cele de mai jos le gasesc acuma in drafts, pregatite de azi noapte...
intre timp aproape tot ce s-a mai scris este gresit ca supozitie, sau in nevoie de clarificari pe care le va aduce un viitor cu concluziile unor experimente...
ma intreb cum ar fi sa cresti un copil, tot asa, cu experimente, dupa ce ti l-a dat Dumnezeu gata facut
(31-10-2017, 22:57)nickso Wrote: ... ulka are vreo 12ml/s debit la liber iar asta are vreo 7...pe brewtus, la liber, debitul se imparte intre grup si ce scapa pe valva de aerisire, pana incepe sa creasca presiunea. Asta se traduce printr-un debit de 3-4ml/s prin grupul espressorului. ...
(31-10-2017, 23:01)razclud Wrote: Am observat ca creste mai greu in presiune, mi s a marit timpul de preinfuzie si de backflush cu vreo 3 sec. o fi bine o fi rau? Ce inseamna asta? Ce ar trebui sa schimb la felul in care pregateam shotul?
@
nickso: ce-i valva aia de aerisire? exista una de-i zice
vacuum breaker, iar OPV-ul nu aeriseste nimic; si nu 'scapa' nimic din debit, nu se imparte debitul in nici o parte in faza 'pana incepe sa creasca presiunea'!
de-aia in zice valva de
suprapresiune (discutia este despre
pompe vibratoare;
la masinile cu
pompa rotativa, OPV-ul are rol de valva de
expansiune, adica se deschide doar cand apa se dilata si presiunea creste prea mult in boilerul de extractie etc.)
dar aici, nu! abia dupa ce s-a atins presiunea de limitare setata pe OPV, debitul se imparte intre cel prin puc si cel excedentar care merge prin conducta de retur, inapoi in rezervor!
sunt 4 pagini pline de discutii, dar mai ales e mult material cumparat si instalat...totusi n-am vazut pe nimeni sa publice/analizeze
comparativ cele 2 pompe vibratoare, in baza caracteristicilor lor functionale debit-presiune!
din asemenea caracteristici
vezi daca si cum creste presiunea sau debitul!
de atatia ani tot scriu despre pompe vibratoare ca au o caracteristica de presiune-debit pronuntat cazatoare si ca, daca presiunea creste, scade debitul si viceversa!
enorm in masinile astea ale noastre cu pompe vibratoare se bazeaza pe intelegerea caracteristicii presiune-debit a pompei! nimeni nu ne obliga sa o intelegem, daca ceea ce facem este sa preparam si sa bem espresso; dar daca ne bagam la modificari in hidraulica si termica masinii, atunci - zic eu - apare
obligatia de a le face in cunostinta de cauza, nu prin imitare, prin reproducerea a ceea ce-au facut altii!
tot nickso, remarcabil (!):
"
Cand vorbesti de un singur aparat, al tau, abia atunci toate aceste puncte de reper au un sens, doar ca ar cam trebui sa ti le stabilesti singur."
ce mai! nu-mi place ideea sa schimb o pompa cu alta de acelasi tip numai pentru ca prima e mai zgomotoasa! dar operatia in sine e probabil instructiva si de dorit (!), asumata de fiecare...
de aceea n-am sa fac eu acum un review Ulka Ex5 vs. ARS Smart 15 bar, dar includ cele 2 caracteristici de pompe si o suprapunere a lor... cu amara presimtire ca raman simple ilustratii decorative in acest thread...
![[Image: JGrEGpk.jpg]](https://i.imgur.com/JGrEGpk.jpg)
in chart-ul de mai sus, caracteristica ULKA este cu linii groase colorate, iar cea ARS, cu linii subiri, cea de valoare medie fiind plina, extremele fiind cu linii punctate;
se vede ca ARS este o pompa de debit ceva mai mic decat ULKA, dar mai ales, cu o caracteristica tot cazatoare, dar pronuntat neliniara fata de ULKA, ce o are cat de cat, liniara;
in regim de presiune dinamica, pompa ULKA debiteaza cca. 8 ml/sec, ceea ce corespunde unei backpressure de cca. 3 bar (afisata pe manometrul POMPA la Magica), datorita rezistentei hidraulice a circuitului apei de extractie, in special in grup; iar in gol, neconectata in masina, debiteaza 10,4 - 10,8 ml/sec, nu 12 (!) si debitul e in intregime prin circuitul de extractie (!), pana cand presiunea creste si ajunge la valoarea de limitare setata prin OPV;
abia atunci, debitul se imparte intre partea ce curge prin circuitul de extractie (determinata de
rezistenta hidraulica dinamica a pucului) si partea de retur, in rezervorul de apa;
in total la o presiunea de limitare de 9 bar de ex., debitul pompei ULKA este de 260 ml/min, adica cca. 4,2 ml/sec! si nu altfel...
iar debitul pompei ARS, la aceeasi presiune de limitare de 9 bar, este de cca. 205 ml/min, adica cca. 3,3 ml/sec;
cu pompa ARS ar putea fi probleme la un lungo...
