Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie espressor amator

#1
Star 
Salut!

M-ar interesa sa gasesc un espressor micut pentru acasa. Bugetul ar fi de maxim 300-400lei (din pacate mai mult inspre 300). Stiu ca nu voi gasi nimic extraordinar si ca la pretul asta sunt doar niste jucarii dar momentan atat imi permite bugetul. Sunt singura persoana din casa care bea cafea, si avand si oarecare probleme cu inima beau o singura cafea pe zi. De placere mai mult ca sigur voi mai face 1-2 decaf. Pe clasicele Emag, PCGarage, Altex, etc gasesc o gramada de variante, dar nu imi poate garanta nimeni ca o sa ma tina macar un an jucaria.

M-am gandit si la varianta de brewing si oscilam intre un Chemex si un V-60 doar ca pentru mine (sau mai bine zis pentru inima mea) tot e cam tare cafeaua... asa ca prefer pana la urma un shot bun de espresso cu mult lapte. Orice alta idee si sugestie e bine venita.
 
Reply
#2
poate e mai ieftin (doar pentru un shot de espresso) ceva de genul cafflano kompresso  si o rasnita ieftioara si aia?

sa ma fac inteles - pentru un espressor ai nevoie de o rasnita, buna. care deseori costa mai mult ca insasi espressorul...
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#3
Salut, 

La banii ăștia aș merge pe un moka pot și o cafea bună gata râșnită. Cred că ieși mai scump cu un V60, și e mai multă joacă la el.
Lelit PL162 Bianca + Honne / Cafflano Kompresso + Kinu M47
Past: Lelit PL41TEM, Sita Competition Ascaso 57mm, Lelit PL043MMI 
 
Reply
#4
(30-10-2018, 11:53)maki Wrote: poate e mai ieftin (doar pentru un shot de espresso) ceva de genul cafflano kompresso  si o rasnita ieftioara si aia?

sa ma fac inteles - pentru un espressor ai nevoie de o rasnita, buna. care deseori costa mai mult ca insasi espressorul...



E posibil sa gresesc, pentru ca inca invat, dar teoretic kompresso nu intra in categoria de brewing, unde adaugarea de lapte si zahar sunt considerate blasfemii? Eu am nevoie sa lungesc cafeaua pentru ca un shot de espresso imi da niste palpitatii groaznice.

Si inca o intrebare: Kompresso e mai bun ca aeropress? Pentru ca m-am gandit si la un aeropress la un punct doar ca nu eram neaparat entuziasmata de ideea de asamblare/dezasamblare.
 
Reply
#5
cica face extractii mai apropiate de espresso. 


in alta ordine idei - doar stii ca este cafea proaspat prajita decofeinizata?
esti din Iasi, vad. trage o fuga pana la https://maisonducafe.ro/cafea-decofeinizata/
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#6
Pana strangi mai multi bani pentru rasnita, aparat etc, poti incerca cold brew. Are ceva mai multa cofeina (din ce am citit) dar potrivesti doza astfel incat sa iti fie ok. 
 - poti adauga zahar,indulcitor, lapte, apa si incalzi
 - costul "aparatelor" il reduci semnificativ, putand folosi un borcan si filtre de v60
 - poti lua cafeaua gata rasnita (pe loc, la prajitorie, foarte grosier) pentru cate o transa 
Eu mai fac cold brew pentru la birou. Pun cam 100g cafea la 500ml apa lasata la frigider 24 ore  -> imi ies 5 portii de concentrat de cafea. Poti sa pastrezi la frigider cateva zile bune. Gasesti multe variante de preparare pe net, poti experimenta si tu putin. Spor!
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#7
Palpitatiile sunt din cauza de cafea proasta, sotia are aritmie si am inceput sa prepar cu minipresso doar pentru ea pentru ca nu ii mai da palpitatii.
Chiar si daca ar fi din cauza de concentratie, diluarea se poate face si cu apa, nu neaparat cu clabuci de lapte...

Kompresso este espresso dupa toate definitiile, nu are brew in el nici de samantza.

