Welcome Back Log In Create Account

Sage/Breville Bambino Plus

Deoarece nu am gasit topic pentru acest espressor(chiar daca este foarte popular in afara), il voi deschide eu pentru detinatorii/potentialii detinatori ai acestuia, in care imi voi spune punctele mele de vedere adunate dupa utilizarea acestuia . Tin sa notez ca acest "review" al meu este mai pentru incepatorii interesati de a intra in sfera acestui hobby, asa ca scuzati limbajul Shy . Astept si parerile/sfaturile si tehnicile voastre!

Dupa cum se stie deja despre aparatele Sage, acestea functioneaza cu thermoblock, fara un boiler conventional ca pe majoritatea espressoarelor casnice (exceptie: modelul dual boiler), iar din aceasta cauza temperatura de brew nu este cea mai stabila. Bambino Plus foloseste tehnologia asa numita "ThermoJet", o versiune mai noua de thermoblock fata de cea de pe Barista Express, numita Thermocoil. Barista Pro/Touch foloseste acelasi thermoblock ca pe bambino plus, asa ca tehnicile recomandate de "temperature surfing", sau mai simplu zis de a impinge thermoblockul la temperatura maxima se aplica si la acesta. Detin aparatul de doua saptamani, acesta fiind luat la reducere cu 1500 ron de la Altex. De obicei, acesta este cotat la peste 2000 ron, si in acest caz nu l-as recomanda pentru ca puteti gasi GCP sau Lelit Anna, care vor oferi un rezultat la fel de bun(sau peste) SBP, cu o durata de viata mult mai mare. Totusi, este important de mentionat faptul ca daca nu doriti sa va imbarligati degetele prin GCP, SBP stock ofera rezulate care surclaseaza GCP; singurul dezavantaj fiind portafiltrul non-standard de 54mm. SBP are OVP setat la 9bar, "PID"(nu foarte sigur despre treaba asta) ce ar trebui sa seteze temperatura din block la 94C, preinfuzie cat si spumarea automata a laptelui(cu rezultate destul de bune, mai ales pentru incepatori). 

Sumar,
Avantaje:
- ideal pentru incepatori, care vor un espresso bun, dar nu vor sa isi dedice timpul liber acestui hobby
- usor de utilizat
- spumare automata a laptelui, cu setari pentru temperatura si nivel de spuma
- incalizire in 3 secunde*, marea schema de marketing Sage
- preinfuzie de pana la 10s
- OPV 9bar
- rulare multiple shoturi "back to back" + spumare lapte fara frica de a astepta sa se incalzeasca boilerul la loc
- valva solenoida

Dezavantaje:
- portafiltru de 54mm
- constructie "plasticoasa", nu se compara cu Gaggia sau Lelit
- longevitate inca nestiuta, dar considerand nivelul de functii + constructia saracacioasa => longevitate probabil slaba, 2-4, poate 5 ani, daca ai grija de el si il cureti la timp
- probleme cu temperatura din cauza thermoblockului

* - Instabilitatea Termica:
Deoarece espressorul nu are un boiler, acesta se bazeaza pe un thermoblock sa genereze apa necesara cafelei, cat si pentru abur. Faptul ca se incalzeste intr-un timp neasteptat de scurt, chiar 3 secunde, este adevarat, dar asta nu inseamna ca apa asta incalzita dupa 3 secunde este la o temperatura exact optima pentru espresso. Dupa multe teste rulate de diferite persoane, se observa faptul ca aparatul scoate apa la aproximativ 88-90C, aceasta find sub cele 94C laudate de Sage, iar daca portafiltrul este rece, posibil ca aceste temperaturi sa fie si mai joase. In acest caz, un purge este obligatoriu pentru a obtine o temperatura de brew cat de cat suficienta, pentru prajirile medium-dark. Conform Lance Hedrick, daca se face un purge(apasarea pe oricare buton de shot si lasand aparatul sa scoata un "nor" de abur si dupa oprirea shotului inainte de a se termina singur), aparatul va face preinfuzie la 90C, scade la 88-87 la inceperea shotului si urca pe la 93 dupa 10 secunde, iar dupa 20 ajunge la 94-95, recomandarea lui fiind sa nu tragem un shot mai lung de 30s, pentru ca apa poate ajunge si la 97C. Totusi recomandarile mele dupa propria experienta ar fi:

Roast medium-dark: - rulare un shot complet prin portafiltru(fie cu sita presurizata sau nepresurizata)
Roast light spre medium - rulare doua shoturi prin portafiltru, alternativ rularea baghetei de abur pentru cateva secunde ar trebui teoretic sa incalzeasca thermoblockul la fel de bine
Daca sariti peste acest pas, espresso-ul vostru va fi unul cu o aciditate ridicata si un gust astrigent, neplacut, chiar si la prajirile medii/dark. Daca folositi o prajire "traditionala" si vreti sa faceti un espresso cat mai repede, posibil sa nu fie absolut necesara aceasta incalzire suplimentara, deoarece temperatura necesara pentru o extractie optima este mai mica decat boabele prajite medium, sau mai ales light. 

