Hello There, Guest! Login Register


Timp de curgere versus gramaj in prepararea cafelei

#1
(24-10-2024, 20:22)renatoa Wrote:
Quote:...cei care au nevoie de doua zecimale la cantar ...
nu cred ca simte cineva ... diferente de zecimi de gram in boabe

La mine 0.4 grame, adica 3 boabe, fac diferenta intre 20 si 40 secunde curgere.

Doua zecimale nu mi-ar aduce nici un plus, pentru ca o boaba are mai mult de 0.1g, ca sa potrivesti la zecimala am ajunge sa taiem boaba'n patru. Sau sa cantaresc macinatura, nu boabele.

Salutare,

M-am decis sa deschid acest thread in aceasta sectiune a forumului ca o continuare a discutiei incepute aici

Nu am atat de multa experienta ca cei mai multi dintre colegii de forum, dar vreau sa expun un punct de vedere (poate gresit, astept sa fiu corectat) dupa care ma ghidez cand prepar cafeaua.

Nu contest ca fiecare parametru este important, ca de aia ne luam cea mai buna masina pe care ne-o permitem ca sa ne putem juca cu cat mai multi parametri, dar am ajuns la concluzia ca unii sunt mai importanti decat altii. @renatoa spune ca o diferenta de 0.4 grame aduce o modificare semnificativa a timpului de extractie, intre 20 si 40 de secunde, si este foarte adevarat ce spune.

Dar, pentru mine cel putin, timpul de extractie are unul dintre cele mai mari influente asupra gustului in ceasca, si de aia il consider fix - la 25 de secunde. Daca e mai scurt, iese o ciorba acra, daca e mai lung, amareala devine dominanta. Presiunea de extractie este ceva mai putin importanta, dar am reglat-o la cea mai mica valoare permisa de OPV, 8 bar in cazul meu, care mi s-a parut ca ofera un gust mai catifelat decat valorile superioare.

In configuratia asta reglez rasnita astfel incat sa obtin cam 35 de grame de cafea pentru 17 grame de boabe (nu masor ce iese in ceasca, imi dau seama la ochi daca e ce trebuie, curge prea putin, prea mult sau cat trebuie). Chestia asta imi ofera o predictibilitate aproape perfecta asupra gustului, chiar daca rasnesc 16.9 grame sau 17.1 grame. Diferenta de lichid in ceasca la 25 de secunde este nesemnificativa, sub un gram (am masurat de curiozitate cateva cesti dupa ce am citit raspunsurile colegilor, toate in marja de eroare).

Deci da, daca pui 3-4 boabe in plus sau in minus se schimba timpul de extractie, dar daca il pastrezi constant, cantitatea care curge in ceasca se modifica nesemnificativ, nu mai vorbesc de gust. Recunosc, asta depinde si de espressor. Am avut inainte un Lelit PL81T, era foarte pretentios la cantitatea de cafea si trebuia sa stau cu ochii pe manometru non-stop. Cu ECM (poate si altele cu grup E61, nu stiu) am descoperit ca este mult mai tolerant si presiunea fluctueaza mai putin cu cantitatea de cafea.

As fi curios sa stiu cum preparati voi cafeaua, in special cum faceti dial-in la schimbarea cafelei. Also, daca experienta mea ajuta pe cineva, fie si ca experiment doar, cu atat mai mult m-as bucura.
ECM Classika PID / DF64 Gen-2 / Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#2
Eu schimb cafeaua zilnic.Fac intai un cappuccino, ulterior un espresso. Legat de timpul de extractie , eu nu ma ghidez neaparat dupa el ci mai mult incerc sa ma incadrez intre 40 si 50g out din 18g in. Pana sa trec la sita high extraction imi permiteam sa merg si spre timpi de 30, 35 sec si sa iasa ceva bun la gust. Cu sita asta shoturile sunt mult mai rapide 20, 25 sec max, altfel se extrage prea mult si nu mi se mai pare asa gustoasa.
Bineinteles am avut si suprize placute de la cafele extrase in 40 sec si sa fie bune dar acelea au fost raritati.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 
 
