(12-10-2017, 11:49)cradun Wrote: ... "Umplutura" care simuleaza pucul este banda hidoizolatoare de aluminiu bituminoasa?
Nu reusesc sa gasesc un robinet cu ac, asa ca o sa folosesc metoda aceasta pentru un termofiltru DIY: https://www.home-barista.com/espresso-ma...38248.html
nu, cred ca bitum-ul ar incurca lucrurile, sunt totusi peste 90C acolo!
in cazul unui spring-lever, termofiltrul gen Scace folosit ca atare, nu e relevant in masuratori!
(detaliile le putem discuta in thread-ul cu strega, sau in pm)
de aceea, cand mi-am incropit termofiltrul, prima grija n-a fost sa gasesc un material care cat de cat sa simuleze pucul (nici Greg Scace n-a gasit ceva ideal, dar a facut un dispozitiv standardizat pentru masuratori comparative) ci sa reduc la minim erorile de masura datorate volumului 'liber' (deasupra pucului) prea mare al 'incintei de extractie', adica, sa ajung cu dispozitivul meu la un volum apropiat de cel mediu existent in cazul unei extractii standard pe Strega, cca. 75 ml;
si atunci am cautat ceva material cu care sa umplu volumul, nu... calti, nu lana, nu cafea
o chinga lata cat inaltimea unui puc, infasurata strans in spirala, lasand o gaura la mijloc prin care sa treaca tubul cu proba de temperatura; chinga e din ceva tesatura densa din fibra de plastic - ce-am avut la indemana;
pe exterior, ca sa-i dau rigiditate, 'pucul' acesta din chinga e infasurat cu folie de aluminiu autoaderenta, materialul meu de baza in toate imbinarile DIY supuse caldurii...
nu stiu ce masina ai, dar robinetul cu ac, sau in general un robinet cu reglaj mai fin, se impune pe termofiltru numai in cazul masinilor tip
spring-lever, masini care nu au o cale de evacuare (parte din supapa cu 3 cai la E61, de ex.) comandata manual (levierul de la E61 in jos), pentru eliberarea presiunii reziduale din camera de extractie;
la o masina cu extractia sub pompa, poti merge foarte bine cu un restrictor gen duza de aragaz;
(08-08-2017, 10:23)razvanMB Wrote: ...
"... daca un debit mai lent in preinfuzie raceste sau nu apa. ..."
aici e clar ca n-ai fost atent: cum sa raceasca debitul, apa?!
apa isi modifica temperatura ca urmare a unui transfer termic cu mediul solid care o delimiteaza ca volum!
suna banal, dar urmarind profilul termic al apei de extractie, daca acesta e cazator, apa se raceste, deci apa a fost mai calda decat grupul si ii cedeaza caldura; si viceversa....
mediul solid care delimiteaza circuitul apei de extractie este in general din alama sau cupru, deci foarte bun conducator de caldura; un asemenea mediu
disipa in permanenta caldura!
exista o marja de valori ale debitului apei de extractie intre care temperatura apei la iesirea deasupra pucului, se mentine relativ constanta si asta nu pentru ca circula printr-un mediu izolat termic, ci din contra, pentru ca aportul de caldura al apei de extractie este compensat de pierderile de caldura prin disipare pe suprafata exterioara a metalului grupului!
asa ca, daca apa circula la un debit mai mic prin circuit, sau stationeaza, nu se incalzeste ci se raceste!
si viceversa, daca apa circula la un debit mult mai mare, aportul de caldura al apei, e preluat in mare parte de mediul solid pe langa care curge, dar ramane prea multa caldura in apa (debit mare) si apa ajunge peste puc mai calda decat trebuie!
"1. ai o macinatura foarte fina si o masina normala, fara variatia flow ului ...apa sigur va sta mult timp deasupra pucului de cafea, vening foarte repede, deci e normal ca temperatura sa fie ridicata."
nu, temperatura de extractie va fi mai scazuta daca apa zace pe macinatura (!), iar la ristretto-uri, daca operatorul (sau masina prea desteapta) nu face nimic pentru managementul termic, va fi la fel - temperatura de extractie mai mica (nu temperatura de extractie din pid, ci cea din puc!);
ceea ce poate explica, impreuna cu doza mai mare (3rd wave) dece un ristretto e de regula subextras! si nu e neaparat amarat de greusolubilele de la sfarsitul extractiei...
