa fie mai mare ca procent, eu am lungit dry phase, in loc sa incerc sa scurtez browning phase.  Rolleyes
Plus ca eu trebuie sa tin cont ca termocupla mea pentru temperatura boabelor, nici macar nu e acoperita perfect de boabe, si cu siguranta nu arata temperatura reala a boabelor.
O sa mai incerc ... pana reusesc un FC la 7-8 minute ....
 
Reply
#25
Temperatura boabelor nu cred ca este ok. Am lasat mai jos thermocupla pentru BT si nu cred ca e ok.
Dar ca idee, FC a inceput aproape de minutul 8 mai evident. Cred ca am auzit ceva pocnete razlete si mai delicate de la 7:30.
Sunt curios cum o sa fie asta comparativ....
14.33% loss. 
[Image: wGENhPyl.png]
 
Reply
#26
dupa ce am mai studiat putin problema .... si se pare ca nu e neaparat ceva bun sa prajesti cafeaua rapid. 
M-am intors la 14-15 minute .... Mie imi arata mult mai ok. Inca mai am ceva probleme de tipping, dar nu foarte evident. Am facut si un capac pentru a tine pistolul la 45grade, dar nu am reusit inca o prajire fantastica. Pozele sunt de la ultima prajire cu pistolul perpendicular si timp de prajire 15min, -14,8%.
Columbia anaerobic:
[Image: azYHROil.jpg][Image: NkQqTm6l.jpg]
 
Reply
#27
Dupa schimbarea capacului, trebuie sa folosesc o temperatura mult mai mare a pistolului, acum ca aerul cald nu mai loveste direct in boabe. In plus am crescut cantitatea la 170 grame. 
M-am mai jucat cu o cafea ieftina .... si acesta este rezultatul. Boabele par prajite foarte uniform (cel putin comparativ cu alte rezultate anterioare pe aceasi cafea). 14.6% loss.
[Image: 8C0tUgll.jpg]
 
Reply
#28
Peru DECAF Café Amazonas Organic CO²

[Image: cYTNAg0l.jpg][Image: HXdyBb9l.jpg]
 
Reply
#29
Încearcă să urci max power (nu max power cat duce HG(hotgun) ci max power ăla safe să nu arzi boabele) in primele 2 minute și menține acolo cel puțin până la DE apoi de acolo incepi sa scazi dar nu mult, in funcutie de evoluție.
Curba RoR sa ajungă la vârful maxim aici la început, după TP și de acolo mergi doar descrescător cu ea (nu UP nu Plat) în așa fel încât să intri in FC cu 5...7C pe ROR.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#30
interesant ... eu fac invers se pare. Dar totusi am fost fortat sa incep cu temperatura mica pentru ca aveam un usor tipping, si din ce citesc apare in general de la temperatura prea mare la inceput.
Dar da, suna interesant si cum zici tu si chiar o sa incerc. Multumesc !  :idea:
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)