in ce priveste partea de preinfuzie... ar fi bine sa poata fi controlata functie de cafeaua folosita; si daca-i mai lunga, nu e neaparat bine in cazul cafelelor cu macinatura mai solubile (deci macinate mai fin, sau prajite mai tare...)
deci cei cu pompa ARS, s-au trezit acum cu o preinfuzie mai lunga, obligatorie, nu ajustabila!
ceea ce desigur e bine pentru cafelele valului ala 3-lea, dar nu pentru cafele traditionale;
dar cel mai bine e sa poti regla preinfuzia dupa dorinta; ceea ce se poate face numai dupa ce-si termina pompa ARS treaba...
nu stiu multe despre pompa ARS, si nu stiu dece e mai scumpa;
dar in ce ma priveste si daca Ulka era mai zgomotoasa, n-as fi schimbat-o daca isi facea datoria conform celor ce au inteles proiectantii ca trebuie sa faca...
decat, cum s-a si spus, cu o pompa rotativa...si nu una oarecare, ci una mini; care e oricum prea scumpa
sigur, exista o diferenta remarcabila intre valorile nominale de zgomot la Ulka si la ARS: 64,5 vs. 46 dB, ok
dar s-ar putea ca in exploatare normala, diferenta de zgomot perceputa sa aiba explicatii si in faptul ca pompa ARS lucreaza in zona presiunilor medii cu debite mai mici decat Ulka (se stie ca o pompa vibratoare isi 'pierde glasul' cand presiunea urca, adica face zgomot mai mic la debit mai mic!); in plus, pompa ARS are mai mult plastic, in timp ce Ulka are mai multa alama; alamurile, adica
(31-10-2017, 23:02)Denis Wrote: Am o intrebare, se poate concepe un sistem pe hx sau db, prin care sub actionarea unui comutator sa comuti o pompa sau altceva responsabila de presiune (sa zicem ca pe un switch comut pompa asta cu debit restrictionat, pt o extractie la 4-5 bar iar dupa cateva secunde comut alta pompa (ulka) ca sa cresc la 9 bar ?
Se pot adauga piese, face un sistem ca sa mimez profilarea de presiune? eu de ex am suficient loc in magica sa pun orice, incape si o pisica acolo.
nu inteleg, mimezi sau chiar vrei sa profilezi presiunea?
era o anectdota cu tipul care vindea in piata praf de purici...'se poate si asa..., si asa...'

adica se poate sa mai adaugi o pompa un OPV cu check valve, eventual 2 electovalve, butoane, lampi etc.
si daca tot ai facut pasul cu pompa si pulserul, nu mai e mult...
dar totusi...nu ti se pare greoi? eventual si neeconomic...
daca vrei sa ai un debit variabil pe care sa-l poti controla, la iesirea pompei, e suficient sa o inseriezi cu un
dimmer/variator de tensiune, pentru iluminat (14-27 lei...);
si dimmerele astea sunt de diverse calitati, puteri, caracteristici de variatie, dar pentru cei 48-55W ai pompei, un dimmer obisnuit e suficient!
stiu: pompa vibratoare lucreaza in impulsuri (are o dioda si lucreaza pe o alternata AC) si pentru a-i modifica debitul, ideal este sa-i modifici frecventa de alimentare, asta e solutia tehnica pentru puristi;
solutia practica cu
dimmer e mai ieftina si mai simpla - o folosesc de peste 2 ani si n-am probleme; iar o pompa Ulka EX5 e sub 50 de lei!
s-a tot scris cat am 'lansat' eu postarea...
Levo: "respect varianta constructiva a producatorului...insa ma interesau rezultatele obtinute de colegi ... ( nu sunt imun la progres...

... chiar daca sunt mai conservator ) "
+1 !
si sigur, progres... daca stii ce faci! altfel e ca si cu praful de purici...
pe vremea trecuta era un cioban care si-a umplut stana cu fire si se uita la bulgari (nu la bulgări..) cu un televizoras rusesc;
nu stia mai nimic despre antene, dar avea timp sa tot mute firele alea pana iesea ceva;
asta-i metoda 'trial and error'... se poate si asa...
as mai avea macar atata de adaugat, in folosul sper al celor cu masini cu grup E61, ce-si instaleaza pulser in iesirea pompei vibratoare;
rolul sau, mai departe in circuitul de extractie poate fi oarecum testat; ca tot se fac teste...
doar ca trebuie sa ne asumam ceva demontari si curajul de a... pune degetul :)
si sigur, sa stim/intelegem ce facem...
cu masina rece si oprita! sus, pe 'mushroom'ul grupului E61 se desface capacul cel mic, cu o cheie hex si se scoate, impreuna cu sita cilindrica; se vede in interior jicleurul, deasupra camerei supapei de extractie (care se desface cu capacul hex mai mare, dar nu acum!)
se pune apoi un deget ferm deasupra gaurii ramase, astupand-o, si se da drumul la masina (horror...) si apoi la pompa (ridicare levier); daca nu avem pulser, vom simti in deget o usoara vibratie (25 Hz); eu, cel putin, am simtit-o...
apa? isi vede de drum mai departe, e un fel de 'flush'...
cu pulser nu stiu cum e, asta trebuie verificat;
da, presiunea e mare, dar forta pe deget e mica!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)