Welcome Back Log In Create Account

Sfat preparare espresso cu Lelit PL81T

Nu stiu cum e la al tau,insa la TEM-ul meu,comut pe apa calda si dau drumul la teava de apa/abur pana cand vine apa si scade temperatura pe PID sub 95 grade C.Am inteles ca altfel,daca il las asa,in timp se distruge boiler-ul.

Reply
Ar fi o varianta, castigi ceva timp si pierzi ceva apa.

La ce te referi in cadrul ultimei propozitii, se distruge boilerul daca il inchizi brusc sau daca il lasi sa se raceasca natural (si nu accelerat prin metoda descrisa de tine)?
LELIT PL81T & Kinu M47.

Reply
Pai stiu ca operatiunea asta de racire,care personal ma enerveaza la culme,e obligatorie la SBDU.Mai citeste si tu in sectiunea Lelit PL41TEM.

Reply
Etiopia Yirgacheffe Mamo Kacha, - 18 gr - 25 secunde, 98C setate,- cam slabuta crema, cafea light prajita, - insa aroma foarte buna.

Lelit PL81T || PL72 William||

Reply
98 grade?
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

Reply
(05-12-2016, 14:26)Alin T. Wrote: 98 grade?

Da,98 setat pe
Pid nu stiu daca in ceasca ajunge 90-92!
Lelit PL81T || PL72 William||

Reply
mergea pe 90 grade ,e mai acida si simti aromele mai bine mai ales ca e light prajita
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Debrike, ai masurat temperatura la grup? Eu am incercat azi cu 98 cu o etiopia si a fost clar supraextrasa (amara). La 96 e ok. Chestia cu diferenta dintre PID si ce ajunge la grup (nu in ceasca, in jur de 65 ar trebui sa ajunga in ceasca) ar trebui testata, o sa incerc sa fac eu asta in curand, imediat ce fac rost de un termometru cu sonda.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Conform recomandarilor, am facut espresso dublu cu 18gr cafea, cu sita dubla care a venit cu espressorul. De la inceput intra f greu portafiltrul in grup, dar am zis ca asa o fi normal ptr ca e nou si, asteptam cu timpul sa fie mai ok. Doar ca dimpotriva. Initial am crezut ca a ramas cafea pe grup si de aceea intra greu, dar curat de fiecare data cu o perie din aceea speciala. Uneori e mai ok alteori efectiv nu pot invarti portafiltrul in grup sa-l pun in pozitia normala, locked. Apoi am incercat sa fac cu mai putina cafea si intra f usor, fara probleme. 

Oare ar trebui sa schimb sita dubla? sunt unele mai mari? Sa intre cele 18gr de cafea? help!
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper

Reply
(13-02-2017, 12:29)alinan Wrote: Conform recomandarilor, am facut espresso dublu cu 18gr cafea, cu sita dubla care a venit cu espressorul. De la inceput intra f greu portafiltrul in grup, dar am zis ca asa o fi normal ptr ca e nou si, asteptam cu timpul sa fie mai ok. Doar ca dimpotriva. Initial am crezut ca a ramas cafea pe grup si de aceea intra greu, dar curat de fiecare data cu o perie din aceea speciala. Uneori e mai ok alteori efectiv nu pot invarti portafiltrul in grup sa-l pun in pozitia normala, locked. Apoi am incercat sa fac cu mai putina cafea si intra f usor, fara probleme. 

Oare ar trebui sa schimb sita dubla? sunt unele mai mari? Sa intre cele 18gr de cafea? help!

Salut,

Incearca sa rasnesti putin mai fin, distributia cafelei sa fie uniforma si tampata corespunzator, sa urmaresti durata extractiei sa nu se modifice foarte mult.
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

Reply
Merci, voi incerca mai fin, sa vedem ce iese :)
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper

Reply
Pune cafea mai putina pana gasesti sita de Ascaso. Fa testul cu moneda.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(13-02-2017, 12:29)alinan Wrote: Conform recomandarilor, am facut espresso dublu cu 18gr cafea, cu sita dubla care a venit cu espressorul. De la inceput intra f greu portafiltrul in grup, dar am zis ca asa o fi normal ptr ca e nou si, asteptam cu timpul sa fie mai ok. Doar ca dimpotriva. Initial am crezut ca a ramas cafea pe grup si de aceea intra greu, dar curat de fiecare data cu o perie din aceea speciala. Uneori e mai ok alteori efectiv nu pot invarti portafiltrul in grup sa-l pun in pozitia normala, locked. Apoi am incercat sa fac cu mai putina cafea si intra f usor, fara probleme. 

Nu te chinui sa pui portafiltrul la 90 de grade, chiar nu conteaza, mai ales cat e noua garnitura. Deci nu forta nimic, lasa-l exact atat cat intra etans. Deci concentreaza-te initial pe schimbarea setarilor rasnitei, pastrand fixe 18g de cafea, nu pe cat de mult se strange sa pe cat arata manometrul ori PID-ul. Eventual poti merge pe 17g in loc de 18, si ajustezi rasnita pana iese un shot corect. Dupa asta poti incerca 18g, daca sita permite (si eu am testat candva si permitea), cu o eventuala ajustare a rasnitei spre grosier, foarte foarte putin.

Sita de pe PL81T este mai ok decat cea pe PL41TEM, putintel mai mare, deci nu e nevoie de inlocuire.

Ai reusit pana acum un shot corect de 50-60ml de espresso, din 18g in 25 de secunde? Cafea de la prajitorii bineinteles, nu marci de supermarket.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salutare detin un lelit 81t
puteti sa ma ajuati cu un sfat legat de achizitia unei site duble, eventual daca e cazul unei site de dus.
si aferent un tamper dinamometric care sa se potriveasca cu sita, si un nivelator pretampare.
Multumesc!
Lelit PL043MMI + Lelit PL81T

Reply
Ar trebui sa aiba Barshaker de toate, lista  cu modelele de site de dus si portafiltru fiind aici.
Tamper dinamometric iti trebuie neaparat? Eu m-am obinsuit cu cel normal si nu as mai trece la dinamometric. Dar e drept ca in cazul sotiei este invers :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)