Reply
#3
Salutare. 
Te poate ajuta să faci dial in mai ușor să combini cafeaua nouă cu cafeaua rămasă (deobicei rămân câteva grame). Dacă îți cunoști râșnița este relativ ușor. Shoturile nereușite le consum cu lapte, uneori iese câte un blend de "stă mâță în coadă" :-)) desigur, greu sau chiar imposibil de replicat.
În cazul meu, cel mai mult m-a ajutat PF cald, nu fierbinte, doză mai mare (20-21g în coș VST de 18) șiiiii filtru de hârtie (de aeropress, decupat după https://sibarist.coffee/wp-content/uploa...mplate.pdf ) Repet, în cazul meu (echipamente, cafea, preferințe gust). De aceea este important să experimentezi, să mai spargi norma de rație 1:2 în 25 secunde.
Spor!
LE. Să nu uităm de apă (are topic pe forum).
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#4
Si toate astea fiind valabile cand esti la mila pompei...

Cand am scris in postarea aia cu care am fost citat, ca pot avea curgerea intre 20 si 40 secunde, nu am terminat fraza, poate intentionat am lasat-o in suspans... o posibila continuare ar fi fost... "si ce daca, modulez curgerea din levier incat imi iese ceva bun la orice timp."
Dar acolo era vorba despre cantare, nu despre extractii, si deraiam topicul.
 
Reply
#5
Eu am ales calea usoara, am programat un buton de extractie sa functioneze timp de 26 secunde.
Am setat rasnita sa scoata 18 grame pe un buton si pe alt buton 16 grame, pentru zilele cu umiditate.
Am cantar cu doua zecimale, dar folosesc doar masuratoarea cu o zecimala, m-am folosit de el cel mai mult cand am setat rasnita, acum doar ma verific cand schimb punga de cafea, chiar daca am ramas pe o singura firma.
Acum in functie de ce buton apas la rasnita, am in ceasca 36grame sau 36,6 grame de espresso.

https://photos.app.goo.gl/3VT8oVyPncqVQAGNA
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...
 
Reply
#6
Foarte interesant tot ce am citit mai sus - incredibil cât de multe variabile există în arta cafelei. Eu am rămas cu recomandarea veche de 1:2, folosesc 18g și vreau 36g cafea în 30 de secunde.
Decent Espresso DE1PRO, Option-O Lagom P64
 
Reply
#7
Am vrut să adaug setările mele - văd ca multă lume folosește presiune mult mai mare. M-aș bucura de feedback

https://postimg.cc/9DNwGCGm
Decent Espresso DE1PRO, Option-O Lagom P64
 
Reply
#8
Deci tu ai 18:36 in 30 sec cu 20 sec preinfuzie? Cu ce cafea?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
 
Reply
#9
(23-11-2024, 10:45)adiszep Wrote: Deci tu ai 18:36 in 30 sec cu 20 sec preinfuzie? Cu ce cafea?

Folosesc un blend, se numește Paramount Espresso de la o cafenea din Oradea (Madal se numește). Sau folosesc Felix https://tegernseer-kaffeeroesterei.de/pr...use-blend/, tot un blend.

Am încercat multe cafele și roasters din România dar cele doua de mai sus rămân constante dpdv al calității.
Decent Espresso DE1PRO, Option-O Lagom P64
 
Reply
#10
Am si eu o curiozitate. Pe unde am mai citit se recomanda o proportie de 2:1 (deci in cazul meu 15 gr boabe cafea si rezultat 30 grame extractie) in 24-27 sec.
intrebarea mea e acele 27 de secunde de unde incep sa le calculez? la aparatul meu dureaza 10 secunde pana mareste presiunea si doar apoi incep sa vad cafeaua ca se extrage. Boabe medium roast folosesc
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#11
Nu secundele ar trebui sa fie pe primul loc, ci ratia.
Motivul este unul simplu... am explicat deja in mai multe locuri, cum ar fi de exemplu aici, ce curge practic in ceasca si numim cafea... sau extractie...

