Welcome Back Log In Create Account

Sita 18g/20g

Salut, e primul post pe forum si asi dori sa intreb daca se poate gasi sita de 18/20g pentru portafiltrul de la Beko CEP5302B CaffeExperto. Multumesc anticipat :D
Am atasat si o poza cu sita primita in pachet, poate ajuta. (In manual spune ca este de 15g dar a functionat oarecum si cu 18.5 dar abia am reusit cu greu)

Reply
Adica te uiti dupa o sita "triple" de 51mm.
Exista asa ceva IMS sau Pavoni, dar la preturi care e mai bine sa nu le stim.
Sau chinezesti, dar trebuie cautat.
Plus ca necesita PF bottomless, sunt prea inalte ca sa intre in PF-ul standard venit cu Beko, care presupun ca e inchis jos.

Sincer, nu cred ca de fapt vrei sa faci espresso la masina aia din mai mult de 16g... banui ca esti influentat de ce citesti de 18g si mai mult pe internet, valabile pentru sistemul de 58mm.

Reply
(10-08-2025, 15:31)renatoa Wrote: Adica te uiti dupa o sita "triple" de 51mm.
Exista asa ceva IMS sau Pavoni, dar la preturi care e mai bine sa nu le stim.
Sau chinezesti, dar trebuie cautat.
Plus ca necesita PF bottomless, sunt prea inalte ca sa intre in PF-ul standard venit cu Beko, care presupun ca e inchis jos.

Sincer, nu cred ca de fapt vrei sa faci espresso la masina aia din mai mult de 16g... banui ca esti influentat de ce citesti de 18g si mai mult pe internet, valabile pentru sistemul de 58mm.

Salut Renatoa, mersi de raspuns, am tras un ochi pe forum inca de cand mi-am facut contul si am luat in considerare mare parte din raspunsurile tale de pe aici din ce am apucat sa citesc. Cat despre "influentarea" mea, urmaresc o reteta pentru cafeaua pe care o folosesc, reteta care a fost testata pe parcursul a 50 de zile consecutive urmarind schimbarile notelor, acitidatii si intensitatea cafelei in decursul acestora, am incercat sa adaptez cantitatea in portafiltru si ceasca si timpii de curgere si intradevar acea reteta este cea mai optima si pentru gustul meu. Lasand aceste detalii la o parte, ai putea in acest caz sa imi recomanzi un espressor in buget de 550 lei maxim pe acest sistem de 58mm? (daca exista, nu m-am documentat incat sa stiu si sunt deschis la optiuni si opinii) Nu am nevoie de ceva "fancy", ideea e sa fie un espressor bun raport pret-calitate si sa pot scoate din el o extractie corecta. (Si da intradevar sistemul de 58mm imi place mai mult deoarece am lucrat cu acest tip la o cafenea de specialitate la care am lucrat.)

Reply
Ca om care are una alta si a testat diverse combinatii, parerea mea e ca daca ai ca tinta ideea de sita de 20g pe 58mm, daca e si high flow stil VST, atunci iti trebuie din start si o rasnita pe masura, de mai multe mii de lei pe electric.

Contrar ideilor pe care le emite domnul @renatoa de cat de nasol e sa faci cafea pe 58mm si cat de greu e sa faci un puck bun la aceasta dimensiune, eu as zice ca aceasta e ultima grija posibila in 2025, cu cate unelte de WDT avem la dispozitie la preturi modice. Macinatura pentru a ajunge acolo e alta discutie si are o mare greutate.

edit: si ca sa fie si mai clar, de ce se zice ca sa te duci spre o sita in care sa bagi 20g, pentru ca sunt sanse mari ca daca nu ai o rasnita buna sa nu ai marja de manevra pe o incarcatura de 18g pe high flow si atunci trebuie sa plusezi cu cafea.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
(10-08-2025, 17:06)Talisker Wrote: Ca om care are una alta si a testat diverse combinatii, parerea mea e ca daca ai ca tinta ideea de sita de 20g pe 58mm, daca e si high flow stil VST, atunci iti trebuie din start si o rasnita pe masura, de mai multe mii de lei pe electric.

Contrar ideilor pe care le emite domnul @renatoa de cat de nasol e sa faci cafea pe 58mm si cat de greu e sa faci un puck bun la aceasta dimensiune, eu as zice ca aceasta e ultima grija posibila in 2025, cu cate unelte de WDT avem la dispozitie la preturi modice. Macinatura pentru a ajunge acolo e alta discutie si are o mare greutate.

edit: si ca sa fie si mai clar, de ce se zice ca sa te duci spre o sita in care sa bagi 20g, pentru ca sunt sanse mari ca daca nu ai o rasnita buna sa nu ai marja de manevra pe o incarcatura de 18g pe high flow si atunci trebuie sa plusezi cu cafea.

