Espressoman Administrator
Posts: 12.824
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pe
evz.ro a aparut un nou articol despre vending, dupa
precedentul de acum un an.
Pregatesc si eu un articol in acest sens, cu fotografii si dovezi adunate de pe un set consistent de firme/aparate din domeniu. Producatorii sunt obligati mai nou sa afiseze ingredientele.
Sunt situatii cand si eu am baut asa ceva, si voi, din lipsa "unei doze" sau din necunoastere sau poate in cunostinta de cauza si lipsa de alternative. Problema se pune la nivel de tara, unde vendingul acapareaza din ce in ce mai mult teren si implementeaza in capul multora faptul ca o cafea se bea la serviciu sau in drum, cu doar un leu...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman Administrator
Posts: 12.824
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pentru ca abia acum m-am luat mai serios de articol, am marea rugaminte la voi ca in cazul in care treceti zilele astea pe langa un automat de vending sa faceti o poza listei de ingrediente si sa-i faceti upload aici sau sa mi-o trimiteti pe email!!!!!!!!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Prajesc Cafea
Posts: 377
Joined: Mar 2012
Bucuresti
O sa-ti trimit si eu niste poze de la automate de vending insa daca ma intrebi pe mine problema nu sta in prafurile alea.
Ok. Prafurile sunt nocive, pline de E-uri si tot ce (nu) vrei insa ce facem cu cafeaua propriu zisa din automatul de vending.
Dupa mine acolo este marea problema.
In cel mai bun caz, in automat gasesti cafea boabe care este macinata in momentul prepararii respectivei bauturi. In cel mai rau caz gasesti un praf de cafea solubila.
Intrebarile mele sunt urmatoarele: ce cafea este acolo (arabica, robusta, naut, mazare etc. si procentele respective), care este tara de provenienta, cand a fost prajita dar mai ales cand a fost recoltata acea cafea.
Pentru ca degeaba ai tu lapte de la vaca mulsa azi dimineata, zahar organic de trestie si betisoare de amestecat din bambus in automatul de vending daca pui robusta din Vietnam recolta 2007 prajita in urma cu 14 luni si apa de la chiuveta.
Think about it. :)
Am incercat sa conving niste vendinisti din astia sa puna cafea mai buna in automate. Ha! Ti-ai gasit... Au tratat-o ca pe o gluma buna.
Pur si simplu nu am putut sa-i fac sa inteleaga mecanismul primar de consum al omului si anume ca omul este lacom prin definitie si constructie. Atunci cand dau de gustul unei bauturi/mancari bune, 90% mananca pana le vine rau. Slava Domnului ca a trecut Craciunul si nu mai dau astia stiri la TV cu nehaliti care au ajuns la spital ca au mancat prea mult.
Un om bea dimineata la birou 1 posirca / zi in fiecare zi din cele 22 lucratoare ale lunii. Un alt om bea 3-4 espresso (adevarate si tzapene) / zi in fiecare zi din cele 22 lucratoare. Tu vrei sa zbarnaie automatul ala de vending non-stop, nu? Pentru ca ai rate, chirii si salarii de platit.
Cand ai vanzari mai mari? Cand vinzi posirca sau cand vinzi bun? Calculul e simplu si si-l face fiecare. Dar ... mna ... nu toti trebuie sa stim matematica si sa fim buni in afaceri.
Espressoman Administrator
Posts: 12.824
Joined: Mar 2012
Bucuresti
O parte din observatiile tale le-am inclus deja. Sunt binevenite oricum.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
.
Posts: 511
Joined: Oct 2012
Timisoara
La munca am automate care, pentru espresso, folosesc cafea boabe macinate pe loc.
De nenumarate ori "l-am prins" pe tipul care face reincarcarile si pot sa spun ca, cafeaua pentru espresso e Dalmayr, pungi de 1kg desigilate la umplerea aparatului.
Cafeaua iese de toata jena. La ce cafea se foloseste probabil ca motivul gustului prost e altul. Aparatul nu e curatat decat cu functia aia a lui de spala cafeaua de pe traseu si o deverseaza in cana sau galeata.
Dar cu toate ca gustul este execrabil si ca nu e o cafea "ca acasa", sa nu o dam pe teoria conspiratiei cum ca se foloseste mazare in loc de cafea sau mai stiu io ce fantezisme...
Va spun si voua ce am vazut nu ce am auzit.
Prajesc Cafea
Posts: 377
Joined: Mar 2012
Bucuresti
17-01-2013, 19:28
(This post was last modified: 17-01-2013, 19:33 by Papa Jacques.)
(17-01-2013, 18:03)hateganul Wrote: La munca am automate care, pentru espresso, folosesc cafea boabe macinate pe loc.
De nenumarate ori "l-am prins" pe tipul care face reincarcarile si pot sa spun ca, cafeaua pentru espresso e Dalmayr, pungi de 1kg desigilate la umplerea aparatului.
Cafeaua iese de toata jena. La ce cafea se foloseste probabil ca motivul gustului prost e altul. Aparatul nu e curatat decat cu functia aia a lui de spala cafeaua de pe traseu si o deverseaza in cana sau galeata.
Dar cu toate ca gustul este execrabil si ca nu e o cafea "ca acasa", sa nu o dam pe teoria conspiratiei cum ca se foloseste mazare in loc de cafea sau mai stiu io ce fantezisme...
Va spun si voua ce am vazut nu ce am auzit.
