• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


cafea rasnita prea grosier?

#1
Salut maniacilor ! Big Grin
Am dat relativ intamplator de acest forum si mi-a placut ce am citit si mai ales tonul civilizat si nivelul elevat al discutiilor . Felicitări tuturor membrilor si moderatorilor! Gata cu blabla-ul intru in subect.

Nu sunt mare amator de espresso , beau cafeaua doar cu lapte :-) , dar daca tot o fac , macar sa scot cea mai buna calitate posibila cu ce am la dispozitie.
De vreo 3 sapt. , mi-am luat un saeco royal capucino second hand din jermania Cool dupa ce vreun an am baut cafea la filtru.
Spre sfarsitul extractiei unui espresso imi pare ca se scurge cafea f diluata . Cantitate rezultata 60 ml, asta o pot regla sa fie cat vreau. Imi pare ca o cafea facuta din cafea gata rasnita din comert iese mai tare decat cea boabe pe care o macina aparatul. Huh
Azi m-am uitat la pucurile de zat si mi se pare ca e rasnita la granulatie prea mare, desi este reglat pe pozitia 7 din 8. Cred ca ar trebui sa fie rasnita mult mai fin la aceasta treapta a rasnitei . Atasez niste poze, am pus si o cheie de masina ca scara de marime. Am pozat pucul cu zatul de cafea rasnit in aparat deasupra cheii, si niste cafea rasnita din comert(asta nu este procesata) sub cheie.

Rog adminul sa puna acest topic la locul potrivit daca nu l-am pus unde trebuie.
saeco royal capucino
 
Reply
#2
Este foarte mare, as zice ca la 1 este cea mai fina, nu la 8...
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
(13-05-2014, 22:47)Mihai L Wrote: Este foarte mare, as zice ca la 1 este cea mai fina, nu la 8...

Da, intre timp mi-am dat seama, recitind manualul mai cu atentie (era în iengleza , iar in scoala am invatat mai mult rusă si franceza, engleza-deloc !).
Mai tre sa stiu cum sa frothez laptele(ceea ce face capucinatorul aparatului poate fi numit cel mult o gluma...zeama de lapte!) , si deja is profesionist . Big Grin
Da mai rasfoim pe-aici si ne dumirim pana la urma !
saeco royal capucino
 
Reply
#4
Bun venit pe forum,

Toate automatele sufera de aceasta limitare a gradului de rasnire, din cauza constructiei lor mai complicate, fata de un semiautomat. Altfel se ineaca, nu ca tiganul la mal ci la saritura in apa Smile Riscurile unei macinaturi prea fine sunt raspandirea de particlue mici prin espressor si mai ales blocarea lui. La semiautomate, daca s-a blocat cu o macinatura prea fina, nu-i nimimc, caci scoti portafiltrul, arunci cafeaua si macini iar insa putin mai grosier, pe o rasnita separata care permite alegerea gradului de la bolovani la faina. Automatul nu e facut sa iti livreze macinarea corespunzatoare pentru espresso, chiar daca vei da pe el 2000E (am vazut asta pe un Jura), ci iti ofera comoditate si o apararenta simplitate in utilizare, tinand dupa colt calitatea bauturilor preparate si fiabilitatea. Pe langa toate acestea, are si un rol pozitiv in economie, tinand service-urile de cafea in viata Smile

Asadar, ca sa poti schimba ceva, ar trebui sa desfaci espressorul si sa umbli la rasnita, regland-o mai fina (se poate la majoritatea). Insa ia in calcul riscurile de mai sus. Am mai vorbit cu detinatori de automate carora li s-a spus clar lucrul acesta de la service - "vrei mai fin, atunci pregateste-te sa ne vizitezi mai des" Smile Asta in conditiile in care rasnirea este una dintre etapele cele mai importante in espresso. Adica un espressor semiautomat chinezesc cu o rasnita buna au capacitatea sa livreze un "espresso" mult mai ok decat un espressor profsional de bar cu o rasnita care nu macina corespunzator sau cu o cafea gata rasnita din comert.