Salut! Sincer nu sunt foarte documentat in ceea ce consta partea tehnica a espresoarelor/portafiltrelor/etc. Ceea ce ma intereseaza e sa ajung la un compromis intre optiunile cele mai optime si bugetul pe care il am (totusi sunt constient ca pentru ceva pe 58mm 550 lei poate fi considerat prea putin).
Pana acum acasa am avut un espressor cu portafiltru pe 54mm in care foloseam 18-20g(acesta este range-ul in care jonglez cu cantitatea), deci nu exclud nici optiunea aceasta, din nou, sunt deschis la optiuni si pareri fiindca ideea este sa invat din acestea. :D

(10-08-2025, 17:38)MG1 Wrote:
(10-08-2025, 17:06)Talisker Wrote: Ca om care are una alta si a testat diverse combinatii, parerea mea e ca daca ai ca tinta ideea de sita de 20g pe 58mm, daca e si high flow stil VST, atunci iti trebuie din start si o rasnita pe masura, de mai multe mii de lei pe electric.

Salut! Sincer nu sunt foarte documentat in ceea ce consta partea tehnica a espresoarelor/portafiltrelor/etc. Ceea ce ma intereseaza e sa ajung la un compromis intre optiunile cele mai optime si bugetul pe care il am (totusi sunt constient ca pentru ceva pe 58mm 550 lei poate fi considerat prea putin).
Pana acum acasa am avut un espressor cu portafiltru pe 54mm in care foloseam 18-20g(acesta este range-ul in care jonglez cu cantitatea), deci nu exclud nici optiunea aceasta, din nou, sunt deschis la optiuni si pareri fiindca ideea este sa invat din acestea. :D
Pe langa toate acestea am facut aceasta postare fiindca espresorul mai sus mentionat este cumparat astazi fiindca am vrut sa il testez inainte de a ma hotara la unul, am folosit un Beko CEP5152B din 2021 pana recent si sincer am fost multumit de el, nu a avut probleme.

Reply
@Talisker are dreptate in pare parte. Ca nu vreau eu sa ma incadrez in acele tipare e alta poveste.

Revenind la ce doresti dumneata sa faci, nu pot recomanda cu informatiile detinute momentan.
Odata pentru ca nu stiu ce rasnita ai in momentul actual, apoi bugetul... e infim, chiar si pentru scotianul din mine, si nu in ultimul rand, nu m-au interesat dozele mari, tocmai de aia am abandonat 58-ul.
Daca vrei sa discutam tehnice de extractie 1:4 din 12g, atunci pot fi un interlocutor.

Dar... pentru ca ai escaladat cerinta de la o sita de 20g, la un espressor pe care sa poti extrage 20 grame... intr-un buget paranormal de mic... atunci imi permit sa deraiez si mai mult topicul propunand nu neaparat un espressor, ci solutii alternative de extractie...
Pentru simplul motiv ca nu vad ce altceva s-ar putea incadra in acel buget.

Ar fi doua solutii:
- una de-a gata, buna de cumparat oricand, ar fi o masina care are un topic aici, numita Staresso Mirage, si care prezinta toate caracteristicile unui espressor, desi niste admini amabili s-au incapatanat sa o treaca la "Alte moduri de preparare..." Costa 440 lei +/-, deci mai raman bani de un tamper... si vine cu o sita de 53mm in care intra 18-22g, deci bifeaza cerintele proiectului. Workflow-ul insa e diferit de al unui espressor.
- a doua solutie include o doza mare de DIY, asa ca nu ma apuc sa o expun aici, nu stiu ce indemanari si capacitati de prelucrare metale ai. Dar se incadreaza in bugetul de 550 lei.
Daca prezinta interes, putem continua pe PM.

Reply
Daca chiar vrei, cu putin bricolaj se poate si 20 grame pe 51 mm.
Dar te tine espressorul ? Ai calculat cata apa rece trebuie sa bagi in espressor pentru a extrage din 20 grame de cafea ?
[Image: uZsGEh1.jpeg]
[Image: S59SYGR.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Pai... cat sa bage... de 3x cantitatea de cafea, adica 60 ml.
40 se duc in ceasca si 20 raman in puc.

Dar pana nu aflam cu ce macinatura jonglam, parca nu are sens sa despicam firul prea mult pe partea de extractie.

Reply
Ai dreptate. Oricum acum, e prea tarziu pentru ca deja a cumparat espressorul. Sfaturi cerute prea tarziu ?
ps. mie imi place 1:4 din 16 grame.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Nu este prea tarziu domnul Alin, tocmai ce am curatat corespunzator sitele/pf-ul, espressor-ul, am golit cat s-a putut din apa ce a ramas pe instalatie si i-am facut retur.
Oricum citesc tot ce ati postat (si ce o sa mai postati daca o sa fie cazul) si o sa incerc sa ma documentez de temele care apar aici cand o sa imi permita timpul, eventual poate o sa si experimentez cu extractiile de 1:4 despre care vorbiti. Cat despre rasnita pe care o folosesc este una simpla cu 2 lame fiindca asa m-am invatat initial sa recunosc gradul "corect" de rasnire, planuiesc sa investesc in una mai decenta cat mai curand posibil.

Reply
Perfect !
Atunci ai citi si despre rasnita buna si ieftina si despre espressor. Dar stii vorba mea.
Banii tai, riscul tau.
ps. nu sunt domn. eu sunt doar un incepator ca si tine.

