06-11-2024, 14:18
Salutare tuturor,
Dupa consultarea postarilor de aici plus documentare de pe Youtube si alte surse am decis sa incerc sa cer sfaturi de la cei mai experimentati in ale prepararii espresso-ului "perfect".
O sa descriu aparatura detinuta si tot procesul prin care am trecut, pas cu pas, in preparare.
Cum am mentionat si in titlu, folosesc un:
O sa mentionez doar experimentele recente, in care mi s-o parut ca incep sa ma apropiu de un rezultat bunicel :
Dupa consultarea postarilor de aici plus documentare de pe Youtube si alte surse am decis sa incerc sa cer sfaturi de la cei mai experimentati in ale prepararii espresso-ului "perfect".
O sa descriu aparatura detinuta si tot procesul prin care am trecut, pas cu pas, in preparare.
Cum am mentionat si in titlu, folosesc un:
- Espressor AVX DB1 Plus:
- cunoscut in alti termeni sub brandurile Apex/MiiCoffee/Turin Legato; e aparatul folosit de cei de la Kafmasino pentru a crea espressor similar cu Gaggiuino/Decent
- modelul 2024, fara OPV instalat.
- Temperatura este setata pe 94°C, timpul de preinfuzie setat pe 8 secunde si timpul de preparare setat pe 28 de secunde.
- Piulita de la reglarea debitului apei deschisa maxim
- cunoscut in alti termeni sub brandurile Apex/MiiCoffee/Turin Legato; e aparatul folosit de cei de la Kafmasino pentru a crea espressor similar cu Gaggiuino/Decent
- Rasnita Hedone Honne Home:
- cutite Silver Knight
- curea si volanta TPU proaspat instalata si reglata de catre cei de la Hedone.
- cutite Silver Knight
- Boabe de la cafeneaua locala, Mini Cafe Floresti:
- prajita de cei de la Olivo, notata cu un grad de prajire 3/5
- note de piersici, nectarine si prune uscate
- din ce boabe am mai vazut eu, le-as incadra la medium roast.
- prajita de cei de la Olivo, notata cu un grad de prajire 3/5
- Portafiltru fara fund cu o sita cumparata de la Mischief, "Spirit" (copie dupa Wafo)
- Inel portafiltru
- Nivelator/Tamper Dinamometric 58,5mm
- Puck screen de la Tudor P.
O sa mentionez doar experimentele recente, in care mi s-o parut ca incep sa ma apropiu de un rezultat bunicel :
- Primul shot :
- Am rasnita setata pe 1.3 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere),
- Cantarit 20,5g de boabe, RDT, rasnit intr-un BlindShaker(cumparat de la Barshaker), le descarc in portafiltru, nivelare, tampare.
- Descarcat apa din espressor prin puckscreen, pus puckscreen in portafiltru, incarcat portafiltru in espressor, pornire program
- 20,5g in -> 40g out in 28s (8s preinfuzie), presiunea 11-12 bar
- gustul relativ ok, notele mentionate incearca sa rasara dar amareala nu prea le lasa
- Am rasnita setata pe 1.3 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere),
- Al doilea shot :
- Am rasnita setata pe 1.4 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere), rasnit direct in portafiltru,nivelare, tampare, etc.
- 20g in -> 29g out in 28s (8s preinfuzie), presiunea 13-14 bar
- fara constatare la gust, deoarece am mai tras 25g de apa prin puc sa incerc sa compensez
- Am rasnita setata pe 1.4 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere), rasnit direct in portafiltru,nivelare, tampare, etc.
AVX DB1 Plus | Hedone Honne Home | ITOP CG11(Gumoling GML1001) | Kingrinder K6 | Hario V60 plastic | Hario Switch cu Mugen | Timemore B75 | Kettle Timemore