Cu Aeropress poti face de toate, e cel mai versatil, chiar si un simulacru de espresso.
Cred ca glumesti cu (dez)asamblarea... inseamna ca nu esti la curent cu ce mentenata necesita un espressor...

As zice ca la bugetul de ti l-ai propus poti lua o rasnita chinezeasca din noul val, la vreo 200 lei, de care s-a vorbit intr-un topic de rasnite recent, un aeropress la 130 lei, si cam asta este maximul la care poti spera, dar si cele mai bune rezultate pentru suma de care dispui.
Daca ai retineri sa faci achizitii externe, atunci rasnita rhinowares de la barshaker.

Si hai odata sa ne mobilizam sa facem topicul ala cu ce poti lua mai bun la suma de ... 3-5-700-1-2-3000 lei, ca sa stopam topicele astea care se repeta la nesfarsit...
 
Reply
#8
Desi sunt sceptic ca se vor stopa aceste topicuri care se repeta, speram macar sa scada, iar ideea echipamentelor minimale pe  paliere de buget este mai mult decat binevenita. Pur si simplu sunt oameni care nu sunt dispusi sa aloce suma necesara pentru un echipament decent. Decat sa fie descurajati sa continue, mai bine sa inceapa de undeva sau cumva. 

La subiect, recomandarea mea pentru noua colega este sa viziteze o locatie cu cafea buna si sa incerce diferitele moduri de preparare sa vada care ii place mai mult si care crede ca i se potriveste mai bine. 
Si Kaffiano si v60 si Aeropress necesita un pic de joaca si nu toata lumea are de la inceput deschiderea de a angaja acest mic efort in directia prepararii cafelei. Ca nu banuiesc ce pierd e altceva. De aceea mai recomand si vizionarea pe youtube a modurile de preparare. 

Oricum, nu exista nimic in afara cafelei de specialitate proaspat rasnite, de aici porneste totul. Trecerea la cafeaua adevarata este primul si cel mai mare pas pe care il face amatorul de cafea in decursul intregii sale experiente.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#9
Palpitatiile vin din cafea cu procent mare de robusta...cel putin asta ii da palpitatii sotiei...si mie uneori. (sau din cafea proasta, cum zicea colegul mai sus) Smile)

Espresso are mai putina cofeina decat cafeaua "lunga (cu sau fara lapte)" de ex. - stii tu...aia care curge la espressor in 2 minute. Si mai multa decat un ristretto, daca e pana acolo Smile

Nu confunda taria cu intensitatea aromelor!

LaPavoni Milano '15, RoK grinder
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#10
(31-10-2018, 21:35)Daaaaan Wrote: Palpitatiile vin din cafea cu procent mare de robusta...cel putin asta ii da palpitatii sotiei...si mie uneori. (sau din cafea proasta, cum zicea colegul mai sus) Smile)

Espresso are mai putina cofeina decat cafeaua "lunga (cu sau fara lapte)" de ex. - stii tu...aia care curge la espressor in 2 minute. Si mai multa decat un ristretto, daca e pana acolo Smile

Nu confunda taria cu intensitatea aromelor!

LaPavoni Milano '15, RoK grinder

Eu cred ca te inseli aici. Chiar daca continutul de cofeina este poate la jumatate catitatea de cafea este mult mai mare la un espresso. La o cafea normala se pune 2 ligurite de cafea la 150 sau 200 de grame adica maxim 10 grame. La espresso se pun peste 15 grame la 80-100 de grame. Concentratia bauturii eset mult diferita si normal ca este mai tare si mai important absorbit mult mai repede de organism. Palpitatiile pot veni din multe motive si depind de la organism la organism, excluzand pe cele medicale pot fi de la lipsa obisnuintei cu cofeina, nu mananci nimic inainte etc. Recomand dupa cafea indiferet in ce forma o bei sa bei apa macar o ceasca de 150 de grame. Si referitor la topic: incearca cafeaua turceasca iti trebuie un ibric si o rasnita cu care sa rasnesti la minim. La banii aia sigur gasesti o rasnita la mana a doua iar rezultatele sunt garantate daca iei cafea proaspata si respecti cantitatile (adica nu lungesti cafeaua)
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#11
La Aeropress masura standard are in jur de 16 g pentru 200ml de cafea. 

la V60  6-7g de cafea măcinată la 100ml, deci 15g pentru 250 ml

La espresso 15g inseamna double, nu toti beau double, iar in preparate laptoase la fel, se foloseste mai putin.

