Hello There, Guest! Login Register


Verificare termometru?

#1
Am un termometru Motta la birou si unul acasa, plus unul digital acasa.
Le-am adus pe toate trei la birou sa le testez (cel de la birou mi s-a parut ca nu mai arata corect).
Surpriza, le-am pus in aceeasi cana pe toate trei:
- digital - 92.6 grade
- Motta acasa - 94
- Motta birou - 88

Cand cel digital era la 86, M1 era la 87-88 si M2 la 82

Sunt sigur ca M2 e decalibrat, dar intrebarea ar fi cum iti dai seama daca nu ai altul/altele sa faci comparatia?
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#2
apa care fierbe )
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette.
 
Reply
#3
(18-10-2018, 16:32)Mihai L Wrote: intrebarea ar fi cum iti dai seama daca nu ai altul/altele sa faci comparatia?

... apa cu gheatza de la congelator ( lasata cca. 1min. pentru egalizare ) => trebuie sa arate zero 0 C ... iar daca nu , tot prin comparatie cu un termometru etalonat in prealabil ...

(18-10-2018, 16:32)maki Wrote: apa care fierbe )

... Big Grin ... Chiar asa se etaloneaza ( dar,  la malul marii ... Big Grin ... ) ... se insemneaza unde fierbe apa la 100 C apoi , se baga in apa cu gheatza si iar se pune semn la zero 0 C si se imparte in 100 de diviziuni ... asta intr-un mod empiric - fara corectii gen ... frictiune , capilaritate etc ... tabele sinoptice de corectie ( de ex. la Balea Lac fierbe la 94 C si pe Vf. Everest pe la 69 C ... Cool ... )
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#4
mai in gluma mai in cele reale: cand ai un termometru, sau un singur ceas (analogic), stii cat e temperatura si timpul... cand ai mai multe... te uiti pe net Smile

totusi, cand ai mai multe... trebuiesc etalonate intr-o zona de temperaturi in care lucrezi/masori in mod uzual;
si probele NTC (negative temperature coefficient) folosite de obicei pentru diverse scule de camera, au o temperatura de referinta si una maxima si sunt suficient de precise - restul e chinezaria circuitelor de masura/afisaj... si neliniaritatea inerenta;
la termocupluri e si mai rau: ok, ai un domeniu de temperaturi acoperite mult mai mare, dar trebuie sa ai 'compensare a jonctiunii reci', ceea ce cam stie sa faca orice instrument digital de masurare temperatura; doar ca o face mai bine sau mai rau... si nu tote au un senzor de temperatura ambianta, fata de care sa calculeze dinamic compensarea!
eu, de ex. nu ma impac cu circuitele Arduino MAX6675 care fac toata bucataria uzuala pentru un termocuplu K, dar o fac 'tremurand' si cu o precizie jalnica (0,25C)!

revenind la calibrare, multe si bune spune acel Eric Svendson in situl lui FTP
(abur saturat si tabele cu altitudine/punct fierbere, pentru temperaturi mai ridicate si gheata zdrobita din/cu apa distilata si 15 min stabilizare, pentru 0C):
http://users.rcn.com/erics/DigThermAdptr7.pdf (pag. 20, 21)

p.s.
si eu am acasa foarte multe termometre, statii meteo (wireless, nivel Lidl/Kaufland), probe de temperatura, multimetre si dataloggers cu/pentru temperatura etc.
cand vreau sa ies in lumea de-afara, ma uit cam la 3-4 temperaturi,
dar treaba mi se pare inofensiva Smile
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#5
Am primit și eu recent un termometru analogic din China(2$) și mi se pare că e vai de capul lui. Sau poate am avut așteptări prea mari. Alți clienți sunt mulțumiți.
Sunt curios cum ar fi un astfel de termometru în comparație cu cel Motta.
Am încercat setarea la 100°C(99°C probabil ar fi corect luând în considerare altitudinea) cu apa în fierbere(Bucovina, nu apă distilată Tongue ), dar apoi nu se mai pupă deloc cu punctul de 0°C(gheață cu apă). Parcă nu mă văd făcând marcaje între aceste 0-100°C găsite în teste, cum s-a menționat mai sus, deși stau binișor cu răbdarea când vreau. Big Grin
Cred că îmi mai încerc norocul și cu unul digital, măcar să le compar între ele. Smile
 
