Hello There, Guest! Login Register

Sworksdesign Bottomless dripper

Salut, caut urmatorul brewer dupa V60 vreo 2 ani si inca vreo 2 ani de Origami, si as vrea sa experimentez putin cu un flat bottom. Am deja un Kalita insa as vrea ceva mai versatil. Ma gandeam la Orea v4 (deh, s-a castigat ultima WBrC cu el), care are mai multe baze, insa am dat peste asta de la sworksdesign si mi s-a parut interesant, adica combina tot ce iti ofera Orea cu valva de la Hario Switch, si mai simplu de folosit. Ce parere aveti?

https://sworksdesign.com/Bottomless-Dripper-p605203046
Espressoman devenit brew dog: Origami, V60, Aeropress, CK / Kinu M47 Phoenix, Comandante MK4

Reply
Daca e sa am o parere... ar fi ca daca as fi capabil sa simt diferente intre o baza sau alta, mi-as face singur.
Ce vad acolo este practic un aeropress, pe care care l-as taia mai scurt si i-as mula la cald cilindrul ca sa capete conicitatea necesara filtrelor kalita, apoi as experimenta cu ce patern-uri mi-as putea imagina, materializate din discuri de folie mylar taiate laser la copy shop-ul de la coltz, montate in capacul perforat de aeropress.
Cu siguranta nu as da peste 100$, cat ajunge cu taxe si tranport asa ceva...
Noroc ca nu simt asemenea diferente... ca aeropress-uri am componente desperecheate de la vreo 3... corpul unuia este acum in lucru la o clona de Hoop, eu sunt fan no-bypass, fara filtre de hartie.

Reply
Poti sa incerci un Timemore B75 ,am unul de ceva timp si desi il folosesc destul de rar,rezultatul e cu totul diferit fata de un V60 ,mai aromat ,mai clar - ambele cu apa Bucovina,pe la 90-92 grade.
E destul de ieftin ,a fost comparat cu Orea cu rezultate asemanatoare - https://www.youtube.com/watch?v=ocelHeKmLJk

Reply
am avut orea v4 wide si nu imi placeau rezultatele, ceva cred ca greseam eu. insa l-am dat la schimb pe un v3 cu negociator si de acum vro 2 luni a devenit preferatul meu. am si b75 insa la depasirea pragului de 15gr cafea se schimba aroma perceputa de mine. 

folosesc negociatorul cu filtre normale kalita 185, pachet de 100. kalita 185 cu 50 bucati in cutie nu am gasit in RO.

daca nu folosesc negociatorul, folosesc asa ceva Sibarist | BOOSTER 45 - Sibarist facut dintr-un filtru de mokapot influentat fiind de catre Brewing with the Fellow Stagg [X] Dripper – Coffee ad Astra 

in semnatura vad ca esti din BV, daca vrei iti imprumut b75ul cu cateva filtre.
orea v3 | v60 | timemoreB75 | fake hario switch | kinuPhoenix+POB | ekg

Reply
Interesant, multumesc de replyuri si de linkuri. Nu sunt la nivelul in care sa fac mult DIY, si sincer imi doresc sa experimentez cu doze mai mici - pana la 12 grame chiar. Imi imaginez ca B75 e foarte rapid, si poate pentru anumite cafele as vrea sa mai incetinesc flowrateul, dar chiar in timp ce se face cafeaua - de aia ma incanta ceva de tipul Sworks. Ar fi si screenul mai plin de la Orea dar nu imi dau seama daca e acelasi efect cu a inchide valva la Sworks. Atlfel da, tot ce implica putina imersie ar trebui sa creasca si dulceata, dar vine in detrimentul complexitatii, cel putin din ce citesc si are sens - adica dulceata ascunde posibile arome sau chiar defecte. Decizii decizii..
Espressoman devenit brew dog: Origami, V60, Aeropress, CK / Kinu M47 Phoenix, Comandante MK4

Reply
@bazilul ce anume nu iti placea la v4 wide? banuiesc ca foloseai pentru doze mai mari de cafea?

Reply
(27-11-2024, 21:44)tudorC Wrote: @bazilul ce anume nu iti placea la v4 wide? banuiesc ca foloseai pentru doze mai mari de cafea?

fix pe ideea asta l-am luat. sa cresc gramajul care ma limita pe mine la acei 15g pe timemore. 
iar pe v4 wide nu reuseam sa gasesc balanta dintre dulce si arome. parea mai tot timpu prea extrasa. 
am incercat cu apa mai putin calda (spre 90) sau cu granulatie mai mare.

Reply
Da, e un subiect interesant si cam putin dezbatut, si anume doza ideala pentru un brewer. Pentru ca desi exista un range cu care te poti juca, exista un sweetspot mai aproape de o anumita cantitate. Probabil ca mai corect ar fi un sweetspot brewer x rasnita, pentru ca si rasnita se comporta diferit cand schimbi granulatia ca sa compensezi marirea dozei in brewer.

Reply
vad ca ai tot kinu phoenix.
eu ma joc in plaja 2.9.0 -> 3.6.0 si urmaresc ca timpul de scurgere se nu depaseasca 3min cu cutit de brew.
pe cutitul clasic nu prea coboram sub 3.3.0, nu imi placea rezultatul.

Reply
Nu mai folosesc Kinu decât pentru espresso rar de tot, în rest doar Comandante. Generează mai puține fines. Nu am. Încercat cuțitul de Brew v2 de la Kinu, dar cu cel vechi nu mi-a plăcut rezultatul. Altfel cu cuțitul stock tot pe la 3.3.0 ma învârteam și eu, la început.

Reply
(28-11-2024, 22:54)tudorC Wrote: Nu mai folosesc Kinu decât pentru espresso rar de tot, în rest doar Comandante. Generează mai puține fines.

Cum ai determinat asta ?

Reply
In primul rand am vazut constant mai mult muddiness deasupra la final de brew. Si apoi se simte la gust ca e mai inchisa, mai smoky cafeaua facuta cu Kinu.

Reply
Pai si cum poti compara rasnirile de la doua rasnite diferite, ca sa fii sigur ca faci o comparatie relevanta de rezultate?

Macar un test de fines minimal, facut cu o sita de faina ieftina, te ajuta mai palpabil sa gasesti rasnirea optimala.
Astea conice au un punct de inflexiune in reglaj, e un prag la care continutul de fines se modifica radical, intr-un salt, nu liniar cu reglajul.
De exemplu, trecerea de la 2.4. la 2.6 pe una din rasnitele testate de mine, face ca % de fines cernute la 500 microni sa scada de la +16% la -12%

Apa baltind in filtru si corp mai mult cereau imediat macinare mai grosiera.

Reply
Nu este nevoie de masuratoare, se vede clar in macinatura si in ce ramane pe peretii si fundul paharelor, Kinu  PO produce mai mult fines decat C4. Mie-mi place mai mult rezultatul obtinut pe Kinu, mult mai echilibrat.
[Image: gG50BxQ.jpeg]
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Interesant @Elwe. Si 1z Presso cum se descurca, chiar ma gandesc sa recomand unui prieten, care vrea si pt brew dar si pt un espresso ocazional.

Reply
Versiunea K Plus pe care o am eu nu prea merge pentru espresso pentru ca trebuie depus efort foarte mare (macina si mult mai repede), pentru brew este intre Kinu si C4 ca si echilibru.
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)