Hello There, Guest! Login Register


Setari rasnita Lelit PL72

#1
Salut,
Incepator fiind am nevoie de ajutorul vostru.
Am observat ca atunci cand obtin 14g de cafea rasnita si o pun in aparat nu rezulta cafea sau foarte putina, cateva picaturi. Cand folosesc doar 7 grame de cafea obtin o cantitate ok de lichid. Espressorul este PT91 iar sita folosita este cea stock de double espresso.
Granulatia este setata sub valoarea 0 deoarece am observat ca parca se imbunatateste atunci cand scad granulatia.
Cafeaua folosita este Lavazza Oro cumaparata pentru a invata. Procesul de tampering eu zic a il fac ok, vertical, nu prea apasat, cu un tapmper de inox
In concluzie, ce setari ar trebui sa folosesc la rasnita a.i. sa pot folosi si 14g de cafea macinata?
 
Reply
#2
Eu zic sa încerci sa faci dial in la rasnita doar cu cafea proaspat prajita, asta daca ai de gand sa bei proaspat prajita daca nu continua cu aia din comert dar nu veinobtine aceeasi calitatate...
Eu din 18 grame scor 38 ml in 25-30 secunde. Trebuie sa faci trial and error... Dar incepe doar cu aceeasi cantitate de cafea si setezi rasnita astfel incat sa obtii 38 ml in 25-30 secunde... Te ar ajuta mult daca ai incepe sa macini 18g single doze...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#3
(09-04-2020, 11:02)d2florin Wrote: Eu zic sa încerci sa faci dial in la rasnita doar cu cafea proaspat prajita, asta daca ai de gand sa bei proaspat prajita daca nu continua cu aia din comert dar nu veinobtine aceeasi calitatate...
Eu din 18 grame scor 38 ml in 25-30 secunde. Trebuie sa faci trial and error... Dar incepe doar cu aceeasi cantitate de cafea si setezi rasnita astfel incat sa obtii 38 ml in 25-30 secunde... Te ar ajuta mult daca ai incepe sa macini 18g single doze...

Da, am de gand sa trec la cafea proaspat prajita dar oricum acum am cafea de sacrificiu si pe baza ei vreau sa invat. Nici nu ma astept a cine stie ce calitate acum dar vreau macar sa obtin cafea Smile.
Cum scot cafeaua boabe care exista deja in rasnita? Se intampla ceva daca rasnesc pana nu mai am boabe? Tu pe ce nivel de granulatie o ai setata?
 
Reply
#4
salut si felicitari pentru setup.
1. tamparea trebuie sa fie ferma ~14kgf nu doar o apasare usoara pentru nivelare.
2. desi nu e nimic gresit in a folosi o sita dubla pentru un single shot trebuie sa tii minte un aspect. Sitele single sunt mai inguste in partea de jos si au mai putine gauri pentru a putea utiliza (in teorie) acelasi tip de macinatura atat pentru o sita dubla cat si pentru una single. Faptul ca iti curge cu 7g dar nu cu 14 folosind fix aceeasi sita inseamna ca macinatura este ajustata pentru 7g. La 14 ai dublu cafea si rezistenta cafelei este mult prea mare. Nu o sa reusesti niciodata sa folosesti sita pentru ambele gramaje folosind aceleasi setari de rasnire.

Acum eu iti recomand sa folosesti numai duble, nu stiu exact ce faci cu ele dar eu, personal, nici nu am avut curiozitatea sa folosesc sita single pe niciunul din aparatele pe care le-am avut.

Ce trebuie sa obtii, indiferent de cafeaua folosita (desi iti recomand cu tarie sa incepi cu cafele proaspat prajite ca sa simti diferenta) este sa obtii dintr-o macinatura de 17, 18g de cafea rasnita un shot cu un volum de 34 respectiv 36g in 25 - 30sec. 

Pentru tipul de cafea pe care il ai acum as spune ca 14, 15g sunt suficiente dar sa fiu sincer nu am folosit niciodata tipul acela de cafea.

Asa cum e acum trebuie sa maresti granulatia cafelei. Trebuie sa ai in vedere ca rasnita pe care o ai are un grad de retentie. Practic vreo 3, 4g de cafea cu setarea precedenta va iesi la urmatoarea rasnire. Asadar, primul test e de compromis. Daca iti curge din prima bine, o sa mearga prost la urmatoarea.

Inca un lucru. Trebuie sa ajustezi rasnita in timpul functionarii. Daca o faci in repaus cu boabe in ea risti sa o blochezi.

