23-04-2014, 13:08
Raspusnul e simplu - ai nevoie de o rasnita electrica, buna!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
|
Tamper dinamometric vs. Tamper clasic
|
(17-12-2014, 22:19)organon Wrote: Cred ,din putina mea experienta ca daca ai prins granulatia potrivita e suficienta o tampare mai blanda urmata de o rotire discreta in portafiltru pentru o nivelare perfecta.Si cam atat.Cand m-am dus spre cele 14 sau 16 kg forta nu a iesit nimic decat nervi.Desifur la un 18 grame de cafea.Acele 18 kg forta sau 16 mi separ o barbarie,mi cel putin neprovocandu-mi decat mici pietre de moara impenetrabile in timpul extractiei.Chiar asa ,de unde au scos-o pe asta cu forta asta exagerata?Asa ca am ajuns sa cred ca poti sa iti educi foarte repede mana pe un tamper classic si sa obtii rezultate excelente.Asta comparativ cu obsesiva cautare a unei forte de tampare automate si cu pretul inutil de mare.Sper ca nu am suparat pe nimeni.In fond fiecare e liber sa aleaga ce variant doreste.E doar punctul de vedere al unui utilizator de tamper classic.
(17-12-2014, 22:19)organon Wrote: Cred ,din putina mea experienta ca daca ai prins granulatia potrivita e suficienta o tampare mai blanda urmata de o rotire discreta in portafiltru pentru o nivelare perfecta.... am ajuns sa cred ca poti sa iti educi foarte repede mana pe un tamper classic si sa obtii rezultate excelente.Asta comparativ cu obsesiva cautare a unei forte de tampare automate si cu pretul inutil de mare....fiecare e liber sa aleaga ce variant doreste.E doar punctul de vedere al unui utilizator de tamper classic.
(17-12-2014, 23:15)RaduCarutasu Wrote: Daca dorim sa bem o bautura care se numeste espresso , atunci va trebui sa respectam modul de preparare al acesteia .
Pentru rezultate optime in ceasca , este comod sa meninem cat mai multi parametri constanti , dintre cei care intra in ecuatia unui expresso perfect si sa modificam doar unul .
Este de preferat sa mentinem constanta cantitatea de macinatura...
(18-12-2014, 02:35)radudani Wrote: Dar ce inseamna tampare usoara ?
Mie mi se pare ca pentru a apasa cu 14-15 kgf nu trebuie sa faci vreun efort deosebit , nu trebuie sa fii Chuck Norris sau vreun luptator de sumo :D .
La un tamper dinamometric , model Espro de ex . trebuie sa fii foarte atent la momentul click-ului , deoarece se produce printr-o apasare foarte usoara ! ( si l-am verificat pe un cantar : 14 kgf ) .
Ma uit cat de usor se descurca sotia , care la un vant mai putrnic trebuie sa-si ia un element de sprijin ( sper sa nu vada postul :s ) .
Dpmdv 14-15 kgf reprezinta o tampare suficient de usoara care sa-si atinga obiectivele pe care bine le-ai aratat .
(17-12-2014, 23:15)RaduCarutasu Wrote: Daca dorim sa bem o bautura care se numeste espresso , atunci va trebui sa respectam modul de preparare al acesteia .
Pentru rezultate optime in ceasca , este comod sa meninem cat mai multi parametri constanti , dintre cei care intra in ecuatia unui expresso perfect si sa modificam doar unul .
Este de preferat sa mentinem constanta cantitatea de macinatura...
Quote:..... ca forta de tampare (pe o masina mai buna, as adauga eu) nu influenteaza debitul in extractie!
de altfel, la doze mici 12-14g, unde preinfuzia, chiar si la E61 cu vibratoare, e completa, apasarea in tampare poate fi extram de mica, doar pentru eliminarea unor pungi de aer mai mari; mai mult, la doze mici si cu o rasnita care nu face bulgari, direct tamparea usoara, eventual o nutatie tot usoara dupa, sunt suficiente, fara alte manevre;
Quote:@RaduCrutasu: cred ca ai avut probleme cu editorul; eu cel putin, il consider oribil ca instabilitate - nu ofera un suport sigur pentru a-ti putea exprima cat mai explicit, cat mai usor de urmarit (asta ar fi scopul multor postari) ideile;
nu merge nici chestia cu editarea in word si apoi copierea... schimba fontul, mutileaza citatele etc...;(
(04-02-2015, 15:01)mishu3113 Wrote: Am si eu o nelamurire, e normal ca dupa tampare sa ramana cafea pe peretii sitei? adica dupa ce am tampat si am rasucit, am observat pe marginea interioara a sitei ca erau zone cu cafea presata. Este normal sa ramana cafea intre tamper si peretele sitei?Lelitul tau PL100 are 57 mm in diametru. Daca ai sa probezi o talpa de 57.5 mm o sa vezi ca si ea merge, chiar mai bine, deci este normal sa mai refuleze ceva cafea in acel spatiu de peste 0.5mm.
(10-07-2018, 18:41)flipu2k Wrote: Te referi la auto levelling?la asa ceva ma refer:
(10-07-2018, 18:56)lisimah Wrote:(10-07-2018, 18:41)flipu2k Wrote: Te referi la auto levelling?la asa ceva ma refer:
https://www.cafemagia.ro/media/catalog/p...ps_c18.jpg
![[Image: JHYpeOP.jpg]](https://i.imgur.com/JHYpeOP.jpg)
(13-07-2018, 10:16)dev Wrote: Eu am zis ca-ti deschizi o cafenea fiindca acasa nu vad cine ti-ar grabi tamparea... Asta e oricum genul de scula folosita intr-o cafenea fara pretentii foarte mari dar cu volum mare de cafele servite pe ora.
(12-07-2018, 10:01)lisimah Wrote: pe mine ma interesa dacă a folosit cineva asa ceva, pentru ca am găsit unul de ocazie la prețul de 350 lei, dar acum e tardiv, pt. ca azi îl primesc si o sa vad pe ce am dat banii.
l-am primit, functioneaza:
presiunea este reglabila.