Accesorii recomandate:
De absoluta necesitate: sita IMS competition, de obicei gasiti in RO varianta de 14/16g(B62.52TH24E)
, cum am luat si eu, si rar varianta de 20-22g. Cea de 14-16g se potriveste in portafiltrul inclus, insa am citit ca cele mai mari nu s-ar potrivi si ar necesita un portafiltru fara fund. Cantar: fara acesta, nu veti putea face espresso bun, oricat ati incerca, deoarece ratia espresso-ului conteaza foarte mult. Puteti gasi un cantar de bijuterii destul de ieftin, conteaza doar sa aiba o precizie de 0,1g si sa fie cat de cat responsive. Puteti folosi un telefon pentru a cronometra shotul.

Recomandate: unealta WDT(daca nu doriti sa dati ~100 ron pe asa ceva, puteti improviza ceva asemanator cu ace de acupunctura/de cusut(?) si un dop de la o sticla de vin), care sa previna channeling-ul, mai ales daca rasnita voastra scoate bulgari de cafea :D . Eventual, daca nu doriti sa achizitionati asa ceva, puteti folosi o scobitoare banala, pana si asta va reduce sansele de channeling(extractia neuniforma a cafelei). Tamper de 53,3-53,4mm, cel inclus nu intra perfect in sita IMS si lasa de dorit. As recomanda si un dosing funnel, chiar daca e destul de costisitor, va va scapa de mizeria facuta pe blat.

"Nice to have": portafiltru fara fund, din pacate acestea nu prea sunt disponibile pe la noi, iar cele de pe barshaker sunt listate ca "suna pentru disponibilitate", posibil a fi doar la comanda. Daca chiar doriti asa ceva, recomand sa cautati pe amazon, sau daca vreti, am auzit ca cel de la Crema ar fi  "cea mai buna optiune", dar are un pret usturator de 90E + livrare.

Daca va uitati la Barista Express/Barista Pro, va recomand sa le evitati chiar daca sunt mai integrate, rasnita din acestea fiind una de proasta calitate, cu conuri de ceramica. Cand vine vorba de espresso, rasnita e de multe ori mai importanta decat aparatul in sine, si din aceasta cauza, daca achizitionati acest espressor recomand macar Mignon Manuale, sau daca sunteti pe un buget foarte limitat, un Kingrinder K4/K6 este suficient, dar succes la dat la manivela :D . Eu unul mi-am luat o Specialita, aceasta fiind mai scumpa decat aparatul in sine, dar merita cu varf si indesat. In caz ca doresc sa fac un upgrade la espressor, aceasta rasnita este capabila sa duca espressoare mai profi fara probleme. Pentru incepatori, recomand sa nu aruncatii banii pe cafelele single origin, pentru ca o veti arunca la gunoi pana veti regla rasnita si espressorul. Recomand sa folositi blenduri medii-dark la inceput, pana va obisnuiti cu workflow-ul acestui aparat. Eu personal folosesc Morning Ninja de la Dropshot, fiind la un pret destul de accesibil. Nu recomand cafelele "din comert", acestea fiind vechi(cel putin prajite de 3 luni). Cu cat cafeaua e mai proaspata, cu atat aceasta e mai buna. Inca un detaliu important de mentionat este sa aveti grija la apa pe care o folositi, aceasta avand un efect profund asupra cafelei. Daca sunt disponibile online, cautati analizele facute de furnizorul local de apa. Daca acestea sunt proaste, recomand cu tarie sa cumparati apa imbuteliata (cititi topicul special despre ape) pana gasiti o solutie alternativa. Filtrul inclus nu face fata la multe impuritati, si daca folositi apa foarte dura, veti scurta durata de viata a aparatului considerabil, umplandu-l cu calcar. Un alt sfat ar fi sa rulati shoturile manual, lucru ce se poate face prin apasarea ambelor butoane single/double shot simultan pentru 2-3 secunde, pana vor palpai si dupa vor fi luminate solid. Din acel moment shotul va fi manual si veti putea programa butonul apasat sa ruleze pentru exact cate secunde vreti, fata de cat este presetat din fabrica.

In concluzie; Sage/Breville Bambino Plus - un aparat bunicel, chiar bun pentru incepatori(fata de ce "jucarii" gasiti la preturi nu cu mult mai mici) cu multe functii ce gasiti doar pe aparate mult mai scumpe, cu dezavantajul fiind durata de viata probabil scazuta. Totusi, pentru un incepator, daca l-as gasi sub 2000(sau chiar 1500-1600) ron, nu m-as uita altundeva, cu exceptia fiind pentru cei cu adevarat pasionati, care stiu ca vor lua un GCP si il vor modifica ulterior cu un PID si OVP, acestea aducandu-l in fata SBP. Chiar si asa, acest espressor este un bun inceput pentru intrarea in acest hobby gustos Wink , cu cerinta de a folosi o rasnita buna si apa la fel de buna, cat si tehnicile de a stabiliza temperatura acestui aparat. 

