Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi preparare espresso (AVX DB1 Plus + Honne Home)

#1
Salutare tuturor,

Dupa consultarea postarilor de aici plus documentare de pe Youtube si alte surse am decis sa incerc sa cer sfaturi de la cei mai experimentati in ale prepararii espresso-ului "perfect".

O sa descriu aparatura detinuta si tot procesul prin care am trecut, pas cu pas, in preparare.

Cum am mentionat si in titlu, folosesc un:
  • Espressor AVX DB1 Plus: 
    • cunoscut in alti termeni sub brandurile Apex/MiiCoffee/Turin Legato; e aparatul folosit de cei de la Kafmasino pentru a crea espressor similar cu Gaggiuino/Decent 
    • modelul 2024, fara OPV instalat.
    • Temperatura este setata pe 94°C, timpul de preinfuzie setat pe 8 secunde si timpul de preparare setat pe 28 de secunde.
    • Piulita de la reglarea debitului apei deschisa maxim 
  • Rasnita Hedone Honne Home:
    • cutite Silver Knight
    • curea si volanta TPU proaspat instalata si reglata de catre cei de la Hedone.
  • Boabe de la cafeneaua locala, Mini Cafe Floresti:
    • prajita de cei de la Olivo, notata cu un grad de prajire 3/5
    • note de piersici, nectarine si prune uscate
    • din ce boabe am mai vazut eu, le-as incadra la medium roast.
  • Portafiltru fara fund cu o sita cumparata de la Mischief, "Spirit" (copie dupa Wafo)
  • Inel portafiltru
  • Nivelator/Tamper Dinamometric 58,5mm
  • Puck screen de la Tudor P.

O sa mentionez doar experimentele recente, in care mi s-o parut ca incep sa ma apropiu de un rezultat bunicel :
  1. Primul shot :
    • Am rasnita setata pe 1.3 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere),
    • Cantarit 20,5g de boabe, RDT, rasnit intr-un BlindShaker(cumparat de la Barshaker), le descarc in portafiltru, nivelare, tampare.
    • Descarcat apa din espressor prin puckscreen, pus puckscreen in portafiltru, incarcat portafiltru in espressor, pornire program
    • 20,5g in -> 40g out in 28s (8s preinfuzie), presiunea 11-12 bar
    • gustul relativ ok, notele mentionate incearca sa rasara dar amareala nu prea le lasa
  2. Al doilea shot :
    • Am rasnita setata pe 1.4 (intre 1 si 2, pe al 4-lea punctulet dintre cele 6 disponibile intre numere), rasnit direct in portafiltru,nivelare, tampare, etc.
    • 20g in -> 29g out in 28s (8s preinfuzie), presiunea 13-14 bar
    • fara constatare la gust, deoarece am mai tras 25g de apa prin puc sa incerc sa compensez
Nu inteleg exact de ce primul shot a avut presiune mai mare, chiar daca parametrii in->out au fost in valori acceptabile. Ce credeti ca as putea sa fac sa imbunatatesc espresso-ul?
AVX DB1 Plus | Hedone Honne Home | ITOP CG11(Gumoling GML1001) | Kingrinder K6 | Hario V60 plastic | Hario Switch cu Mugen | Timemore B75 | Kettle Timemore
 
Reply
#2
citisem undeva ca basketul asta ar fi mai potrivit pentru turbo shots decat pentru espresso clasic. difernta intre shoturi este distribuirea cafelei in portafiltru
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

 
 
Reply
#3
(06-11-2024, 14:18)beny9313 Wrote: Salut, am si eu un aparat AVX DB1, pe care am montat Manometru pentru presiune (initial era fara) si inca am montat pe pompita de presiune un dimmer cu care pot regla presiunea. Folosesc screen si portafilter iar preinfuzie manual cca 15s cu butonul din mijloc iar extragerea cu dimmer ca sa mentin presiune de 9atm.  Debitul apei reglat la cca 60ml/10s. Boabe prajite acasa cu un Behmor (mediu) .  18g la 30g extras.. Rasnita manuala un Zpresso cam la 20 reglat. Rezultat destul de bun.. Am si LaPavoni manual, obtin rezultate similare.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)