Hello There, Guest! Login Register


"Tapping" vs WDT vs Nivelator

#1
Salutare,

Am gasit un video pe YT de la The Real Sprometheus in care a testat TDS pe mai multe moduri de preparare espresso (video se gaseste AICI):
- "Tapping" (acea lovire a portafiltrului in lateral pana se niveleaza cat de cat cafeaua) + tampare
- WDT cu o agrafa + tampare
- Nivelare cu OCD + tampare

In prezent, caut sa cumpar un WDT Tool gen Barista Space sau Kribli + Nivelator deoarece in logica mea, cele mai bune rezultate ar fi trebuit sa iasa in zona de WDT + nivelare + tampare, deci un mix a celor de sus. Insa spre surprinderea mea, cel mai bun TDS l-a obtinut la prima varianta. Concluzia celui care a facut video a fost ca desi era fan OCD/nivelator, va renunta la el. Interesant e ca au intrat si cei de la OCD pe fir, oferindu-se sa testeze mai in amanunt de ce folosirea nivelatorului influenteaza negativ TDS.

Cred ca ar fi fost de ajutor sa foloseasca un naked, sa vedem exact si cum arata curgerea in cele 3 metode.

Acum, eu in mod sigur nu ma numar printre cei cu papilele extrem de sensibile, mai ales ca beau cam 60% flat white/latte. Insa eram curios daca ati facut si voi experimente de genul si pe langa rezultatele matematice, ati putut gusta diferenta. 

Let the show begin Smile
Dalla Corte Studio + Eureka Atom Specialty 75
 
 
Reply
#2
(10-12-2020, 11:44)dal3x Wrote: ... eram curios daca ati facut si voi experimente de genul si pe langa rezultatele matematice, ati putut gusta diferenta. 


    ... Da , am facut experientza si diferentza s-a soldat cu ... rezultate mai proaste cu cat scarpini mai mult cafeaua.
        Folosesc in prezent doar un usor tapping si nivelare " doar " ptr. a mentzine curatzenia la locul de preparare , apoi o tampare ferma directa ( fara nutation ) si ... go preinf. si extractie . In rest numai de bine Cool  ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#3
Eu am încercat prima data cu câteva mișcări scurte in plan orizontal, apoi nivelate si tampare dar aveam chanelling, când am introdus și WDT am scăpat de chanelling.
Curgerea arată f bine, de la început pana la final culoarea este uniformă, fără WDT stropesc tot aparatul.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#4
Metodele astea sunt pentru cei care tin mortis sa rasneasca in PF, si sita este fixata cu acel arc.
Daca insa ai sita libera, floating, ca mine, ai multe alte metode de a face omogenizarea asta, cea mai simpla fiind sa pun sita ca un capac la paharul de colectare macinatura, shake, (but not stir Wink ), rasturnare, batut in masa, ridicat pahar si gata de tampare.
Fara funnel, fara ace...
 
Reply
#5
(10-12-2020, 12:49)renatoa Wrote: cea mai simpla fiind sa pun sita ca un capac la paharul de colectare macinatura, shake, (but not stir Wink ), rasturnare, batut in masa, ridicat pahar si gata de tampare.
Fara funnel, fara ace...

Foarte similar la o metoda de distributie care vreau sa o incerc acum Wink  https://www.youtube.com/watch?v=C9u9S_-PcwQ&feature=youtu.be&t=473
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#6
Eu mi-am facut un obicei din a scarpina energic macinatura cu o sarma subtire pornind din mijloc spre extremitati, astfel faramitand cocoloasele atunci cand se formeaza si eliminand eventualele cavitati formate in interior.
Daca ciocanesc portafiltrul in lateral cu tamperul cum procedeaza italienii s-ar alege praful de munca depusa in pasul anterior, macinatura migrand catre punctul lovit, asa ca lovesc usor portafiltrul de blat/tamping mat de 2-3 ori, apoi tampez.