Nota: acesta este momentan iar la reducere pe Altex pentru cei interesati, totusi reducerea este mediocra, fiind 2000ron cu tot cu reducere. Totusi, fratele lui mai mic, Bambino non-plus este la 1340 ron cu tot cu reducerea de 15%. Bambino non-plus are acelasi sistem ThermoJet, fara valva solenoida si spumarea automata a laptelui, si include un portafiltru mai de buget, de aluminiu, fata de cel de inox al lui Plus. In rest, aparatul functioneaza la fel. La banii astia, cu un Kingrinder K4, puteti obtine, in opinia mea, un espresso foarte bun pentru sub 2000 ron, chiar daca constructia lasa de dorit fata de aparatele apreciate de espressomeni adevarati :D .
Sage Bambino Plus | Mignon Specialita | Eureka Precisa

Reply
Dețin și eu acest aparat de vreo câteva luni și pot spune ca sunt mulțumit de el intr-o oarecare măsura, având in vedere ca m-a ajuns undeva la 1200 lei, luat tot de la Altex cu ceva reduceri suplimentare.
Un alt plus pe care nu cred ca l-ai menționat ar fi duza cu 4 găuri la țeava de aburi, milk pitcher-ul cu care vine in pachet si ușurintă cu care poți frota laptele manual după ce te-ai prins un pic cum funcționează.
In ceea ce privește stabilitatea termică a acestui aparat, este una jalnica. Citind pe Reddit mai multe despre acest espressor am dat de un tip ce făcea tot felul de teste pentru a avea o temperatura optima, iar rezultatul la care a ajuns este ca înainte sa tragi shot-ul de cafea ar fi ideal sa tragi 2 shot-uri consecutive cu sita single presurizata si astfel vei avea o temperatura optima de extracție.
Portafiltru naked găsești pe AliExpress o multitudine, la prețuri de aproximativ 100 lei.
Pentru sita Ims de 18-20g, dacă vrei sa o folosesti cu portafiltru standard, va trebui sa ii scoți inserția de plastic, lucru care de altfel este recomandat oricum.
Dacă vrei sa tragi un Shot manual, nu este necesar sa ții apăsat ambele butoane si ulterior sa apeși unul din cele 2 butoane. Este suficient sa ții apăsat butonul cu 1 cafea sau 2 timp mai îndelungat, in funcție de cât de lunga dorești preinfuzia si ulterior sa mai apeși încă o data pentru a opri extracția.
Ce ar trebui achiționat obligatoriu cu acest aparat, ar fi un puckscreen deoarece ajuta foarte mult la dispersia apei deasupra puck-ului, mai ales in cazul acestui model de espressor, care la începutul extracției eliberează o cantitate mare de abur deasupra puck-ului si îl poate deteriora.
Sage Bmbino plus; DF64;
Ex: Philips Saeco Poemia HD8425/19, Nespresso Latissima One, Nespresso Atelier; Kinu M47 Phoenix

Reply
Salut,

Toată lumea lauda Bambino, nu am apucat încă să îl folosesc, dar am impresia că e o buna parte de marketing puternic. Spun asta în calitate de posesor de Breville, am avut Prima Late 2 și acum Batista Max. Sunt aparate decente. Dar nu sunt făcute să țină foarte mult. Cumva prețul reflectă valoarea. De curiozitate, la Bambino partea în care se înfiletează portafiltrul, urechile sunt tot de plastic? La mine s-au tocit și Barista a cedat după fix o săptămână de la garanție.

Reply
Salutare,
Tot de plastic pare și la bambino plus. Acest aparat e mai mult un electrocasnic decat un espressor in adevăratul sens al cuvântului prin construcția lui. Probabil, in ritmul pe care îl utilizez, nu cred ca o sa țină 2 ani. Oricum, dacă preferi mediu-dark roast și băuturile cu lapte, face o treaba excelenta in acești bani. Ce mai trebuie, e o rasnita decenta. Cei mai muți de pe Reddit au asociat cu acest espressor râșnite de 2-3x mai scumpe decat aparatul in sine.
Sage Bmbino plus; DF64;
Ex: Philips Saeco Poemia HD8425/19, Nespresso Latissima One, Nespresso Atelier; Kinu M47 Phoenix

Reply
(25-08-2023, 03:52)EspressoMP Wrote: Salut,

Toată lumea lauda Bambino, nu am apucat încă să îl folosesc, dar am impresia că e o buna parte de marketing puternic. Spun asta în calitate de posesor de Breville, am avut Prima Late 2 și acum Batista Max. Sunt aparate decente. Dar nu sunt făcute să țină foarte mult. Cumva prețul reflectă valoarea. De curiozitate, la Bambino partea în care se înfiletează portafiltrul, urechile sunt tot de plastic? La mine s-au tocit și Barista a cedat după fix o săptămână de la garanție.

