Hello There, Guest! Login Register


Sfat macinare si extractie

#1
Salut, la multi ani tuturor ! Un an 2024 cu sanatate , bucurii si delicii ( cu cafea).
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am achizitionat de curand un Kingrinder K4, am schimbat si portafiltrul original de la un De Longhi ECP 31.21,care este cu sita presurizata cu unul fara fund de 16-18 gr. cu sita nepresurizata. La o cafea cu ratio 1:2 sau 1:3 in aprox. 26-32 sec. folosesc o macinatura undeva intre 74-76 click-uri pe Kingrinder. Daca vreau sa fac totusi o cafea mai lunga, gen 1:4, trebuie sa macin mai fin sau mai grosier? Stiu ca daca o fac mai grosier, iese mai multa in acelasi interval de timp, dar nu se strica si gustul? Cafeaua este Guatemala sau Etiopia Poate pentru unii dintre voi este o banalitate ceea ce intreb, dar nu trageti in mine chiar"mortal". Sunt un incepator. Va multumesc
 
Reply
#2
(04-01-2024, 13:23)ToniF Wrote: Salut, la multi ani tuturor ! Un an 2024 cu sanatate , bucurii si delicii ( cu cafea).
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am achizitionat de curand un Kingrinder K4, am schimbat si portafiltrul original de la un De Longhi ECP 31.21,care este cu sita presurizata cu unul fara fund de 16-18 gr. cu sita nepresurizata. La o cafea cu ratio 1:2 sau 1:3 in aprox. 26-32 sec. folosesc o macinatura undeva intre 74-76 click-uri pe Kingrinder. Daca vreau sa fac totusi o cafea mai lunga, gen 1:4, trebuie sa macin mai fin sau mai grosier? Stiu ca daca o fac mai grosier, iese mai multa in acelasi interval de timp, dar nu se strica si gustul? Poate pentru unii dintre voi este o banalitate ceea ce intreb, dar nu trageti in mine chiar"mortal". Sunt un incepator. Va multumesc

De ce vrei cafeaua mai lunga ?
ECM Puristika + DF64 SSP MP
 
 
Reply
#3
(04-01-2024, 13:31)anyidulike Wrote:
(04-01-2024, 13:23)ToniF Wrote: Salut, la multi ani tuturor ! Un an 2024 cu sanatate , bucurii si delicii ( cu cafea).
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am achizitionat de curand un Kingrinder K4, am schimbat si portafiltrul original de la un De Longhi ECP 31.21,care este cu sita presurizata cu unul fara fund de 16-18 gr. cu sita nepresurizata. La o cafea cu ratio 1:2 sau 1:3 in aprox. 26-32 sec. folosesc o macinatura undeva intre 74-76 click-uri pe Kingrinder. Daca vreau sa fac totusi o cafea mai lunga, gen 1:4, trebuie sa macin mai fin sau mai grosier? Stiu ca daca o fac mai grosier, iese mai multa in acelasi interval de timp, dar nu se strica si gustul? Poate pentru unii dintre voi este o banalitate ceea ce intreb, dar nu trageti in mine chiar"mortal". Sunt un incepator. Va multumesc

De ce vrei cafeaua mai lunga ?
Sotiei ii place sa fie un pic mai multa cafea.Nu cu mult, undeva la 60-65 gr. care probabil se traduce si intr-un volum mai mare de cafea. Am facut de multe ori mai multe cafele, puse una peste alta, dar ma interesa cum pot face sa duc pana la 1:4 fara a strica neaparat ceva.
 
