(20-05-2016, 21:04)orwo Wrote: BACKFLUSH,sa cureti ovp-supapa ce tine presiunea constanta la o anumita setare sa zicem 12 bari
(20-05-2016, 21:18)nsurdu Wrote: ... Si ce inseamna ovp?
deci un coleg ce nu dezvaluie modelul de masina cu care lucreaza, pune asa, o intrebare tehnica...
nu cred ca e vorba de o urgenta si sunt convins ca s-ar fi lamurit mai bine daca dadea o cautare pe gugle...
si altul, care nu pare sa aiba masina la care sa fie nevoie de
backflush ii da un raspuns gresit...
pe care il citesc alti zeci sau sute de vizitatori incepatori; si zic mai departe, etc.
contribuind la cresterea entropiei informationale proprie Internetului...
(la ibric, operatia consta in intoarcerea cu capul in jos a ibricului si indreptarea jetului de apa de la robinet spre fundul vasului
[Image: smile.gif] sau nu se mai intoarce ibricul, doar se curata fundul acestuia in interior, sub jet de apa...
nu ma pricep sa lamuresc in 2-3 cuvinte, probleme tehnice fie ele si elementare, asa ca incerc in felul meu (in plus, daca dai o cautare pe google, pe home-barista, sau pe blogul lui
Randy G...):
"supapa ce tine constanta presiunea la o anumita setare", acea
OPV -
OverPressure Valve nu are nici un amestec in backflush (!), doar invers, sita oarba se foloseste la setarea presiunii de lucru in extractie, presiune limitata de OPV!
si backflush-ul nu curata acea valva, pentru ca ea, acea OPV, se afla pe circuit, in spatele unei
valve de sens, care blocheaza accesul dinspre camera dusului spre OPV!
in plus
OPV-ul are roluri diferite la masini cu pompa vibratoare (supapa de
limitare presiune de lucru) si masini cu pompa rotativa (supapa de
eliberare suprapresiune);
backflush-ul e o operatiune de intretinere preventiva a grupului de extractie (curatire, mai pe romaneste), la masinile dotate cu asa numita "
supapa cu 3 cai"!
supapa respectiva foloseste printre altele, la
eliberarea presiunii de deasupra pucului la sfarsitul extractiei;
secventa de lucru ar fi:
la deschiderea supapei pentru extractie, apa fierbinte ajunge prin dus deasupra pucului si in continuare are loc extractia, presiunea de deasupra pucului fiind de 8-12 bar, functie de valoarea de limitare setata pentru OPV;
la terminarea extractiei, in camera de deasupra pucului ramane o presiune mare, de 8-12 bari, care impiedica scoaterea portafiltrului (!); aici intervine supapa cu 3 cai, care deschide o cale dinspre camera de deasupra pucului, spre atmosfera - lichidul care iese impins de suprapresiune antreneaza particule de cafea, ulei etc.;
cum asta se intampla la fiecare extractie, calea lichidului eliminat in atmosfera devine in timp plina de depuneri care afecteaza functionalitatea masinii;
cand se incarca in grup
portafiltrul cu sita oarba pentru backflush, se repeta procesul de mai sus, dar fara puc si cu calea pucului devenita complet etansa; pentru o perioada de ordinul a 10s, apa fierbinte pompata, ramane in spatiul de deasupra sitei oarbe la presiunea setata, sa zicem 9 bar; cand se deschide calea spre atmosfera, apa fierbinte e expulzata in forta si are efect de curatire a caii de iesire;
un exemplu de
supapa cu 3 cai este si la raspanditul
grup E61; manevrele sunt strict mecanice, prin ridicarea si coborarea levierului;
la masina mea, timp de 2 ani, am facut
backflush cu apa fierbinte, dupa fiecare sesiune, deci de 1-2 ori pe zi;
imi pare o operatiune esentiala pentru mentinerea curata a grupului!
n-am facut niciodata backflush cu detergent special asa cum se recomanda...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)