Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie rasnita buget 800E

#1
Va rog dati-mi un sfat cu ce rasnita sa-mi insotesc Expobar-ul Brewtus iV.
Intentionez s-o folosesc deca pentru uz casnic unde vreau sa consum decat un doppio dimineata x2 (eu si sotia).

Din ce am studiat am:
- Vario 385 Euro aici
 Parti bune:
   * foarte mic, imi intra exact unde trebuie langa espressor, retentie mica, ieftin.
   * ieftin, mai tarziu daca chiar cred ca nu-i suficient il pun pe ebay si poate imi voi permite un k30
 Parti mai putin bune:
   * undeva pe site-urile straine aici  citesc ca un Pharos ar scoate in ceasca ceva mai bun ca Vario, care Vario e doar average. Asta nu-mi place.
   * unii se tot plang de calitatea lui, ca nu-l pot seta sa scoata ceva consistent, cam variaz in timp si-i greu setat.
   
- Fiorenzato F64 E aici  la 649 Euro

- mi-a placut ce zicea @radudani despre M7 900, il vad aici la 640 plus + optional 200 (timer, automatic, tamper)

-  Mazzer Super Jolie manual aici (700 euro)  
 Din ce citesc pe home barista, Super Jolie e foarte reliable, dar calitatea nu difera fata de Vario.
 
-  Mazzer Mini are cutite de 64, la fel ca Super Jolie. aici
 
- Quamar Q13E , 800 cu cutite plate aici

- Macap MXD Extreme la 850 Euro aici si aici. Dar nu are cutite din titan din ce vad Edelstahl e inox / otel.

Deci nu-i bai daca sar inca 3-400 euro de la Vario, daca credeti ca am alte optiuni real mai bune decat Vario pana la 800 euro, va rog sfatuiti-ma, sa nu regret mai tarziu
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#2
(13-12-2015, 21:36)bmadalin Wrote: ... mi-a placut ce zicea @radudani despre M7 900, il vad aici la 640 plus + optional 200 (timer, automatic, tamper) ...

nu o lua ca sfat, esti singur in masura sa decizi - rezulta clar asta din ce-ai scris...

MACAP M7 900 R s-a oferit aici, in RO, nu demult cu 627 euro; adus direct din fabrica, nu din depozit;
(este firma prin care mi l-am luat si eu in primavara, cu 662 euro - diferenta e tocmai acel nenorocit timer...)
R - inseamna stepless, deci e modelul complet, util pentru noi;
- timer-ul este un timer mecanic absolut nefunctional in utilizare casnica;
e nevoie de un intrerupator on-off, sau, intr-o modificare posibila pentru on-demand, de un timer digital care sa comande durata de rasnire;
- optiunea de automatic e pentru utilizare in cafenele, cu doser la 300g macinatura;
- tamperul (cel cu levier, dinamometric) e ceva ce mi-a suras si mie cand l-am vazut cat e de naturala miscarea unui barista cand il utiliza; dar din nou, e vorba de utilizare in cafenele, cand se pierde intre scosul de sub rasnita al PF si lansatul shot-ului in grup, 3-5 sec (uitati-va la Rosario de la DE-GA din Napoli)...contraproductiv in utilizare casnica;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#3
Eu am Q 13 E de la Quamar , va face un an in Februarie , nu am nimic de reproșat , in afara de retenție ( care e prezenta la râșnițele mari)
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#4
Stand in Germania, ai si mai multe variante, iar acolo tva-ul e mai mic decat in RO. Deocamdata. Apropo, va fi de urmarit comportamentul vanzatorilor de echipamente si la noi, dupa micsorarea tva--ului. In cazul prajitorilor au fost cam 50 % aliniati rapid la noul TVA.

In primul rand trebuie sa te hotarasti ce tip te prinde mai bine, caci ai tot enumerat modele. Calitate buna in ceasca scot toate cele vehiculate, iar in primii doi ani nu vei face asa usor diferente intre rasnite. M-am convins de asta la prajitoria Yume din Cluj, una dintre cele mai " stiintifice"  in materie de matematica a prajirii, ca sa zic asa, unde clientii servesc in showroom un espresso pe o masinarie cu levier destul de avansata, din boabe rasnite la...Vario. Acum doua luni, statea si un Mazzer Kony alaturi, dar Mihai de acolo mi-a spus ca in cazul cand schimba origini si ii dau omului sa deguste din mai multe sortimente, e foarte incomod de lucrat cu o rasnita mare electronica, din cauza retentiei si deci a riscului de amestec al macinaturii, iar Vario livreaza shot-uri corecte, cu o macinatura calitativa. Ar fi si greu de descoperit diferente in ceasca pentru omul normal pasionat care vine sa afle ce e cafea lor. Se intampla si in mediu casnic sa te joci des cu originile... Acum a venit un Compak F10 OD si nu stiu in ce regim il folosesc, dar se poate intreba / vizita...

In schimb, asa cum a raspuns Radudani pe alt topic relevant, Macap-ul acela M7 900 R, stepless, este sfant daca rezonezi cu o tehnica usor mai detaliata de obtinere a macinaturii, mai ales daca sesiunea ta de espresso inseamna un singur shot, iar al doilea din casa se bea intr-o ora, doua  sau mai tarziu, eventual facut personal de partenera de viata. Gandindu-te la o calitate a macinaturii de nivel inalt, fiabilitate lifetime si exactitate a reglajului, s-ar putea sa treci pe langa operatiunile de folosire a dozatorului, curatare cu pensula a canalului de comunicare cu zona cutitelor, impingerea resturilor dintre cutite cu o pompa de aer pentru aparate foto si din nou niste trageri de clapeta. Operatiunile complete se fac per sesiune, adica mai rar daca faci mai multe shot-uri simulan, mai des daca faci shot-urile dispersate, cum ziceam mai sus. Sunt multi useri care nu au nicio problema cu acest gen de folosire al unei rasnite, sunt altii care nu ar face-o niciodata si mai exista o categorie care considera ca nu e neaparat comod dar daca tot au facut atatea lucruri "incmode"  pana sa ajunga la espresso-ul delicios baut deja dar cu o rasnita entry level, ce ar mai fi cateva operatiuni suplimentare daca asta garanteaza o macinatura de calitate profesionala, cu retentie apropiata de zero?! Cu siguranta FIX aces model de Macap e de luat serios in considerare, daca te regasesti in cele de mai sus.

