Espressoman infocat
Bucuresti
Salut! Tocmai ce am fost la cineva acasă și am băut cel mai bun espresso pe care l-am gustat vreodată. Până acum nu am avut ocazia să înțeleg cu adevărat ce înseamnă un espresso autentic, dar experiența asta m-a făcut să încep să cercetez mai mult despre acest fenomen. Așa am dat de acest forum.
Persoana respectivă m-a introdus puțin în tainele espresso-ului, dar mi-a spus că nici el nu s-a documentat foarte mult, fiind un domeniu destul de vast și adânc, ca o „gaură neagră”. Setup-ul lui consta într-o râșniță Gaggia MDF 55 și un espressor manual, căruia nu i-am reținut numele, dar din ce mi-a povestit, am înțeles că baza este râșnița, mai ales că eu nu consum deloc băuturi cu lapte.
După vreo oră de research pe forumuri, Reddit și alte surse (recunosc că nu am răbdare să urmăresc toate videoclipurile și să analizez diferențele dintre flat și conical, de exemplu), am ajuns la concluzia că un best-buy ar putea fi Mazzer Philos. De menționat că prefer cafeaua dark roasted, eventual medium roast.
În ceea ce privește espressorul, încă nu sunt sigur dacă să iau un model manual cu levier sau să merg pe ceva semi-automat. De obicei, consum doar un shot dublu dimineața, cel mult două.
Bugetul pentru întreg setup-ul ar fi de aproximativ 6.000 lei, dar nu aș vrea să cheltui banii degeaba pentru o îmbunătățire de 5%, dacă nu se justifică. Totuși, dacă considerați că pentru 7.000-8.000 lei pot obține un setup net superior, sunt deschis la sugestii, însă, evident, aș vrea să cheltuiesc cât mai puțin.
Mulțumesc mult pentru orice recomandări!
Espressoman infocat
Ardeal
(27-12-2025, 15:33)RaduD Wrote: Salut! Tocmai ce am fost la cineva acasă și am băut cel mai bun espresso pe care l-am gustat vreodată.
a pus cumva lapte , zahar si extras de vanilie in el?
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense
Espressoman infocat
D
Urmaresc si eu, chiar sunt curios legat de recomandari
Espressoman infocat
Bucuresti
27-12-2025, 17:18
(Edited 27-12-2025, 17:26 by GeorgianM.)
(27-12-2025, 15:57)alex_b Wrote: (27-12-2025, 15:33)RaduD Wrote: Salut! Tocmai ce am fost la cineva acasă și am băut cel mai bun espresso pe care l-am gustat vreodată.
a pus cumva lapte , zahar si extras de vanilie in el?
Păi a zis ca a băut espresso, nu derivate pe bază de lapte.
Dacă nu bei lapte, eu îți recomand o rasnita manuala Kinu împreună cu un Flair 58 Plus 2 dacă ai răbdarea necesară și dorești să mergi spre aprofundare. Te vor răsplăti cu niște cafele delicioase, cu mult peste ce ai băut tu la acea rasnita Gaggia cu cuțite de 55 mm. Bineînțeles există și o curbă de învățare destul de consistentă dacă ești dispus, și îți va mai trebui un fierbător de apă pt espressor, ideal cu management termic.
Avantajul este ca îl poți folosi ulterior și pentru metode alternative de preparare cafea, de exemplu V60….
Era un Flair pe forum pe la 600€, rasnita costa sub 200€, iar un fierbător ok gasesti pe la 100€, daca nu vrei sa dai peste 1200 lei pe un ibric.
Poti primi o sută de recomandări : ca Lelit ici, ca Gaggia dincolo, însă la sfârșitul zilei, niciunul nu egalează un levier.
Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic
Espressoman incepator
Timisoara
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
27-12-2025, 19:13
(Edited 27-12-2025, 19:14 by renatoa.)
+1 pentru setup full manual, daca chiar vrei sa simti ceva zen cand prepari.