Curgerea, aspectul si repetabilitatea gustului sunt singurele criterii care m-au incurajat sa-mi perfectionez metoda si sa continui in a o folosi.
Cat despre TDS sau evidentierea anumitor note fade/subtile, nu sunt diferente uriase sau poate nu reusesc papilele mele sa distinga portocalele de mandarine sau ciocolata cu lapte de cea fara lapte... oricum astea sunt aspecte care ma intereseaza putin spre deloc.

Mi-ar placea sa astern aici cifre clare si rezultatele pertinente insa prefer sa ma bucur de cafea si notele evidente pe care le ofera in timp ce altii analizeaza geometria granulelor de cafea sub microscopul electronic cu baleiaj si trateaza prepararea cafelei ca pe o stiinta exacta :)
 
Reply
#7
Mersi pentru raspunsuri :) Clar fiecare are o experienta proprie, un mod de lucru calibrat in urma rezultatelor bune obtinute.

Si eu personal, sunt foarte multumit de rezultatele proprii, obtinute prin metoda cea mai simpla de tapping, nivelat cu degetul, apoi tampat. Posibil sa ma ajute si rasnita, caci chiar daca rasnesc in portafiltru, nu observ deloc cocoloase :)

Si cum ziceam mai sus, daca acum cateva zile eram in zona de cautare tool WDT + nivelator, tind sa cred ca ele nu vor contribui cu nimic sesizabil la rezultatul finit, sau cel putin cum zicea @vdub, papilele mele nu vor fi in stare sa vada o diferenta notabila.
Eram doar curios daca cineva cu un gust dezvoltat a observat diferente de arome notabile intre "cu nivelator" si "fara" si poate valida ce era exprimat in video-ul din primul post.

Singurul tool pe care l-as adauga totusi, si cred ca ar aduce un "incremental" in repetabilitatea rezultatelor, ar fi un tamper cu autonivelare, caci din 10 tampari, 2 nu sunt drepte :) Dar aici e cu totul alta discutie.

Zi buna!
Dalla Corte Studio + Eureka Atom Specialty 75
 
 
Reply
#8
E destul de stiut printre entuziasti, faptul ca nivelatoarele sunt in categoria "aghiasma, ulei de sarpe etc".

O forma de WDT, cu orice permite o amestecare decenta, si o tampare dreapta si constanta sunt suficiente pentru a obtine extractii foarte bune.
 
Reply
#9
(10-12-2020, 15:30)dal3x Wrote: Singurul tool pe care l-as adauga totusi, si cred ca ar aduce un "incremental" in repetabilitatea rezultatelor, ar fi un tamper cu autonivelare, caci din 10 tampari, 2 nu sunt drepte

Cu siguranta tamperul cu autonivelare este una dintre cele mai utile gaselnite la prepararea pucului.
 
Reply
#10
Pentru mine, aprecierea unei extractii, a modului in care curge lichidul in ceasca si a gustului shotului obtinut dau suma satisfactiilor atunci cand consum cafeaua preparata.
Daca o preparare nu include, pe langa un gust care sa fie corect si o curgere frumoasa din portafiltru naked, ma duc la concluzia ca se poate mai mult, diferit, poate chiar mai bine si mai bun.

O preparare corecta a pucului, uniformitatea rezultata, confera acestuia caracteristici care il fac capabil sa opuna o rezistenta uniforma si suficienta, astfel incat extractia solubilelor sa sa faca uniform, din cat mai multe dintre particulele ce alcatuiesc macinatura pucului.
Daca acest lucru se realizeaza se va evita aparitia fisurilor, curgerile defectuoase si gustul indecis al lichidului.

Am observat ca, pe masura ce solubilitatea cafelelor prajite scade, adica pe masura ce gradul de prajire se duce mai spre light (3rd wave) aparitia defectelor in puc este mai prezenta; asta deoarece uniformitatea rezistentei pucului este mai sensibila la orice neuniformitate in distributia macinaturii. 

