Hallo,
Dupa 5 ani de cand le-am cumparat, simt ca a venit vremea sa fac un upgrade la pachetul de espressor Lelit Grace PL81T si Lelit William PL72. Mentionez ca m-au servit exceptional pana acum (mai ales pentru un prim espressor si rasnita) si le-as recomanda oricui se imbarca la acest hobby (desi am inteles ca nu se mai fabrica acest model de espressor), insa incet incet am inceput sa imi dau seama de cateva limitari:
Pentru espressor:
1. 99% din cafelele facute zilnic sunt milk-based (mostly flat whites), astfel ca timpul de asteptare pentru comutarea la steam pare din ce in ce mai lung (desi vorbim de aceleasi 45 de secunde de fiecare data).
2. De asemenea, desi timpul in care ai "voie" sa stai in modul de steam este suficient sa prepari lapte pentru 2-3 cafele, devine insuficient daca cumva ai si cativa musafiri, astfel incat trebuie sa iesi si sa intri inapoi pe steam daca vrei mai mult lapte.
3. In ultimul an am inceput sa ma joc putin cu parametrii LCC-ului, astfel incat sa mentin cat mai stabila temperatura de la un shot de cafea la urmatorul. Fiind SB insa, parametrii respectiv reduc semnificativ presiunea la aburi, astfel incat la un moment dat trebuie sa alegi intre una sau cealalta.
4. Nu prea pot sa am incredere in temperatura afisata pe LCC, mai ales cand deschid espressor-ul dupa ce l-am folosit si inchis cu putin timp inainte. Simt intotdeauna ca mai trebuie sa astept o perioada de timp, chiar daca afiseaza ca si-a atins temperatura setata. Asta am inteles insa ca e ceva standard la cam orice model Lelit cu LCC.
5. N-am teava de aburi anti-burn. Nu e mare lucru, insa m-am fript de cateva ori, si as prefera sa evit sa se mai intample
As fi adaugat poate si faptul ca sunt pe grup de 57, insa sincer nu am simtit in mod personal vreun dezavantaj (ce-i drept nu folosesc inca site sau showerhead profesionale, singurele accesorii pe care mi le-am luat specifice grupului sunt un nivelator si un portafiltru bottomless, ambele de la Lelit, cu care nu am avut nici o problema).
Pentru rasnita:
1. Ajustarea micrometrica pare sa aiba o variabilitate foarte mare de la un nivel la altul. Am observat ca o schimbare de un nivel (care reprezinta 0.5 pe scara folosita de rasnita) presupune deseori o diferenta de flow time de 5-8 secunde, mentinand aceeasi doza, ceea ce mi se pare destul de mare. Ce-i drept, asta a fost si un avantaj pana acum, in sensul in care mentinea lucrurile destul de simple (gaseai punctul de 25-30s, dupa care ma jucam cu dozajul si poate temperatura), insa daca vreau sa "dial in" mai bine, simt ca nu pot sa ma bazez pe rasnita.
2. Grad de retentie mai mare decat ma asteptam. Un adjustment de nivel necesita de obicei 15-20g de cafea rasnita pentru a "scapa" complet de retentia de la nivelul anterior, ceea ce poate fi frustrant uneori, mai ales cand deschid o punga noua de cafea.
In rest nu prea am ce sa reprosez rasnitei, mai ales ca vine cu cutite de 64. E putin ciudat insa ca producatorul mentioneaza ca ajustarea e stepless, ceea ce fie e gresit, fie nu inteleg eu ce inseamna stepless.
Upgrade:
In momentul de fata decizia pare relativ simpla dpdv espressor. As vrea sa fac un upgrade relativ rezonabil, astfel incat sa trec la urmatorul nivel fara sa merg prea sus cu bugetul, mai ales luand in considerare ca nu sunt inca la nivelul unde as avea timp/rabdare sa fac dial in la anumite aspecte precum flow control (sau cine stie, poate sunt mai simple decat imi dau seama in acest moment).
De aceea, momentan oscilez catre un Elizabeth PL92T. Pare ca rezolva aproape toate limitarile pe care le resimt cu setup-ul actual, si mi se pare extraordinar din punct de vedere buget/ce primesti. Mai mult de atat, avand un bar destul de ingust, se potriveste perfect fiind la fel de adanc ca si PL81T.
Practic, din putinul research facut pana acum, ca sa merg pe ceva mai bun de atat, cum ar fi poate un Bianca, ar trebui sa sar cu un buget aproape dublu -- nu zic ca nu ar fi justificat, dar nu consider ca ar avea sens pentru mine sa investesc atat de mult, cel putin in acest moment.
Si atunci, ramane in principal aspectul de rasnita. Stiu ca, desi upgrade-ul espressorului ma ajuta cu anumite inconveniente, din punct de vedere al rezultatului obtinut in ceasca, upgrade-ul la rasnita probabil ar avea un impact mai mare. Insa aici nu as sti ce decizie sa iau. Sa merg cu ceva single dose? DF64? Niche Zero? Oro? Cu/fara upgrade de burrs? Sau sa raman cu PL72? Sunt atat de multe optiuni la o gama atat de variata de bugete, incat mi-e greu sa-mi dau seama unde e acel raport bun intre bugetul investit vs rezultatul obtinut (fata de PL72 cel putin), pastrand lucrurile cat mai simple in acelasi timp.
So, sunt deschis la orice sugestii/comentarii, inclusiv critici legate de modul in care am analizat si abordat situatia de fata. Obiectivul principal este sa ma asigur ca iau o decizia cat mai buna, astfel incat sa investec un buget optim intr-un upgrade unde sa simt o diferenta fata de setup-ul actual, atat in privinta gustului cat si a utilizarii.
