Espressoman fresh
Galati
(11-06-2018, 17:16)softice6 Wrote: Salutare,
De vreo luna am achizitionat un HX la mana a doua, e vorba despre sanremo treviso cu care am imperecheat un Mahlkonig Vario, tot SH.
Orice as face, orice as incerca, fie tampare, fie temperarura (am mers pana la 88 de grade), rasnire la diferite granulatii ca sa obtin curgere intre 25-30 de secunde 60ml, am incercat cafea de la 2 prajitori, unul local altul Leonar Cafe, imi ies shoturi foarte amare.
Am schimbat si sita cu una IMS competition, acelasi rezultat.
Ar putea fi vina rasnitei? Ar putea fi cafeaua? Orice sfat e bine venit avand in vedere ca sunt novice.
De asemeni daca e vre-un coleg in Galati care are o rasnita buna si ma poate ajuta cu un test as fi de asemeni foarte recunoscator.
Din punctul meu de vedere, espresso'ul pare a fi ''under-extracted'' ...Sa-ti dea afara 60ml in 25 de secunde e mult prea repede, incearca sa rasnesti cafeaua un pic mai fin si scade un pic doza, inloc de 60ml lasa doar 40ml. (18g cafea rasnita)Temperatura apei sa nu depaseasca 93grade! ...Daca tot iti iese amara cafeaua, incearca si alte tipuri, e probabil sa fie si cafeaua. Dar, foarte important este si calitatea apei, defapt cel mai important, sa nu filtrezi cu substanta pe baza de bicarbonat. Cafeaua are aciditate care dupa cum stii, aciditatea reactioneaza cu bicarbonatul!!!
Espressoman infocat
Constanta
03-07-2018, 07:48
(Edited 03-07-2018, 07:56 by Mariano.)
(19-06-2018, 07:15)Kontrast Wrote: Hm... Deci nu știu dacă am înțeles bine, dai o căruță de bani pe un aparat la care îi reglezi manual temperatura prin flush & go - uri?
da ai inteles bine, dar numai cu aparate scumpe poti optine un espresso bun. La espressoarele sub 2000lei degeaba faci flush-uri.......Grupul E61 necesita flush-uri, chiar si pe DB-uri....si la ECM nu faci la fel? Consumi mai putina apa dacat HX-ul, dar tot faci in flush de 2-3sec. Daca vrei sa scapi de belea, iti cumperi grup saturat...
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
Espressoman infocat
Oradea
(03-07-2018, 07:48)Mariano Wrote: (19-06-2018, 07:15)Kontrast Wrote: Hm... Deci nu știu dacă am înțeles bine, dai o căruță de bani pe un aparat la care îi reglezi manual temperatura prin flush & go - uri?
da ai inteles bine, dar numai cu aparate scumpe poti optine un espresso bun. La espressoarele sub 2000lei degeaba faci flush-uri.......Grupul E61 necesita flush-uri, chiar si pe DB-uri....si la ECM nu faci la fel? Consumi mai putina apa dacat HX-ul, dar tot faci in flush de 2-3sec. Daca vrei sa scapi de belea, iti cumperi grup saturat...
Hm foarte interesant, sunt confuz din nou, credeam că un PID reglează el temperatura, hm... Belea? Hm... Parcă mai era un tip de aparat înafară de HX și DB...
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.
Espressoman
Bucuresti
(03-07-2018, 13:16)Kontrast Wrote: (03-07-2018, 07:48)Mariano Wrote: (19-06-2018, 07:15)Kontrast Wrote: Hm... Deci nu știu dacă am înțeles bine, dai o căruță de bani pe un aparat la care îi reglezi manual temperatura prin flush & go - uri?
Hm foarte interesant, sunt confuz din nou, credeam că un PID reglează el temperatura, hm... Belea? Hm... Parcă mai era un tip de aparat înafară de HX și DB...
Te referi la dipper?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Oradea
(03-07-2018, 13:51)cradun Wrote: [quote=Kontrast;95455]
[quote=Mariano;
Te referi la dipper?
Dipper? Habarn-am ce este acela...
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
SBDU?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Oradea
(03-07-2018, 14:19)baloozzy Wrote: SBDU?
Yesss... Și acum intervine veșnica bătălie dintre espresomani și "băutorii de lapte"... :)
(în cazul de față cred că gustul amare este din cauza Latte Art-ului...)
Espressoman
Bucuresti
(03-07-2018, 15:15)Kontrast Wrote: (03-07-2018, 14:19)baloozzy Wrote: SBDU?
Yesss... Și acum intervine veșnica bătălie dintre espresomani și "băutorii de lapte"... :)
(în cazul de față cred că gustul amare este din cauza Latte Art-ului...)
Eu nu am continuat trolleala din motive de respect fata de SBDU ca tehnologie foarte buna pentru cei care beau doar espresso, pt ca altfel as fi scris ceva de genul "Dipper-ul este un fel de SBDU dar fara problemele de variatie incontrolabila si extrema a temperaturii", un fapt evident neadevarat :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Oradea
Eu am impresia că mulți sar din prima pe HX, neștiind exact în ce se bagă...
Espressoman infocat
Galati
04-07-2018, 05:47
(Edited 04-07-2018, 05:49 by softice6.)
Era cazul sa vin si cu un update.
Dupa ce am curatat rasnita si am schimbat cafeaua pot spune ca am scapat de amareala.
Am folosit TANZANIA Songwe & Mbeya si ETIOPIA Burtukaana de la Yume care au fost ok iar acum am luat Ethiopia Biftu Gudina de la Bob coffee lab.
Cea de la BOB mi-a iesit foarte fain, aciditate placuta, amareala foarte redusa aproape de zero si foarte placuta ca aroma bineinteles respectand sfaturile colegilor de a extrage in raport 1:2 cantarit.
In concluzie la mine problema era de cafea si poate si din cauza rasnitei care avea nevoie de o curatare.
Multumesc tuturor pentru ajutor!
amator espresso traditional
Bv
softice9: "... Am folosit TANZANIA Songwe & Mbeya si ETIOPIA Burtukaana de la Yume care au fost ok iar acum am luat Ethiopia Biftu Gudina de la Bob coffee lab...In concluzie la mine
problema era de cafea si poate si din cauza rasnitei..."
(subl mea)
ca sa nu ramai in coada de peste, era util pentru colegi sa spui ce cafea a fost atat de proasta si de amara etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Espressoman de ocazie
Bucuresti
05-07-2018, 15:01
(Edited 05-07-2018, 15:05 by korbus.)
A spus chiar in primul post: "am incercat cafea de la 2 prajitori, unul local altul Leonar Cafe" , e drept ca fara sa detalieze sortimentele.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
Mai era cazul?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
amator espresso traditional
Bv
(05-07-2018, 15:01)korbus Wrote: A spus chiar in primul post: "am incercat cafea de la 2 prajitori, unul local altul Leonar Cafe" , e drept ca fara sa detalieze sortimentele.
(05-07-2018, 19:07)baloozzy Wrote: Mai era cazul?
q.e.d.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)