Dilueaza un double la 200-250g si compara cu un brew facut cinstit la 1:12 si mai vorbim care e mai "tare".

Pana la urma tot 15g introduci in organism, cat de repede si la ce concentratie nu are nici o relevanta, cand ai trecut pe cafea buna poti bea si 4 pe zi, ultima la ora 6, fara sa ai tulburari de vreun fel.
 
Reply
#12
(01-11-2018, 12:48)renatoa Wrote: La Aeropress masura standard are in jur de 16 g pentru 200ml de cafea. 

la V60  6-7g de cafea măcinată la 100ml, deci 15g pentru 250 ml

La espresso 15g inseamna double, nu toti beau double, iar in preparate laptoase la fel, se foloseste mai putin.

Dilueaza un double la 200-250g si compara cu un brew facut cinstit la 1:12 si mai vorbim care e mai "tare".

Pana la urma tot 15g introduci in organism, cat de repede si la ce concentratie nu are nici o relevanta, cand ai trecut pe cafea buna poti bea si 4 pe zi, ultima la ora 6, fara sa ai tulburari de vreun fel.

Pai aici te inseli ... conteaza foarte mult pentru organism pe langa cantitate concentratia si cat de repede si in plus si frecventa adica daca bei sau mananci constant un aliment sau nu.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#13
La nici un espressoman pe care il cunosc indeaproape cafeaua nu mai produce reactiile fiziologice de care dumneata pari stresat... o bem de placere, nu de boost.
Asa ca ori beti o cafea foarte proasta, ori, mai rau, probleme cardiace.
 
Reply
#14
(01-11-2018, 14:31)renatoa Wrote: La nici un espressoman pe care il cunosc indeaproape cafeaua nu mai produce reactiile fiziologice de care dumneata pari stresat... o bem de placere, nu de boost.
Asa ca ori beti o cafea foarte proasta, ori, mai rau, probleme cardiace.

Hai ca voi incheia aici discutia. Ar trebui sa te abtii insa a face aprecieri generale asupra unor lucruri care nu le cunosti si a face generalizari mai ales in ceea ce priveste oamenii care sunt o masa neomogena si foarte diversificata. Din cate afirmi sotia cand bea un espresso si nu se simte bine inseamna ca are probleme cardiace sau bea o cafea proasta. Sau unii prietenii care nu au putut bea espresso pentru ca e prea tare si pur si simplu nu le place ideea de espresso ca nu s-au simtit bine inseamna cred acelasi lucru.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#15
(01-11-2018, 12:38)rogue Wrote:
(31-10-2018, 21:35)Daaaaan Wrote: Palpitatiile vin din cafea cu procent mare de robusta...cel putin asta ii da palpitatii sotiei...si mie uneori. (sau din cafea proasta, cum zicea colegul mai sus) Smile)

Espresso are mai putina cofeina decat cafeaua "lunga (cu sau fara lapte)" de ex. - stii tu...aia care curge la espressor in 2 minute. Si mai multa decat un ristretto, daca e pana acolo

Nu confunda taria cu intensitatea aromelor!

LaPavoni Milano '15, RoK grinder

Eu cred ca te inseli aici. Chiar daca continutul de cofeina este poate la jumatate catitatea de cafea este mult mai mare la un espresso. La o cafea normala se pune 2 ligurite de cafea la 150 sau 200 de grame adica maxim 10 grame. La espresso se pun peste 15 grame la 80-100 de grame. Concentratia bauturii eset mult diferita si normal ca este mai tare si mai important absorbit mult mai repede de organism. Palpitatiile pot veni din multe motive si depind de la organism la organism, excluzand pe cele medicale pot fi de la lipsa obisnuintei cu cofeina, nu mananci nimic inainte etc. Recomand dupa cafea indiferet in ce forma o bei sa bei apa macar o ceasca de 150 de grame. Si referitor la topic: incearca cafeaua turceasca iti trebuie un ibric si o rasnita cu care sa rasnesti la minim. La banii aia sigur gasesti o rasnita la mana a doua iar rezultatele sunt garantate daca iei cafea proaspata si respecti cantitatile (adica nu lungesti cafeaua)
La espresso folosesti in jur de 15 gr. pt 2 espresso!!! Aia inseamna 7.5gr de cafea / portie de espresso.