Reply
#4
Daca vrei 1:4 de ce nu adaugi apa fierbinte…?
Altfel risti sa o supraextragi.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
(04-01-2024, 14:07)ToniF Wrote:
(04-01-2024, 13:31)anyidulike Wrote:
(04-01-2024, 13:23)ToniF Wrote: Salut, la multi ani tuturor ! Un an 2024 cu sanatate , bucurii si delicii ( cu cafea).
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am achizitionat de curand un Kingrinder K4, am schimbat si portafiltrul original de la un De Longhi ECP 31.21,care este cu sita presurizata cu unul fara fund de 16-18 gr. cu sita nepresurizata. La o cafea cu ratio 1:2 sau 1:3 in aprox. 26-32 sec. folosesc o macinatura undeva intre 74-76 click-uri pe Kingrinder. Daca vreau sa fac totusi o cafea mai lunga, gen 1:4, trebuie sa macin mai fin sau mai grosier? Stiu ca daca o fac mai grosier, iese mai multa in acelasi interval de timp, dar nu se strica si gustul? Poate pentru unii dintre voi este o banalitate ceea ce intreb, dar nu trageti in mine chiar"mortal". Sunt un incepator. Va multumesc

De ce vrei cafeaua mai lunga ?
Sotiei ii place sa fie un pic mai multa cafea.Nu cu mult, undeva la 60-65 gr. care probabil se traduce si intr-un volum mai mare de cafea. Am facut de multe ori mai multe cafele, puse una peste alta, dar ma interesa cum pot face sa duc pana la 1:4 fara a strica neaparat ceva.

Singura posibilitate e sa faci 2 cafele, daca nu vrei sa "strici" ceva. Orice alta varianta va modifica gustul.
ECM Puristika + DF64 SSP MP
 
 
Reply
#6
Așa voi face. Voi adăuga apa fierbinte, sau voi trage 2 shot-uri. Daca găsesc o sita mai adâncă decât cea pe care o am acum, credeți că face fata cât de cât espressorul meu? Am găsit o sita parca de 36 mm adancime( 4 shot) pe Amazon.
 
Reply
#7
https://coffeechronicler.com/allonge-vs-...t-sprover/

vezi allonge coffee, s-ar putea sa fie ce cauti.
 
Reply
#8
Poți face lungo, turbo shot, allongé, etc.
Espresso clasic înseamnă o rație de 1:2, dar espresso modern este mai flexibil. Atenție însă ca o rație de 1:4 înseamnă că sacrifici textura siropoasă, corpolența specifică. E valabil și dacă adăugi apă. Dacă mărești doza crește cantitatea de cofeină.

Deoarece espressorul tău nu are opțiuni de preinfuzie sau reglaj al debitului, trebuie să te încadrezi într-un timp de extracție rezonabil, să zicem 40s. Astfel, este okay să râșnești câteva clickuri mai gros, dar trebuie să fii atent la curgere, să nu fie prea rapidă la final.

Important este să vă placă și să fiți mulțumiți.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#9
(04-01-2024, 14:28)ToniF Wrote: ...Daca găsesc o sita mai adâncă decât cea pe care o am acum, credeți că face fata cât de cât espressorul meu? Am găsit o sita parca de 36 mm adancime( 4 shot) pe Amazon.
Păi ce te face să crezi că nu ar face față?
PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM & Staresso Mirage Pro 2023
 
Reply
#10
Interesant articol! S-ar părea că totuși trebuie și alt espressor

Mă gândesc că pun mai multa cafea in ea și poate nu face fata espressorul sa împingă prin toată cantitatea. In cazul acesta este bine sa fie măcinată mai grosier?
 
Reply
#11
Daca maresti doza, evident ca va opune mai multa rezistenta si astfel va trebui sa macini mai gros. Cu observatia ca fiecare model de sita are altfel gaurile, care influenteaza si ele rezistenta.

Toate espressoarele entry-level au pompe foarte similare, insa cele pe care le recomandam aici pe forum au si OPV (over-pressure valve). Este o valva care limiteaza presiunea grupului si ajuta la extractii mai uniforme, repetabile, si usor de controlat. Putem sa intram in detalii tehnice, daca vrei.

Uite un exemplu de espressor de 4-5 ori mai scump decat al tau, dar fara OPV https://www.youtube.com/watch?v=tuFQbiIVUkw
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#12
Văd că nu prea este pe placul lui. Care ar fi unul ok între 2500-3000 Ron? La ce ar trebui să mă uit atent sa nu îmi para rău mai târziu?
 
Reply
#13
(04-01-2024, 17:12)ToniF Wrote: Mă gândesc că pun mai multa cafea in ea și poate nu face fata espressorul sa împingă prin toată cantitatea. In cazul acesta este bine sa fie măcinată mai grosier?