Ma faci sa zambesc. Cafeaua se falsifica iar mazarea prajita nu este o conspiratie ci mai degraba o certitudine nefericita cauzata de lacomia unora si nebagarea de seama a altora. Mazarea (1 - 1,5 lei / kg - pret 2012 pentru vrac) este dulce la gust chiar si dupa ce este prajita iar asta o face perfect "camuflabila" intr-o miscella.
Tehnica a evoluat destul de mult intre timp. Am stat de vorba cu tipograful cu care eu lucrez si l-am intrebat daca poate sa faca hartia de la un pachet de Ja*obs. Mi-a raspuns ca e o joaca de copii.
Parca a fost recent ceva scandal legat de o marca destul de cunoscuta de cafea pe care niste persoane inventive au falsificat-o si dupa aia au bagat prin niste supermarketuri. Imi scapa numele dar poate ne ajuta colegii de forum.
.
Posts: 511
Joined: Oct 2012
Timisoara
Hmm treaba e complexa.
"daca e gratis e foarte bun"..
Asta e pe gura tuturor cand incerci sa le explici.
La mine la firma e gratis la discretie pentru angajati.
Evident, plateste firma. Nu ma intreba cum se fac contractele astea.
Cum sa concurezi cu asa ceva?
Espressoman infocat
Posts: 758
Joined: Jun 2012
Bucuresti
(17-01-2013, 21:45)hateganul Wrote: Cum sa concurezi cu asa ceva?
Simplu, explicandu-le ca aia care curge din "cazanul" ala, este o otrava care actioneaza lent.
Cine vrea sa inteleaga - bine, cine nu...o face pe pielea lui.
Am avut si eu la servici asa ceva, tot cu cafea boabe, dar dupa o perioada scurta de cotizat, am preferat sa-mi aduc de acasa un filtru de cafea.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
Prajesc Cafea
Posts: 377
Joined: Mar 2012
Bucuresti
(17-01-2013, 23:05)sorin2505 Wrote: (17-01-2013, 21:45)hateganul Wrote: Cum sa concurezi cu asa ceva?
Simplu, explicandu-le ca aia care curge din "cazanul" ala, este o otrava care actioneaza lent.
Cine vrea sa inteleaga - bine, cine nu...o face pe pielea lui.
Am avut si eu la servici asa ceva, tot cu cafea boabe, dar dupa o perioada scurta de cotizat, am preferat sa-mi aduc de acasa un filtru de cafea.
Nu merge cu argumentul "otrava". Eu m-am lasat de fumat in 2009. Tot otrava este si aia dar asta nu m-a impiedicat sa fumez 22 de ani.
In functie de stimulii pe care ii primesti din exterior, organismul se adapteaza dpdv senzorial. Daca bei tot timpul cafea la tonomat o sa ti se para ca aia e cea mai buna iar simptomele neplacute (stari de greata/voma, ameteli, dureri de cap, urticarie) le pui pe seama a altceva gen: mancarea a fost stricata, se schimba vremea, nenorocitul a botezat vinul etc. :)
Espressoman infocat
Posts: 758
Joined: Jun 2012
Bucuresti
(17-01-2013, 23:19)Papa Jacques Wrote: Nu merge cu argumentul "otrava". Eu m-am lasat de fumat in 2009. Tot otrava este si aia dar asta nu m-a impiedicat sa fumez 22 de ani.
Eu am fumat din 1978 pana in 2002 cam 2-2,5 pachete / zi.
M-am "lasat" in 2002 cand am facut un preinfarct. Asteptam salvarea in fata blocului cu tigarea in gura :D
Acum sunt mult mai receptiv la ce e bine / ce e rau ;)
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
Espressoman Administrator
Posts: 12.824
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Mai reimprospatam topicul cu vesti noi din Constanta!
Sa traiasca Nestle si consumatorii de vending de acolo! Sanatate!
http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschi...?imagini=1&open
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.118
Joined: Feb 2015
Craiova
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.118
Joined: Feb 2015
Craiova
Un citat care l-am notat, dintr-un articol de azi...
"Calitatea produselor alimentare, în orice ţară, e cea pe care consumatorii o acceptă"
https://republica.ro/si-in-supermarketur...atata-face
Dropshot x Tastecrafters
Posts: 1.126
Joined: Jan 2017
Bucuresti
Am citit si eu articolul, infiorator ce scrie acolo. Am un coleg la birou care ani buni si a suplimentat veniturile cumparand Ariel lichid din Germania si vanzandu l in cartier.
Revenind la vending, e un subiect pe care l am studiat un pic de cand un amic si a facut o firma de asa ceva, desi are inca o firma de IT. Din ce cafele cumpara el cea mai ieftina e Covim Grand Bar sau ceva in genul, cred ca pana in 30 de lei lg. Exista insa si cafele.pe.care plateste 50 lei kg, deci probabilitatea sa fie altceva decat cafea e scazuta. Chiar recent la un amic care are o reprezentanta auto am.baut un ristretto la un automat, surprinzator de ok, dar care nu avea mai mult de 40 ml.
Ca si.concluzie, nu contest ca exista multa chimie in cafelele de 1 leu, mai.ales cele din micile marketuri sau chiar pe strada. Imi pare totusi ca firmele mari folosesc pe.cat.posibil cafea boabe, evident f ieftina si cu mukta robusta, daca nu integral uneori. Nescafe e o mare enigma pt mine, n as baga mana in foc pt ei :D
Pentru mine problema initiala la.cafeaua de vending e doza. Din 7 grame scot cred ca 80 ml.o.cafea scurta, 120 sau peste lunga...orice cafea ai.pune, devine irelevant..:)
Espresso : Dalla Corte STUDIO, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3, Kompresso
Brew : Timemore B75, Timemore Sculptor 078 ( brew only)