"2. ai o macinatura normala si o extractie normala, flow constant, caz in care temp medie va fi clar mai scazuta decat lin scenariul 1"
a, nu, temperatura unei extractii normale intr-o masina obisnuita espresso, trebuie sa fie
mai ridicata decat la un ristretto in aceeasi masina, dar la o valoare dorita pentru extractie;
"3. ai o macinatura normala si ai posibilitatea sa reglezi "preinfuzia"prin flow, depinde foarte mult de cat de mic e flow ul pentru macinatura respectiva. daca poti da 2-3 ml/ sec probabil ca acea apa se va raci in contact cu cafeaua, va pregati si pucul de cafea mai bine pentru extractie iar cand flow ul mai mare va veni preiunea creata va scurta timpul de extractie fata de cazul 2, deci teoretic o temperatura medie mai scazuta per ansamblu."
un timp de extractie mai scurt datorat unei preinfuzii eficiente, inseamna un debit in extractie mai mare, deci o
temperatura de extractie mai mare!
"4. ai o macinatura normala si poti sa faci un flow f mic pe toata durata extractiei, sa zicem 3.5 ml/sec. ( iau valoarea asta pentru ca Decent Espresso cam asta recomanda, am vazut intre 2,8 ml/sec si 4 ml/sec in ultimul videoclip), in cazul asta durata medie a extractiei va fi clar mai lunga decat in scenariu 2 si 3, deci si temperatura medie a apei din portafiltru va fi superioara peste valorile din cazul 2 si 3, poate doar sub scenariul 1, care este totusi un caz de extractie de cele mai multe ori nereusita, deci optional de a fi luat in calcul...."
cum adica?! un
flow foarte mic pe durata extractiei!? adica flow-ul de extractie nu?
pai, cum poate fi foarte mic la
3,5 ml/sec?
o aritmetica simpla ne spune ca in acest caz, la 25 sec durata de curgere (
give or take) vei avea in ceasca 25 x 3,5 ml = 87,5 ml!
e bine asa? da, romanul cere o cafea lunga? dar un bautor de espresso straight?!
sau limitez volumul extras la un 60 ml? pai atunci durata extractiei e 60:3,5=
17 sec;
oricare dintre espressomani iti va spune ca in 17 sec nu apuci sa extragi atat de mult din solidele solubile ca sa ai un EY acceptabil! cafeaua 'espresso' din ceasca va fi subextrasa, cu toate consecintele...
si evident, durata medie a extractiei va fi
mai mica, nu mai mare...
sorry, razvanMB,
nivelul elementar de termotehnica si mecanica a fluidelor de care avem nevoie noi, permite totusi sa se vada in mod evident ca nu se pot face multe analogii intre varia modele de masini espresso;
cu totul altfel functioneaza o masina high-end cu profilare si grup saturat de ex., fata de o masina prosumer cu grup E61 HX, sau fata de un spring-lever!
cand descriem un proces, sau facem comparatii, e bine sa precizam mediul presupus sau real experimental, in care lucram;
in ce ma priveste, am in vedere ca, din cei aproape 4000 de membrii ai forumului pasionati de cafea (espressomani?) sunt tare putini cei cu masini cu grup saturat sau si mai, ceva din zona ezoterica high-end;
deci fenomenele termodinamice pe care incercam sa le discutam pe-aici sunt cele din masinile obisnuite, mai apropiate de cele traditionale!
daca tu ai ca referinta modul de operare si libajul specific pentru Dalla Corte Mina, sau, mai putin practic, cel al neimplinitei inca Decent Espresso, mi se pare normal sa precizezi asta, ca domeniu ingust de aplicare, din perspectiva unui espressoman cu dotare medie; chiar daca asta ar da usoara senzatie de reclama comerciala;
dar atunci cand spui debit de extractie, asta trebuie sa aiba un inteles clar: debitul de apa ce curge prin puc si trece mai jos, in ceasca; si acesta rezulta ca valoare medie, impartind greutatea sau volumul lichidului din ceasca, la nr de secunde cat a durat curgerea!
"interesant de facut un experiment, macar pentru a valida sau invalida un principiu teoretic pentru ca ulterior sa poata fi folosit in extractiile zilnice. "
sunt si eu curios cum Dumnezeu folosesti in extractiile zilnice un principiu teoretic invalid!?!
dar dupa atatea interventii de-ale mele pe confuziile cu debitul si transferul de caldura, ce l-am citit in postarile astea, ma dau batut...
imi pare rau ca multi incepatori iti vor citi spusele si greu le va fi multora dintre ei sa iasa din butoiul cu confuzie in care se vor fi afundat
haloimisul de mai sus mi-a iesit neintentionat, as fi vrut sa fie postari separate!
plus ca nu-mi mai da voie sa modific postarea a doua, care, lipita de prima, si-a depasit intervalul setat pentru editare;
iar imagini, nu mi pot intercala in text decat daca folosesc imgur si umflu ecranu'
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)