Si eu ma refeream ca extractia sporita a cofeinei si odata cu ea a multor substante nasoale se intampla cand faci la espressor cafea lunga "romaneasca"...adica lasi sa treaca prin pucul de cafea 100-150 ml apa clocotita in loc de 30ml.

E logic sa extragi mai mult dintr-un puc de cafea in momentul in care apa fierbinte trece prin el 90 sec. in loc de 30 sec...

Cand faci "americano" - adica espresso 30ml + cata apa fierbinte doresti deasupra (netrecuta prin pucul de cafea) chestiile alea nasoale nu mai ajung in ceasca, plus de asta cofeina e aceeasi cu cea a unui espresso.

Daca gresesc si / sau vorbesc prostii, sa ma corecteze cineva?

In rest sunt de acord cu ce spui, palpitatiile pot veni si din alte cauze, eu subliniam doar ce imi da mie palpitatii si sotiei (si amandoi suntem bautori de cafea). Ea de ex. nu bea cafea cu robusta deloc, asa nasoale reactii ii da. Eu doar de la 3 espresso cu robusta in sus fac urat Smile

LaPavoni Milano '15, RoK grinder
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#16
Pai am subliniat si mai sus ... totul a pornit de la afirmatia ca "espresso are mai putina cofeina decat cafeaua "lunga"". 7,5g cafea pentru 30 ml la espresso iar majoritatea fac la ibric cafea lunga 2 lingurite care inseamna 5g la 100 -150 gr. La aparate nu cred ca ai vrea sa stii cata cafea se pune la o cafea lunga si curge in maxim 10-15 secunde 100-150 de grame de lichid. Asta ca sa nu mai intram in dicutii in cat timp se absoarbe de stomac un shot de 30 de ml si in cat timp se absoarbe 100-150 ml de lichid. Daca te uiti si eu am recomandat un americano pentru a preveni acele palpitatii si chiar si o cana de apa dupa pentru a se absoarbe in timp mai indelungat cofeina.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#17
Acum o ora am revenit de la urgenta, in urma unei crize care nu o pot atribui decat unor probleme cardiace, la ce puls aveam si cum imi batea pieptul... pana sa ajung la urgenta insa s-a dus, ekg-ul mi-a iesit bine, tensiune un pic cam mare 15/9.

Si totul din cauza unei singure cafele, care a trebuit sa o beau de complezenta la un M&G, adica sfintii zilei.
O chestie amara facuta din taciuni luciosi... ce sa spun mai mult.
Din a mea beau 2-3 pe zi si nu am nimic, asa ca ... succes cu automagirea ca otrava pe care o beti va fi mai sanatoasa in functie de preparare.

De precizat ca si inainte de "cafea buna" aveam sensibilitate la robusta, la 15% in miscella deja o simteam si ma durea capul.
 
Reply
#18
Aoleu! Bine ca acum esti in regula!
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#19
(08-11-2018, 16:45)renatoa Wrote: Acum o ora am revenit de la urgenta, in urma unei crize care nu o pot atribui decat unor probleme cardiace, la ce puls aveam si cum imi batea pieptul... pana sa ajung la urgenta insa s-a dus, ekg-ul mi-a iesit bine, tensiune un pic cam mare 15/9.


De precizat ca si inainte de "cafea buna" aveam sensibilitate la robusta, la 15% in miscella deja o simteam si ma durea capul.

