Espressoman fresh
Bucuresti
Buna ziua,
Ma aflu intr-o dilema cu privire la achizitia unui nou setup. Am decis sa il vand pe cel vechi, de incepator (Bambino Plus + Varia VS3 V2) si as vrea sa fac upgrade la ceva apropiat de "endgame" (la nivel casnic, cel putin; nu sunt interesat sa ajung chiar la La Marzocco...), fara sa simt ca ma aflu peste un an de zile in exact aceeasi situatie ca acum. Bugetul total ar fi, sa zicem, pana in 15000 de lei, dar asta eventual cu tot cu accesorii de baza.
In momentul de fata, optiunile pe care le-am luat in considerare pentru espressor sunt:
- Lelit Bianca v3
- Rancilio Silvia Pro X
- Profitec Move
Pentru rasnita, m-am orientat catre:
- Niche Zero/Duo
- Timemore Sculptor 078s
- DF64v Gen 2
Ca utilizare, doresc sa beau preponderent espresso, iar prietena mea il va folosi pentru latte. Nu imi plac espresso-urile acide, in care reiese acea "acreala", iar boabele folosite sunt medium-dark roast. Ma incanta ideea de pressure profiling pe Bianca si, in general, posibilitatea de a experimenta scenarii cat mai diverse pana a ajunge la un rezultat cat mai "bun".
Nu am experienta cu absolut niciun echipament din ce am mentionat. Sunt deschis si la alte propuneri care se incadreaza in buget.
Multumesc frumos!
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Bianca si Niche Zero cred ca ar fi un combo foarte bun pentru nevoile expuse.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Espressoman infocat
Pitesti
Pt boabe dark roast, profilarea de presiune nu cred ca te va ajuta prea mult. De cele mai multe ori, va iesi amar.
Pe medium roast, e altceva.
La rasnite, as evita Niche Zero, e prea scump si nici nu a vandut de seller local, deci garantie...
As merge pe Timemore sau un DF64 cu cutite SSP la mana a doua, din ce ai enumerat.
INSA, daca vrei sa te duci la aproape de End Game, trebuie sa te uiti la rasnite mai scumpe, de exemplu Bentwood, Mazzer Philos sau Zerno.
La espresoare, Bianca te va duce destul de aproape.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
Espressoman fresh
Bucuresti
Multumesc pentru raspunsuri!
(18-06-2025, 13:55)anyidulike Wrote: Pt boabe dark roast, profilarea de presiune nu cred ca te va ajuta prea mult. De cele mai multe ori, va iesi amar.
La rasnite, as evita Niche Zero, e prea scump si nici nu a vandut de seller local, deci garantie...
As merge pe Timemore sau un DF64 cu cutite SSP la mana a doua, din ce ai enumerat.
INSA, daca vrei sa te duci la aproape de End Game, trebuie sa te uiti la rasnite mai scumpe, de exemplu Bentwood, Mazzer Philos sau Zerno.
Pentru Timemore, intre 064s si 078s, care ar fi varianta mai buna, strict pentru espresso? Am vazut ca au ceva probleme cu hopperul si cu retentia... astea ar fi fost motivele pentru care m-as fi dus spre Niche sincer...
Espressoman infocat
Deva
Mazzer philos
acs Evo leva
cred ca e setup corect :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman fresh
Bucuresti
(18-06-2025, 14:26)adiszep Wrote: Mazzer philos
acs Evo leva
cred ca e setup corect :)
Multumesc, dar din ce vad pare ca depaseste considerabil bugetul..
Espressoman Administrator
Bucuresti
Vezi ca a mai apărut un E61 misto,
Essenza, cu profilare de presiune, una ceva mai basic dar aparent eficientă. Cu
reducerea lor de forum ar fi aprox 9600.
Am zis ca atunci cand vine si Meraki facem un eveniment la ei sa le vedem pe toate.
Minusul ar fi ca e facut in China, deci ca orice produs de acest gen trebuie sa il analizam putin mai bine, dar in același timp tot apar modele misto făcute acolo si putem spera ca pe măsură ce se maturizează fabricile lor si QC-ul aferent, noi consumatorii vom avea acces la alternative din ce in ce mai ieftine. Deja in lumea rasnitelor s-a făcut pasul de cativa ani, dar acolo era mai simplă construcția față de un espressor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman fresh
Bucuresti
(18-06-2025, 15:29)Lyvyoo Wrote: Vezi ca a mai apărut un E61 misto, Essenza, cu profilare de presiune, una ceva mai basic dar aparent eficientă. Cu reducerea lor de forum ar fi aprox 9600.
Am zis ca atunci cand vine si Meraki facem un eveniment la ei sa le vedem pe toate.