Asa ca revenind la intrebarea dumitale, cand au aparut primele picaturi inseamna ca pucul e saturat.
Partile superioare ale pucului insa au inceput extractia cu cateva secunde inainte, depinde cat de rapid ai facut preinfuzia.
Adica cele 10 secunde in cazul dumitale. Daca intervalul acesta este constant, asta e bine, avem o referinta.
Ati putea lua in considerare o medie, adica 5 secunde, oricum tot e o loterie, in orice moment in cele 10 secunde doar o parte din puc va fi imbibata cu apa, si o parte va fi inca uscata.
Cel mai important este sa nu te cramponezi de niste cifre si sa experimentezi. Fie cu cantitatea fie cu macinatura.
Nu vei stii niciodata daca gustul cel mai bun este la 22, 27 sau 32 secunde, pana nu le gusti pe toate.
Si acest timp sigur va fi diferita pentru punga urmatoare.
 
Reply
#12
(13-12-2024, 20:28)alex_b Wrote: Am si eu o curiozitate. Pe unde am mai citit se recomanda o proportie de 2:1 (deci in cazul meu 15 gr boabe cafea si rezultat 30 grame extractie) in 24-27 sec.
intrebarea mea e acele 27 de secunde de unde incep sa le calculez? la aparatul meu dureaza 10 secunde pana mareste presiunea si doar apoi incep sa vad cafeaua ca se extrage. Boabe medium roast folosesc
Salutare.
Deobicei de aceea avem echipamentele în semnături pt a putea da cu părerea mai ușor la "curiozități" cum este și a ta.
Acea regulă de 1:2 cu 25 secunde este orientativă.
Timpul de extracție pornește deodată cu pompa.
Și preinfuzia face parte din extracție (dacă pompezi cu debit redus se umezește pucul înainte să ajungă presiunea dorită). Nu știu ce face aparatul tău în cele 10 secunde, doar bănuiesc. La cafele medium roast este posibil să nu fie necesar timp de preinfuzie atât de lung. În cazul meu folosesc preinfuzia în special să reglez aciditatea și să facă față mai bine pucul la full presiune.
Până la urmă gustul și preferințele primează, rețeta este punct de pornire. Mai dă un ochi pe YouTube, video gen "how to fix your espresso" "time in a brew recipe" samd.
Spor!
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#13
(13-12-2024, 20:28)alex_b Wrote: Am si eu o curiozitate. Pe unde am mai citit se recomanda o proportie de 2:1 (deci in cazul meu 15 gr boabe cafea si rezultat 30 grame extractie) in 24-27 sec.
intrebarea mea e acele 27 de secunde de unde incep sa le calculez? la aparatul meu dureaza 10 secunde pana mareste presiunea si doar apoi incep sa vad cafeaua ca se extrage. Boabe medium roast folosesc

Tu ceri repere conctrete, de care chiar ai nevoie la inceput.
Sa corectam unele informatii eronate, care probabil te deruteaza si mai mult :

Timpul de extractie se calculeaza de la aparitia primelor picaturi de cafea in cescuta. 
(Nu de la pornirea pompei, pompa are de umplut mai intai spatiile goale ale grupului de preparare si abia apoi ajunge sa satureze stratul de cafea din portafiltru. Pe noi ne intereseaza doar cafeaua care curge in cescuta, la asta se refera recomandarile)

Ce sita folosesti ? Nu vei obtine rezultate la fel de bune cu o sita de 24 de grame, daca tu faci extractii de 15 grame. Iti alegi dimensiunea sitelor dupa cantitatea de cafea pe care vrei sa o extragi.
Se vorbeste despre testul monedei, e important sa ramana acel spatiu, fiindca puck-ul de cafea se mareste dupa ce e saturat cu apa. Daca nu lasi acel spatiu, cafeaua tinde sa blocheze trecerea apei.

