Hello There, Guest! Login Register


Salutare

#1
Long time forum stalker, in sfarsit posesor de Lelit PL81T si Eureka Mignon Specialita.

De ce am ales echipamentele astea si nu altele?
1) espressorul: am urmarit mult timp Lelit PL41TEM, discutiile despre el, plusuri, minusuri, ajunsesem inclusiv sa invat schema cu componente si piese de schimb sa inteleg cum functioneaza intern. Cand in sfarsit m-am hotarat sa fac pasul, mi-a sarit in ochi PL81T si extra feature-urile lui care m-au convins sa-l iau, la limita, in detrimentul lui 41TEM. Dupa 6 saptamani nu regret achizitia. Ce imi place la 81T, comparativ cu 41TEM:
 - indicator de nivel de apa: am espressorul pus intr-un colt si la 41TEM n-as fi putut vedea nivelul apei pe lateral; imi amintesc cat de mult ma enervam la delonghi-ul vechi cand ramaneam fara apa fara nici un avertisement. Mi se pare foarte utila functia.
 - forma portafiltrului: faptul ca sta drept pe masa si nu trebuie sa am tamping station sau sa-l potrivesc pe coltul blatului; mi se pare mai comod
 - boilerul se umple automat dupa ce frotezi lapte. Da, stiu ca dureaza 5s sa faci asta manual, dar e un pas in minus de facut pe care il apreciez 
 - subiectiv, dar arata bine, mult mai bine decat 41TEM; de obicei ma lasa foarte rece design-ul produselor, dar asta chiar imi place. Imi da o senzatie de bine dimineata cand fac cafeaua.
 - functia de automatic backflush: inca un pas in minus, de ce nu....
 - preinfuzia: inca o variabila cu care sa te joci


2) rasnita: am vrut ceva bun (sa nu fac upgrade dupa 1 an), nu foarte scump si care sa fie reliable (sa ma tina ani buni); de asemenea un absolute must a fost sa fie silentioasa. Degeaba imi iau scule bune daca trezesc sotia si copilul la 6 dimineata cu ele.
Sunt foarte multumit pana acum de rasnita: chiar e silentioasa, ajustarea timpului de rasnire se face extrem de usor din ecranul lcd incorporat. Imi place si functia de pauza la rasnire: daca vrei sa distribui mai uniform cafeaua rasnita in portafiltru, e super usor. Hopperul are o palarie ca sa impiedice efectul de pop corn cand raman putine boabe in el.
Nu stiu daca mi-ar fi placut ceva mai capabil de single dosing...momentan imi ia destul de mult timp pana ajustez setarile pentru un tip nou de cafea (vreo 2 shoturi aruncate, plus inca vreo 2-3 cu fine tuning). Nu cred ca as putea modifica setarile de cateva ori pe zi/saptamana, pur si simplu nu am rabdarea necesara. Ma gandesc sa iau cafea la pungi de 500g pentru ca dimineata sa-mi fac o cafea buna rapid, fara complicatii cu ajustarea setarilor.

Despre extractii...
Am tot amanat sa-mi iau echipamentele pentru ca nu eram convins ca-mi place cafeaua de specialitate.
Sunt "dependent" de espresso, nu pot sa beau altceva (la filtru de exemplu) pur si simplu nu are nici un efect la mine, nu ma trezeste.
Am luat de cateva ori espresso de la cafenele cu cafea proaspat prajita (nu dintre cele bune recomandate aici pe forum) si nu m-au incantat. Toate mi s-au parut acre. Nu acre de tipul, simt aciditatea si un gust fructat, ci acre de faci grimase.

Prima cafea incercata pe echipamentele noi a fost de la o prajitorie renumita aici pe forum, i-am rugat sa-mi dea ceva cu note dulci si aciditate scazuta. Rezultatul, dupa vreo 400g de incercari? O chestie acra, intotdeauna acra. Incepusem sa regret achizitia, crezand ca am eu papilele foarte sensibile la acru si ca nu e de mine cafeaua proaspat prajita.
Culoarea cafelei rasnite era maroniu deschis, nu "neagra" cum eram obisnuit, imi dadeam seama ca e prajita mai light ceea ce conform teoriei sustine aciditatea mai ridicata dar orice incercam sa ajustez nu iesea bine.
Apoi, in disperare de cauza, am ajuns sa citesc despre PID, temperaturi, offset, etc si am marit temperatura pe PID de la 95grade cat venise setat din fabrica la 99 grade.
Surpriza....nu mai era acra....nu delicioasa, dar perfect baubila, a fost o revelatie. Doar ca pana sa mai experimentez s-a terminat...o sa mai incerc.

Apoi am luat de la Sarkis mai multe soiuri, cu care reusesc sa am niste shot-uri foarte bune la 95-96 grade pe PID. Se vede clar si la culoare ca e un pic mai prajita decat prima.
Am mai luat de la o prajitorile din alt oras (unde shoturile facute de ei mi se pareau la fel, acre) si surpriza....am reusit sa scot shot-uri foarte bune dupa ceva experimentari.

Incepe sa devina interesant Smile
Spre deosebire de ce am baut pana acum, cafeaua proaspat prajita este "vie", simt gusturi noi, cu care nu eram obisnuit.
Si orice setare relativ minora in sine (grad de rasnire, cantitate, temperatura) ii schimba gustul.
Asta, bineinteles, inseamna ca exista si o infinitate de moduri sa o dai in bara, dar lucrez la asta Smile

Cam atat pentru acum.
Vreau sa multumesc comunitatii pentru toata implicarea, informatiile extrem de utile si pasiunea pe care o impartasiti cu restul lumii.
Lelit PL81T, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#2
Bine ai venit in comunitatea noastra.
Ma bucur ca ai facut o alegere buna in ceea ce priveste "jucariile".
Iti doresc sa ai parte de multe extractii reusite.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#3
Bine ai venit în minunata lume a cafelei preparată espresso!
Felicitări pentru alegerea făcută în ceea ce privește echipamentul. Foarte bun pentru început. Vei putea cunoaște și controla parametrii importanți ai extracției. Dacă ai o problemă cu aciditatea excesivă în cafea îți recomand, în cazul cafelelor proaspăt prăjite, să urmărești prăjirile espresso în detrimentul prăjirilor filtru sau omniroast, iar în cazul cafelelor 1W îți recomand să mai încerci, din când în când, o miscela italiană.
Extracții reușite!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#4
Va multumesc pentru urari!
Am gasit pe site la Claro Cafe niste sortimente unde specifica gradul de prajire pentru espresso si explicit aciditate scazuta, de aici o sa fie urmatoarea comanda...
Lelit PL81T, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)