Thanks!
Dupa 5 ani de cand le-am cumparat, simt ca a venit vremea sa fac un upgrade la pachetul de espressor Lelit Grace PL81T si Lelit William PL72. Mentionez ca m-au servit exceptional pana acum (mai ales pentru un prim espressor si rasnita) si le-as recomanda oricui se imbarca la acest hobby (desi am inteles ca nu se mai fabrica acest model de espressor), insa incet incet am inceput sa imi dau seama de cateva limitari:
Pentru espressor:
1. 99% din cafelele facute zilnic sunt milk-based (mostly flat whites), astfel ca timpul de asteptare pentru comutarea la steam pare din ce in ce mai lung (desi vorbim de aceleasi 45 de secunde de fiecare data).
2. De asemenea, desi timpul in care ai "voie" sa stai in modul de steam este suficient sa prepari lapte pentru 2-3 cafele, devine insuficient daca cumva ai si cativa musafiri, astfel incat trebuie sa iesi si sa intri inapoi pe steam daca vrei mai mult lapte.
3. In ultimul an am inceput sa ma joc putin cu parametrii LCC-ului, astfel incat sa mentin cat mai stabila temperatura de la un shot de cafea la urmatorul. Fiind SB insa, parametrii respectiv reduc semnificativ presiunea la aburi, astfel incat la un moment dat trebuie sa alegi intre una sau cealalta.
4. Nu prea pot sa am incredere in temperatura afisata pe LCC, mai ales cand deschid espressor-ul dupa ce l-am folosit si inchis cu putin timp inainte. Simt intotdeauna ca mai trebuie sa astept o perioada de timp, chiar daca afiseaza ca si-a atins temperatura setata. Asta am inteles insa ca e ceva standard la cam orice model Lelit cu LCC.
5. N-am teava de aburi anti-burn. Nu e mare lucru, insa m-am fript de cateva ori, si as prefera sa evit sa se mai intample
As fi adaugat poate si faptul ca sunt pe grup de 57, insa sincer nu am simtit in mod personal vreun dezavantaj (ce-i drept nu folosesc inca site sau showerhead profesionale, singurele accesorii pe care mi le-am luat specifice grupului sunt un nivelator si un portafiltru bottomless, ambele de la Lelit, cu care nu am avut nici o problema).
Pentru rasnita:
1. Ajustarea micrometrica pare sa aiba o variabilitate foarte mare de la un nivel la altul. Am observat ca o schimbare de un nivel (care reprezinta 0.5 pe scara folosita de rasnita) presupune deseori o diferenta de flow time de 5-8 secunde, mentinand aceeasi doza, ceea ce mi se pare destul de mare. Ce-i drept, asta a fost si un avantaj pana acum, in sensul in care mentinea lucrurile destul de simple (gaseai punctul de 25-30s, dupa care ma jucam cu dozajul si poate temperatura), insa daca vreau sa "dial in" mai bine, simt ca nu pot sa ma bazez pe rasnita.
2. Grad de retentie mai mare decat ma asteptam. Un adjustment de nivel necesita de obicei 15-20g de cafea rasnita pentru a "scapa" complet de retentia de la nivelul anterior, ceea ce poate fi frustrant uneori, mai ales cand deschid o punga noua de cafea.
In rest nu prea am ce sa reprosez rasnitei, mai ales ca vine cu cutite de 64. E putin ciudat insa ca producatorul mentioneaza ca ajustarea e stepless, ceea ce fie e gresit, fie nu inteleg eu ce inseamna stepless.
Upgrade:
In momentul de fata decizia pare relativ simpla dpdv espressor. As vrea sa fac un upgrade relativ rezonabil, astfel incat sa trec la urmatorul nivel fara sa merg prea sus cu bugetul, mai ales luand in considerare ca nu sunt inca la nivelul unde as avea timp/rabdare sa fac dial in la anumite aspecte precum flow control (sau cine stie, poate sunt mai simple decat imi dau seama in acest moment).
De aceea, momentan oscilez catre un Elizabeth PL92T. Pare ca rezolva aproape toate limitarile pe care le resimt cu setup-ul actual, si mi se pare extraordinar din punct de vedere buget/ce primesti. Mai mult de atat, avand un bar destul de ingust, se potriveste perfect fiind la fel de adanc ca si PL81T.
Practic, din putinul research facut pana acum, ca sa merg pe ceva mai bun de atat, cum ar fi poate un Bianca, ar trebui sa sar cu un buget aproape dublu -- nu zic ca nu ar fi justificat, dar nu consider ca ar avea sens pentru mine sa investesc atat de mult, cel putin in acest moment.
Si atunci, ramane in principal aspectul de rasnita. Stiu ca, desi upgrade-ul espressorului ma ajuta cu anumite inconveniente, din punct de vedere al rezultatului obtinut in ceasca, upgrade-ul la rasnita probabil ar avea un impact mai mare. Insa aici nu as sti ce decizie sa iau. Sa merg cu ceva single dose? DF64? Niche Zero? Oro? Cu/fara upgrade de burrs? Sau sa raman cu PL72? Sunt atat de multe optiuni la o gama atat de variata de bugete, incat mi-e greu sa-mi dau seama unde e acel raport bun intre bugetul investit vs rezultatul obtinut (fata de PL72 cel putin), pastrand lucrurile cat mai simple in acelasi timp.
So, sunt deschis la orice sugestii/comentarii, inclusiv critici legate de modul in care am analizat si abordat situatia de fata. Obiectivul principal este sa ma asigur ca iau o decizia cat mai buna, astfel incat sa investec un buget optim intr-un upgrade unde sa simt o diferenta fata de setup-ul actual, atat in privinta gustului cat si a utilizarii.
Thanks!