Reply
(10-08-2025, 15:56)MG1 Wrote: ... urmaresc o reteta pentru cafeaua pe care o folosesc, reteta care a fost testata pe parcursul a 50 de zile consecutive urmarind schimbarile notelor, acitidatii si intensitatea cafelei in decursul acestora, am incercat sa adaptez cantitatea in portafiltru si ceasca si timpii de curgere si intradevar acea reteta este cea mai optima si pentru gustul meu. ...

(10-08-2025, 19:57)MG1 Wrote: ...Cat despre rasnita pe care o folosesc este una simpla cu 2 lame fiindca asa m-am invatat initial sa recunosc gradul "corect" de rasnire, planuiesc sa investesc in una mai decenta cat mai curand posibil.

In 50 zile cafeaua se modifica in asemenea grad incat mi-e greu ca poti trage vreo concluzie dintr-o asemenea urmarire. Poate doar portionata etans in pungi de consum 3-4 zile, si pastrata la frigider.
Ar mai fi de precizat si sursa cafelei si gradul de prajire.

Plus ca de la o zi la alta rasnita cu lamele livreaza o macinatura complet diferita, oricat ai vrea dumneata sa crezi ca e uniforma si pastrezi acelasi grad.

Stiu ca exista in forum un topic despre rasnite cu lamele, unde s-a incercat o argumentare despre viabilitatea utilizarii acestora, in special bazate pe unicul argument ca la o cafenea din Sibiu cineva a reusit sa livreze cafele decenta din macinatura provenind dintr-o rasnita cu lamele.
Se pare ca a devenit un mit urban... sau respectivul facand asta de 50 ori pe zi, chiar a capatat indemanarea necesara sa foloseasca asa ceva. Greu de ajuns la asemenea abilitati cu un consum casnic.

Reply
(11-08-2025, 10:47)renatoa Wrote: In 50 zile cafeaua se modifica in asemenea grad incat mi-e greu ca poti trage vreo concluzie dintr-o asemenea urmarire. Poate doar portionata etans in pungi de consum 3-4 zile, si pastrata la frigider.
Ar mai fi de precizat si sursa cafelei si gradul de prajire.

Cafeaua este una de origine Costa Rica - Tarrazú, washed, prajita medium-light.
Cat despe macinatura care iese din acea rasnita, da, sunt constient ca nu o sa fie niciodata aceeasi, tot ce pot scoate din ea este ceva aproximativ.

Reply
In reteta aia de preparare pe care o utilizezi se recomanda rasnita cu lame ?
Pacat de cafea. Ar trebui sa stii deja, ca profesionist in ale cafelei ca fara o rasnita capabila espresso nu poti face espresso. Rasnita cu lame nu prea este capabila espresso. Ai varianta electrica AVX CG301 sau macar o manuala Kingrinder K4,K6,K2 sau R3 MHW 3Bomber.

Reply
(11-08-2025, 11:45)alin1970 Wrote: In reteta aia de preparare pe care o utilizezi se recomanda rasnita cu lame ?
Pacat de cafea. Ar trebui sa stii deja, ca profesionist in ale cafelei ca fara o rasnita capabila espresso nu poti face espresso. Rasnita cu lame nu prea este capabila espresso. Ai varianta electrica AVX CG301 sau macar o manuala Kingrinder K4,K6,K2 sau R3 MHW 3Bomber.
Nu se recomanda o rasita in reteta, totusi el a folosit un Lelit PL043MMI daca nu ma insel.
Oricum espressorul si rasnita pe care le am au fost luate acum 4-5 ani aprox, vreme in care eram multumit cu Dallmayr, lapte si zahar in "cafea". Deci iti dai seama ca urmeaza sa fac cateva investitii in ceea ce priveste echipamentul, ramane sa fac rost de un buget cat de cat acceptabil pt ceva entry-level. Noroc de acest forum ca sursa de informare :D

Reply
Big Grin 
(11-08-2025, 10:47)renatoa Wrote: Stiu ca exista in forum un topic despre rasnite cu lamele, unde s-a incercat o argumentare despre viabilitatea utilizarii acestora, in special bazate pe unicul argument ca la o cafenea din Sibiu cineva a reusit sa livreze cafele decenta din macinatura provenind dintr-o rasnita cu lamele.
Se pare ca a devenit un mit urban... sau respectivul facand asta de 50 ori pe zi, chiar a capatat indemanarea necesara sa foloseasca asa ceva. Greu de ajuns la asemenea abilitati cu un consum casnic.

:D :D :D

Am fost in cafeneaua din Sibiu, si daca imi aduc bine aminte atunci a fost de  fata si Liviu, Gicu Serban si Kawa.
Dupa o incercare timida de a ne convinge ca detine tehnica necesara de a nu incalzi macinatura si de a livra o granulatie constanta, in "competitie" cu o rasnita Mahlkoenig Varia, rasnita "emblematica" la acea vreme, ghici ce... In perioada urmatoare a achizitionat rasnite, nu mai retin daca erau cu cutite plate sau cu conice, cert este ca a fost "usor" de convins. Si crede-ma ca era foarte sigur pe el.

Asta e, toti invatam!
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)