Am avut crock pot slow cooker pentru o perioada de 2 ani si ceva, pana cand s-a fisurat iremediabil vasul din ceramica pentru ca luasem un model mare pentru 4-6 persoane si nu il rulam intotdeauna umplut la maxim. Aici cumva e o problema mult mai larga de discutat - optimizarea retetei ca ce vrei sa iasa raportat la cum sa iasa si pentru cati oameni sa iasa.
Singurele tipuri de mancare ce ies oarecum okay ar fi supele respectiv tocanele unde pui totul acolo si nu te mai intereseaza altceva. Marea problema la gatitul cu slow cooker este apa - toate sucurile ce ies din bucatile de carne sau legume se acumuleaza si iti ineaca si dilueaza tot gustul, adica un copan mare de curcan e posibil sa ai succes mai mare cu el la cuptor, ca daca nu scoti apa periodic din slow cooker ajungi sa il faci ca o fiertura sau daca vrei sa iasa putin rumenit ajungi sa strici si vasul cum am facut eu :D
Urmatoarea etapa in calatoria culinara a fost un multicooker Philips, pe care il am si acum, e functional si e un model fara gatire cu presiune care cred ca se mai gaseste si azi in magazine. O atentie si aici ar fi ca aceste aparate de obicei au un vas metalic cu strat nonaderent, care se stie ca e foarte subtire si oricata grija ai avea de el, cu utilizarea se tot uzeaza si isi pierde din performante. Are multe programe si retete dar nu sunt toate ceva care sa te incante sau care sa se preteze la aruncat la gramada ingrediente cum te face marketing sa crezi, cele mai bune retete tot in etape sunt facute, adica poti incepe cu o calire de ceapa si la acest aparat cum ai face-o la aragaz. La ce il mai folosesc acum: peste la abur, tocane in care arunci carne si legume si uiti de ele. Supa am facut de cateva ori la el, nu spun ca nu iese, e comparabil cu ce scoti cu o oala clasica pe aragaz, dar nu se compara cu ce fac la oala cu presiune, eu sunt mult mai multumit de oala cu presiune pentru supe. De obicei gatesc cu doua presurizari, prima data carne + radacinoase, depresurizare, apoi adaugare alte legume si inca o presurizare pentru vreo 10-15 minute, e un proces destul de laborios ca timp, dar ma orientez mai mult spre rezultat.
Cred ca daca dai ceva bani pentru un astfel de aparat ar merita sa iei direct varianta care gateste si sub presiune, ar fi probabil un pas care ti-ar asigura cea mai mare flexibilitate cat si rapiditate.
Daca tot te-am ametit pana acum cu acest text si ai rezistat pana aici
pot sa mentionez ca momentan m-am oprit la capitolul slow cooking la sous vide, cu care am obtinut pana acum cele mai bune si interesante rezultate la prelucrarea carnii, iar pentru un aspect bun cum ai pune ce cafea ai baut azi pe forum :D poti prelucra usor la final intr-o tigaie sau pe un grill.