Ai mai adus vorba de Pharos. Nu trebuie sa iti spun ce inseamna o rasnita manuala. Daca nu e nicio problema sa dai la manivela 30-40-50 de secunde, tu sau alt preparator din casa,  daca nu ai musafiri prea des si nu iti doresti neaparat o rasnire rapida de 5 secunde direct in portafiltru (cazul rasnitelor electronice profesionale), atunci manualele pot oferi senzatii tari, avand si avantajul turatiei mici, omenesti. Stii probabil freamatul din jurul rasnitei romano-germane Che... Am testat recent la colegul bogdan_geor un Zassenhaus Quito, care l-a facut pur si simplu de rusine pe un DIP DK30, la capitolul gust al espresso-ului.

Ai amintit si de rasnite electronice / electronizate profesionale. Calitatea macinaturii va fi evident foarte buna, dar aici capitolul retentie chiar este unul real si de luat in considerare. Unele marci au facut un canal intre cutite si evacuare cu o inclinatie mai mare, si ajutat de suflul motorului, din 3 rasniri in gol poti scapa de majoritatea cafelei (cazul Mahlkonig K30 si cu siguranta ar mai trebui sa fie si altii), alte marci au canalul drept pur si simplu (Mazzer, Quamar etc.) iar daca mai ai si cutite foarte mari, camera de rasnire va fi si mai predispusa la retentie. Se vorbea de Q13 spre exemplu. Uite, poate Balloozzy sau Vladislav ne spun cum se impaca cu retentia si ce metode au gasit pentru reducerea ei.

Deci hotaraste-te pe care sistem vrei sa mergi mai intai.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#5
Iar la cele manuale, poti aminti si cele vintage, mai ales in Germania Wink
 
Reply
#6
Din ce am mai citit si studiat azi-noapte, tind spre Mazzer Mini E/A.
Motivele:
- are cutite de 64 ca si Super Jolly si din cate am citit pe Home Barista cei care le-au avut pe ambele zic ca macinatura are aceasi calitate.
- din cate stiu despre Super Jolly e de referinta, iar Mini Electic daca-i doar mai lenta dar output-ul e la fel, chiar ar fi ideala pt utilizare casnica
- e mica, mai poti comanda si un Hopper mic ceea ce o face chiar potrivita pt spatiul meu

Macap-ul acela M7 900 R, de unde-l pot eu comanda vine in 2 luni. Nu mai am nervi sa astept pana-n Feb. Iar in alta parte, chiar nu-l gasesc unde sa-l comand. Poate e model mai vechi, acum s-o face doar M7D?

Daca mini ala scoate ca Super Jolly, nu stiu daca are sens sa urc la Quamar Q13E, sau Macap MXD care mi-ar strica asezarea in bucatarie. Nu-mi trebuie viteza si putere pentru 2-3 cesti de espresso pe zi. Daca voi credeti ca  Quamar Q13E sau Macap MXD e un "game changer" fata de Mazzer Mini care sa merite sa-mi distrug asezarea prin bucatarie, va rog sa-mi ziceti. Dar daca sunt doar mai rapide, si potrivite pt rasnit volum mare chiar nu merita pt mine.

Vario ar mai fi o alternativa, dar din ce citesc pe home barista, pare ca Mazzer Mini Electrica ar fi o alternativa mai buna, mai trainica. Ce se plan ei: cat e de "reliable", nu ca s-ar strica neaparat dar unii se plang ca aceleasi setarile variaza uneori intr-un timp relativ scurt, pe aceasi cafea.

Cad despre retentie, voi arunca si eu primele cateva grame dimineata, banuies ca asta va rezolva partea cu retentia. Si da, si usurinta folosirii / curatarii e importanta. 1 minut dupa ce o folosesc mi se pare rezonabil s-o curat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#7
Pacat ca nu se stiu mai multe despre Profitec Pro T64, s-ar putea sa aiba si ea ceva de spus.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8
Încă nu am rezolvat cu retenția decât aruncând câteva grame dar calitatea macinaturii este foarte buna pe Q 13 E
Și in fond asta căutăm .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#9
Sa pui si concluzii acestui topic, caci tu l-ai deschis
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#10
Concluzia e ca pana la urma am ramas pe Vario Home, care mi-a sosit de ceva zile.
Am anulat comanda de Mazzer Mini E.
Citind printre randuri, pe unde am mai gasit si eu, am ramas cu impresia ca ar scoate o calitate mai buna ca Mazzer Mini (versiunea cu cutite mici). despre Mazzer Mini E cu cutite mai mari, nu prea am gasit mult. S-ar zice ca e sub Jolly, c-ar trebui schimbate cutitele cu cele de Jolly pt un upgrade, dar n-am vrut sa ma complic.

Dar om vedea cum sa comporta in timp.
Sper sa fie calibrata si sa ma tina cel putin un an. Apoi om mai vedea, poate ii fac un upgrade, dar cel putin sa am un baseline cu care sa compar urmatoarea.

Pt moment ma uit la ea Smile .Espressorul e pe drum, vine din Olanda, trakingul zice ca ar ajunge pe 23.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)