Este vorba de marketing, dar si o parte de ce functionalitati au. As zice ca Sage functioneaza cu 50% marketing si 50% produsul in sine. Si da, urechile la SBP sunt tot de plastic. Toate produsele Sage(Breville) sunt construite prost, nu te astepta sa reziste foarte multi ani, dar macar au functii care sunt inexistente la alte espressoare in aceiasi liga de pret, si daca te inveti cu el, va iesi un rezultat bun.

(25-08-2023, 00:23)SergiuBogdan Wrote: Dețin și eu acest aparat de vreo câteva luni și pot spune ca sunt mulțumit de el intr-o oarecare măsura, având in vedere ca m-a ajuns undeva la 1200 lei, luat tot de la Altex cu ceva reduceri suplimentare.
Un alt plus pe care nu cred ca l-ai menționat ar fi duza cu 4 găuri la țeava de aburi, milk pitcher-ul cu care vine in pachet si ușurintă cu care poți frota laptele manual după ce te-ai prins un pic cum funcționează.
In ceea ce privește stabilitatea termică a acestui aparat, este una jalnica. Citind pe Reddit mai multe despre acest espressor am dat de un tip ce făcea tot felul de teste pentru a avea o temperatura optima, iar rezultatul la care a ajuns este ca înainte sa tragi shot-ul de cafea ar fi ideal sa tragi 2 shot-uri consecutive cu sita single presurizata si astfel vei avea o temperatura optima de extracție.
Portafiltru naked găsești pe AliExpress o multitudine, la prețuri de aproximativ 100 lei.
Pentru sita Ims de 18-20g, dacă vrei sa o folosesti cu portafiltru standard, va trebui sa ii scoți inserția de plastic, lucru care de altfel este recomandat oricum.
Dacă vrei sa tragi un Shot manual, nu este necesar sa ții apăsat ambele butoane si ulterior sa apeși unul din cele 2 butoane. Este suficient sa ții apăsat butonul cu 1 cafea sau 2 timp mai îndelungat, in funcție de cât de lunga dorești preinfuzia si ulterior sa mai apeși încă o data pentru a opri extracția.
Ce ar trebui achiționat obligatoriu cu acest aparat, ar fi un puckscreen deoarece ajuta foarte mult la dispersia apei deasupra puck-ului, mai ales in cazul acestui model de espressor, care la începutul extracției eliberează o cantitate mare de abur deasupra puck-ului si îl poate deteriora.

Salut, multam de precizarile pe care am uitat sa le mentionez Smile . Intr-adevar, bagheta de abur este foarte buna la banii astia, am incercat pentru prima oara sa spumez laptele manual si a iesit peste spumarea automata. Legat de puck screen, eu inca nu mi-am luat pentru ca am auzit multa lume care se plangea ca e foarte greu de curatat, si nu as mai vrea sa adaug inca un pas in rutina de dimineata. Am observat ca daca fac purge imediat inainte de shot ca sa iasa majoritatea aburului, nu am probleme cu puck-ul. Nici semne de channeling nici de deteriorare.
Sage Bambino Plus | Mignon Specialita | Eureka Precisa

Reply
Salut,

interesant review-ul tau,  sa stii ca si Barista Express e ok daca il prinzi la super pret avant aproape totul inclus. Pentru cineva cu buget foarte restrans, e ok si rasnita incorporata. Am BSE si am folosit cateva luni rasnita incorporata si sa stii ca am avut rezultate bunicele. Este destul de neconsistenta, dar isi face treaba cateva luni cat strangi bani pentru o rasnita mai interesanta. Am folosit si eu (si inca folosesc) Kaimak de la Dropshot si Ethiopia Boku de la Origo. 
ai nevoie de tamper separat, WDT, iar latiera incorporata de la BSE cu termometru este de foarte mare ajutor. Pana sa imi cumpar o a doua latiera pentru cafele mai mici am folosit-o mereu pe aia si nu am dat foarte multe rateuri. Sunt bune pentru inceput, un an-doi.
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Salut, am achiziționat si eu la 1500 lei SBP-ul, acum de Black Friday. Sunt total incepator, ma gândesc sa îmi iau o râșnița manuala Kingrinder k2 sau k4 și după ce am citit comentariile voastre am început sa am îndoieli legate de faptul ca nu am cumpărat un De’Longhi si astfel sa îmi rămână bani de o râșnița mai buna. Sa fac asta? Încă nu e târziu de retur.

Reply
Ar trebui sa te joci un pic cu el, sa ai câteva extracții și vezi după dacă vrei sa rămâi cu el.
Pentru a ajunge la o temperatura optima de extracție se recomanda sa tragi 2 Shot-uri cu sita simpla presurizata și ulterior sa extragi cafeaua.
Oricum, cel mai important e sa folosesti cafea proaspăta și rasnita, adaptata pentru o curgere optima utilizând sita dubla nepresurizata.
Sage Bmbino plus; DF64;

Reply
Am citit mai sus și despre temperatura care nu e constanta și nici nu e ideală fără cele doua shoturi de dinainte. De aceea ma gândesc ca acel de’longi ar oferi aceeași experiența (plus ca e mai customizabil și pe mine ma mănâncă plasticul din portafiltru de la sage) mai ales pentru un incepator. Am văzut și ca majoritatea lumii prefera rasnitul automat, de ce? E greu manual, sau consuma timp și de asta merge lumea pe automat?