Si sa ai control complet, care altfel necesita un buget in euro cat ti-ai propus matale in lei.
Pentru un setup manual bugetul este absurdisim, il poti face in 2000 lei, si sa nu simti nevoia de upgrade mult timp, decat daca ai pitici care nu se lasa usor convinsi...
Ar mai fi un mic detaliu... pentru cafele dark roast arunci banii pe echipamente, nu pentru asa ceva sunt facute cele care sunt pomenite prin discutii care ti se par foarte elevate.
Dificultatea mare este sa extragi din light roast, pentru ca acolo chiar ai arome, din dark roast se extrage cu orice... daca o iei pe dark side... imaginatie sa ai... si poti zice despre orice ca "am băut cel mai bun espresso"...
Cam ca domnul de aici, dumnealui vrea sa bea o cafea buna... si atat:
https://www.reddit.com/r/espressocirclej...to_matcha/
(27-12-2025, 17:18)GeorgianM Wrote: Dacă nu bei lapte, eu îți recomand o rasnita manuala Kinu împreună cu un Flair 58 Plus 2 dacă ai răbdarea necesară și dorești să mergi spre aprofundare. ... Bineînțeles există și o curbă de învățare destul de consistentă dacă ești dispus, și îți va mai trebui un fierbător de apă pt espressor, ideal cu management termic.
Avantajul este ca îl poți folosi ulterior și pentru metode alternative de preparare cafea, de exemplu V60….
Era un Flair pe forum pe la 600€, rasnita costa sub 200€, iar un fierbător ok gasesti pe la 100€, daca nu vrei sa dai peste 1200 lei pe un ibric.
Poti primi o sută de recomandări : ca Lelit ici, ca Gaggia dincolo, însă la sfârșitul zilei, niciunul nu egalează un levier.
Espressoman infocat
D
Nu pot decat sa recomand si eu un espressor full manual ( levier) mai ales daca nu consumi deloc cu lapte, controlul fiind maxim insa pe partea de rasnita nu pot sa neg ca nu as prefera uneori cand ajung la 2-3 espresso pe zi o rasnita automata …
Espressoman infocat
Ardeal
27-12-2025, 21:08
(Edited 27-12-2025, 21:14 by alex_b.)
Pentru espresso nu recomand rajnita manuala, e fain nu zic dar sa o ai pentru weekend, altfel mori lent la rajnire.
legat de rajnita electrica sa te gandesti intre single dose si rajnita cu hopper (mai nou grind by weight) , ambele cu plusuri si minusuri. Daca ai mentionat de Mazzer Philos (presupun ca te uiti la bugetul acela pentru o rajnita), este varianta single dose cam cea mai vehiculata pentru ca probabil acolo te si opresti o perioada buna de timp ca si performante. Daca in schimb n-ai chef de cantarit doza dupa doza, iti recomand rajnita cu hopper dar cu grind by weight care chiar iti face mai rapid workflow-ul , sunt incepand de la bugete mai mici ca eureka all purpose gbw , fiorenzato allground sense si apoi mazzer mini g .
La espresor manual probabil e mai usor de suportat efortul de a da la manivela , fata de rajnire spun, acolo sa ai grija sa iei ceva care sa si incalzeasca ( altfel il superi pe Renatoa), cum e flair 58 cu rezistenta electrica.
eu am trecut prin cateva setup-uri de la manuale la automate cam la de toate lol, momenatn trec printr-o faza in viata mea in care apreciez cat mai putin efort si cat mai mult automatism
p.s nu e rusinos daca iti doresti mazzer sau alte branduri europene in defavoarea celor chinezesti
Espressoman infocat
Constanța
27-12-2025, 21:26
(Edited 27-12-2025, 21:29 by cyrusct82.)
Și cafeaua măcinată/parțial măcinată care rămâne între cuțite de pe o zi pe alta și oxidează? Ce faci cu ea?
Grind by weight o vad pentru barista. Cat îți ia să cântărești o doza de cafea?