Curgerea si extractia uniforme, obtinute  cu ajutorul unui puc bine executat, permit controlul avansat asupra gustului lichidului extras, prin controlul asupra solubilelor care se dizolva si se transfera in ceasca. 
Pucul uniform si bine executat, permite abordarea de extractii diverse, cu preinfuzii mai lungi sau mai scurte, cu debite mai mari sau mai mici, timpi mai lungi sau mai scurti...adica ajuta la controlul gustului shotului din ceasca, lucru pe care cu totii ne dorim sa il putem realiza.

In opinia mea, nu facem tapping, wdt, nutatie, nivelere distributie sau alte asemenea manopere pentru gust.
Alegem ce este mai bun dintre acestea pentru a realiza un puc corect, care sa ne permita o anumita reteta de preparare, cea care sa ne conduca la acel sweet spot sau la ce ni se pare noua ca poate oferi mai bun cafeaua pe care o avem la dispozitie.

Daca pucul este bine realizat, va permite o trecere uniforma a apei de extractie, o solubilizare si un transfer de solide solubile uniforme din aceasta iar, cantitatea de cafea/doza, dimensiunea macinaturii/granulatia, temperatura apei de extractie, timpul curgerii, cantitatea de lichid extras/ratia, priceperea celui care prepara, vor fi cele care vor determina gustul cafelelor noastre.

Deci, eu, ca bautor de espresso, preparat din cafele mediu si light prajite, cu solubilitati bune dar si mai scazute, nu fac tapping, wdt, nutatie, nivelere distributie sau alte asemenea manopere pentru gust ci pentru a obtine un puc perfect scopului pe care al urmaresc.
Scopul este acela ca pucul sa reziste la preinfuzii mai lungi sau mai scurte, la cresteri de debite mai lente sau mai rapide si la timpi diferiti, pentru a solubiliza mai mult sau mai putin, mai lent sau mai accelerat solubile, adica pentru a controla gustul cafelelor.

Ce am observat concret, este faptul ca dupa macinare, o distributie scurta cu un dispozitiv cu ace, cu putine rotatii 3-4 max, un tapping foarte usor (pentru a umple urmele de la ace), o nivelare cu putine miscari si o tampare orizontala ajuta la a pastra o constanta in prepararea pucului.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
(10-12-2020, 15:30)dal3x Wrote: Mersi pentru raspunsuri :) Clar fiecare are o experienta proprie, un mod de lucru calibrat in urma rezultatelor bune obtinute.

Si eu personal, sunt foarte multumit de rezultatele proprii, obtinute prin metoda cea mai simpla de tapping, nivelat cu degetul, apoi tampat. Posibil sa ma ajute si rasnita, caci chiar daca rasnesc in portafiltru, nu observ deloc cocoloase :)

Si cum ziceam mai sus, daca acum cateva zile eram in zona de cautare tool WDT + nivelator, tind sa cred ca ele nu vor contribui cu nimic sesizabil la rezultatul finit, sau cel putin cum zicea @vdub, papilele mele nu vor fi in stare sa vada o diferenta notabila.
Eram doar curios daca cineva cu un gust dezvoltat a observat diferente de arome notabile intre "cu nivelator" si "fara" si poate valida ce era exprimat in video-ul din primul post.

Singurul tool pe care l-as adauga totusi, si cred ca ar aduce un "incremental" in repetabilitatea rezultatelor, ar fi un tamper cu autonivelare, caci din 10 tampari, 2 nu sunt drepte :) Dar aici e cu totul alta discutie.

Zi buna!

My 2 cents. Zicea si renotoa, daca rasnesti separat de PF, adica intr-unboahar ca la Nixhe sau EK43, poti sa faci un pic de shaking si scapi de cocoloase si omogenizezi distributia destul de bine. Dupa cecrastorni acel pahar in PF, trebuie doar sa tampezi.