Ai grijă de ,,noi" și nu mai bea porcării prin oraș. Am patit-o și eu cu o robusta de la Bestcoffee, prăjită acasă de mine, din curiozitate și m-am trezit cu palpitații și dureri de cap. Am băgat și 20 de grame, deh, de test. Pe lângă că era să vomit după pentru ca încercând să înțeleg ce note sunt în spatele ciocolatei nu am realizat decât spre final că era un amestec cumplit de arome tari dar parca venite din spatiul cosmic, m-am trezit și cu o bubuiala pe care am stapanit-o cu 2 aspacardio și o aspirina Bayer că deja mă vedeam cu un infarct. Multă sănătate!
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#20
(08-11-2018, 16:45)renatoa Wrote: Acum o ora am revenit de la urgenta, in urma unei crize care nu o pot atribui decat unor probleme cardiace, la ce puls aveam si cum imi batea pieptul... pana sa ajung la urgenta insa s-a dus, ekg-ul mi-a iesit bine, tensiune un pic cam mare 15/9.

Si totul din cauza unei singure cafele, care a trebuit sa o beau de complezenta la un M&G, adica sfintii zilei.
O chestie amara facuta din taciuni luciosi... ce sa spun mai mult.
Din a mea beau 2-3 pe zi si nu am nimic, asa ca ... succes cu automagirea ca otrava pe care o beti va fi mai sanatoasa in functie de preparare.

De precizat ca si inainte de "cafea buna" aveam sensibilitate la robusta, la 15% in miscella deja o simteam si ma durea capul.
Nasol moment... bine ca nu a fost nimic mai grav!

Sanatate maxima si ai grija pe viitor ce pui in gura Smile

Cred ca asta e un moment in care se justifica de ce 1kg de cafea buna costa 250 lei Smile

LaPavoni Milano '15, RoK grinder
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#21
Cafeaua de acasa din dimineata asta mi-a REDUS tensiunea ! De la 134/84 la 119/78.
Daca mai era ceva de demonstrat... 22/264 V60
 
Reply
#22
Hai ca vad ca se insista inutil ... vad ca nu poti iesi din zona de subiectivism ca de altfel mai multe persoane de aici. Ar trebui sa se inteleaga ca parerile subiective nu inseamna nimic. Asta cu scaderea tensiunii e prea mare gogoasa cand s-a demonstrat stiintific ca efectul cafelei este cresterea pentru o perioada scurta a tensiuni fapt pentru care nu este recomandata in boli cardiace ... masuratura cand este facuta? la ce perioade ai repetat masuratorile, cate zile sau luni ai facut lucrurile astea ca sa poti trage o concluzie obiectiva care nu depinde de foarte multi factori, iei manual sau folosesti un aparat? Si ar fi o gramada de alte intrebari ca sa poti trage o concluzie obiectiva. Daca ai ajuns la urgenta dupa o cafea iti recomand sa iti faci un control la inima sa vezi daca nu ai probleme pentru ca fie ea robusta fie arabica cafeaua sa nu iti dauneze pe termen lung la sanatate. Inteleg pasiunea pentru ca si eu sunt bautor de cafea arabica si espresso si nu mai servesc robusta decat pe la altii sau in bar cand sunt nevoit ... asta nu inseamna ca trebuie sa ajung sa fiu atat de subiectiv incat sa trag concluzii false. Pana la urma un procent foarte mare din populatie consuma cafea robusta sau combinatie intre arabica si robusta si nu are nici o treaba.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#23
Ca am mai vazut postari despre cafea si sanate pe forum, o sa scriu si eu o opinie aici.. mituri urbane sunt in fiecare domeniu.. dpdv medical cafeaua este contraindicata in boala de reflux gastro-esofagian si in epilepsie.. consumul moderat de cafea (pana in 6 cafele pe zi) nu creste riscul de boli cardio-vasculare, ba chiar ar fi un factor de protectie . Legat de tensiune: persoanele care nu sunt obisnuite sa bea cafea au o usoara crestere (10 mmHg) cand consuma.. este posibil ca consumul cronic sa duca la o usoara crestere a valorilor bazale (de 0.4-0.5 mmHg) dar nu deajuns inca sa se contraindice consumul moderat la hipertensivi.. 
pe scurt: daca daca  viata lunga nu beti cafeaua cu zahar si nu o asociati cu tigara .. in rest beti fara griji
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)