Espressoman infocat
Bucuresti
02-05-2018, 12:53
(Edited 02-05-2018, 12:54 by vladdooo.)
pacala si WolfSolent, PM cu adresa va rog
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47
Espressoman infocat
Bucuresti
Multumesc @
vladdooo, am intrat in posesia sitei.
Multumesc pt sprijin si implicare.
La mai multe :D
Bezzera Magica S MN |Mazzer Super Jolly| DK-30
Sa vedem si ce ziceti despre ea, reveniti cu impresii, ma intereseaza cate grame reusiti sa puneti in ea, daca rasniti mai fin decat cu sitele uzuale, cum e gustul, cum e curgerea cu pf naked, etc.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Daca vrei mai mult de 16g de ce nu iti comanzi:
B702TH28SF
https://www.eb-lab.coffee/new-products-1...b702th24sf
E fix acelasi efect ca la Reneka.
Folosesc de cateva zile sita SuperFine si in combinatie cu pompa Smart am "lungit" extractiile spre 45 de secunde, cu 7-8 de preinfuzie. Rezultatul e o cafea foarte densa si usor supra-extrasa, cam prea intensa pentru espresso simplu dar excelenta in americano sau cu lapte.
Mersi, eu sunt multumit de faptul ca merg doar 16 grame in ea. In felul asta momentan am :
RMS- 16 grame - cred ca e cea mai indicata pentru cafelele scortisoara.
VST- 17-18 grame- echilibrata, merge la cafelele naturale.
IMS 22 grame - tripla- merge la cafelele prajite normal, spalate.
Cafea cu lapte nu fac si nu o sa fac niciodata. Nu am steaming wand pe espressor, sotia e alergica la lapte, nu bea niciodata, nici macar altfel de lapte (migdale, soia, cocos) iar eu beau cafea cu lapte doar cand merg la cineva si imi ofera o cafea, ca sa nu refuz cer cafea cu lapte, ca oricum o fac proasta.
Hai ca ai ajuns sitele, cel putin la cei din Buc.
Nu zice nimeni nimic despre ele? de rau, de bine.
Espressoman infocat
Bucuresti
(03-05-2018, 10:24)Denis Wrote: Hai ca ai ajuns sitele, cel putin la cei din Buc.
Nu chiar. De unde pot s-o ridic?
Gaggia Classic / Kinu M38 si M47/ PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
Espressoman
Bucuresti
(02-05-2018, 17:11)Denis Wrote: RMS- 16 grame - cred ca e cea mai indicata pentru cafelele scortisoara.
Nu ma asteptam sa scrii asta - eu din ce am citit, RMS ar fi potrivita pentru cafele si masinile care cer o macinatura mai grosiera (inteleg eu, prajite mai dark), nu pentru cafele prajite light, banuiesc ca din cauza formei usor conice si a efectului restrictor al acesteia:
"The conclusion for me is that I want a Reneka Microsieve because it gives Strega-users the possibility to downdose and still keep a coarser grind than normal with great taste."
"It definitely needs a coarser grind given the same dose."
https://www.home-barista.com/tips/new-re...42-10.html
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Cu cat folosesti mai multa cafea cu atat ai "un restrictor" mai puternic la grup.
16 grame nu vor crea niciodata restrictia unei doze de 18-20-22 grame (pastrand gradul de rasnire oarecum apropiat, nu comparam rasnirea pt ibric cu cea pt FP).
Cu 16 grame, ca sa imi curga normal (~1 grame secunda) trebuie sa rasnesc aceasi cafea mai fin decat o fac cu o doza de 18-20 grame, deoarece trebuie sa creez din granulatie o restrictie mai mare a apei, are logica acum? vorbim de sita RMS (16 grame) vs o sita ims sau vst de 18-20 grame.
Si inca o chestie pe care nu o inteleg, de ce ai vrea sa macini mai grosier? cu cat macini mai fin, cu atat extragi mai multe solubile din cafea.
Ia spre exemplu PAvoni vs Magica. Nu macini mai fin cele 14-15 grame pe Pavoni decat o faci pe magica (18grame) ?
Espressoman
Bucuresti
03-05-2018, 11:40
(Edited 03-05-2018, 11:40 by cradun.)
(03-05-2018, 11:23)Denis Wrote: Cu 16 grame, ca sa imi curga normal (~1 grame secunda) trebuie sa rasnesc aceasi cafea mai fin decat o fac cu o doza de 18-20 grame, deoarece trebuie sa creez din granulatie o restrictie mai mare a apei, are logica acum? vorbim de sita RMS (16 grame) vs o sita ims sau vst de 18-20 grame.
Exact. Insa daca luam la comparat o sita VST de 15 g cu una RMS de 16 g (deci construite pentru a fi folosite cu gramaje similare), pentru sita VST rasnesti mai fin decat pentru sita RST, din cauza efectului restrictor al formei sitei RMS, nu e asa?
In plus de efectul restrictor dat de forma sitei, si acea plasa ar trebui sa restrictioneze destul de mult debitul, datorita marimii mici a "gaurilor", dupa logica mea, cel putin.
Deci orice sita cu efect restrictor din cauza formei nu ar fi adecvata pentru cafele prajite light, teoretic. Ideal pentru aceste cafele ar fi un VST de 15g. Insa eu am folosit 15 g si in VST-ul de 18 fara channeling.
(03-05-2018, 11:23)Denis Wrote: "Si inca o chestie pe care nu o inteleg, de ce ai vrea sa macini mai grosier? cu cat macini mai fin, cu atat extragi mai multe solubile din cafea."
