Welcome Back Log In Create Account

cafea congelata

Am facut un mic experiment acasa sa vad ce impact are congelarea cafelei asupta gustului. Am gasit un video online unde zice ca ar imbunatati gustul pentru ca boabele congelate sunt mai casante si o sa se rasneasca mai bine.
Am luat o cafea foarte aromata (lychee lassi de la DAK) si am congelat jumatate in fiole mici de 18 gr si jumatate am lasat-o afara. Si in fiecare dimineata am facut 2 cafele, una din boabe congelate si una necongelata.
Ambele cafele au fost foarte bune si aromate, dar totusi in cea necongelata se simteau mai pronuntat aromele. Cea congelata nu a iesit naspa, a fost foarte buna, doar ca putin mai fada. Daca nu as fi avut cafeaua necongelata langa pentru comparatie atunci as fi fost foarte multumit cu cea congelata si as fi zis ca atat pot sa scot din cafeaua respectiva.
Cand am facut cafeaua congelata am crescut putin temperatura in boiler, m-am gandit sa compensez temperatura scazuta a cafelei. Dar am lasat aceeasi temperatura in grup, pot sa modific separat temperatura din boiler si grup. Si am rasnit putin mai grosier, am observat ca boabele congelate ies un pic mai fin pe acelasi grad la rasnita.

Una peste alta e bine sa congelezi daca ai prea multa cafea, dar daca poti mai bine iti programezi comenzile de cafea astfel incat sa congelezi cat mai putina.

Reply
ce rasnita ai folosit? eu am facut un test similar pe DF64 cutite stock, si nu am simtit nicio diferenta intre cafeaua rasnita la temperatura ambientala si aceeasi cafea rasnita direct din fiola scoasa din congelator.

Reply
O incercare de explicatie: la boabele congelate, imediat dupa desfacerea fiolelor, s-a format condens pe boabe. In rasnita, condensul posibil sa fi actionat ca un rdt. Condensul pe boabe poate scadea cantitatea de fines, in sensul ca va exista o "lubrifiere" a boabelor, o cantitate mai mica de fines cand boabele interactioneaza cu muchiile taioase ale cutitelor. Daca vrei rezultate mai apropiate de cafeaua necongelata, dar folosind cafeaua congelata, posibil sa reusesti asteptand cateva ore inainte de a o rasni pe cea congelata.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
deci cand ai facut cafeaua congelata ai crescut temperatura si ai rasnit mai grosier. foarte dubios ca a iesit putin diferit...
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
(16-12-2022, 11:16)cradun Wrote: O incercare de explicatie: la boabele congelate, imediat dupa desfacerea fiolelor, s-a format condens pe boabe. In rasnita, condensul posibil sa fi actionat ca un rdt. Condensul pe boabe poate scadea cantitatea de fines, in sensul ca va exista o "lubrifiere" a boabelor, o cantitate mai mica de fines cand boabele interactioneaza cu muchiile taioase ale cutitelor. Daca vrei rezultate mai apropiate de cafeaua necongelata, dar folosind cafeaua congelata, posibil sa reusesti asteptand cateva ore inainte de a o rasni pe cea congelata.

Subscriu. Prin comparatie cu puful de apa/picatura aplicata pe boabe si amestecate apoi, condensul care se formeaza imediat dupa desfacerea fiolei este cumva mai uniform pe suprafata boabelor plus ca e "gratis"

Reply
(16-12-2022, 11:15)adriao Wrote: ce rasnita ai folosit? 

Am folosit un bentwood

(16-12-2022, 11:16)cradun Wrote: O incercare de explicatie: la boabele congelate, imediat dupa desfacerea fiolelor, s-a format condens pe boabe. In rasnita, condensul posibil sa fi actionat ca un rdt. 

Am facut RDT pe cele necongelate

(16-12-2022, 11:21)RazvaNNN Wrote: deci cand ai facut cafeaua congelata ai crescut temperatura si ai rasnit mai grosier. foarte dubios ca a iesit putin diferit...

Am facut 4 teste in 2 zile si la toate cea necongelata a iesit un pic mai bine

Reply
Pai fa fix cu aceleași temperaturi.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(16-12-2022, 14:17)adiszep Wrote: Pai fa fix cu aceleași temperaturi.
Primul test a fost la aceeasi temperatura, dar cam la fel a fost rezultatul. 
Am crescut doar temperatura in bolier, am lasat aceeasi temperatura in grup. Apa vine din boiler cu o temperatura putin mai mare sa compenseze temperatura scazuta a cafelei, dar dupa ce sta la preinfuzie in grup oricum o sa ajunga la aceeasi temperatura in timpul extractiei.

Reply
Teoretic asa cum a si precizat, macinatura din congelator produce mai mult fines, si pentru acealasi timp trebuie rasnita mai grosiera.

De exemplu, treaba asta este buna pe o rasnita super unimodala gen ssp 98mm hu sau 64ss mp unde o cafea nu iese pentru ca cere macinatura extrem de fina, iar congeland te ajuta sa o rasnesti mai grosier.

Insa la o rasnita precum bentwood macinatura este o idee mediu spre grosier in comapratie cu ce se face espresso din ssp unimodal si atunci impingand macinatura inspre grosier cu cafea de congelator se prea poate ca gustul sa fie mai fad, nu asa acid.

Daca vrei sa te joci cu cafea congelata, iti propun un simplu experiment.

Daca doza ta este de 18g grame sa zicem de cafea necongelata, sa faci un espresso setat cu 18grame la cafea necongelata, insa in loc sa macini mai grosier pe cafea congelata sa scazi doza cu 0.5 sau 1 g de la 18g la 17.5 sau 17g si sa lasi rasnita acolo unde este setata pt cafea necongelata. Teoretic rezultatele ar trebui sa fie aproximativ egale daca amanadoua shoturile curg in acelasi timp, cu acelasi grad de rasnire.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)