Reply
#6
sochaux_; Wrote:Am primit și eu recent un termometru analogic din China(2$)
... Cred că îmi mai încerc norocul și cu unul digital, măcar să le compar între ele.

sigur, toti avem dreptul sa folosim termometre Smile
traim oricum intr-o lume, inca, neliniara...

[Image: md66TIT.jpg]
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#7
(18-10-2018, 20:47)radudani Wrote: traim oricum intr-o lume, inca, neliniara...

... Big Grin Big Grin Big Grin ...  intr-un multivers ce pare relativ irational si arbitrar unde Cronos ne numara pasii  cu secera ( ... si ciocanul )  ... desigur , cu cat viteza creste , timpul se dilata iar marimile se contracta ...



 
(18-10-2018, 20:21)sochaux_ Wrote: dar apoi nu se mai pupă deloc cu punctul de 0°C(gheață cu apă). Parcă nu mă văd făcând marcaje între aceste 0-100°C găsite în teste, cum s-a menționat mai sus

... marcajele sunt relative - fatza de temp. de referintza - si au doar un titlu orientativ si nu se aplica la masuratorile de precizie , unda se iau in calcul corectii determinate de gravitatia / greutatea lichidului ( folosit la masurare) , inertia termica a corpului termometric , capilaritatea acestuia - care nu este constanta niciodata , densitatea / sau corectia de dilatatie specifica a lichidului de masurare ( una este alcoolul alta Hg -ul ) , coef. de frecare la peretii capilarei - fortza de rezistentza ce se opune inaintarii lichidului prin capilara etc ...

ex.  un termometru meteo ...



[Image: 5cRCBz8.jpg]

[Image: B5Yn00L.jpg]

(18-10-2018, 20:21)sochaux_ Wrote: Cred că îmi mai încerc norocul și cu unul digital, măcar să le compar între ele. Smile

... Dar , nu mai bine incerci cu unul analogic de laborator ( ... ca sa-l etalonezi pe celalalt ) ... tot cam pe acolo te duce cu banii si daca nu-l spargi , al poti avea toata viatza ... ? Cool ... si fara baterii ... ( eu al folosesc de multi ani - la preparare creme si sunt multumit de el )
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#8
Revin cu un detaliu semnificativ... Azi am incercat sa-l desfac pe cel "defect" (are o piulita in spate). N-a mers, insa am constatat ca se invarte si acul indicator. L-am rotit la ochi sa arate ca cel OK, apoi l-am mai aranjat putin la temperatura de 90-95 grade.
Presupun ca a fost putin fortat la un moment dat...? Practic era prins cu ajutorul manerului de plastic de la capacul de la Hario.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Cele analogice au acea piuliță tocmai pentru a le putea regla/calibra, deci e absolut normal să se învârtă și acul indicator. Smile
Sper că am înțeles corect.
Problema e cum am spus și eu mai sus, de exemplu: e posibil să-l reglezi pentru 100°C, dar apoi să nu arate corect 0°C sau invers. Și atunci îți dai seama că sunt probleme și cu temperaturile între aceste valori. Sad
 
Reply
#10
Da, dar la brew nu ma intereseaza decat zona 85-95. E suficient.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
(22-10-2018, 20:50)sochaux_ Wrote: Și atunci îți dai seama că sunt probleme și cu temperaturile între aceste valori. Sad

... Si eu tot asta incerc sa spun ... ca nu sunt exacte ( ... nici macar din grad in grad ) nu mai vorbesc pe intreaga scala de la  0 - 100 C ( ... nici vorba ) ... cel mult sa-l calibrati macar pe plaja scurta , k sa aveti abateri ceva mai mici ... ( deeesi ... Undecided ... )


[Image: Zu5xAsO.png]
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)