Espressoman infocat
Bucuresti
Salve,
Mi-am luat de Black Friday un portafiltru naked tocmai ca sa vad unde gresesc atunci cand extrag un espresso. Asa cum banuiam nu imi iese deloc bine distributia si probabil nici tamparea pentru ca la extractie, de cele mai multe ori vad neuniformitate si cateva spray-uri de apa ce tasnesc din portafiltru pe ici colo.
Azi am facut si un clip poate mă lamuriti si pe mine care e cauza in caz ca nu e ce am zis eu mai sus :)
Merci,
Alin
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
espresso aficionado
de peste Prut
cate grame de cafea folosesti si cate grame de cafea ai in ceasca?
am impresia ca e rasnit grosier si curge ca prin nisip apa...
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Sunt sigur ca sunt macar o duzina de topicuri pe tema asta plus tot ceea ce gasesti pe gogu'.
Rasneste mult mai fin, foloseste WDT si incerca gramaje diferite in sita.
https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY
Espressoman infocat
Bucuresti
@
maki - 19 grame am avut acolo, am incercat si cu 20. Daca rasnesc mai fin de atat, nu mai curge decat f f greu. De curs mi-au curs vreo 41gr pana am oprit.
Acum am "construit" o palnie din plastic si am incercat si WDT, cu rezultate ceva mai bunicele.. dar spray tot mai patesc.
@
dev - Legat de topicuri, dupa cum vezi postez putin, dar forumul l-am mancat pe paine in toti anii de cand sunt membru. Daca dupa tot ce am citit si tot nu-mi iese cum trebuie, mi-am permis sa deranjez si sa pun o intrebare aici.
Din pacate vad tot mai des si aici pe forum comentarii de genul citeste forumul, vezi pe YT, etc. asa ca o sa mă abtin pe viitor sa mai incerc sa obtin o lamurire ca sa nu deranjez.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Ce înseamnă curge fff greu? E foarte greu de evaluat o curgere în parametrii aproximativi.
Daca nu poți râșni mai fin fără sa blochezi aparatul înseamnă că ai nevoie de o râșniță mai buna sau alta sită.
Espressoman infocat
Bucuresti
(02-12-2017, 18:46)dev Wrote: Ce înseamnă curge fff greu? E foarte greu de evaluat o curgere în parametrii aproximativi.
Daca nu poți râșni mai fin fără sa blochezi aparatul înseamnă că ai nevoie de o râșniță mai buna sau alta sită.
Peste 50s. Momentan am ramas fara cafea, nu mai pot face teste, dar o sa mă mai joc cu rasnirea, in pasi din ce in ce mai mici.
Site doar ce am luat si pt dus si pentru portafiltru IMS Competition.
Espressoman infocat
galati
Salut, cu siguranta ceva nu faci bine, distributia si tamparea sunt importante pentru a scapa de "spray".Incearca dupa rasnire cu o scobitoare sa mesteci in cafea, faci distributia si tampezi.Daca curgerea este spre supraextractie, incearca sa tampezi mai usor, daca nu iese atunci schimba macinatura.
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Motta 57, Motta 35cl, JoeFrex 50cl, Hario V60, Hario Coffee Mill Dome, Hario VST2000
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut Alin,
De WDT o sa te plictisesti repede.
Eu zic sa incerci asa ceva:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Instrument-distribu%C8%9Bie-cafea-%C3%AEn-portafiltru?page=6&highlight=distributie
Eu l-am luat de la chinezi si este ok.
Are rezultate OK si manopera este extrem de mica in comparatie cu WDT.
Eu zic ca rasnita ta poate sa dea rezultate bune si fara sa o schimbi. Incearca sa tampezi mai tare cand curge prea repede.
Eu de cand am dat Vario Home, am rezultate mai bune cu Kinu M47 din punctul de vedere al curgerii prin portafiltru naked. Daca vrei, dupa ce imi vine noua rasnita pot sa iti imprumut Kinu sa scoti o variabila din ecuatie.
Nu trebuie sa te superi daca pe orice fel de forum (nikonisti, whatever sony have

, sau asta pe care suntem acum) existe si genul asta de oameni; care desi au timp si poate chiar si cunostintele necesare, dau raspunsuri ca cel de mai sus. Treci peste, nu-i baga in seama. Sigur vei primi raspuns din alta parte.
