Espressoman infocat
Bucuresti
08-01-2024, 23:47
(Edited 08-01-2024, 23:52 by Canto.)
10 shot-uri de "test" pe cos VST 20gr - temperatura 90 grade - Bianca - 9 bar (un fel de default, ulterior explorez):
Reglaj - fara boabe, dus pin-ul cu o pozitie mai in spate, nu atinge deloc, la a doua deja mutasem doar putin mai in spate fata de primul pin (10%) si atingea => am preferat doar un pin in spate, in felul asta nu se ating deloc.
Shot-uri slow feed, adica 3-5gr varsate usurel, in 5-6 secunde total + wdt la turnare in portafiltru.
Cafea de sacrificiu prajita dark (nu mai stiu ce a fost) - 150 - 200 gr - de vreo 4-5 luni:
1. - pozitia 1 - 800->1400 RPM - nu ieseau boabele nici dupa 2 min, deja ma gandeam ca trebuie sa o desfac, m-am dus pre filtru - ... se macinau incontinuu si ele nu ieseau, le-am aruncat direct dupa ce au iesit setand cea mai grosiera setare si 1-2 capace la hopper ca sa iasa.
2. - pe pozitia 1, 1000 RPM boabele au iesit.. tot turkish, mi-am dat seama ca sunt departe, citisem ca lumea face la 1.5-2.5 .. am mai bagat si cate 5-6 boabe de sacrificiu intre incercari, sa nu ramana fines-uri de ... "turkish".
Aici mi-am dat seama de prima buba din punctul meu de vedere - paharul de dozaj el fiind magnetic interactioneaza cu cele 2 cantare pe care le am si fura 0.6 - 1gr din doza pt ca se trage de internele lor metalice (cantar timemore - black mirror basic 2 + cantar edo, cumva clasic), prin urmare a trebuit sa mai pun ceva pe langa cauciul de pe ele ca sa nu am impresia de doza eronata.
3. - pe pozitia 2, in continuare turkish
4, - pe pozitia 4, au inceput sa fie ok, infundat Bianca.
5, - tot pozitia 4 - m-am gandit sa nu fie ceva aiurea si am rasnit inca o data - a iesit aproape la fel (5 gr in 20-30 sec cu toate incercarile din padela) deci rasnirea tot prea mica (si temperatura cam mare pt dark, dar fie... ma gandeam ca e veche cafeaua)
6 - pozitia 5 - a iesit o ratie 1:2 in 18 secunde - foarte mult channelling
7 - pozitia 4.5 - 1:2 in 28 sec
Schimbat cafeaua - ceva Papa Jacques, prajita in Noiembrie:
8 - pozitia 4 - foarte incet 2-5 gr in 20sec - abandon
9 - pozitia 5 - 40 gr in 22 sec.
10 - pozitia 4.5 - 20gr in - 40 gr out in 31 sec.
Miros - atat la shot-ul 7, ceea ce m-a mirat, dar in special la 9 si 10 - miroseaua foarte bine, inca nu ma pricep la zona asta (fata de altii) dar miroseau a fructe rosii, ceai si alte combinatii pe care le simt si cu Atom-ul si cu care sunt obisnuit, doar ca mult mai puternic mirosul.
Textura:
- macinatura - pana acum ma mira doarece macinatura pe timpi asemanatori cu Atom-ul cred ca este cu 30% mai aerata (basket-ul de 20 gr + inel dozare - pe atom nici nu aveam nevoie mare de inel, era mai mult de mizerie iar aici aceeasi cafea se ridica la nivelul inelului si pana nu o fac un knock pe masa nici nu pot sa iau inelul)
- shot - pana acum nu inteleg de ce lumea zice ca este apoasa prin testele lor, pe toate shot-urile (in afara shot-ul 6, prea rapid) am avut textura de sirop si chiar miere (fara sa exagerez).
Gust:
- am testat shot-ul 7 (foarte putin), mi-am adus aminte de ce nu am baut cafeaua, mult prea dark pt mine si plecata de la ciocolata spre zahar ars/afumat/carbonizat dar ok ca textura.
- am testat shot 10 (tot foarte putin), fructe rosii, prune, mai tarziu usoara tranzitie spre ciocolata.
Bineinteles: prea devreme ca sa ma decid si intr-adevar daca nu ai ceva istoric prin spate poate fi frustrant pt setare/calibrarea shot-ului dar sunt multumit atat ca textura initiala, workflow samd cu doar 300 gr. de cafea trecuta la foc rapid.
De mentionat: cred ca este important si slow-feed-ul deoarece cred ca feeder-ul/melcul nu este aliniat la viteza cutitelor, adica pt 1200-1400 RPM cutitele fac fata sa taie pana sa apara un "blocaj" in ritmul de transport al boabelor (depinde si de macinatura) dar la 800-1000 RPM nicio sansa si astfel incearca sa impinga prea multe boabe, care se rasnesc suplimentar datorita presiunii (d-asta iese macinatura mai fina). Bineinteles, asta din putinele mele teste de pana acum.
Urmeaza zilele urmatoare sa trec niste Cascara si Mabo prin ea (vreau sa incerc chiar si filtru, o data pe saptamana mai fac si un B75), sper ca nu v-am plictisit cu postul.
Bianca v1, Flair Pro 2, Aeropress, Timemore B75, Sculptor 78s, KMax.