23-04-2014, 16:50 (This post was last modified: 23-04-2014, 16:57 by robo374.)
Buna ziua.
Ultima data am cumparat 200g de cafea San Domingo de la prajitoria din Iasi.
Problema e ca nu iese decat apa chioara la espressor, nu are nici un gust si nu face nici crema.
Am incercat si cu portafiltru presurizat si cu el nepresurizat si tampare si tot aceeasi chestie nasoala iese.
Am intrebat cand am cumparat si mi-au spus ca e proaspat prajita.
Macinarea am facut-o la fel cum am rasnit la precedenta, am incercat si la treapta 2 si la 3 dar tot nimic.
Care sa fie motivul ? Nu se preteaza aceast soi pentru espressor ?
Prajirea este buna ? Am atasat si o poza.
(23-04-2014, 16:50)robo374 Wrote: Buna ziua.
am cumparat 200g de cafea San Domingo de la prajitoria din Iasi.
nu iese decat apa chioara la espressor, nu are nici un gust si nu face nici crema.
mi-au spus ca e proaspat prajita.
Care sa fie motivul ?
Prajirea este buna .
O luam de la coada :
Prajirea este buna . Dupa aspectul crack-urilor si dupa culoarea boabelor si a dungii din mijloc pare o prajire max. full city , deci OK pentru espresso.
Nu este proaspat prajita ! Aici , parerea mea este ca te-au pacalit .
La prajirea full city nu apar pete de ulei , ori boabele din fotografie au aspect uleios ( vizibil in ciuda faprului ca poza este cam intunecata ) . Acesta este un indiciu clar ca avem de-a face cu o cafea ce a fost prajita mai de mult , iar la cafeaua veche nici espressorul nu trage .
(23-04-2014, 19:49)robo374 Wrote: Pai de cand poate fi, ca totusi la astea de la punga ce am mai folosit de prin market-uri iese daca e presurizat PF. La asta iese fix apa chioara.
Cea de prin market-uri mai are si ceva aditivi, parera mea.
Pai este explicabil... Desi de business-ul national se ocupa doi oameni foarte tari pe cafea, "produsul finit" este departe de a fi ceea ce asteptam noi de la o cafea. Practic se foloseste un prajitor industrial la Bucuresti, cafeaua luand apoi drumul punctelor de prezenta din tara. Astfel se pierde elementul de "artizanat" al celorlalte prajitorii, iar la cate sortimente sunt in acele borcane, e greu de crezut ca se inlocuiesc asa de des incat sa treaca maxim 3 saptamani de la prajire, mai ales in orasele obisnuite mai putin cu acest concept de cafea origine. Plus ca vanzatorii sunt de obicei simpli gestionari nu cunoscatori de cafea, dar asta ar conta mai putin daca boabele ar fi ceea ce trebuie sa fie.
Incearca si varianta cealalta, The Beginning. Este un forumist care a pus pe picioare o micuta afacere interesanta, dar care, la fel ca alti forumisti care au mai facut asta, din lipsa de timp sau din alte motive, nu a mai revenit implicat in topicurile espressomanilor despre prajire, cu observatii din experienta de zi cu zi. Pacat...