P.S. nu e rușinos să-ți placă să faci o analiză a raportului preț/calitate indiferent de brad și țara de producție/asamblare
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.
Espressoman infocat
Ardeal
27-12-2025, 22:14
(Edited 27-12-2025, 22:18 by alex_b.)
(27-12-2025, 21:26)cyrusct82 Wrote: Și cafeaua măcinată/parțial măcinată care rămâne între cuțite de pe o zi pe alta și oxidează? Ce faci cu ea?
P.S. nu e rușinos să-ți placă să faci o analiză a raportului preț/calitate indiferent de brad și țara de producție/asamblare
Deci serios acuma , single dose sau nimic pentru acasa? Mai sunt si altii care au ceva ani de preparat espresso care prefera rajnite cu hopper, n-oi fi singura persoana te rog sa te uiti pe forum aici ca nu-s singurul ciudat. Poti fie purja 2-3 grame dimineata ca sa scapi de acea cafea oxidata , sau in cazul meu o ignor pentru ca nu am simtit mare lucru de diferenta. Eu topesc 250 grame de cafea in aprox 5 zile, pun pentru 2-3 zile in hopper restul las in punga. Crezi ca in 5 zile acea oxidare va face vreo deiferenta?
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Doar intre astea doua puteti dezbate ? credeti ca lumea s-a oprit la single dose ?
Unii deja se intreaba ce va urma dupa slow feed
Espressoman infocat
Bucuresti
(27-12-2025, 21:08)alex_b Wrote: Pentru espresso nu recomand rajnita manuala, e fain nu zic dar sa o ai pentru weekend, altfel mori lent la rajnire.
legat de rajnita electrica sa te gandesti intre single dose si rajnita cu hopper (mai nou grind by weight) , ambele cu plusuri si minusuri. Daca ai mentionat de Mazzer Philos (presupun ca te uiti la bugetul acela pentru o rajnita), este varianta single dose cam cea mai vehiculata pentru ca probabil acolo te si opresti o perioada buna de timp ca si performante. Daca in schimb n-ai chef de cantarit doza dupa doza, iti recomand rajnita cu hopper dar cu grind by weight care chiar iti face mai rapid workflow-ul , sunt incepand de la bugete mai mici ca eureka all purpose gbw , fiorenzato allground sense si apoi mazzer mini g .
La espresor manual probabil e mai usor de suportat efortul de a da la manivela , fata de rajnire spun, acolo sa ai grija sa iei ceva care sa si incalzeasca ( altfel il superi pe Renatoa), cum e flair 58 cu rezistenta electrica.
eu am trecut prin cateva setup-uri de la manuale la automate cam la de toate lol, momenatn trec printr-o faza in viata mea in care apreciez cat mai putin efort si cat mai mult automatism
p.s nu e rusinos daca iti doresti mazzer sau alte branduri europene in defavoarea celor chinezesti
Eu chiar recomand rasnita manuala.Folosesc zilnic cu placere, cand gustul dictează și este cel mai important, preferând sa aloc încă 40-50 secunde în plus, pentru calitatea shot-ului. Și concluzia asta nu am tras-o de ieri de azi, ci dupa vreo 15 ani de râșnițe de toate neamurile . Dar fiecare cu Zen-ul și păsăricile lui, nu ? :))
Espressoman infocat
Constanța
27-12-2025, 22:45
(Edited 27-12-2025, 22:45 by cyrusct82.)
(27-12-2025, 22:14)alex_b Wrote: (27-12-2025, 21:26)cyrusct82 Wrote: Și cafeaua măcinată/parțial măcinată care rămâne între cuțite de pe o zi pe alta și oxidează? Ce faci cu ea?