Dupa ce obtii cantitatea de cafea dorita in acel interval de 25 - 30s, poti sa explorezi si alte extractii.
De pilda, daca macini mai fin (faci schimbari cu trepte foarte mici), timpul de extractie creste, poti obtine nuante noi sau mai intense ale aromei cafelei dar poti ajunge catre un gust amar. Timpi prea mari duc la supraextractie, gust de ars.

O sa-ti dau un exemplu, sigur ca totul e legat de tipul de cafea pe care o folosesti. Aleg uneori extractii mai lungi , aromele sunt evidentiate, dar gradatia la care macin, 3,85 pentru o cafea anume + aceeasi cantitate de cafea macinata, sunt o constanta si un prag foarte ingust. La 3,8 sau 3,9 cafeaua nu e la fel de buna si se simte diferenta. Fac o analogie cu mersul pe sarma, pe o bordura ingusta, in timp ce tu incerci sa-ti mentii echilibrul cu mainile intinse in lateral.
Iar cantitatea de cafea din portafiltru e mereu aceeasi, 16 grame. 
Temperatura de extractie are un rol importat, la fel si presiunea de extractie, dar nu vreau sa complicam prea mult lucrurile. 

Daca macini mai grosier, cafeaua curge mai repede. Timpi prea mici provoaca subextractie iar cafeaua are un gust rau, de acid de baterie. La rezultate similare poti ajunge si daca ai canalizare.
Ajungem astfel la pregatirea puck-ului, (cafeaua trebuie distribuita uniform, fara aglomerari, wdt si un tamper autonivelant te ajuta) si la sitele care la folosesti. Sitele conice in partea de jos, te ajuta sa nu ai canalizare laterala.
Sunt foarte bune si din punct de vedere al extractiei, vezi topicul in care se vorbea despre diametrul sitelor.

Foloseste un puck-screen bun, te ajuta la o distribuire mai uniforma a apei pe toata suprafata puck-ului.
In topicul "Varia VS3 pareri" am lasat un link de unde poti sa-l cumperi daca nu ai unul.

Scrie daca mai ai nelamuriri si-ti vom raspunde punctual, eu si colegii de forum care au timp si chef sa scrie.
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3
 
Reply
#14
Corectez ce am scris în legătură cu momentul când pornește extracția, nu incepe de când pornește pompa, ci de când se culeg cireșele de cafea.
O duminică frumoasă!
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#15
(15-12-2024, 13:57)odor4fun Wrote:
(13-12-2024, 20:28)alex_b Wrote: Am si eu o curiozitate. Pe unde am mai citit se recomanda o proportie de 2:1 (deci in cazul meu 15 gr boabe cafea si rezultat 30 grame extractie) in 24-27 sec.
intrebarea mea e acele 27 de secunde de unde incep sa le calculez? la aparatul meu dureaza 10 secunde pana mareste presiunea si doar apoi incep sa vad cafeaua ca se extrage. Boabe medium roast folosesc

Tu ceri repere conctrete, de care chiar ai nevoie la inceput.
Sa corectam unele informatii eronate, care probabil te deruteaza si mai mult :

Timpul de extractie se calculeaza de la aparitia primelor picaturi de cafea in cescuta. 
(Nu de la pornirea pompei, pompa are de umplut mai intai spatiile goale ale grupului de preparare si abia apoi ajunge sa satureze stratul de cafea din portafiltru. Pe noi ne intereseaza doar cafeaua care curge in cescuta, la asta se refera recomandarile)

Ce sita folosesti ? Nu vei obtine rezultate la fel de bune cu o sita de 24 de grame, daca tu faci extractii de 15 grame. Iti alegi dimensiunea sitelor dupa cantitatea de cafea pe care vrei sa o extragi.
Se vorbeste despre testul monedei, e important sa ramana acel spatiu, fiindca puck-ul de cafea se mareste dupa ce e saturat cu apa. Daca nu lasi acel spatiu, cafeaua tinde sa blocheze trecerea apei.