Reply
Eu am scos plasticul din portafiltru, nu e mare filozofie. Problema e ca curgerea cafelei ulterior e un pic haotica și se mai pierd câteva grade celsius pe drum.
Oricum, ideal e sa folosesti un portafiltru naked cu o sita IMS, te ajuta mult sa îți corectezi shot-ul.
Acest aparat e de preferat dacă consumi băuturi cu lapte in principiu, espresso din cafele light/medium rost se obțin cu un pic de munca suplimentară.
In ceea ce privește rasnita, dacă bugetul nu te ajuta sa îți iei ceva electric care sa îți permită sa rasnesti pentru espresso, e bine sa începi cu o rasnita manuala ( Kinu, Comandante, Kingrinder etc) noua sau sh și poți avea rezultate foarte bune in ceașca, ulterior faci upgrade.
Sage Bmbino plus; DF64;

Reply
Deci out of the box, care ar fi mai bun ? Bambino Plus sau Gaggia Classic Evo Pro ? Pentru ca si daca cumpar un GCP, nu intentionez sa-l modez for some time.

Reply
Pai daca plecam din start de la instabilitatea termica dovedita, la ce ne ajuta ca e gata in 3s sau are mii de facilitati care nu se regasesc in gustul final…? Preinfuzie, dozare volumetrica, purge automat…
Practic e o masina care se descurca singura, nu are nevoie nici de utilizator sa bea zeama cu pricina. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu e nici o instabilitate, pur si simplu nu sunt scrise corect instructiunile de utilizare.
Poti avea boiler nuclear, care sa iti tina 92 grade fix la zecimala, cand dai drumu la apa aia prin instalatia rece, nu are cum sa mai ajunga la cafea decat cu cateva grade lipsa.
Daca aveti nevoie de un influencer sa va spuna asta... beep...
O trecere a apei calde ca si cum ai trage o extractie in gol este obligatorie la orice masina care are "nasu rece"... adica aproape toate.

Poti avea manifestarile descrise drept instabilitate termica si cu un boiler, daca circutele electronice de control sunt prost gandite. Si la aparatele din categoria electrocasnic... cam sunt... pentru ca nu isi bate nimeni capul de fine tuning cand stie ca cel care cumpara asa ceva pune in el cafea fara pretentii.

De asta ar fi preferabil sa discutam in principal despre modari care sa le aduca cat mai aproape de dezideratul exprimat in subtitlul forumului... nu despre care e mai bun out of the box, pentru ca discutiile purtate de ani de zile arata clar ca nici unul nu e.

Reply
OK, si ce modari putem face la asta…? Mai nimic, ca nu e loc si nici nu au fost folosite la asa ceva. In principal pentru ca acel client tinta e interesat sa aiba in maxim 10s un “espresso”, sa fie cat mai ieftin si mentenanta 0. Cand se strica e mai ieftin sa-l schimbi.
Ai investi intr-un asemenea aparat? Si sa te chinui sa-l modezi in ideea in care cu ceva noroc te tine doi ani? [emoji23]
Dupa mine multa lume e pacalita de diversele optiuni care-l fac sa semene cu un espressor.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(12-11-2023, 14:05)renatoa Wrote: Nu e nici o instabilitate, pur si simplu nu sunt scrise corect instructiunile de utilizare.
Poti avea boiler nuclear, care sa iti tina 92 grade fix la zecimala, cand dai drumu la apa aia prin instalatia rece, nu are cum sa mai ajunga la cafea decat cu cateva grade lipsa.
Daca aveti nevoie de un influencer sa va spuna asta... beep...
O trecere a apei calde ca si cum ai trage o extractie in gol este obligatorie la orice masina care are "nasu rece"... adica aproape toate.

Poti avea manifestarile descrise drept instabilitate termica si cu un boiler, daca circutele electronice de control sunt prost gandite. Si la aparatele din categoria electrocasnic... cam sunt... pentru ca nu isi bate nimeni capul de fine tuning cand stie ca cel care cumpara asa ceva pune in el cafea fara pretentii.

De asta ar fi preferabil sa discutam in principal despre modari care sa le aduca cat mai aproape de dezideratul exprimat in subtitlul forumului... nu despre care e mai bun out of the box, pentru ca discutiile purtate de ani de zile arata clar ca nici unul nu e.

Ok, fair enough. Inteleg nevoia si chiar entuziasmul modatului, dar asta nu iti voideaza garantia ? Parca nu as da 1800 de lei pe ceva si apoi sa-i anulez garantia cu buna stiinta.

Daca out of the box poate macar la fel de mult ca si Bambino, as merge pe GCP, pentru ca along the way pot sa modez si sa cresc calitatea. Dar sa stiu ca e macar decent out of the box. 