Dar suntem fiinte mai degraba comode decat perfectioniste, asa ca rasnimnin PF, facem rdt, wdt, lever tamping, deget rimming si etc.

Un tamper cu autonivelare ar fi suficient la un setup cu Sette 270 (si un pahar replica Niche 0 sau EK43).
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | [b]1Zpresso ZP6 de vanzare[/b]
 
Reply
#12
"Dar suntem fiinte mai degraba comode decat perfectioniste, asa ca rasnimnin PF, facem rdt, wdt, lever tamping, deget rimming si etc."

Nu prea sunt deacord cu tine Slavic1983 aici, pentru ca nu se aplica la toata lumea si este in contradictoriu cu motivul de a aplica metoda expusa de RaduCarutasu sau poate nu am înțeles eu contextul bine:

"Ce am observat concret, este faptul ca dupa macinare, o distributie scurta cu un dispozitiv cu ace, cu putine rotatii 3-4 max, un tapping foarte usor (pentru a umple urmele de la ace), o nivelare cu putine miscari si o tampare orizontala ajuta la a pastra o constanta in prepararea pucului"

Spun asta deoarece eu am sita Ascaso si metoda mea este exact ca cea expusa mai sus si o fac exact pentru o scurgere frumoasa si un gust cat mai bun in ceasca, atat cat pot papilele mele gustative. Eu nu pot sa folosesc paharul de la Niche sa rasnesc in el si apoi in PF, metoda care mi-ar scurta mult din timpi si o consider eficienta, fara sa mai fiu nevoit uneori sa curat pe langa rasnita, sa perii instrumentul meu hand-made ca mai ramane ceva cafea pe ace , poate sa sar si partea de nivelare etc

PS: Poate ma ajuti sa gasesc o replica de pahar pe 58mm chiar, caci eu am cautat si nu am gasit? Mulțumesc!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#13
De ce nu poti folosi paharul de la niche ?

De ce trebuie sa fie musai sa fie paharul fix cat sita din PF? Ce are daca e mai mic ?
Am folosit capac de shaker, de 50mm, in sita de 58, si a iesit foarte bine.
 
Reply
#14
Pai in primul rand abia intra buza paharului în sita, iar la momentul cand faci shake (din experiența spun) ai sanse foarte mari sa "alunece" paharul pe sita si sa faci numai mizerie ca apoi sa ti se ridice parul in cap [emoji2]. Am gasit ceva pe AliExpress dar are inaltimea de 7 cm, adica pana la buza paharului Niche ceea ce nu prea ajuta deoarece cand râșnești direct in pahar tot o sa dea pe dinafară. De asta am intrebat daca a vazut undeva aceasta replica. Am gasit unul la Motta dar pe langa faptul ca este de 60mm nici acela nu are înălțimea necesara.
Exemplu in cazul tau este invers fata de al meu, pahar mic in sita mare, nu invers.[Image: 04507531896bf46a13a546a0b38636cd.jpg]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#15
Paharul de la niche lasă roată pe margine, un inel în cafea egal cu grosimea metalului din care este făcut paharul. Asta ca să nu mai zic ca rămân bulgari și suprafața cafelei în portafiltru nu este nici pe departe dreapta.
Eu nu am avut rezultate nici măcar ok cu "tehnica" asta, dar, cum se zice YMMV.

Mi se pare foarte bună metoda descrisa de Radu, și tot pe asta merg și eu, plus/minus nivelare
 
 
Reply
#16
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid121340
 
Reply
#17
(12-12-2020, 16:00)renatoa Wrote: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid121340


Sa știi ca am căutat mai bine de un an solnițe de dimensiune apropiată... nu am găsit. E drept îmi trebuia pt 54mm. Am găsit însă aproape potrivite... ar merge la 58 dar va rămâne spațiu. Nu ai putea sa faci shake dar poți sa “răstorni” in pf.