Exact asta spuneam si eu. Poate doar daca ai o cafea prea solubila, poate prajita mai dark. Or, aici era vorba de cafele prajite light si asta am citit ca te intereseaza, de asta eram si nedumerit.
Insa, daca rezultatele sunt ok, poate imi scapa mie ceva.
O sita vst/ims va restrictiona mai mult pentru ca RMS are suprafata gaurita mai mare/multa. Eu inteleg ce zici tu, ca e sita mica in partea de jos, dar nu te ghida dupa aia, uita-te la cate gauri au. Cred ca se poate si calcula suprafata gaurita, dar nu am nimic cu ce sa masor, nici macar un liniar. Calculezi aria unui cerc si inmultesti cu cate cercuri sunt pe sita reneka. Fiind plasa mesh gaurile sunt mult mai multe decat la vst/ims.
Nu am sita vst de 15-16 grame, am de 17 grame. Si pe RMS rasnesc mai fin decat pe VST 17 grame. Deci pentru cafelele greu solubile e indicat sa rasnesti foarte fin.
Espressoman
Bucuresti
(03-05-2018, 11:44)Denis Wrote: O sita vst/ims va restrictiona mai mult pentru ca RMS are suprafata gaurita mai mare/multa.
Nu am sita vst de 15-16 grame, am de 17 grame. Si pe RMS rasnesc mai fin decat pe VST 17 grame. Deci pentru cafelele greu solubile e indicat sa rasnesti foarte fin.
Eu nu sunt sigur ca RMS are suprafata gaurita mai mare, pentru ca are forma conica, insa daca ai chef sa verifici asta, cred ca poti pune acelasi gramaj in sita VST cu cel pe care il pui in RMS si sa vezi daca efectul restrictor al RMS se datoreaza gramajului sau proprietatilor sitei.
Stiu ca VST recomanda +-1 gram fata de ce scrie pe sita, dar cu o rasnita buna si WDT cred ca "merge si asa".
"Deci pentru cafelele greu solubile e indicat sa rasnesti foarte fin."
Pe ideea asta mi-am comandat VST de 15 g, tocmai ca sa pot testa in paralel cu Pavoni :)
Espressoman de modă veche
București
Sita a ajuns la mine. Mulțumesc ptr implicare Vladdooo.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
Espressoman
Bucuresti
03-05-2018, 14:35
(Edited 03-05-2018, 14:35 by cradun.)
(03-05-2018, 11:54)cradun Wrote: Eu nu sunt sigur ca RMS are suprafata gaurita mai mare
open sieve area: 14%
Asta inseamna o suprafata gaurita mai mare, intr-adevar.
http://www.microsieve.nl/
Deci nu e prima data cand aia de pe homebarista vorbesc mult si prost si fara rost.
La fel ca si cei care spuneau ca in sita reneka folosesc 18-19 grame, ceea ce e imposibil de facut. Doza optima in functie de espressor e de 15-16.5 grame, se mai pot face mici variatii in functie de cafea, cum se compacteaza dupa rasnire etc.
Uh/oh, se pare ca e o mica/mare problema acolo. De ce sa dai aria gaurita in procente (procent de gauri din suprafata totala a fundului site) din moment ce fundul unei site ims/vst e mai mare decat fundul sitei RMS. Lipsa de profesionalism, daca vrei sa spui ceva concret, nu marketing, vino cu niste cifre clare, calculeaza o arie a suprafetei gaurite la o sita normala ims/vst vs sita RMS.
Se calculeaza suprafata perforata la fiecare sita. O calculeaza cineva pt noi?
Reneka MS vs IMS competition
15.000gauri de 170 microni vs 750 gauri de 350 microni
Espressoman infocat
Bucuresti
03-05-2018, 16:13
(Edited 03-05-2018, 16:26 by vladdooo.)
trimis coletele si AWB. sper ca nu le-am amestecat cu sitele EP HQ :)
raman de ridicat mishu65 si NicuBog
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Espressoman infocat
Craiova
(03-05-2018, 14:41)Denis Wrote: Deci nu e prima data cand aia de pe homebarista vorbesc mult si prost si fara rost.
La fel ca si cei care spuneau ca in sita reneka folosesc 18-19 grame, ceea ce e imposibil de facut. Doza optima in functie de espressor e de 15-16.5 grame, se mai pot face mici variatii in functie de cafea, cum se compacteaza dupa rasnire etc.
Uh/oh, se pare ca e o mica/mare problema acolo. De ce sa dai aria gaurita in procente (procent de gauri din suprafata totala a fundului site) din moment ce fundul unei site ims/vst e mai mare decat fundul sitei RMS. Lipsa de profesionalism, daca vrei sa spui ceva concret, nu marketing, vino cu niste cifre clare, calculeaza o arie a suprafetei gaurite la o sita normala ims/vst vs sita RMS.
Se calculeaza suprafata perforata la fiecare sita. O calculeaza cineva pt noi?
Reneka MS vs IMS competition
15.000gauri de 170 microni vs 750 gauri de 350 microni
Presupunand ca micronii reprezinta diametrul si ca n-am gresit diferenta e pare sa fie mare:
340 mm2 la RMS si 58 mm2 la IMS
QuickMill QM67, MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
Espressoman infocat
Craiova
Sita a ajuns si la mine.
Multumesc Vladdooo pentru efort.
QuickMill QM67, MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
Espressoman infocat
Bucuresti
a mai ramas mishu65 pt sapt viitoare
O parere/impresie nu vrea sa zica nimeni nimic? poate mai sunt doritori pe viitor.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu nu am apucat sa testez - abia astept sa incep o cafea light sapt viitoare