Incearca sa urmaresti exemplul de aici: https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_SUr0
Te asteptam cu feedback.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#5
(09-04-2020, 11:16)pacapaca Wrote:
(09-04-2020, 11:02)d2florin Wrote: Eu zic sa încerci sa faci dial in la rasnita doar cu cafea proaspat prajita, asta daca ai de gand sa bei proaspat prajita daca nu continua cu aia din comert dar nu veinobtine aceeasi calitatate...
Eu din 18 grame scor 38 ml in 25-30 secunde. Trebuie sa faci trial and error... Dar incepe doar cu aceeasi cantitate de cafea si setezi rasnita astfel incat sa obtii 38 ml in 25-30 secunde... Te ar ajuta mult daca ai incepe sa macini 18g single doze...

Da, am de gand sa trec la cafea proaspat prajita dar oricum acum am cafea de sacrificiu si pe baza ei vreau sa invat. Nici nu ma astept a cine stie ce calitate acum dar vreau macar sa obtin cafea Smile.
Cum scot cafeaua boabe care exista deja in rasnita? Se intampla ceva daca rasnesc pana nu mai am boabe? Tu pe ce nivel de granulatie o ai setata?

Dacă folosești cafea de calitate inferioară (veche impropriu păstrată etc) și rezultatele vor fi pe măsura.

Asuma-ti cheltuiala și comanda proaspăt prăjită. Vei vedea ca este altceva. Începe cu blendurile mai ieftine de la prajitorii de pe forum, comanda 500g sa ai de proba și așa poți începe. Folosește sita dubla la gramajele recomandate de colegi și încearcă pt început ratia 1:2 in 25-30 secunde (18-36g de exemplu) și modifici rețeta ulterior.

Bafta Smile
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#6
Nu ai cum sa inveti pe cafea facuta din maturaturile depozitelor. Iti vei face o gramada de nervi si oricat de buna va fi tehnica ta tot nu vei obtine ce trebuie. Si daca intr-un final curgerea va fi cat de cat ok, gustul va fi oribil.
In plus datorita uleiurilor vei avea depuneri in interiorul rasnitei si va trebui sa cumperi si niste bobite Grindz sau Pulycaff pentru curatarea interioara si neutralizarea uleiurilor, caci altfel adera particulele fine si interiorul rasnitei va fi afectat.
Mergi doar pe sita mare  + 18g de macinatura aruncate in rasnita GOALA, ajustand gradul de rasnire in functie de curgere, conform tutorialului primit la inregistrarea in forum. Totul alaturi de cafea prajita de 3 -10 zile.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#7
(09-04-2020, 14:36)Lyvyoo Wrote: Nu ai cum sa inveti pe cafea facuta din maturaturile depozitelor. Iti vei face o gramada de nervi si oricat de buna va fi tehnica ta tot nu vei obtine ce trebuie. Si daca intr-un final curgerea va fi cat de cat ok, gustul va fi oribil.
In plus datorita uleiurilor vei avea depuneri in interiorul rasnitei si va trebui sa cumperi si niste bobite Grindz sau Pulycaff pentru curatarea interioara si neutralizarea uleiurilor, caci altfel adera particulele fine si interiorul rasnitei va fi afectat.
Mergi doar pe sita mare  + 18g de macinatura aruncate in rasnita GOALA, ajustand gradul de rasnire in functie de curgere, conform tutorialului primit la inregistrarea in forum. Totul alaturi de cafea prajita de 3 -10 zile.
Cum fac sa scot toate boabele care sunt acum in rasnita? Daca rasnesc pana nu mai are boabe risc sa deteriorez cutitele oare?
 
Reply
#8
Nu e vorba de o situatie grava .. pur si simplu apleci rasnita si vor cadea boabele intr-un castron, iar ce ramane evacuezi prin rasnire la granulatie mai mare.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
Acum curge ok cafeaua, chiar face si o spuma frumoasa Smile M-am jucat la granulatie si la timpii de rasnire. Problema pe care o am acum este ca random, pucul de cafea imi ramane lipit de capul dusului si nu este in portafilter atunci cand desfac dupa ce am terminat extractia. 
Oare are legatura cu presiunea exercitata la tampare?

Va multumesc pentru sfaturi
 
Reply
#10
Foloseste functia search. In general sunt topicuri pt fiecare problema. Pt pucurile lipite de dus ai topic aici.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
(09-04-2020, 16:41)Lyvyoo Wrote: Foloseste functia search. In general sunt topicuri pt fiecare problema. Pt pucurile lipite de dus ai topic aici.

Sau apesi pe butonul de brew pentru o fractiune de secunda ca sa iti arunce puc-ul in portafiltru, se inttampla, nu afecteaza cu nimic tehnica sau gustul. El ajunge sa se lipeasca dupa ce termini brew-ul in momentul in care presiunea creata la extractie este evacuata in tavita prin vana cu 3 cai.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)