04-11-2024, 22:08
(This post was last modified: 04-11-2024, 22:10 by crisagatie.)
(24-10-2024, 20:22)renatoa Wrote:Quote:...cei care au nevoie de doua zecimale la cantar ...
nu cred ca simte cineva ... diferente de zecimi de gram in boabe
La mine 0.4 grame, adica 3 boabe, fac diferenta intre 20 si 40 secunde curgere.
Doua zecimale nu mi-ar aduce nici un plus, pentru ca o boaba are mai mult de 0.1g, ca sa potrivesti la zecimala am ajunge sa taiem boaba'n patru. Sau sa cantaresc macinatura, nu boabele.
Salutare,
M-am decis sa deschid acest thread in aceasta sectiune a forumului ca o continuare a discutiei incepute aici.
Nu am atat de multa experienta ca cei mai multi dintre colegii de forum, dar vreau sa expun un punct de vedere (poate gresit, astept sa fiu corectat) dupa care ma ghidez cand prepar cafeaua.
Nu contest ca fiecare parametru este important, ca de aia ne luam cea mai buna masina pe care ne-o permitem ca sa ne putem juca cu cat mai multi parametri, dar am ajuns la concluzia ca unii sunt mai importanti decat altii. @renatoa spune ca o diferenta de 0.4 grame aduce o modificare semnificativa a timpului de extractie, intre 20 si 40 de secunde, si este foarte adevarat ce spune.
Dar, pentru mine cel putin, timpul de extractie are unul dintre cele mai mari influente asupra gustului in ceasca, si de aia il consider fix - la 25 de secunde. Daca e mai scurt, iese o ciorba acra, daca e mai lung, amareala devine dominanta. Presiunea de extractie este ceva mai putin importanta, dar am reglat-o la cea mai mica valoare permisa de OPV, 8 bar in cazul meu, care mi s-a parut ca ofera un gust mai catifelat decat valorile superioare.
In configuratia asta reglez rasnita astfel incat sa obtin cam 35 de grame de cafea pentru 17 grame de boabe (nu masor ce iese in ceasca, imi dau seama la ochi daca e ce trebuie, curge prea putin, prea mult sau cat trebuie). Chestia asta imi ofera o predictibilitate aproape perfecta asupra gustului, chiar daca rasnesc 16.9 grame sau 17.1 grame. Diferenta de lichid in ceasca la 25 de secunde este nesemnificativa, sub un gram (am masurat de curiozitate cateva cesti dupa ce am citit raspunsurile colegilor, toate in marja de eroare).
Deci da, daca pui 3-4 boabe in plus sau in minus se schimba timpul de extractie, dar daca il pastrezi constant, cantitatea care curge in ceasca se modifica nesemnificativ, nu mai vorbesc de gust. Recunosc, asta depinde si de espressor. Am avut inainte un Lelit PL81T, era foarte pretentios la cantitatea de cafea si trebuia sa stau cu ochii pe manometru non-stop. Cu ECM (poate si altele cu grup E61, nu stiu) am descoperit ca este mult mai tolerant si presiunea fluctueaza mai putin cu cantitatea de cafea.
As fi curios sa stiu cum preparati voi cafeaua, in special cum faceti dial-in la schimbarea cafelei. Also, daca experienta mea ajuta pe cineva, fie si ca experiment doar, cu atat mai mult m-as bucura.
ECM Classika PID / DF64 Gen-2 / Kinu M47 Simplicity