Hello There, Guest! Login Register


Simulare preinfuzie

#1
Salut! Ii intreb pe cei experimentati care au aparate cu preinfuzie: Daca la un espressor manual cu filtru nepresurizat fara control de presiune pornesc pompa 5 sec si apoi astept 5 sec sa se infuzeze pucul si apoi pornesc pompa pt. inca 25 sec. sa fac extractia se poate numi preinfuzie sau stric extractia?
Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tamper Etolia 53mm
 
Reply
#2
Probabil ca ai putea face asta daca aparatul nu are valva cu 3 cai. Altfel cand opresti pompa acea valva iti va arunca apa de deasupra pucului in tavita de scurgere si nu stiu ce cafea va mai iesi dupa a doua pornire a butonilui
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#3
Nu te chinui așa,după ce ai pregătit pucul toarnă apă pe el cativa ml.apoi introdu-l in grup.vezi că nu face bine la toate cafelele,ar trebui sa râșnești mai fin etc....
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#4
Pe principiul: "Incercarea moarte n-are" am facut o incercare. Rezultatul: fabulos!!!
Pe scurt: Columbia Supremo de la Claro procesata prin spalare si uscare, cultivata la 1500m, prajita de 6 zile-18g
"Preinfuzie" 2 sec pompa apoi 50 sec infuzie puc. Pompa inca 15 sec = 40g shot in pahar
Gust explozie: ciocolata si strugure cum scrie pe pachet  Shy . Nici urma de acru sau amar doar o aciditate placuta cat sa te fac sa plescai dupa fiecare inghititura.
E adevarat crema a fost putina si a durat sub 1 min.
La o extractie clasica de 18g=40g in pahar in 27 sec se simtea totusi putin acru ca prima impresie indiferent de macinatura.
Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tamper Etolia 53mm
 
Reply
#5
(13-08-2020, 09:07)Jethro Wrote: "Preinfuzie" 2 sec pompa apoi 50 sec infuzie puc. Pompa inca 15 sec = 40g shot in pahar

O buna perioada de timp am folosit cu succes tehnica si am obtinut rezultate bune, gusturi noi, interesante, diferite de extractiile clasice.
De fapt daca stam sa ne gandim, rolul electrovalvei intr-un sistem hidraulic este cel de a depresuriza rapid portafiltrul si isi are rostul in zona comerciala, unde timpul chiar inseamna bani Smile.
Un manometru conectat oriunde intre pompa si boiler iti va oferi informatii utile precum presiunea aproximativa la care infuzezi pucul dar si presiunea la care poti desuruba portafiltrul in siguranta, fara a improsca apa si zat in toata bucataria.
 
Reply
#6
trebuie sa mentionez ca nu impartasesc interjectia de "fabulos" si metodele care au generat-o Smile
'gimnastica' asta cu varia forme de preinfuzie ramane o preferinta a unora si cu multe sortimente de cafea si prajeli medii spre tare, mi-a dat rezultate slabe!

strict in povestea cu 'valva cu 3 cai' trebuie sa fim atenti la masinile cu grup E61, care cam toate apartin categoriei middle and high-end...
E61 inseamna termosifon si mai departe, existenta unei check valve (supapa de sens) imediat dupa pompa si OPV;
fara ea, apa se scurge din circuitul termosifon si acesta se intrerupe (grupul nu se mai incalzeste...), iar cu ea, atunci cand pompa e oprita, un manometru amplasat dupa pompa (situatia multor masini cu grup E61) nu ne mai informeaza despre presiunea de deasupra pucului!
vreau sa spun ca singurul loc potrivit de amplasare a unui manometru pentru controlul preinfuziei si extractiei, e in grup; la E61 nu e o problema, exista acel kit;
dar daca exista o masina cu grup E61 careia i-am instalat si un kit de control debit, putem controla orice profil de preinfuzie sau de extractie, nu mai e nevoie de opritul pompei...