Deci serios acuma , single dose sau nimic pentru acasa? Mai sunt si altii care au ceva ani de preparat espresso care prefera rajnite cu hopper, n-oi fi singura persoana te rog sa te uiti pe forum aici ca nu-s singurul ciudat. Poti fie purja 2-3 grame dimineata ca sa scapi de acea cafea oxidata , sau in cazul meu o ignor pentru ca nu am simtit mare lucru de diferenta. Eu topesc 250 grame de cafea in aprox 5 zile, pun pentru 2-3 zile in hopper restul las in punga. Crezi ca in 5 zile acea oxidare va face vreo deiferenta?
Consumul meu e tot pe acolo
Numai că eu am simțit diferența și după 10 minute de lăsat cafeaua măcinată in portafiltru darămite 1-5 zile
Prefer sa știu că e proaspăt totul cu putina muncă în plus
@
renatoa de ce crezi că recomanda leviere? Nu știi îți spun eu, din cauza apei, nu suporta apa stătută in boiler
Espressoman infocat
Ardeal
27-12-2025, 23:18
(Edited 27-12-2025, 23:24 by alex_b.)
(27-12-2025, 22:38)GeorgianM Wrote: (27-12-2025, 21:08)alex_b Wrote: Pentru espresso nu recomand rajnita manuala, e fain nu zic dar sa o ai pentru weekend, altfel mori lent la rajnire.
Eu chiar recomand rasnita manuala.Folosesc zilnic cu placere, cand gustul dictează și este cel mai important, preferând sa aloc încă 40-50 secunde în plus, pentru calitatea shot-ului. Și concluzia asta nu am tras-o de ieri de azi, ci dupa vreo 15 ani de râșnițe de toate neamurile . Dar fiecare cu Zen-ul și păsăricile lui, nu ? :))
Corect, si totusi nu as vrea sa fac skandeberg cu tine
(27-12-2025, 22:45)cyrusct82 Wrote: (27-12-2025, 22:14)alex_b Wrote: (27-12-2025, 21:26)cyrusct82 Wrote:
Consumul meu e tot pe acolo
Numai că eu am simțit diferența și după 10 minute de lăsat cafeaua măcinată in portafiltru darămite 1-5 zile
Prefer sa știu că e proaspăt totul cu putina muncă în plus
@renatoa de ce crezi că recomanda leviere? Nu știi îți spun eu, din cauza apei, nu suporta apa stătută in boiler
Se zice ca 2-3 saptamani nu prea ai cum sa simti diferente la cafea nemacinata, nu stiu ce sa zic. Iar partea de macinatura nu e o catastrofa de retentie pana la urma, daca chiar vrei purjezi cum ziceam 2-3 grame dimineata. E foarte misto grind by weight , merita incercat, moemenat personal nu am chef sa ma reintorc la single dose.
personal cred ca a facea espresso conteaza si workflowul nu doar obsesia de a iesi la fix perfect , nu stiu dar dupa 2 ani de single dose, parca e un respiro nou gbw
Espressoman infocat
Bucuresti
Dar cea mai simpla metoda nu era sa ii dai un telefon prietenului sa il intrebi ce espressor foloseste (ca rasnita o stiai) si ce cafea? Ca daca aia ti-a placut, ce rost mai are sa cauti altceva? Practic te vei "convinge" de ce iti spunem 'noi, internetul' ca echipamentul ala e cel mai bun, in loc sa mergi direct pe papilele tale gustative care au fost deja impresionate de un setup.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar, Synesso, Mythos 1
Espressoman infocat
Constanța
(27-12-2025, 23:18)alex_b Wrote: Se zice ca 2-3 saptamani nu prea ai cum sa simti diferente la cafea nemacinata, nu stiu ce sa zic. Iar partea de macinatura nu e o catastrofa de retentie pana la urma, daca chiar vrei purjezi cum ziceam 2-3 grame dimineata. E foarte misto grind by weight , merita incercat, moemenat personal nu am chef sa ma reintorc la single dose.
personal cred ca a facea espresso conteaza si workflowul nu doar obsesia de a iesi la fix perfect , nu stiu dar dupa 2 ani de single dose, parca e un respiro nou gbw
Fiecare cu rutina/workflowul lui, la fel și păsăricile.
