Hello There, Guest! Login Register


Termostat wifi centrala termica

#1
Salut,
Vreau sa imi cumpar un cronotermostat pentru centrala, capabil sa se conecteze la wifi, pentru a putea comanda centrala termica dintr-o aplicatie de pe telefon.
Voi folositi asa ceva? Aveti vreo recomandare?

As fi luat de la Tp-link, pentru a folosi aplicatia Kasa, la fel ca pentru priza espressorului, dar din pacate vad ca nu fac si termostate de genul asta.
Proprietatile pe care eu le-as considera un avantaj la un asemenea termostat, ar fi:
- sa fie produs de o firma de incredere, care sa ofere suport si o aplicatie decenta, permanent updatata, obligatoriu compatibila cu IOS / Iphone
- daca s-ar putea, ar fi frumos sa nu fie nevoie de un Gateway separat, ci sa il aiba integrat (de ex., precum prizele smart de la Tp-link)
- ar fi util daca producatorul ar oferi si alte gadgeturi wifi (prize, becuri, intrerupatoare, etc) pentru a putea dezvolta un sistem smart integrat, controlabil cu o singura aplicatie, de pe Iphone (nu folosesc Android)

Astept cu interes pareri, daca printre espressomani sunt si persoane care folosesc asa ceva sau care au mai multe cunostinte despre termostatele smart.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus DB + Flow Control, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#2
NU e bine sa te joci cu centrala, asa, sunt termostate wireles programabile, cu 8 programe zilnic, si seteaza de acolo functie si de temperatura apartamentului. Este un control corect.
Isomac Tea II, Sette 30, Kinu Phoenix, OCD Lelit
 
Reply
#3
Folosesc de peste 2 ani asa ceva:

https://www.bosch-thermotechnology.com/r...-758339-p/

Destul de multumit, singura observatie ar fi ca pe modul manual conteaza plasamentul modulului. Ceea ce cam limiteaza utilitatea de "wireless" conditionata de lungimea cablului. Exista totusi o functie "weather compensation" care functioneaza destul de ok daca tu esti ok cu o logica mai ciudata pentru camerele unde vrei sa conteze temperatura, mai concret: modulul plasat in bucatarie poate arata 26 de grade dar in camere sa fie 23, asa cum ai setat in aplicatie. 

Cea mai utila functie, fara discutie, este posibilitatea de a modifica temperatura de la distanta atunci cand nu sunteti acasa.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#4
Nest?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | M47 brew | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero
 
Reply
#5
Ce intelegi prin gateway integrat...?
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
Salutare,

Eu folosesc termostatul de la Netatmo de vreo 2 ani. Are acel display e-ink, minimalist ce-i drept, insa in acesti 2 ani nu i-am schimbat niciodata bateriile. Aplicatia e bine construita, ofera tot ce ar putea oferi o astfel de aplicatie (scheduling, away mode, graphics etc). Are si un pic de AI in sensul in care: ii aloca casei tale un coeficient de inertie termica (dupa o perioada de invatare) si apoi se conecteaza la weather (sau se poate imperechea cu o statie meteo Netatmo daca iti doresti asta), iar in functie de temperatura de afara stie sa porneasca centrala mai tarziu sau mai deveme astfel incat sa ajunga la temperatura setata, la ora setata. De exemplu: daca vreau 22 grade la ora 16:00 si afara sunt 3 grade, atunci porneste centrala la ora 15:00. Daca ar fi fost -10 grade, atunci o pornea la ora 13.30.

Inclusiv in modul Away (setat de mine la 20 grade) te intreaba cand te intorci acasa, si in functie de ora setata, porneste centrala mai devreme astfel incat sa ai temperatura dorita cand ajungi acasa.

Are moduri predefinite (Eco, Comfort, Comfort+, Night, Away), si poti defini pentru fiecare dintre ele o anumita temperatura, dupa care scheduling-ul il faci folosing aceste moduri. Mi s-a parut inteligent.

Nu m-a interesat ca producatorul sa fie acelasi cu celelalte dispozitive smart din casa intrucat pe toate le am integrate cu Google Home sau Apple Home.

Un alt plus ar fi ca se poate imperechea cu niste robineti termostatati smart Netatmo, iar in cazul in care ai diferente mari de temperatura intre camere (sau ai casa cu etaj), ai mai multa flexibilitate.

Minusul ar fi ca receptia radio a robinetilor poate fi cam slaba, mai ales daca ai o casa mare si acestia se afla departe de centrala (nu ii am, insa din ce stiu comunica cu receiverul de la centrala, nu cu wifi-ul)

Parerea mea e ca termostatul e unul din acele device-uri de care ajungi sa uiti atat timp cat isi face treaba bine.