In final am făcut la strung un pahar. Mult am umblat pana sa găsesc pe cineva care sa se încumete.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#18
(12-12-2020, 16:17)N3cks Wrote:
(12-12-2020, 16:00)renatoa Wrote: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid121340


Sa știi ca am căutat mai bine de un an solnițe de dimensiune apropiată... nu am găsit. E drept îmi trebuia pt 54mm. Am găsit însă aproape potrivite... ar merge la 58 dar va rămâne spațiu. Nu ai putea sa faci shake dar poți sa “răstorni” in pf.

In final am făcut la strung un pahar. Mult am umblat pana sa găsesc pe cineva care sa se încumete.
Salut,

Pai pana la urma este acea solnita de 55x75mm? Cea care a pus Renatoa link si apoi ai făcut-o la strung? Ideea este ca eu am pe cineva care mi-a facut inelele de 57.5mm la 57mm pentru sita Ascaso, deci as avea pe cineva si asta este marele plus.

Paharul de la Niche are grosime 0.9mm, daca iau 0.3-0.4mm maxim din buza se rezolva. Crezi ca ar fi ok? Zic dimensiunea asta deoarece sita Ascaso nu este egala pe toata circumferința ei, domnul care mi-a facut inelele de dozare si-a dat seama doar pipanind cu mainile la vremea respectivă, au mi-am dat seama acum cand am masurat cu șublerul [emoji50].
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#19
Sunt in China din astea, la 20 de lei: 
https://a.aliexpress.com/_m07BixT
Lelit Elizabeth | Eurika Mignon Specialita | Bravo Tamper | Kribli | VST 
 
Reply
#20
(12-12-2020, 18:12)rubenbristian Wrote: Sunt in China din astea, la 20 de lei: 
https://a.aliexpress.com/_m07BixT
Au inaltime de doar 7cm si este mic, le-am vazut, nu faci nimic daca iti rasneste pe exterior daca nu e cat paharul de la Niche. Mulțumesc oricum!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#21
(12-12-2020, 17:35)IonutMihail Wrote:
(12-12-2020, 16:17)N3cks Wrote:
(12-12-2020, 16:00)renatoa Wrote: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid121340


Sa știi ca am căutat mai bine de un an solnițe de dimensiune apropiată... nu am găsit. E drept îmi trebuia pt 54mm. Am găsit însă aproape potrivite... ar merge la 58 dar va rămâne spațiu. Nu ai putea sa faci shake dar poți sa “răstorni” in pf.

In final am făcut la strung un pahar. Mult am umblat pana sa găsesc pe cineva care sa se încumete.
Salut,

Pai pana la urma este acea solnita de 55x75mm? Cea care a pus Renatoa link si apoi ai făcut-o la strung? Ideea este ca eu am pe cineva care mi-a facut inelele de 57.5mm la 57mm pentru sita Ascaso, deci as avea pe cineva si asta este marele plus.

Paharul de la Niche are grosime 0.9mm, daca iau 0.3-0.4mm maxim din buza se rezolva. Crezi ca ar fi ok? Zic dimensiunea asta deoarece sita Ascaso nu este egala pe toata circumferința ei, domnul care mi-a facut inelele de dozare si-a dat seama doar pipanind cu mainile la vremea respectivă, au mi-am dat seama acum cand am masurat cu șublerul [emoji50].


Nu am găsit solnița sa meargă. Cele mai multe au l capac și un sistem de prindere a capacului, cu doua puncte diametral opuse.
De strungit, nu cred! Adică nu văd sa strungesti paharul de l Niche sau altul deja subțire. Aceeași problema am avut eu, drept pentru carenței am un perete de 2-3 mm. Nu merge mai mult caci vibrează strungul tare și nu merge. Așa mi s-a explicat. Poate cu scule și mai profi merge.