Espressoman infocat
Oradea
Vreau să patentez zilele astea o metodă de pătrundere în lumea cafelei (dar aplicabilă și altor hobby-uri). Se cheamă ”metoda costisitoare”, ceea ce nu înseamnă alegerea unui aparat scump, ci înseamnă să ajungi la un aparat BUN (care de multe ori este și scump) trecând prin alte două, un ”jaf” și unul mediu.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.
Espressoman infocat
Slobozia
28-12-2025, 16:43
(Edited 28-12-2025, 16:43 by RazvaNNN.)
si eu sunt de aceeasi parere.. ca sfaturile astea cu cel mai ieftin espressor + cea mai ieftina rasnita.. o sa ajunga rapid la un upgrade. mi se pare ca asta este un hobby care conteaza mult si cum arata si feelingul aparatelor, nu doar zeama obtinuta, dar de cele mai multe ori ma abtin sa comentez
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman infocat
Constanța
Din ce am observat eu in atâția ani aici pe forum, indiferent de achiziția inițială când încep piticii să dea din zurgălăi tot se ajunge la schimbări.
Espressoman infocat
Oradea
(28-12-2025, 16:43)RazvaNNN Wrote: si eu sunt de aceeasi parere.. ca sfaturile astea cu cel mai ieftin espressor + cea mai ieftina rasnita.. o sa ajunga rapid la un upgrade.
Mie mai problematică mi se pare indicarea unui combo de aparate scumpe gen ”end game” din prima. Ai toate șansele de frustrare. Sunt conștient că și achiziționarea unui combo inițial de 2 - 3000 lei ”doar” cu scopul revânzării poate fi greu de îngurgitat, dar cum știi că de exemplu Bianca e bună dacă n-ai grad de comparație? Un hobby e o călătorie costisitoare nu doar material dar și ca timp, nu poți ajunge la destinație ”din prima”, nu poți sări etapele...
Espressoman infocat
Slobozia
eu nu vorbesc de bianca aici... dar nici la toate threadurile sa postam delonghi de 400 de lei si cea mai ieftina rasnita manuala
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman infocat
Oradea
28-12-2025, 18:52
(Edited 28-12-2025, 19:04 by Kontrast.)
(27-12-2025, 15:33)RaduD Wrote: În ceea ce privește espressorul, încă nu sunt sigur dacă să iau un model manual cu levier sau să merg pe ceva semi-automat. De obicei, consum doar un shot dublu dimineața, cel mult două.
Ideal ar fi să ai la dispoziție ambele tipuri de aparate să decizi singur ce-ți place, în funcție de ce obții cu fiecare. La fel și cu râșnițele, cred că am fi de acord mai mulți să testezi o conică și-o plată. Chiar dacă n-am testat cu lever, deși mi-aș dori, sunt destul de sigur că dacă nu frotezi lapte n-ai nevoie de dual boiler.
(28-12-2025, 18:41)RazvaNNN Wrote: eu nu vorbesc de bianca aici... dar nici la toate threadurile sa postam delonghi de 400 de lei si cea mai ieftina rasnita manuala
Pomenind un nume am vrut să subliniez (probabil nu mi-a ieșit) că n-are rost să pomenim nume. Răspunsurile n-ar trebui să fie directe gen ”ia-ți cutare sculă” ci să genereze dezbatere și alte întrebări. Cunoașterea vine prin studiu și experiențe.
Espressoman infocat
Ardeal
28-12-2025, 19:38
(Edited 28-12-2025, 19:42 by alex_b.)
(28-12-2025, 18:41)RazvaNNN Wrote: eu nu vorbesc de bianca aici... dar nici la toate threadurile sa postam delonghi de 400 de lei si cea mai ieftina rasnita manuala
Pai dupa cum se vede forumul a fost acaparat de mentalitatea ca tot ce vine din china daca pe foaia arata excelent ca specificatii este un no brainer , ajung sa-mi fie rusine sa mai recomand orice nu-i din china la 5x sub pretul pietei
(28-12-2025, 17:04)cyrusct82 Wrote: Din ce am observat eu in atâția ani aici pe forum, indiferent de achiziția inițială când încep piticii să dea din zurgălăi tot se ajunge la schimbări.