Dupa ce obtii cantitatea de cafea dorita in acel interval de 25 - 30s, poti sa explorezi si alte extractii.
De pilda, daca macini mai fin (faci schimbari cu trepte foarte mici), timpul de extractie creste, poti obtine nuante noi sau mai intense ale aromei cafelei dar poti ajunge catre un gust amar. Timpi prea mari duc la supraextractie, gust de ars.

O sa-ti dau un exemplu, sigur ca totul e legat de tipul de cafea pe care o folosesti. Aleg uneori extractii mai lungi , aromele sunt evidentiate, dar gradatia la care macin, 3,85 pentru o cafea anume + aceeasi cantitate de cafea macinata, sunt o constanta si un prag foarte ingust. La 3,8 sau 3,9 cafeaua nu e la fel de buna si se simte diferenta. Fac o analogie cu mersul pe sarma, pe o bordura ingusta, in timp ce tu incerci sa-ti mentii echilibrul cu mainile intinse in lateral.
Iar cantitatea de cafea din portafiltru e mereu aceeasi, 16 grame. 
Temperatura de extractie are un rol importat, la fel si presiunea de extractie, dar nu vreau sa complicam prea mult lucrurile. 

Daca macini mai grosier, cafeaua curge mai repede. Timpi prea mici provoaca subextractie iar cafeaua are un gust rau, de acid de baterie. La rezultate similare poti ajunge si daca ai canalizare.
Ajungem astfel la pregatirea puck-ului, (cafeaua trebuie distribuita uniform, fara aglomerari, wdt si un tamper autonivelant te ajuta) si la sitele care la folosesti. Sitele conice in partea de jos, te ajuta sa nu ai canalizare laterala.
Sunt foarte bune si din punct de vedere al extractiei, vezi topicul in care se vorbea despre diametrul sitelor.

Foloseste un puck-screen bun, te ajuta la o distribuire mai uniforma a apei pe toata suprafata puck-ului.
In topicul "Varia VS3 pareri" am lasat un link de unde poti sa-l cumperi daca nu ai unul.

Scrie daca mai ai nelamuriri si-ti vom raspunde punctual, eu si colegii de forum care au timp si chef sa scrie.

Ok, inseamna ca faceam gresit. Exista tot timpul ssuspiciunea ca poate timpul il contorizez cand porneste pompa , poate face ceva preinfuzie. Mie la profitec go in momentul in care actionez pompa , incepe timerul automat sa bata. Deci eu inchideam pompa la aprox 26 secunde. Dat fiind ca primele picaturi le vad in portafiltru bottomless dupa 10 sec. Rezulta ca va trebui sa opresc pompa la 36 de sec. Basketul este VST de 15 grame si exact 15 grame medium roast pun.
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#16
Ca sa fie si mai clar Tongue , extras de pe alt forum:
"Timing traditionally begins when the brew pressure is applied and the extraction lasts 20-30 seconds. Most commercial espresso machines have rotary pumps and they pressurize nearly instantaneously; the espresso beads on the bottom of the basket in barely 3 seconds. Most home espresso machines have vibe pumps and require 5-7 seconds before the first drops appear on the bottom of the basket. That may explain the differences you have read.
That said, once you get beyond the beginner stage, Jim's advice early in this thread is best:
Quote:another_jim wrote:Here's the proper rule: 0. Throw your stopwatch away. 1. Stop your shot by the color of the flow.
 