Eu n-aș crede că ”nu poate împinge”...  Gândește-te că ”original” espressorul tău folosește presurizată. Câtă cafea să intre în acea nepresurizată pe care vrei s-o achiziționezi? Oricum, până nu încerci, nu poți ști. Pleci de la măcinătura obișnuită și, dacă totuși nu face față, dai mai grosier.
PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM & Staresso Mirage Pro 2023
 
Reply
#14
20 Gr. cred. Daca găsesc o sita IVS de 51 mm care sa se potrivească pe portafiltrul pe care îl am, are găurile mai multe . Sunt mai mari că diametru găurile de pe fundul sitei?. Se merita luata? Am găsit tot pe Amazon una , dar are 61,5 mm pe diametrul exterior al buzei, fata de 59,5 cat are a mea de pe portafiltrul de la CAPFEI. Ma gândesc să nu fie vreo problema fiind mai mare, să nu pot înșuruba portafiltrul.

(04-01-2024, 19:58)_R_A_D_U Wrote:
(04-01-2024, 17:12)ToniF Wrote: Mă gândesc că pun mai multa cafea in ea și poate nu face fata espressorul sa împingă prin toată cantitatea. In cazul acesta este bine sa fie măcinată mai grosier?

Eu n-aș crede că ”nu poate împinge”...  Gândește-te că ”original” espressorul tău folosește presurizată. Câtă cafea să intre în acea nepresurizată pe care vrei s-o achiziționezi? Oricum, până nu încerci, nu poți ști. Pleci de la măcinătura obișnuită și, dacă totuși nu face față, dai mai grosier.

Corect
 
Reply
#15
Dacă e portafiltrul original, trebuie să să vezi ce adâncime are. Uite aici 3 modele de site pentru DeLonghi Barshaker.ro
Sita IMS este cea mai mică. Dacă vrei una mai mare uită-te aici la catalog https://imsfiltri.com/prodotto/dl2th22e/ și întreabă la Barshaker dacă pot aduce una mai mare.

Dacă vrei alt espressor, cele mai accesibile sunt cele la reducere pentru comunitate aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-R...si-cursuri
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#16
(04-01-2024, 22:09)adrian1 Wrote: Dacă e portafiltrul original, trebuie să să vezi ce adâncime are. Uite aici 3 modele de site pentru DeLonghi Barshaker.ro
Sita IMS este cea mai mică. Dacă vrei una mai mare uită-te aici la catalog https://imsfiltri.com/prodotto/dl2th22e/ și întreabă la Barshaker dacă pot aduce una mai mare.

Dacă vrei alt espressor, cele mai accesibile sunt cele la reducere pentru comunitate aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-R...si-cursuri
Mulțumesc, aprofundez și revin. Oricum portafiltrul original De Longhi s-ar potrivi mai bine, dar trebuie sa tai din plasticul din interior
Are ceva daca pe portafiltrul fără fund, care este cu diametrul exterior mai mic, pun sita de la ivs care este mai mare cu 2 mm? Încurcă la ceva? Că totuși cel original este pe diametrul ivs

(04-01-2024, 22:09)adrian1 Wrote: Dacă e portafiltrul original, trebuie să să vezi ce adâncime are. Uite aici 3 modele de site pentru DeLonghi Barshaker.ro
Sita IMS este cea mai mică. Dacă vrei una mai mare uită-te aici la catalog https://imsfiltri.com/prodotto/dl2th22e/ și întreabă la Barshaker dacă pot aduce una mai mare.

Dacă vrei alt espressor, cele mai accesibile sunt cele la reducere pentru comunitate aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-R...si-cursuri
Mulțumesc, aprofundez și revin. Oricum portafiltrul original De Longhi s-ar potrivi mai bine, dar trebuie sa tai din plasticul din interior
Are ceva daca pe portafiltrul fără fund, care este cu diametrul exterior mai mic, pun sita de la ims care este mai mare cu 2 mm? Încurcă la ceva? Că totuși cel original este pe diametrul ims
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)