Nu sunt de acord cu asta, exista si conceptul de end game care nici decum nu cred ca il poti cumpara la sume foarte mici dar nici nu trebuie sa arunci o caruta de bani, totusi costul pentru ceva ce te tine ani de zile nu e pret de entry level. Si eu subscriu la faptul ca merita investit din start mai mult , de ex mazzer philos este foarte aproape de endgame pentru multi, nu ai nevoie efectiv de altceva ani de zile, dar ca sa iti dai seama de asta multi se apuca cu aparate mult mai ieftine realizeaza asta si tot urca in oretentii, ori asta costa bani. Batranii de ar putea, tinerii de ar stii
Espressoman infocat
Constanța
28-12-2025, 20:08
(Edited 28-12-2025, 20:13 by cyrusct82.)
Arătă-mi pe cineva de aici care a luat din start ceva end game și după nu a mai schimbat cu nimic. Sau mai bine, care a ajuns la ceva end game și nu a mai schimbat deloc sau care nu va mai schimba.
Deja vad câțiva pe topicul WPM care sunt foarte tentați.
Acesta fiind doar un exemplu
Philos poate că pentru tine este end game pentru alți este game start
Espressoman infocat
Constanța
O alta chestie pe care eu nu o înțeleg este recomandarea asta cu Philos când omul a spus că întreg bugetul pentru tot setup-ul este de 6000 max 8000 lei. Că a menționat el că ar fi cea mai buna din cate a citit el, asta e altceva.
Cât face Philos + espressor + accesorii
Espressoman infocat
Ardeal
28-12-2025, 21:19
(Edited 28-12-2025, 21:19 by alex_b.)
(28-12-2025, 20:55)cyrusct82 Wrote: O alta chestie pe care eu nu o înțeleg este recomandarea asta cu Philos când omul a spus că întreg bugetul pentru tot setup-ul este de 6000 max 8000 lei. Că a menționat el că ar fi cea mai buna din cate a citit el, asta e altceva.
Cât face Philos + espressor + accesorii
Sa il intrebam, mazzer philos cu 6000 ron si 2000 ron in plus espresor manual nu cred ca e o varianta rea, cu o rajnita ca mazzer ramai mult si bine
Espressoman infocat
Constanța
28-12-2025, 21:27
(Edited 28-12-2025, 21:28 by cyrusct82.)
Espressor care?
Zi o recomandare
Și accesoriile? Că doar știi ce trebuie pe lângă espressor și râșnită
Apropo
Sper că nu chinezesc că avem alergie
Espressoman infocat
Ardeal
28-12-2025, 21:32
(Edited 28-12-2025, 21:43 by alex_b.)
(28-12-2025, 21:27)cyrusct82 Wrote: Espressor care?
Zi o recomandare
Și accesoriile? Că doar știi ce trebuie pe lângă espressor și râșnită
Apropo
Sper că nu chinezesc că avem alergie
Poate merge pe un cafelat robot, sau pe un flair pro care vin si cu accesorii, dar daca se gandeste sa mearga pe mazzer philos, el a spus de mazzer
Espressoman infocat
Constanța
(28-12-2025, 21:32)alex_b Wrote: Poate merge pe un cafelat robot, sau pe un flair pro care vin si cu accesorii, dar daca se gandeste sa mearga pe mazzer philos, el a spus de mazzer
Poate
Așteptăm inițiatorul sa intre și să comunice
Dar până intra dansul eu zic să mai citești încă o dată dar cu atenție postarea dansului, in special ultima frază.
Espressoman infocat
Bucuresti
Dar recomandarea mea nu v-a fost pe plac? :))