*exceptand distanta dintre portafiltru si tray, care e absolut oribila :))

Reply
Salutare, am problema fix din video postat pe youtube. Sa fie o problema temporara sau o defectiune permanenta? Am remediat tinand apasat butonul de steam ca sa termine curatarea, dar daca o iau de la capat..aparatul nu mai reuseste sa spumeze laptele. Fix ca in video...
Pareri va rog?
https://www.youtube.com/watch?v=NaCc6btMA6k

Reply
Teava de abur sta lipita de cana (ca in video)?
DF64V v2 si Bambino Plus, ca sunt la inceput :)

Reply
Cineva a scris mai sus : 
Ca inainte sa faci shot-ul de espresso : 
"Roast medium-dark: - rulare un shot complet prin portafiltru(fie cu sita presurizata sau nepresurizata)"

Intrebarea mea este : in acest caz, nu ramane uda sita ? e in regula daca punem cafeaua in sita uda ?  (Sau e bine sa folosim portafiltre / site diferite ?

Multumesc

Reply
(28-07-2025, 10:42)negrubg Wrote: Cineva a scris mai sus : 
Ca inainte sa faci shot-ul de espresso : 
"Roast medium-dark: - rulare un shot complet prin portafiltru(fie cu sita presurizata sau nepresurizata)"

Intrebarea mea este : in acest caz, nu ramane uda sita ? e in regula daca punem cafeaua in sita uda ?  (Sau e bine sa folosim portafiltre / site diferite ?

Multumesc

Folosesti carpa din dotare pentru a sterge sita si portafiltrul inainte sa pui cafeaua :) Posibil totusi ca dupa cateva experimente sa ajungi la concluzia ca pentru proajire medium-dark nu e nevoie sa iti bati capul cu acest proces.

Reply
(28-07-2025, 11:28)StefanV Wrote:
(28-07-2025, 10:42)negrubg Wrote:  
Folosesti carpa din dotare pentru a sterge sita si portafiltrul inainte sa pui cafeaua :) Posibil totusi ca dupa cateva experimente sa ajungi la concluzia ca pentru proajire medium-dark nu e nevoie sa iti bati capul cu acest proces.

Multumesc mult pentru raspuns.
Esti multumit de combinatia Bambino Plus + DF64 ?
Am oscilat destul de mult intre combinatia cum ai tu si Sage Espresso Pro (care e la fel cu Bambino Plus la timpi), are rasnita integrata de la Baratza cu 30 steps) + cateva reglaje in plus.  Insa pt mine conteaza mult sa pot oscila usor intre diferite tipuri de cafea.

Reply
@negrubg  te cauta uratorii pe aici - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid218981
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(28-07-2025, 12:23)negrubg Wrote: Multumesc mult pentru raspuns.
Am oscilat destul de mult intre combinatia cum ai tu si Sage Espresso Pro (care e la fel cu Bambino Plus la timpi), are rasnita integrata de la Baratza cu 30 steps) + cateva reglaje in plus.  Insa pt mine conteaza mult sa pot oscila usor intre diferite tipuri de cafea.

Da, sunt multumit pentru nivelul la care sunt, pentru cat de compact e setupul si nevoile pe care le am acum. Nu regret deloc ca am ales varianta cu rasnita separata, iar DF64V v2, desi nu e perfecta, e momentan suficienta. Acestea fiind spuse, inca sper ca la un moment dat sa-mi iau un espresor cu profilare si poate si o rasnita mai buna. 

Sa-ti enumar totusi si partile negative:

- desi am incercat toate "trucurile" citite pe aici si prin alta parte, nu am reusit pana acum sa extrag "pe gustul meu" cafele prajite light. Nu stiu daca ai observat, dar sunt doua tabere: unii sunt de parere ca se pot extrage cafele medium-light cu Bambino Plus daca faci x, y si z, in timp ce altii spun ca nu se poate. Eu am pornit din prima tabara si acum sunt in a doua. Cred ca rasnita poate sa produca ce trebuie, dar espresorul nu :)
- rasnita a avut de doua ori probleme cu generatorul de ioni. Prima data mi-au trimis gratuit o piesa noua si mi-am schimbat-o singur (nu e greu, dar trebuie sa fii putin tehnic si atent), iar a doua oara am aflat ca de fapt e si o problema de proiectare - electrozii de la generatorul de ioni se acopera foarte usor cu pulbere, chiar si cand ai grija sa cureti rasnita. Dupa ce inveti ca trebuie sa cureti putin mai adanc, e totusi ok;
- nu stiu cum se numeste in termeni tehnici burduful ala de deasupra rasnitei pe care apesi ca sa scoti tot ce ai rasnit, dar recunosc ca nu sunt fan. Poti imprastia peste tot cafea cand apesi pe ala. Am vrut neaparat o raznita "zero retention" si presupun ca acel burduf e cel mai ieftin mod in care poti obtine asa ceva, dar acest sistem, impreuna cu problema de mai sus, legata de blocarea generatorul de ioni, pote duce la multa mizerie in zona de lucru. E totusi si asta ceva ce inveti sa controlezi cu timpul

Daca mai ai intrebari legate de acest setup, sunt aici.