In cel mai rau caz dai cate un PM la un prieten si iarasi se rezolva.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home
Espressoman infocat
Piatra Neamt
WDT si un instrument de tipul OCD sunt operatiuni complementare. Folosirea unui OCD fara o predistribuire de tipul WDT nu aduce niciun beneficiu sesizabil:
http://socraticcoffee.com/2016/12/examin...xtraction/
Eu am inceput sa folosesc de vreo 10 zile WDT la fiecare shot si diferenta fata de non-WDT e extrem de sesizabila iar channeling-ul apare foarte rar.
Espressoman infocat
Bucuresti
02-12-2017, 23:18
(Edited 02-12-2017, 23:18 by bemihai.)
Eu as incerca cu 18g, WDT si mai multa grija in pregatirea pucului, 19-20g mi se par cam multe chiar si pt sita Ascaso.
Eu cred ca spray-urile apar din cauza distribuirii neuniforme, acolo trebuie lucrat mai mult.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
Espressoman infocat
Bucuresti
Revin cu detalii si un clip nou dupa ce fac rost iar de cafea. Multumesc tuturor!
Espresso Man
Rosu
03-12-2017, 10:16
(Edited 03-12-2017, 10:38 by RaduCarutasu.)
Ce soi/origine de cafea folosesti?
Cum este prajita (light, mediu, dark)?
Cam ce vechime are?
La ce temperatura extragi (pentru o solubilitate cat mai buna)
Asta ca sa lamurim cat mai multe aspecte legate de cafea (nu doar doze, timpi...)
Nu putine sunt situatiile in care, pentru extractii de genul celei de mai sus, de vina sunt cafeaua si rasnita.
Daca boabele sunt vechi (cele prajite sau cele verzi), ori sunt prajite prea light sau nu sunt dezvoltate corect si suficient, toate la un loc sau doar cate un asemenea defect prezent la o prajire -sunt detule exemple pe forum- pot face ca boabele sa ramana destul tari incat o rasnita mai putin capabila sa nu le macine uniform (din cauza duritatii boabelor pot aparea jocuri, fie acestea chiar foarte mici, intre cutite).
In asemenea siuatii nu ajuta nicio tehnica de distributie iar rezultatele vor fi de genul celor din clip.
Vad ca esti din Bucuresti.
Mai vad ca te-ai straduit sa rasnesti cu diferite granulatii, sa cantaresti si sa folosesti doze diferite, sa cronometrezi dar degeaba. Daca fenomenul persista, fa un apel la colegi si, cu siguranta, vei gasi pe cineva pe aproape, care nu are asemenea probleme la extractiile pe care le realizeaza, care are o rasnita capabila si faceti cateva teste impreuna.
Eu ama intalnit destule situatii in care calitatea macinaturii era de vina si orice manopera suplimentara si ulterioara rasnirii nu ajuta la corectarea curgerii.
Poti izola in acest mod, pe rand, cauzele care pot genera situatia prezentata de tine si sa stii ce ai de facut.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Bucuresti
Ce soi/origine de cafea folosesti?
Costa Rica Tarazau de la Manufaktura
Cum este prajita (light, mediu, dark)?
As zice mediu
Cam ce vechime are?
2 saptamani de la prajire
La ce temperatura extragi (pentru o solubilitate cat mai buna)
94 grade
Multumesc de info. O sa iau alta cafea zilele urmatoare sa vedem daca se mai repeta treaba. O sa actualizez la profil, nu mai locuiesc in Bucuresti, m-am mutat la Slobozia iar aici inca nu am de unde sa iau cafea. E in plan o prajitorie in ian-februarie, ieri am aflat. Abia astept :)
Espressoman infocat
Bucuresti
Bun,
Am facut rost de cafea proaspat prajita (o sapt), de data aceasta insa un Blend 70% Ethiopia si 30% Robusta via baietii de la Hambar din Slobozia. In we fac rost si de ceva "single" Arabica.
M-am jucat cu rasnita, cu distributia WDT si am fost atent la tampare mai mult ca de obicei. Incep sa se vada rezultate, in sensul ca nu am mai avut deloc Spray in timpul extractiei. Multumesc tutror pentru sfaturi!
Prima extractie 20 gr in sita
A doua, 19 gr in sita si ceva mai bine, zic eu, inclusiv la gust