Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie expressor manual si rasnita potrivita

#1
Salutare tuturor,

Incep prin a va spune ca sunt nou inscris pe acest forum. Momentan sunt un obisnuit bautor de cafea la ibric insa tot discutand cu diverse persoane si gustand in diverse locatii mai multe tipuri de cafea am ajuns la concluzia ca ar fi mult mai ok din punct de vedere al gustului sa folosesc un expressor.
Ca majoritatea am fost la un pas sa fac greseala de a lua un expressor automat pana am intrat pe acest forum(acum aproximativ o luna de zile) si am inceput sa inteleg ca exista o diferenta uriasa intre un manual si un automat.
Am inceput sa caut un expressor manual cu rasnita incorporata(din comoditate) insa am inteles ulterior ca nu e cel mai bun compromis. Intr-un final m-am decis sa caut separat rasnita si expressor.
De aici au inceput “bataile de cap” intrucat am citit despre atatea variabile si reglaje pentru a obtine o cafea de calitate incat la un moment dat renuntasem la idee. Insa am revenit si am ales cateva modele, motiv pentru care as avea nevoie de ajutorul vostru luand in calcul experienta pe care o aveti.
Dar inainte de toate cred ca ar trebui sa va spun cam de ce as avea nevoie: -mentionez ca eu si sotia am bea zilnic cate o cafea fiecare (deci un double shot zilnic ar fi suficient) insa nu suntem bautori de pure expresso ci in combinatie cu putin lapte (evident as dori lapte frotat)
-in weekenduri ar fi sa spunem 4 cafele si ocazional cu vizitatori (6-8 cafele) - si aici in combinatii de expresso, capuccino, latte-uri. Concluzia este ca lapte frotat ar fi utilizat aproape permanent in diferite cantitati).
Pentru acest lucru ar fi mult mai ok un expressor cu 2 boilere?
In acelasi timp mentionez ca dimineata suntem mereu pe fuga si prea mult timp de reincalzire(ma refer pt lapte) nu as avea (acum nu stiu cat de mult timp s-ar pierde in plus la un singur boiler) si in acelasi timp ne place cafeaua fierbinte ( daca as face separat sa spunem intai shot-ul de expresso si apoi laptele frotat daca nu s-ar duce spuma expresso-ului sau nu s-ar mai raci intre timp). Sa nu radeti de mine :)) dar nu am experienta unui expressor si atunci va intreb pe voi...:). In acelasi timp nu as avea o problema sa il pornesc la trezire si pana imi fac rutina de dimineata sa se incalzeasca aparatul in 20-30 min cum am citit pe forum.
Legat de buget am plecat de undeva de la aprox 3500 lei-4000 lei (expressor si rasnita) insa m-am tot uitat la modele mai performante si am concluzionat ca daca diferenta este intr-adevar mare la gust as fi dispus sa mai astept si sa strang mai multi bani sau sa platesc cu un card in rate.
Luand in calcul cele expuse mai sus m-am oprit la urmatoarele modele:

-Lelit pl41tem cu pid
-Lelit pl92t dual boiler (aici am citit ca exista si timp de preincalzire dar sincer nu stiu cat de mult face diferenta -am vazut ca toata lumea e incantata de optiune) si aici am vazut ca se pot prepara in acelasi timp si expresso si laptele frotat:

https://youtu.be/FODor1Z6oBY

La rasnite sunt mai nehotarat (in bugetul 2000-2400 lei):

-eureka mignon specialita
-rocket faustino
-baratza sette 270
-lelit pl72

Ideea este daca la nevoile mele (cel putin de inceput pt ca nu stiu ce gusturi mi se vor dezvolta ulterior :)) ) se justifica un buget mai mult decat dublu la expressor(din cele 2 alese) si ce rasnita ar fi pretabila (mentionez ca e posibil ca si familia sa doreasca sa isi rasneasca ulterior la mine cafea pt acasa - aici stiu ca sunt anumite limitari de rasnire continua).
Am vazut ca sunt si discount-uri aplicate prin completarea formularelor pe forum.

Astept sfaturile voastre.
 
Reply
#2
Nu sunteti inca bautori de pure espresso, dar veti deveni f curand bautori de espresso cu sita dubla.
Ai ales bine rasnita Eureka cat si espressorul Lelit PL92T.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#3
Îți recomand investitia intr-o rasnita superioară modelului ales. O sa observi ca vei fi mult mai repede limitat de rasnita decât de espressor.
Astfel o recomandare ar fi EUREKA Atom 75 sau Honne slim de la Hedone.

Referitor la espressor, cel putin la inceput, sau cand schimbi cafeaua, mie imi place sa urmăresc curgerea extractiei. Astfel, faptul ca frotezi după nu este nici un impediment. Spuma oricum este de design :)
Pentru espresso dar si pentru frotare, in zona SBDU  eu recommend  Espressor ECM Classika PID, deoarece are boilerul pentru cafea de 750ml(bun pentru stabilitate termica).
Din zona HX(zona pentru care eu nu am răbdare) an citit multe lucruri bune despre Lelit Mara X. Un HX fără variații mari de temperatura.
Expobar brewtus IV este un DB robust cu un preț decent iar dacă dorești profilare poți alege Lelit Bianca sau poti incerca sa-i pui padela la expobar(nu stiu daca pana acum s-a incumetat cineva).

Pasiunea pentru espresso crește odată cu trecerea timpului cat si deprinderea tehnicii preparării lui.

Succes!
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)