iar daca avem o masina cu pompa, dar fara grup E61, la care renuntam la supapa cu 3 cai, incerc sa fac unele analogii cu Strega (sau alt spring-lever), care are un circuit direct intre pompa si cilindrul grupului; depresurizarea camerei de extractie de deasupra pucului se face dupa fiecare shot treptat, in mod natural, contand pe permeabilitatea pucului: dupa ce s-au scurs cele n secunde pentru extractie, se scoate cana de sub grup, iar presiunea reziduala pe puc impinge restul de lichid prin si din puc; in tava, sau in alta cana etc.

cum spunea si vdub mai sus, depresurizarea rapida a portafiltrului are mai putin sens in zona prepararii de casa. asa ca supapa aceea cu 3 cai poate fi deconectata sau 'trecuta' printr-un intrerupator...
valva cu 3 cai ramane o adevarata necesitate in exploatarea masinii pentru ca ofera posibilitatea acelui backflush (pe care eu l-am facut mereu dupa fiecare 'sesiune' de extractii espresso)
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#7
(13-08-2020, 19:48)radudani Wrote: 'gimnastica' asta cu varia forme de preinfuzie ramane o preferinta a unora si cu multe sortimente de cafea si prajeli medii spre tare, mi-a dat rezultate slabe!

Isi are rostul preinfuzia la cafele prajite de la mediu in sus? Intreb pt. ca sunt incepator.
Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tamper Etolia 53mm
 
Reply
#8
Jethro: "Isi are rostul preinfuzia la cafele prajite de la mediu in sus? ..."

eu zic ca da! 
gandeste-te ca aproape 100 de ani de secol trecut, mai toata cafeaua era prajita in zona mediu-tare; ori mai toate masinile espresso aveau o forma sau alta de preinfuzie! ma gandesc la masinile comerciale, cel putin la masinile cu piston inca inainte de anii '50 si apoi Faema cu E61!

doar ca preinfuzia asta e ceva foarte fuzzy!
pe fiecare masina espresso de casa, a reduce debitul, de ex., afecteaza si temperatura apei de extractie!
preinfuzia poate fi progresiva, cu cresterea treptata a presiunii, la debit constant, sau la debit descrescator (Strega), poate fi in paliere de presiune (inclusiv grupul E61 e proiectat sa realizeze un asemenea palier de presiune pe la 3 bar);
masinile comerciale erau si sunt toate, conectate la retea; o intrerupere a debitului pompei realiza un palier de presiune la presiunea retelei!
la fel, la masinile cu levier si arc, o intrerupere in ridicarea levierului pana la 'asezarea pistonului' pe arcuri, realiza o preinfuzie la presiunea retelei la masinile cu HX, sau la presiunea boilerului (1-1,5 bar) la masinile tip dipper, sau la o valoare reglabila (Londinium R, ca dupa aia s-a complicat si aici...) etc.
mai exista preinfuzie moale/soft, la valori reduse ale debitului etc,
fiecare din acestea poate avea un efect sau altul;  se experimenteaza cu destula (zic eu) doza de placebo Smile
intr-un studiu stiintific din ScienceDirect un colectiv vorbea despre rezultatele pozitive in extractie espresso in temperatura crescatoare (88C-93C)! adica, o variatie de temperatura in timpul extractiei da rezultate mai bune decat o temperatura constanta (90C-90C, stabilitate termica, zic unii...); sa privim cu condescendenta pe cei de la Lelit care au 'lasat' o variatie de cateva grade in timpul extractiei?! 
asta, temperatura e inca un parametru - decisiv zic eu - de considerat in preinfuzie si in profilare parametrii de extractie!

in ce ma priveste, am facut extractii cu preinfuzie moale (18-30 sec de 'soaking' pe Strega), folosind cafea prajita negru (Passalacqua) si am obtinut extractii cu amarul remarcabil estompat!
rezultatele ce le-am avut pe masinile mele cu pompa si kit de control debit, au fost mai putin clare; nu stiu cum as putea spune altfel, dar am renuntat!
oricum, si acum cu cafea mediu-light prajita (city) am debitul putin strans din 'padela/tzumburus' astfel ca preinfuzia E61 pe MaraX de ex. e cam 12-15 sec;
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#9
Am prins ideea. Merci de lamuriri!
Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tamper Etolia 53mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)