De aceea noi nu instrumentam pe acest forum automatele, fiind o pierdere de vreme si de bani.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, manuala Kinu M47, nivelator Lelit PL121, IMS-uri,  Cafflano Kompresso in vacanta 
 
Reply
#5
Gand la gand cu bucurie !
Abia acum citesc postarea ta, si , fara sa stiu de ea, azi dimineata am desfacut rasnita, am observat ca era reglata prea grosier(Probabil ca sa nu fie nevoie de service) , am scos cutitul de sus, am curatat tot, am pus cutitul la loc, si cand am strans inelul de reglaj , l-am strans pana la maxim am dat 3 clicuri inapoi , am pozitionat lera de reglare a marimii râșnirii pe 1 si am remontat tot. Sper ca e ok reglajul asa.
Am pus cafea si la rasnire a trebuit sa maresc pana la 6, altfel parea ca isi ia greu din boabele de sus. Mai dureaza pana definitivez reglajele, pt ca nu beau decat o cafea pe zi.
M-am gandit sa iau cutite noi , eventual chiar ceramice. Ce ma sfatuiti? Daca merita, care ar fi mai bune , etc...?Huh
saeco royal capucino
 
Reply
#6
Nu-ti bate capul sa cauti cutite noi, e doar un automat care in scurt timp de la aceasta modificare va ajunge in service. Cu cat te chinui sa macini mai fin pentru espresso, cu atat mai repede te indrepti spre service. Intreaba orice reparator. Poate intervine si MihaiHonciuc sa ne confirme ca in cazul automatului de la prajitorie, asa i-a recomandat si lui, Mircea, unul dintre cei mai buni servicemani, sa nu exagereze cu reglatul rasnitei din interior caci altfel se vor vedea mai des :-)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, manuala Kinu M47, nivelator Lelit PL121, IMS-uri,  Cafflano Kompresso in vacanta 
 
Reply
#7
Deci atunci il las asa cum e . Chiar si asa face o cafea buna, dar am eu defectu asta, imi bag nasu peste tot sa aflu cum pot imbunatati lucrurile.
Mi-am luata si cafea proaspat prajita de la sarkis, super arome.
Am intrat pana si in meniul service sa vad cam ce e si pe-acolo... Smile
Ce nu imi place la acest aparat e cum spumeaza laptele prin capucinatorul lui din lateral. Ii dau drumul si vin aburi dar si picaturi de apa - nu stiu daca e condens de pe tevi sau apa impinsa impreuna cu aburii- apa care vine e destul de multa, incat laptele „spumat“ e aproape jumate apa- spuma 3-4 mm max.
Cum suntem amatori de capucino, ma gandesc oare ce ar fi mai indicat, sa iau o teava Pannarello, sau un ventil modificat pt capucinatorul original(am vazut pe youtube - Saeco Royal Cappuccino Tipps Tricks Dampflanze Au…: http://youtu.be/kCS8s9K4I_8
saeco royal capucino
 
Reply
#8
Fratilor sunt cam nou pe aici.
Mi-am luat o rasnita Russel Hobbs, care are cutite orizontale , "cu bavuri de calitate" zice manualul de utilizere. Am facut vreo cinci macinisuri la setarea cea mai fina insa rezultatul este dezamagitor. Si rasnita veche cu lamela o macina mai bine.
Ce sa ma fac? Sa le-o inchin inapoi sau sa-i mai dau sanse ?
 
Reply
#9
Fara sanse Smile
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#10
(18-11-2017, 22:05)albinaru Wrote: Mi-am luat o rasnita Russel Hobbs, care are cutite orizontale , "cu bavuri de calitate" zice manualul de utilizere...

Ca sa zic asa, are defecte, dar sunt calitative...  Big Grin
Bavura este un rest de material care ramane la turnare/prelucrare si trebuie indepartat.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
burrs se traduce si ca bavura, nu numai cutit Smile

este posibil ca acel russel hobbs sa aiba problem binecunoscuta de la krups 79/89 si altele similare, adica reglajul de minim sa fie prea mare, ca sa fie siguri ca nu se vor atinge pietrele din intamplare.
Deci sa necesite desfacere si reajustare, adica pierdere garantie...

PS: Si se pare ca altii au facut-o... "This model has its faults, but if you are prepared to unscrew its setting ring and twist its setting wheel a quarter of a turn clockwise it will produce fine espresso grounds worthy of a machine 4 times its price."
 
Reply
#12
(19-11-2017, 00:10)renatoa Wrote: burrs se traduce si ca bavura, nu numai cutit Smile
Presupunand ca vorbim de engleza, nu...? Tongue
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
Evident, nu inteleg limba scoasa, orice dictionar iti confirma asta... Confused Huh
 
Reply
#14
Le-am dus - o inapoi ! Mi-am luat o Hario Skerton  si astept kitul de stabilizare.

Intre timp am facut-o stepless si, imi fac necazul cu ea.  Am descoperit o sumedenie de soiuri de cafea si experimentez de nu ma mai opresc...
 
Reply
#15
Ma puteti ajuta cu o metoda de evaluare gradului de macinare.

Am gasit la magazin Mehmet Efendi si ma tot minunez cat de fin este macinata...
 