Daca sunt intrebari, nu ezitati Smile
Lelit PL91T + Lelit PL72, Kinu Phoenix + Cafflano Kompresso, Hario V60 + Bonavita
 
Reply
#7
Nu ai precizat marca centralei. Verifica la producator pentru a fi safe.

Daca e Ariston de generatie mai noua si suporta conectare internet, acestia ofera propriul termostat si aplicatie pentru telefon.
Cred ca am mai vazut si la alti producatori.

Din pacate m-am documentat fara sa vreau, am fost nevoit sa inlocuiesc centrala chiar pe 30 decembrie.  Dodgy
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#8
In loc de cronotermostat se poate lua in considerare si varianta controller cu senzor extern de temperatura.
 
Reply
#9
Probabil ca mi-as face o solutie custom folosind echipamente din sistemul Sonoff.
Expun asta doar ca o posibilitate, pentru ca imi place sa bricolez, nu inseamna ca e cea mai buna solutie, ci ca vreau sa am acces open la softul care imi controleaza casa.
 
Reply
#10
devmarst, Laddu, multumesc pentru sugestii. Le voi studia pe fiecare. La Nest m-am uitat si eu prima data, dar am gasit informatii destul de controversate pe net, de cand au fost cumparati de Google, dar mai studiez saptamana viitoare, posibil sa fi fost cam vechi info ce le-am gasit eu in graba. Ma voi uita si la solutiile oferite de Bosch, Netatmo si mai nou, am auzit si de Salus it500/600.

kamasi, asta am deja de cativa ani buni, doar ca vreau sa pot avea acces la toate functiile si de la distanta. Nu e o joaca periculoasa, sunt practc aceleasi cronotermostate, cu aceleasi functii sigure si utile, doar ca au si un modul wifi, ce le face controlabile si de la distanta.

Mihai L, ma refer la acel modul intermediar dintre gadget (in cazul asta cronotermostatul) si router, ce face posibila legatura gadgetului la reteaua wifi. Cand acest "modul" tip gateway nu este integrat in gadgetul respectiv, trebuie (deobicei) alimentat separat si conectat la router pe un port LAN. In functie de configuratia locuintei, pot aparea probleme de conexiune intre gadget (cronotermostat) si gateway-ul ce ii asigura legatura wifi, acesta (gateway-ul) fiind conditionat sa stea langa router, daca nu vrei sa te plimbi cu un cablu utp prin casa.

adif, centralele sunt o Roca Laura si Bosch Gaz 3000. Niciuna nu are posibilitatea conectarii directe la internet.

renatoa, sistemul Sonoff, din ce am vazut eu, este alcatuit doar din niste intrerupatoare smart. Un cronotermostat presupune un soft mult mai elaborat decat o simpla comanda on/off (temperaturi diferite pe intervale orare si zilnice diferite, etc.). De putut, orice se poate face, dar cu siguranta eu nu imi doresc pentru climatizare o solutie homemade.

Multumesc tuturor pentru sugestii!
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus DB + Flow Control, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#11
In fiecare sonoff este un esp8266, cu care se pot face mult mai multe, eu si csabi am facut softuri complete de prajitor.
Ca nu vrei homemade e altceva, pana cand iti intra chinezu in casa... Smile
 
Reply
#12
Eu n-am gasit la noi ceva ce sa-mi placa (aspect/pret/performante), asa ca am luat de la chinezi ceva de genul asta. Ai control prin google home, e decent.

Il mai folosisem si pe asta, DYI romanesc, dar e ok.

Acum ma batea gandul sa imi iau Netatmo + termostate pe calorifere, deci ma bucur sa vad parere buna de la marst.
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#13
Asa cum a zis si renatoa, se poate face si homemade, dar nu-i de joaca, cum zice Kamasi.
Totul (soft, hard, protectii), trebuie testat foarte bine!
Recent, am facut pt. cineva, un controller cu ESP8266, pt. monitorizat/pornit/oprit webasto.
1 program pornire/oprire automat /zi + buton pornire/oprire manual + grafice + notificari in caz de temperaturi inalte, lipsa tensiune retea, baterie descarcata, rezervor gol, deconectari de la reteaua WiFi.
Se pot adauga alte conditii de pornire/oprire, ex. in functie de temperatura/umiditate.
Totul este online, in timp real.
Schema


Attached Files Thumbnail(s)
       
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#14
Wink 
(13-01-2020, 11:27)marst Wrote: Minusul ar fi ca receptia radio a robinetilor poate fi cam slaba, mai ales daca ai o casa mare si acestia se afla departe de centrala (nu ii am, insa din ce stiu comunica cu receiverul de la centrala, nu cu wifi-ul)

Revin cu cateva detalii despre robineti (valve)

Problemele de conectivitate au existat in timpul procedurii de setup, pentru ca nu identifica relay-ul, valva fiind deja montata pe calorifer, iar caloriferul era situat intr-o camera departe de relay-ul montat la centrala. Insa dupa efectuarea setup-ului totul a functionat corect, si se vedeau intre ele chiar daca erau mai departe. Probabil trebuie efectuat setup-ul intai, si de-abia apoi montata valva pe calorifer.