Reply
Ia uite ce aduce moshu'... laudatorii

Reply
(28-07-2025, 20:04)StefanV Wrote:
(28-07-2025, 12:23)negrubg Wrote: Multumesc mult pentru raspuns.

Da, sunt multumit pentru nivelul la care sunt, pentru cat de compact e setupul si nevoile pe care le am acum. Nu regret deloc ca am ales varianta cu rasnita separata, iar DF64V v2, desi nu e perfecta, e momentan suficienta. Acestea fiind spuse, inca sper ca la un moment dat sa-mi iau un espresor cu profilare si poate si o rasnita mai buna. 

Sa-ti enumar totusi si partile negative:

- desi am incercat toate "trucurile" citite pe aici si prin alta parte, nu am reusit pana acum sa extrag "pe gustul meu" cafele prajite light. Nu stiu daca ai observat, dar sunt doua tabere: unii sunt de parere ca se pot extrage cafele medium-light cu Bambino Plus daca faci x, y si z, in timp ce altii spun ca nu se poate. Eu am pornit din prima tabara si acum sunt in a doua. Cred ca rasnita poate sa produca ce trebuie, dar espresorul nu :)
- rasnita a avut de doua ori probleme cu generatorul de ioni. Prima data mi-au trimis gratuit o piesa noua si mi-am schimbat-o singur (nu e greu, dar trebuie sa fii putin tehnic si atent), iar a doua oara am aflat ca de fapt e si o problema de proiectare - electrozii de la generatorul de ioni se acopera foarte usor cu pulbere, chiar si cand ai grija sa cureti rasnita. Dupa ce inveti ca trebuie sa cureti putin mai adanc, e totusi ok;
- nu stiu cum se numeste in termeni tehnici burduful ala de deasupra rasnitei pe care apesi ca sa scoti tot ce ai rasnit, dar recunosc ca nu sunt fan. Poti imprastia peste tot cafea cand apesi pe ala. Am vrut neaparat o raznita "zero retention" si presupun ca acel burduf e cel mai ieftin mod in care poti obtine asa ceva, dar acest sistem, impreuna cu problema de mai sus, legata de blocarea generatorul de ioni, pote duce la multa mizerie in zona de lucru. E totusi si asta ceva ce inveti sa controlezi cu timpul

Daca mai ai intrebari legate de acest setup, sunt aici.

Salutare,
Am nevoie de câteva opinii legate de reglajul unui espresso care iese constant amar, deși parametrii par corecți.
Setup:
Espressor: Sage Barista Pro
Râșniță: DF64 Gen 2
Cafea: Dropshot – Kainak Blend (mediu–dark)
Sită: IMS
Portafiltru: bottomless
Setări actuale:
Doză: 18 g
Output: ~34–36 g
Timp extracție: 20–30 sec
Temperatură: –1°C față de default
Preinfuzie: 10 sec
Grind: am încercat 20 pe DF64 (espresso fin)
Problemă:
Deși extracția se încadrează ca timp, cafeaua iese amară, cu postgust uscat, specific supraextracției. La bottomless, curgerea este relativ uniformă, fără jeturi majore, deci nu pare channeling evident.
Din ce am analizat până acum, posibile cauze ar fi:
grind prea fin pentru combinația IMS + Barista Pro
preinfuzie prea lungă (10 sec) pentru un blend mediu–dark
extracție prea mare (yield ridicat pentru acest profil)
presiunea relativ mare a Barista Pro
Ce urmează să testez:
grind mai grosier (23–25)
reducerea preinfuziei la 6–7 sec
output mai mic (32–34 g)
menținerea temperaturii la –1°C
Dacă cineva a lucrat cu blenduri Dropshot (am avut aceeasi problema si cu Honey Drop) IMS pe Sage Barista Pro sau are un setup similar, orice sugestie legată de:
grind ideal
preinfuzie
raport doză/yield
este binevenită.
Mulțumesc!

Reply
Îmi aduc admire de la un Barista Express ca trebuia să macin mai fin incat să ajung pe ceas cu presiunea în zona superioară de espresso pentru a putea scoate ceva decent.
#Lelit Bianca V3 Gold #DF64V + SSP MP, #Eureka SD Pro #Pullman 876 #VST #WWW.CAFFYX.APP - Espresso Journal & Live Data Monitoring (Personal Project)

Reply
(09-01-2026, 15:51)biltananamaria Wrote: Timp extracție: 20–30 sec

Sunt 20 sau 30 de secunde? DF64 favorizeaza extractiile scurte, eu as incerca sa ma incadrez sub 25s.

Daca vrei sa reduci extractia, o idee ar fi sa cresti doza, presupunand ca ai loc in sita.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Experienta mea.