Minusul ar fi ca e facut in China, deci ca orice produs de acest gen trebuie sa il analizam putin mai bine, dar in același timp tot apar modele misto făcute acolo si putem spera ca pe măsură ce se maturizează fabricile lor si QC-ul aferent, noi consumatorii vom avea acces la alternative din ce in ce mai ieftine. Deja in lumea rasnitelor s-a făcut pasul de cativa ani, dar acolo era mai simplă construcția față de un espressor.
Multumesc frumos, o sa ma uit si la ei. Stiu ca pe rasnite au devenit destul de tari, dar acolo daca ar fi probleme, nu au potentialul de a fi la fel de catastrofale ca la un espressor (boiler) :))
Espressoman Administrator
Bucuresti
In cazul Essenza este vorba de fapt despre Bellezza. Au startat cu creier german proiectul Bellezza, pe care deja il cunoastem si la care avem review-uri si la noi si in afara, apoi l-au vândut dar tipul cu ideile a luat-o de la capat, fără asociati, si a facut acest brand Essenza. Prevad ca vom auzi si de alte proiecte misto de la ei căci omul sfințește locul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman fresh
Bucuresti
(18-06-2025, 16:07)Lyvyoo Wrote: In cazul Essenza este vorba de fapt despre Bellezza. Au startat cu creier german proiectul Bellezza, pe care deja il cunoastem si la care avem review-uri si la noi si in afara, apoi l-au vândut dar tipul cu ideile a luat-o de la capat, fără asociati, si a facut acest brand Essenza. Prevad ca vom auzi si de alte proiecte misto de la ei căci omul sfințește locul.
Ah, inteleg, nu stiam ca e vorba de aceeasi persoana. Atunci, da, cunoaste deja foarte bine "reteta succesului"..
Espressoman fresh
Bucuresti
Salutare!
Așa cum a mentionat și Liviu, noile espressoare Essenza sunt create de Alex, un nume cunoscut printre pasionații de cafea, fost inginer și designer la Bellezza. Chiar dacă aparatele sunt asamblate în China, toată partea de proiectare și control tehnic vine din Germania, așa că vorbim de un produs bine gândit și construit cu grijă.
Espressoman infocat
Pitesti
19-06-2025, 09:20
(Edited 19-06-2025, 09:31 by anyidulike.)
(18-06-2025, 14:09)alexx296 Wrote: Multumesc pentru raspunsuri!
(18-06-2025, 13:55)anyidulike Wrote: Pt boabe dark roast, profilarea de presiune nu cred ca te va ajuta prea mult. De cele mai multe ori, va iesi amar.
Pentru Timemore, intre 064s si 078s, care ar fi varianta mai buna, strict pentru espresso? Am vazut ca au ceva probleme cu hopperul si cu retentia... astea ar fi fost motivele pentru care m-as fi dus spre Niche sincer...
Din recenziile vazute - 078s, insa vezi mai bine cine are, la fel si probleme legate de ele. Acum Timore are comerciant local - Tastecrafters, deci poti sa o iei, ai drept de retur.
Niche a fost pe val acum cativa ani de zile, a fost o rasnita ideala pentru consumatorul cu pretentii medii. Acel moment a trecut.
Eu as baga mai multi bani in rasnita si mai putin in espresor. M-as orienta la un zerno cu SSP uri, chiar si sh daca as gasi.
Inca un aspect f important: deja la nivelul asta, ca sa tii lucrurile in echilibru, trebuie sa fii dispus si sa cumperi cafea ceva mai scumpa si sa ai grija mare la apa, ti-as recomanda TWW. Degeaba iei echipamente scumpe, daca folosesti cafea slaba.
Espressoman fresh
Bucuresti
Multumesc frumos pentru sfaturi. Legat de cafea, intotdeauna am cumparat doar proaspat prajita, de la mai multe prajitorii (Mabo, Cascara, Origo, Dropshot, Kestar), insa de solutia TWW chiar nu stiam. Ma gandeam sa folosesc in continuare apa imbuteliata plus un filtru BWT eventual, dar o sa iau in considerare si aceasta recomandare.
Espressoman pasionat
Bucuresti
Nici una dintre rasnite nu face parte din categoria "endgame". Ab chiar fac parte din zona Mid-range spre Prosumer. Iar rasnita chiar face diferenta.
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.
Espressoman infocat
Pitesti
(23-06-2025, 00:04)cristian88 Wrote: Nici una dintre rasnite nu face parte din categoria "endgame". Ab chiar fac parte din zona Mid-range spre Prosumer. Iar rasnita chiar face diferenta.
De acord, dar a pus o limita de buget.
Espressoman fresh
Bucuresti
(23-06-2025, 00:04)cristian88 Wrote: Nici una dintre rasnite nu face parte din categoria "endgame". Ab chiar fac parte din zona Mid-range spre Prosumer. Iar rasnita chiar face diferenta.