Așa ca informații: soluția tehnica pt paharele Niche costa zeci de mii de euro. Am uitat cum se numește tehnic, dar se face dinte-o foaie de inox care se întinde in forma respectiva.
La Oradea este o firma parca ce ar putea sa facă așa ceva... a fost destul de simpatic domnul sa îmi explice in 2-3 cuvinte ce presupune.
De aceea singura varianta de a face pahar e prin strungire ca sa poți lua in interior fundul cu raza.
Mai ușor ar merge din aluminiu, fiind un material (mai) maleabil.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#22
(12-12-2020, 21:11)N3cks Wrote:
(12-12-2020, 17:35)IonutMihail Wrote:
(12-12-2020, 16:17)N3cks Wrote:
(12-12-2020, 16:00)renatoa Wrote: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid121340


Sa știi ca am căutat mai bine de un an solnițe de dimensiune apropiată... nu am găsit. E drept îmi trebuia pt 54mm. Am găsit însă aproape potrivite... ar merge la 58 dar va rămâne spațiu. Nu ai putea sa faci shake dar poți sa “răstorni” in pf.

In final am făcut la strung un pahar. Mult am umblat pana sa găsesc pe cineva care sa se încumete.
Salut,

Pai pana la urma este acea solnita de 55x75mm? Cea care a pus Renatoa link si apoi ai făcut-o la strung? Ideea este ca eu am pe cineva care mi-a facut inelele de 57.5mm la 57mm pentru sita Ascaso, deci as avea pe cineva si asta este marele plus.

Paharul de la Niche are grosime 0.9mm, daca iau 0.3-0.4mm maxim din buza se rezolva. Crezi ca ar fi ok? Zic dimensiunea asta deoarece sita Ascaso nu este egala pe toata circumferința ei, domnul care mi-a facut inelele de dozare si-a dat seama doar pipanind cu mainile la vremea respectivă, au mi-am dat seama acum cand am masurat cu șublerul [emoji50].


Nu am găsit solnița sa meargă. Cele mai multe au l capac și un sistem de prindere a capacului, cu doua puncte diametral opuse.
De strungit, nu cred! Adică nu văd sa strungesti paharul de l Niche sau altul deja subțire. Aceeași problema am avut eu, drept pentru carenței am un perete de 2-3 mm. Nu merge mai mult caci vibrează strungul tare și nu merge. Așa mi s-a explicat. Poate cu scule și mai profi merge.

Așa ca informații: soluția tehnica pt paharele Niche costa zeci de mii de euro. Am uitat cum se numește tehnic, dar se face dinte-o foaie de inox care se întinde in forma respectiva.
La Oradea este o firma parca ce ar putea sa facă așa ceva... a fost destul de simpatic domnul sa îmi explice in 2-3 cuvinte ce presupune.
De aceea singura varianta de a face pahar e prin strungire ca sa poți lua in interior fundul cu raza.
Mai ușor ar merge din aluminiu, fiind un material (mai) maleabil.
Mulțumesc N3cks pentru explicatii. Am sa cer o parere domnului care mi-a facut inelele deoarece si acolo a fost vorba de 0.3-0.4mm din buza aceea, materialul cred ca este tot inox. Sper sa mai fie disponibil respectivul domn. Ce pot sa iti spun este ca are o ditamai masina de strunjire, imensa. Spor![Image: 6766d96eda71a09302a1725c23ae684a.jpg][Image: 17e41586fcde8c25434a52aa8e766d3b.jpg]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#23
Am luat azi de la Lidl setul de doua solnitze, din aceasta colectie de inoxarie:
https://www.lidl.ro/ro/p/o-bucatarie-pas...nox/p46899

Sper sa imi fie utile vreodata la ceva, pentru ca sunt prea mari ca sa fie on-topic, 60 mm este diametrul, nu incap in sita de 58. Suficient de ieftine ca sa nu imi para rau... :)
 
Reply
#24
... mancarica la pisica ? ... :D ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#25
Inca unul
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)