Am cumparat acum 4 ani un Sage Bambino (nu plus) de pe un site german refurbished la aprox 600 ron intr-o stare absolut perfecta cu garantie 1 an; l-am luat pentru concedii exclusiv. Odata cu asta am adaugat dintr-un foc portafiltru naked si sita IMS + un tamper Motta si nivelator;
Nu mi-am dorit Bambino Plus-ul pentru ca vreau sa pot controla manual partea de frotare pentru sotie.
Rasnite folosite pe de-alungul timpului: Macap M2M, Niche Zero, Kinu, KinGrinder si Navigator 74.
Flow de lucru:
La prima pornire, 3-4 flushuri in care incalzesc si portafiltrul (ultimul facut cu portafiltrul invers, tinut de mine sub dus, ca sa stea apa in el pe peretii portafiltrului, pentru o incalzire mai buna, nu doar contact cu sita).
Ulterior, la alte cafele din aceeasi sesiune, doar 2 flushuri, ultimul ca mai sus cu portafiltrul invers.
Imediat sters de apa cosul sa fie uscat si pusa cafeaua. WDT, nivelat, tampat.
Inceput inca un flush si lasat doar cat sa curga cam 3-4 sec. Si pus in pozitie portafiltrul.
Apasat lung pe oricare dintre cele 2 butoane (shot scurt/lung) ca sa fac preinfuzia maxima de 7-8 sec, apoi lasat sa curga cat trebuie (25-30 sec, sau 20 sec depinde de cafea) si apoi apasat din nou pentru oprire.

Rezultate: foarte - foarte bune. OK, Lelit-ul meu face cafele mai bune, dar facand cele de mai sus, diferentele sunt mici, de nuanta. Sau altfel spus, diferentele nu sunt asa mari. Daca as da nota 10 la ce scot cu Lelit-ul (ca o scala locala la mine acasa), atunci ce scot cu Bambino variaza intre 8.5 si 9, adesea fiind 9.

Asa ca, am ajuns ca il folosesc aproape zilnic dimineata cand sunt pe fuga, pentru ca sistemul acela de incalzire de 3 secunde este absolut demential. Singura lui chichita este ca sunt necesare acele flushuri si incalziri de portafiltru, intrucat ideea aparatului a fost sa livreze instant si back-to-back oricate shoturi, iar stabilitatea termica nu are loc in ecuatia asta. De fapt, folosind portafiltrul original din plastic, din punct de vedere al temperaturii si a folosirii fara flush-uri e exact ce trebuie, INSA la gustul bun nu se poate ajunge decat cu un portafiltru naked si sita IMS (sau cea originala).

Am incercat sita IMS, insa culmea, am revenit la sita originala; practic cu portafiltrul naked am sita originala, care pe stilul meu de cafea si rasnire etc imi da un gust cu arome mai clare; sita IMS imi amesteca aromele si dadea mai mult ciocolata, ceva muddy.

Asa ca eu sunt multumit de el. Il decalcifiez regulat cu sare de lamaie, si este intr-o stare foarte buna si acum dupa 4 ani.

Mai glumesc cu prietenii si spun asa, ca o paralela din domeniul auto, cum ca ar fi ca o Tesla 3 fata de o masina conventionala. Livreaza instant temperatura in acea pastila. E o tehnologie patentata extrem de interesanta. Daca nu se cauta maxim-ul in gustul cafelei si se doreste doar o cafea buna sau foarte buna - nu excelenta, e ce trebuie. Cafea buna si proaspat prajita sa fie, ca de livrat livreaza mai mult decat decent. Si neaparat rasnita, cat mai buna.

LE Combo-ul meu favorit de 4 ani in vacante.

[Image: VNNkkRq.jpeg]
Lelit PL41TEM, F74 Navigator, Sage Bambino, Niche Zero

Reply
Incearca fara preinfuzie, Dropshot are cafele f solubile, mai ales acel blend.
Va trebui sa rasnesti mai grosier, ceea ce te va ajuta sa mai scapi de amar.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Buna ziua! Tocmai ce m-am inrolat si eu pe acest Forum. De la bun inceput, trebuie sa recunosc ca sunt coplesit de cata informatie este aici, de cata experienta au unii membri si ce termeni se folosesc in discutii.
Sunt incepator in acest doemniu si voiam sa va cer o parere despre cu ce e mai bine sa incep, plus ca nici nu vreau sa aloc cine stie ce sume de bani. Imi place cafeaua buna, pana acum am mers doar pe capsule Cafissimo, care imi plac, de c s anu recunosc. Insa de o vreme ma gandesc ca plasticul acela incins nu e chiar OK. Din acest motiv doresc sa fac o schimbare, Astfel m-am decis sa cumpar un De'Longhi Dedica EC890, plus o rasnita manuala Timemore C2, la recomandarea lui Gemini. Credeti ca este o ideea buna? Multumesc!

Reply
Espressoare
https://barshaker.ro/espressoare-si-cafe...o-machines
Cel ieftin a luat un coleg al meu și e foarte mulțumit de el
Râșnița manuala
https://barshaker.ro/rasnita-manuala-caf...s-titanium

Ai reducere 10% cu codul de forum ESPRESSOM
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)