Espressoman infocat
Galati
Va salut! Ma adresez colegilor care au mai multa experienta si vechime in acest domeniu. Vreau sa fac upgrade de la un Lelit pl43mmi. Nu prea ma multumeste gustul. Din ce am mai citit la gust contribuie si rasnita. Ca espressor am un Lelit pl41tem. Ca optiuni ma gandeam la Eureka silenzio,am vazut ca au scos acuma si una....Dolce Gusto :

). Chiar am vazut pe youtube o comparatie intre ce am eu si Eureka si tipul a zis ca gustul la espresso era mai dulce cu Eureka. Din experienta voastra..stiu ca sunteti multi care au schimbat rasnitele si puteti sa dati un sfat. Deci in primul rand gustul..Stiu ca este subiectiva chestia..dar cat de cat..poate ma puteti ajuta. Am cam toate accesoriile care trebuiesc la pregatire. Wdt,puck screen,portafiltru fara fund,diverse site,tamper dinamometric,filtru de apa... Va multumesc anticipat si sper ca nu v-am plictisit...
Lelit PL41TEM, Lelit Pl043MMi,G-Iota DF64
Espressoman infocat
Deva
Setup-ul tau ar trebui sa fie ok, și nu e garantat ca vei avea schimbări radicale schimbând râșnița. In primul rând ce cafea folosești, ce gust are și ce nu e ok la ce scoți?
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
Espressoman infocat
Galati
Am folosit si cafea proaspat prajita sau de origini. Din cele care am folosit mai cunoscute sunt King Solomon,Papa Jacques...dolce de pitalio, Bazzara Miscela Dodicigrancru ( cea mai mare dezamagire).. Gustul este putin amar, indiferent de cafea nu reusec sa simta notele din cafea.... Am schimbat si temperatura,am incercat diferite ratii. Chiar nu mai stiu...
Espressoman infocat
Deva
Dodicigrancru mi s-a părut cea mai buna cafea italiana. Ar trebui sa iasă foarte bine. Cum ai extras-o? Câte grame in câte out in cât timp și la ce Temp?
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
Espressoman infocat
Galati
(18-03-2023, 16:08)adiszep Wrote: Dodicigrancru mi s-a părut cea mai buna cafea italiana. Ar trebui sa iasă foarte bine. Cum ai extras-o? Câte grame in câte out in cât timp și la ce Temp?
Am incercat mai multe variante. Am sita IMS de 15g, am pus si 18 in sita lelit, extractii diferite. Am ceva timp fe cand am terminat-o. Faza este ca si cafeaua nu mirosea ok.....
Espressoman infocat
Galati
Revin cu o informatie... Am fost curios sa vad ce temperatura are apa la iesire... Eu aveam setat temperatura pe la 96 de grade. Din ce am mai auzit se pierd 3-4 grade. Deci ..setat la 96 ,qveam temperatura apei 88 de grade

( . Am ridicat la 100 si aveam undeva pe la 91,92 de grade. Am tras un shor si gustul este mai bun. Dar parca diferenta este cam mare. Voi ce spuneti?!!
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
18-03-2023, 19:32
(This post was last modified: 18-03-2023, 19:33 by Darsidius.)
Ridica temperatura pe pid si asteapta sa se stabilizeze, si cand din apa incep sa iasa aburi inseamna ca in boiler ai ±100C. Apoi daca pe pid ai 108 inseamna ca e 8C off-set.
Macar asa stii ceva, altfel mergi in orb. Pt espresso ar trebui sa extragi in plaja 91-94C apa ce loveste pucul. Evident exista exceptii de la regula in functie de boabe si rasnita.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65
Espressoman infocat
Galati
(18-03-2023, 19:32)Darsidius Wrote: Ridica temperatura pe pid si asteapta sa se stabilizeze, si cand din apa incep sa iasa aburi inseamna ca in boiler ai ±100C. Apoi daca pe pid ai 108 inseamna ca e 8C off-set.
Macar asa stii ceva, altfel mergi in orb. Pt espresso ar trebui sa extragi in plaja 91-94C apa ce loveste pucul. Evident exista exceptii de la regula in functie de boabe si rasnita.
Astept sa se incalzeasca minim 15 minute. Dar nu ma asteptam sa fie diferenta asa de mare. Totusi sunt 8 grade.
Espressoman infocat
Bucharest
Daca e model nou cu offset 0 setat din fabrica, pe la 98 trebuie setat pid-ul. Te joci putin cu temperatura in functie de gust si de cafea. Si daca vrei sa setezi offset dupa ce stabilesti punctul de fierbere asa cum ti-a spus Darsidius, in niciun caz nu trebuie sa-l lasi la incalzit doar 15 minute. Lasa-l macar 40-50 de minute sa se stabilizeze.
Eu cu sita Ascaso am avut rezultate ok si 18g de cafea. (uneori 19g)
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Galati
(18-03-2023, 22:41)neapci Wrote: Daca e model nou cu offset 0 setat din fabrica, pe la 98 trebuie setat pid-ul. Te joci putin cu temperatura in functie de gust si de cafea. Si daca vrei sa setezi offset dupa ce stabilesti punctul de fierbere asa cum ti-a spus Darsidius, in niciun caz nu trebuie sa-l lasi la incalzit doar 15 minute. Lasa-l macar 40-50 de minute sa se stabilizeze.
Eu cu sita Ascaso am avut rezultate ok si 18g de cafea. (uneori 19g)
E mult 40-50 de minute... Majoritatea spun ca 15-20 de minute sunt suficiente pt lelit. Acuma fiecare face cum vrea.. Am marit temperatura la 99 grade ca sa am 91-92 grade . Gustul e mai bun. Dar mai merge imbunatatit...

)
Espressoman infocat
Bucharest
Nu ma refeream la cat il lasi in mod normal sa se incalzeasca inainte sa faci cafea ci la cat trebuie sa-l lasi ca sa se stabilizeze si sa poti afla cat mai corect punctul de fierbere, ca apoi sa setezi offset-ul.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Galati
(19-03-2023, 22:35)neapci Wrote: Nu ma refeream la cat il lasi in mod normal sa se incalzeasca inainte sa faci cafea ci la cat trebuie sa-l lasi ca sa se stabilizeze si sa poti afla cat mai corect punctul de fierbere, ca apoi sa setezi offset-ul.
Am inteles gresit.... Multumesc! Am sa incerc..