Welcome Back Log In Create Account

Totul despre cutitele rasnitelor

Salut,

Am descis un nou topic cu idea sa postez 2 tabele pe care cred ca ar fi de mare interes pentru toata lumea.
Este vorba de exacta marimea cutitelor de la aproape toate rasnite cunoscute si mai putin cunoscute. De mai mult timp am catalogat informatii despre cutitele, diferente intre ele si legatura intre ele care face unele modele sa fiu mai bune decat altele. Cred ca informatii poate ajuta in alegerea une rasnite mai potrivite sau mai bune. Una din cele mai importante datele, si care face diferenta intre modele este marimea suprafate de rasnire, difernta intre diametru exterior si diametru interior, alta ar fi si forma lamelor, dar momentan vreau sa postez doar despre prima. De exemplu, Mythos (si model Eureka 75E) aru cutitle de 75mm (dia. ext.) si este una din cele mai bune rasnite dupa calitate de machinatura si gust. Daca ne uitam doar dupa data asta gasim si alte modele tot cu cutitele de 75mm, Anfim, Macap, Rancilio, Macaf. Dupa toate datele se vede ca diametru interior este 38mm (Mythos) si 43mm la alte modele, deci suprafata de rasnire este 37mm comparativ cu 31-32mm la alte modele. Poate dupa prima vedere nu pare o diferenta mare, 5-6mm, dar cum se a dovedit, unele modele au rezultate superiore in comparatie cu modele cu marimea cutitelor similara.

Mythos 75
[Image: VacQDWo.jpg]
Anfim 75
[Image: xHM8aic.jpg]

Cum se vede si in tabel, exista mai multe exemplare unde diametru exterior este identic dar cu diferente de suprafata de rasnire care trebiue luata in calcul.
Sper ca am ajutat sau cel mai putin am descis un topic de interes. Shy

Salutare!

Attached Files
.xls   Burrs dimensions Flat.xls (Size: 33 KB / Downloads: 95)
.xlsx   Burrs dimensions Conical.xlsx (Size: 10,47 KB / Downloads: 51)

Reply
Buna baza de date!
Am o intrebare care imi sta pe limba de mult timp - in cazul cutitelor conice, exista vreun motiv pentru care intervalul 48mm - 63mm nu exista in fabricatie? Ma gandeam ca ar fi fost o paine buna de mancat si pentru producatorii de rasnite, care ar fi creat o categorie intermediara de produse, mai ieftine decat cele de 63-68mm.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
De ce crezi ca sunt scumpe cele de 63 ? Sunt aproape ca cele de 47, nici 20% mai scumpe, si vorbim de cativa euro, nu multi... Mai curand motorizarea si mecanica mai robusta cred ca este cea care creste pretul... si marketingul ;)

De la 47 la 68 suprafata de rasnire se dubleaza, cam de la 17-18 la 34 cm^2, deci efortul si el este mai mare, nu chiar proportional, pentru ca si raza este mai mare.

Si apropo de suprafete... sa indraznim sa fluieram in biserica cu o echivalare a conicelor fata de plate ? :)
Echivalare bazata de acest criteriu, al suprafetelor, ca altul nu prea vad, pana la urma rasnirea se face intre doua suprafete... :s
Ceva de genul...
40mm conica ~~ 54 mm plata
47mm conica ~~ 58 mm plata
68mm conica ~~ 83 mm plata

PS: Casadio cele mici conice sunt 47, nu 49, am eu. Vad multe pozitii de 49 in tabelul ala, nu am auzit de marimea asta... :s

Reply
(21-11-2017, 15:05)renatoa Wrote: Casadio cele mici conice sunt 47, nu 49, am eu. Vad multe pozitii de 49 in tabelul ala, nu am auzit de marimea asta... :s

Am uitat sa zic, in tabel cu cutite conice am dat marimea si de cutitu de sus si de jos pentru fie care model. 49mm este marimea cutitu de jos, si de exemplu 68mm este marimea dia. ext. cutitu de sus.
CASADIO 68
CASADIO 49

Toate cutitele conice care au numele de model "68", inclusiv Mazzer Robur "71", au set de cutitele de jos cu diametru de 49mm. Marimea de 68mm si in cazu alu Mazzer 71mm este marimea diametru exterior, dar suprafata unde se rasneste e la fel, 49mm.
[Image: oU2PkxG.jpg]

de la home-barista
[Image: eswhcpQ.jpg]

Reply
Ok, e corect asa, doar ca pe net la conice nu marimea asta o gasesti, ci a exteriorului statorului, o dimensiune total artificiala si care nu reflecta nimic, dar care s-a impus (marketing :s Huh ) pentru ca 47 suna mai bine ca 32... ;)

Reply
(21-11-2017, 15:54)renatoa Wrote: Ok, e corect asa, doar ca pe net la conice nu marimea asta o gasesti, ci a exteriorului statorului, o dimensiune total artificiala si care nu reflecta nimic, dar care s-a impus (marketing :s Huh ) pentru ca 47 suna mai bine ca 32... ;)

Da, exact :)

Si 38 mai bine decat 30 ;)

Dar asta e standard.

Reply
Am vazut ca sunt pe val cei de la SSP
Are cineva?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo scale
Brew: Tsumabe/CT62/Orea/V60 porcelain + Timemore Sculptor 078/LL Sweet 64, Pearl 2021
Travel: Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Bump
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo scale
Brew: Tsumabe/CT62/Orea/V60 porcelain + Timemore Sculptor 078/LL Sweet 64, Pearl 2021
Travel: Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Buna Domnilor espressomani!
Poate cunoasteti, de unde as putea comanda o pereche de cutite pentru mazzer super jolly in RO, la moment am gasit pe piese-espressor ro. Pe site au mai multe tipuri de cutite printre care, originale mazzer, long life etc. Care din ele ar fi recomandate din experienta? Multumesc.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Reply
Despre taioase... de la niste profesionisti zicere:

https://coffeetechniciansguild.org/blog/...difference

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)