Reply
#17
(15-12-2024, 14:38)edri Wrote: Ca sa fie si mai clar Tongue , extras de pe alt forum:
"Timing traditionally begins when the brew pressure is applied and the extraction lasts 20-30 seconds. Most commercial espresso machines have rotary pumps and they pressurize nearly instantaneously; the espresso beads on the bottom of the basket in barely 3 seconds. Most home espresso machines have vibe pumps and require 5-7 seconds before the first drops appear on the bottom of the basket. That may explain the differences you have read.
That said, once you get beyond the beginner stage, Jim's advice early in this thread is best:
Quote:another_jim wrote:Here's the proper rule: 0. Throw your stopwatch away. 1. Stop your shot by the color of the flow.
Nu mai inteleg nimic. Asta imi spune chatgpt[Image: ku72OgJ.jpeg]
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#18
Ce-ar fi sa faci un test si sa nu ne tot intrebi pe noi ?
Daca faci preinfuzie de 30 de secunde si opresti extractia tot dupa 30 de secunde, cata cafea vei avea in cescuta ?

Si foloseste un cantar daca nu ai dozare volumetrica, opresti espressorul dupa ce obtii cantitatea dorita de cafea.
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3
 
Reply
#19
(15-12-2024, 14:47)odor4fun Wrote: Ce-ar fi sa faci un test si sa nu ne tot intrebi pe noi ?
Daca faci preinfuzie de 30 de secunde si opresti extractia tot dupa 30 de secunde, cata cafea vei avea in cescuta ?

Si foloseste un cantar daca nu ai dozare volumetrica, opresti espressorul dupa ce obtii cantitatea dorita de cafea.

Am cantar , adica incerc sa ma tin de toate etapele da acuma is destul de confuz de cand sa incep sa numerotez extractia, pana la urma 7-8 secunde face diferenta imensa ce granulatie sa macin. Am coborat acuma fata de inainte granulatia cu 2 unitati la niche zero (pe 15 acuma). Rezultatul la 15 grame cafea in, 30 grame out in 32 sec. Timpul sa apara picatura a fost cam de 8 sec[Image: dXbUl1e.jpeg]
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#20
Nu voi repeta ce-am mai scris
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3
 
Reply
#21
(15-12-2024, 14:57)odor4fun Wrote: Nu voi repeta ce-am mai scris

Nu inteleg la ce te referi cu preinfuzie? Profitec go nu are functie de preinfuzie
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#22
ok.
Preinfuzia e prima etapa a procesului de extractie, apa inunda grupul de preparare si aplica o presiune redusa stratului de cafea, pana la saturarea completa a acestuia. Cand presiunea incepe sa creasca, de regula la peste 2 bari, apar primele picaturi de cafea.
Espressoarele capabile de preinfuzie controlata, regleaza presiunea apei in faza asta initiala, la valori mici, sau chiar opresc de tot pompa un timp.

Chiar daca nu ai preinfuzie la aparat, chiar tu ai spus ca trec vreo 8 secunde pana apar primii stropi. Acele secunde le scazi din timpul contorizat.
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3
 
Reply
#23
(15-12-2024, 15:13)odor4fun Wrote: ok.
Preinfuzia e prima etapa a procesului de extractie, apa inunda grupul de preparare si aplica o presiune redusa stratului de cafea, pana la saturarea completa a acestuia. Cand presiunea incepe sa crasca, de regula la peste 2 bari, apar primele picaturi de cafea.
Espressoarele capabile de preinfuzie controlata, regleaza presiunea apei in faza asta initiala, la valori mici, sau chiar opresc de tot pompa un timp.

Chiar daca nu ai preinfuzie la aparat, chiar tu ai spus ca trec vreo 8 secunde pana apar primii stropi. Acele secunde le scazi din timpul contorizat.