[Image: SXDKr3q.png]
@flipu2k, ai casuta plina (de mesaje Big Grin )
Lelit PL91T + Lelit PL72, Kinu Phoenix + Cafflano Kompresso, Hario V60 + Bonavita
 
Reply
#15
Merci marst, tocmai o "curatam"  Big Grin

E super daca merge si la distanta mai mare, pare a fi ce-mi trebuie.
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#16
Salut, 

Sunt multe varianta, eu personal folosesc asta : https://www.emag.ro/termostat-smart-honeywell-y87rfc-wireless-gateway-5-35-c-display-lcd-app-baterii-alb-therms-y87rfc-hw/pd/DWS8R7BBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_35c1620051660090dd821d8cb46fb874d199a66772d40b4eaa9ac227bb0b3d9a_1579097287&scenario_ID=49

Acesta are gateway separat. Fara acel gateway este doar un simplu termostat RF, punand acel gateway , instalezi aplicatia honeywell home si ai acces de la distanta, poti seta un calendar cand si cat sa incalzeazca, poti seta away sau off de la distanta. Dupa ce l-am setat nu am mai umblat la ea de nu stiu cand, si isi face treaba ok. Lucrez la o companie in domeniu, si crede-ma vindem multe din ele fara reprosuri de la clienti instalatori.
Acum, depinde si de cazanul tau, asta are o varianta care merge numai cu cazane on/off sau o alta care si cu opentherm, dar si la opentherm se poate lega un on/off, doar ca pe termostatul rotund nu vei primi notificatii de status de la cazan. El pur si simplu da comanda de pornire sau oprire la cazan. Chiar daca vei seta un calendar de functionare, oricund pe termostatul rotund vei putea suprascrie comanda manual, cresti temperatura dorita de exemplu, el va suprascrie comanda din calendar pana la urmatorul eveniment din calendar, dupa aceea se reintoarce la calendarul setat.  Acest termostat insa controleaza o singura zona. Daca vrei multizona, atunci Honeywell Evohome, pui capete termostatice smart tot de la ei, si atunci pentru fiecare radiator(presupunand ca acela este o zona/camera separata) vei avea setari separate. 
Alte similare si calitative are
- Netatmo, avantaj ca are gateway integrat, si poti completa cu capete termostatice smart de la ei si faci multizone
- Honeywell Lyric T6 ( in doua variante, unul la care trebuie sa ai conexiune prin cablu direct la cazan, alta RF), in principiu acelasi ca si cel rotund, are in plus geofencing, apple homekit ready etc...
- mai ieftin are parca Salus, it500 mi se pare
- sau depinde si de cazanul tau, daca este ceva nou , multi producatori deja ofera accesoriile lor special pentru cazanele lor. Are si Ariston, Bosch, Vaillant termostatele lor smart, compatibile numai cu cazanele lor.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  
 
Reply
#17
Daca Roca Laura si Bosch Gaz 3000 sunt centralele in discutie, se pare ca ambele au boilere on/off. Nu am vazut in manuale referinta la senzor extern/intern sau ceva posibilitate de modulare a temperaturii de lucru. Nici Opentherm nu apare in manuale. Atunci ar trebui redusa discutia doar la cronotermostate wi-fi cu automatizare complexa, exact cerinta formulata de la inceput de KrisssKros.
 
Reply
#18
O alternativa mai accesibila la netatmo pt calorifere?
Radet, nu centrala
Lelit Bianca + Compak E8 SSP, Bravo Tools, Acaia Pearl, V60/April Brewer+Xeoleo 200W Ghost Burrs, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#19
Risc un raspuns, scuze OP pentru off topic. Smile
Vezi daca ti se potriveste sistemul polonez Fibaro sau poate Vestemi Radbot.
Pe blogul lui Bogdan avem un fel de sinteza pe variante in Romania. Atentie la limbajul colorat al lui Bogdan, merita putina rabdare in descifrarea mesajului lui. Tot blogul este de referinta, zic eu.
Pentru UK o alta sinteza aici. Preturi unitare cam in aceeazi zona cu Netatmo. Dar pretul unui sistem intreg este cam greu de calculat si comparat.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)