Imi cer scuze, dar chiar nu inteleg din mesaj la care rasnite faceti referire ca fac parte din zona mid-range - prosumer. Daca ati putea clarifica... Multumesc!
Espressoman infocat
Bucuresti
24-06-2025, 15:54
(Edited 24-06-2025, 15:54 by GeorgianM.)
La 3000€ ai fi perfect mulțumit cu Lelit Bianca și un Mazzer Philos .
La Pavoni Esperto Abile • Varia VS3 Hypernova Ultra
Ceado Hoop Brewer • Comandante C40 MK4
Espressoman fresh
Bucuresti
(24-06-2025, 15:54)GeorgianM Wrote: La 3000€ ai fi perfect mulțumit cu Lelit Bianca și un Mazzer Philos .
Mulțumesc frumos, dar nu se încadrează in bugetul meu aceasta combinatie.
Espressoman infocat
Bucuresti
Atunci sfatul meu este să iei Bianca. Păstrează Varia și banii în cont, și te orientezi ulterior către o rasnita potenta. Încearcă inițial așa și vezi pe urmă către ce rasnita să te îndrepți ; e păcat să dai 2000-3000 lei, ca pe urmă să faci oricum upgrade; rasnita dă gustul, așa ca e foarte importantă; sub 1000€ sunt destule variante, însă niciuna să împingă espressorul în față prea mult.
La Pavoni Esperto Abile • Varia VS3 Hypernova Ultra
Ceado Hoop Brewer • Comandante C40 MK4
Espressoman fresh
Bucuresti
(25-06-2025, 22:24)GeorgianM Wrote: Atunci sfatul meu este să iei Bianca. Păstrează Varia și banii în cont, și te orientezi ulterior către o rasnita potenta. Încearcă inițial așa și vezi pe urmă către ce rasnita să te îndrepți ; e păcat să dai 2000-3000 lei, ca pe urmă să faci oricum upgrade; rasnita dă gustul, așa ca e foarte importantă; sub 1000€ sunt destule variante, însă niciuna să împingă espressorul în față prea mult.
Mulțumesc frumos, da, înțeleg ideea.. Eventual mai astept sa vanez vreo oferta/promotie la Philos, am vazut ca pana nu demult se vindea cu sub €1000, dar am ratat ocazia...
Espressoman pasionat
Bucuresti
Nici una dintre rasnite nu face parte din categoria "endgame". Ab chiar fac parte din zona Mid-range spre Prosumer. Iar rasnita chiar face diferenta.
Imi cer scuze, dar chiar nu inteleg din mesaj la care rasnite faceti referire ca fac parte din zona mid-range - prosumer. Daca ati putea clarifica... Multumesc!
Toate cele enumerate de tine fac parte din acea zona Mid-range, si aici nu ma refer la pret care se incadreaza aproximativ intre 1500 si 3000 lei fara TVA.
Despre râşniţe
• Niche: oferă un profil de gust dominant de ciocolată. Nu e neapărat rafinat sau foarte clar, dar nici dezamăgitor.
• DF64: suportă discuri SSP, însă vei întâmpina mereu probleme cu alinierea și „decalibrarea” lor.
• Sculptor 078S: nu am testat-o direct, dar feedback-ul de pe forumuri spune că nu aduce nimic cu adevărat special.
• Recomandare: investeşte cu prioritate în o râşniţă de calitate. De cele mai multe ori, îmbunătăţirea granulometriei schimbă tot rezultatul mai mult decât un espressor high-end.
Referitor la espressor
• Dacă aparatul actual funcționează decent, păstrează-l și concentrează-te pe râşniţă.
• Dacă îţi dorești obsesiv un model anume (de exemplu Bianca), încearcă-l înainte la un coleg sau într-o cafenea care îl are – vezi dacă te înţelegi cu modul lui de operare. Vei ajusta mai des setarile espressorului in functie de gradul de măcinare, tipul de boabe, intensitatea prăjirii cafelei.
• Depinde cât de „tipicar” şi pasionat eşti :)
Ce contează cu adevărat?
Cafea proaspăt prăjită si de specialitate si o Râșniță potenta. Un espressor scump + râşniţă slabă → rezultate mediocre; dar râşniţă bună + espressor de bază → espresso surprinzător de bun.
• Un espressor livreaza apă la temperatură constantă și debit stabil cât mai mult timp.
• Preinfuzia variabilă (încorporată sau realizată cu o padelă) este un plus real pentru o a te putea juca cu extractia.
In Concluzie
Documentează-te cât mai amănunțit înainte de achiziție. Așa vei evita upgrade-uri repetate, costisitoare şi, mai ales, multe frustrări.
Spor la treabă şi cafea bună!
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.