Reply
#16
Kruve sifter?
https://www.youtube.com/watch?v=DBziSOUkves

--
si pe emag gasesti Mehmet Efendi..
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#17
(30-11-2017, 20:42)albinaru Wrote: Ma puteti ajuta cu o metoda de evaluare gradului de macinare.
 

https://www.youtube.com/watch?v=DBziSOUkves

in Romania le gasesti aici (ca espressoman cred ca ai si reducere):
http://barshaker.ro/KruveSifter-6Silver
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#18
(30-11-2017, 20:42)albinaru Wrote: Ma puteti ajuta cu o metoda de evaluare gradului de macinare.

Am gasit la magazin Mehmet Efendi si ma tot minunez cat de fin este macinata...

Am vazut la Kaufland, la pachet cu un ibric... Smile
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#19
(30-11-2017, 20:42)albinaru Wrote: Ma puteti ajuta cu o metoda de evaluare gradului de macinare.

Am gasit la magazin Mehmet Efendi si ma tot minunez cat de fin este macinata...

Nu te ajuta cu nimic. La ibric e nevoie cat de fin poti macina. In zona asta Hario e rezonabila.
Mai greu cu V60/frenchpress, unde nu poate scoate o macinatura foarte constanta.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Da ! Destept sistemul ! Merci!
 
Reply
#21
Nu prea o înțeleg care e cauza , e a doua oară când iau cafea de specialitate din locuri diferite si nu pot sa o extrag corect, mai exact oricât de mult strâng reglajul curge cu un debit mult prea mare

Iese o zeama chioara apoasa ... si cam atât



Elektra Leva |
M47
Elektra Leva |
M 47
 
Reply
#22
Poate ai channeling.
Folosesti portafiltru bottomless?
Brewtus IV | Sette 270W
 
Reply
#23
(02-06-2018, 13:13)Mesmer Wrote: Poate ai channeling.
Folosesti portafiltru bottomless?


Portafiltru e normal, eu zic ca nu am channeling ...


Elektra Leva |
M47
Elektra Leva |
M 47
 
Reply
#24
La setari de rasnire foarte fine, M47 face bulgarasi care cresc semnificativ sansele de channeling.  Daca nu faci o omogenizare a cafelei din sita inainte de extractie e foarte posibil sa ai probleme de fiecare data. 

Cafeaua prajita light si foarte light necesita o rasnire mult mai fina si nu strica nicio preinfuzie mai lunga.
baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#25
Da, cafeaua este foarte light prăjită .

Omogenizarea cafelei in portafiltru o fac mereu....

O sa încerc preinfuzii mai lungi de 10 sec, poate schim ceva in bine.
Si o sa acord atenție vitezei de armare a levierului


Elektra Leva |
M47
Elektra Leva |
M 47
 
Reply
#26
@Ciprian Ai demontat risnita? Ai scos si cutitul exterior?
 
Reply
#27
De ce as scoate cuțitul exterior?
între cele 2 evenimente am folosit cafea de la un prăjitor drag mie si nu am avut nici o problema. Chiar am simțit plusul rezultat din adăugarea celui de al doilea arc

Săptămâna trecută cu Burtukaana de la Guido am avut super rezultate si o soție încântată de aromele florale

Nu vreau sa o dau pe oamenii care o prepara
, ma gândesc ca poate cafeaua folosită ar putea avea probleme


Elektra Leva |
M47
Elektra Leva |
M 47
 
Reply
#28
Nu are nici un rost sa scoti cutitul exterior, dar multi fac lucrul acesta cind curata risnita.
 
Reply
#29
(02-06-2018, 22:22)Gabi_M Wrote: Nu are nici un rost sa scoti cutitul exterior, dar multi fac lucrul acesta cind curata risnita.


am înțeles, din Septembrie de când am râșnița si pana in prezent nu am fost curios sa scot cuțitul exterior si nici tijele cu rulmenți .
M-am străduit cu pensule si lavete sa curat interiorul fără sa o fac bucatele.

Am tras acum pe seara o dubla si am omogenizat cafeau cu maxima atentie, nu e nici o diferența

Așa arată boabele de care va vorbesc :

[Image: 6f4175cf6d6e373185bac7ce4a7ec51e.jpg]i[Image: 30f5853114e9229f18ad04aba0629736.jpg]


Elektra Leva |
M47
Elektra Leva |
M 47
 
Reply
#30
Eu nu am scos niciodată, și rasnita a rămas alineata perfect.

Pentru curățarea ajunge un bețișor de oreche și ceva hârtie.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my mother tongue, sorry for my mistakes)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)