Ok asta am aflat astazi cu stupoare dupa 2 ani de espresso , marog noroc ca am folosit prese manuale pana acuma. Asa voi face si totusi informatiile sunt contradictorii pe tema aceasta, asa voi face dar tot nu mi-e clar suta la suta inca. Din ce vad se aduce in discutie pompa rotativa care se spune ca livreaza in 2-3 secunde presiune fata de pkmpa vibratorie care dupa 8 sec aprox. Pompa vibratorie cred ca majoritatea au acasa. Mi se pare incredibil ca nu e clar acest aspect definit, ma tot uit acuma pe unde apuc si rar se mentioneaza de cand incepi sa contorizezi extractie in functie de aparatul pe care il ai
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#24
Mai mult te deruteaza diferentierea asta intre pompe.
Multe espressoare cu pompe rotative au restrictoare de debit, nu e important tipul pompei.
Pompele vibratoare au un debit suficient de ridicat, catre 6-7 mL /s. Noi extragem cafea cam la ~ 2 mL /s

Daca privesti graficul de mai jos, vei observa ca in prima faza a extractiei debitul e ridicat, dupa care controlerul reduce puterea pompei, pentru a limita presiunea creata. Linia verde de jos reprezinta debitul.

Infuzia (extractia cafelei) incepe cand linia albastra ingrosata creste brusc. La mine se intampa in 2-3 secunde si e pompa vibratoare.

[Image: NAhTvBrl.jpeg]
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3
 
Reply
#25
Eu iti recomand sa intrebi de unde cumperi cafeaua ce iti recomanda.
Eu cumpar de la yume si mi-au recomandat 20 de secunde timp total.
Au si un ghid.
https://yume.coffee/ghid-de-preparare-ca...d_espresso

Dupa ce ai o reteta, incerci sa modifici cate un parametru si vezi ce iti place tie cel mai mult. Degeaba cauti raspuns pe forum pentru ca raspunsul corect e ca nu exista o reteta pentru toti si toate cafelele.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
 
Reply
#26
Si eu tot de cand porneste pompa numar secundele, dar e o chestie mai recenta si testata subiectiv. Avand si cantar cu cronometru care porneste la prima picatura in ceasca, dar si cronometru cand porneste pompa, observ ca, daca incerc sa iau ca reper cantarul, dpdv al celor 25 de secunde, shot-urile nu au un gust asa bun, prefer ca reper pentru timp timer-ul de la pompa. Sigur ca cel mai bun reper e gustul, dar uneori, la primele shot-uri dintr-o cafea, ma orientez si cu cronometrul.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#27
(15-12-2024, 22:09)Abru Wrote: Eu iti recomand sa intrebi de unde cumperi cafeaua ce iti recomanda.
Eu cumpar de la yume si mi-au recomandat 20 de secunde timp total.
Au si un ghid.
https://yume.coffee/ghid-de-preparare-ca...d_espresso

Dupa ce ai o reteta, incerci sa modifici cate un parametru si vezi ce iti place tie cel mai mult. Degeaba cauti raspuns pe forum pentru ca raspunsul corect e ca nu exista o reteta pentru toti si toate cafelele.
In reteta yume scrie 7-8 bar la pompa. Nu era vorba sa fie 9 bar ? Daca la pompa e 7 bar rezulta ca la puc e 6 bar?
adevarul e ca la presa manuala rereori ajungi la 9 bar mai degraba 6-7 bar
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#28
De ce s-ar pierde presiune…?
Pe langa faptul ca daca ai si manometru, vezi presiunea constanta in timpul extractiei (daca nu ai channeling).
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
(16-12-2024, 00:28)Mihai L Wrote: De ce s-ar pierde presiune…?
Pe langa faptul ca daca ai si manometru, vezi presiunea constanta in timpul extractiei (daca nu ai channeling).

Am inteles ca asa functioneaza masinariile astea. Ex. Setare de 10 bar e la pompa, dar la puc ajunge -1 bar. Deci daca vrei 9 bar la puc setezi pe 10 bar aparatul
Profitec Go, Niche Zero
 
Reply
#30
Setarea oricum nu o faci masurand presiunea la iesirea din pompa , ci in zona de extractie.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)