Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Feb 2013
Brasov
Lelit PL043TEM PID + Lelit PL043MM + Tamper Lelit
Espressoman Administrator
Posts: 12.720
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Daca pui
teava de Rancilio pe Evolution faci o
crema de lapte mult superioara. Altfel, si-a mai luat cineva pe forum ceva asemanator si nu a fost prea incantat. Dar nu mai gasesc postul respectiv. Exista si celebra reteta mai simpla si mai ieftina in care pui
lapte rece intr-un french press, dai de piston de cateva ori si gata spuma. Mai greu e sa obtii CREMA, pentru care ai nevoie de ceva exercitiu si o teava de aburi adecvata. Evident ca pe un espressor superior rezultatele sunt complet diferite si mai usor de obtinut, dar tot iti trebuie cateva saptamani de exercitiu continuu.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Dec 2012
Bucuresti
03-03-2013, 08:59
(This post was last modified: 03-03-2013, 09:01 by pseudoxiah.)
Din cate vad tot ce are aparatul asta inauntru e un tel pentru spumat lapte. Gasesti un asemenea tel la pretul de < 10 RON in Ikea, prin hipermarketuri si magazinele cu ustensile de bucatarie.
Uite o poza. E nevoie de ceva mai multa indemanare dar iti garantez ca poti obtine o spuma cel putin ca aparatul din linkul tau.
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Feb 2013
Brasov
(02-03-2013, 20:55)Lyvyoo Wrote: Exista si celebra reteta mai simpla si mai ieftina in care pui lapte rece intr-un french press, dai de piston de cateva ori si gata spuma.
acea spuma arata mai bine decat ce scot eu cu teava de la evolution si acel panarello (sau mai bine zis - panaremo :D)...
stiu, e nevoie de practica si multe incercari dar nu prea mai am rabdare....
Lelit PL043TEM PID + Lelit PL043MM + Tamper Lelit
Espressoman Administrator
Posts: 12.720
Joined: Mar 2012
Bucuresti
E si o chestiune de tehnica. La un eveniment barista unde erau si niste profesionisti (Flori si Paul) au scos prima bucata de plastic tip teava si au lasat doar spirala aia cu o gaura. A iesit o crema bunicica, din care oamenii au facut latte art. Deci incearca sa respecti regulile de preparare in latte-uri si cu o cana de inox iti va iesi ceva cat de cat multumitor. Cel mai sigur insa este sa
schimbi teava de aburi cu cea de Rancilio.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Degustator zilnic de cafea
Posts: 177
Joined: Apr 2012
bucuresti
Eu la Gaggia asa am ramas cu acel plastic de pe teava. Am incercat si fara (doar cu teava) insa rezultatele au fost mult mai bune cu plasticul (fara acoperitoare). La indemanarea la care am ajuns crema e prezenta in 95% din cazuri. Cand ma grabesc si nu tin bine pitcher-ul o mai dau in bara in rest se poate obtine si cu aceasta solutie o crema foarte buna. De multe ori m-am gandit cat are sens sa schimb cu teava Rancilio dar daca rezultatele sunt vizibil bune nu are rost.
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5
Espressoman Administrator
Posts: 12.720
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Oricum si dupa instalarea tevii de Rancilio nu inseamna ca se intampla ceva magic. Din contra, cateva saptamani s-ar putea sa nu iti iasa nimic. E nevoie de dobandirea unei tehnici in acest sens, descrisa si in sectiunea corespunzatoare de pe forum si in clipurile youtube.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 218
Joined: Feb 2013
Bucuresti
Apropo de acel aparat, eu am unul absolut similar, se numeste aerocino. Are la fel un tel si un amestecator din plastic negru. Telul ala cu spirala pentru spuma si amestecatorul pentru latte sau lapte fierbinte. Aerocino nu face lapte rece, numai cald.
PRO:
-e f silentios
-rezultate consistente
-se opreste automat
CONTRA:
-nu face crema, face spuma separata bine de lapte.
Ai spuma (n-ai crema).
DAR ce obtin cu teava de aburi, desi am o teava de aburi de 3 zile doar iar azi dimineata (a 5-a incercare de sambata incepand) am obtinut ceva mai bun ca ceea ce ofera acel aerocino (nu spuma aerata ci una mai densa, cremoasa care se amesteca "frumos" de tot cu cafeaua).
Nefiind acelasi aparat, nu garantez ca e corect ce spun dar similaritatea este izbitoare :s