08-12-2020, 12:48
Eu am cumparat un Sage Barista Pro anul trecut in Olanda. Acum vreau sa fac upgrade la un E61, Bianca, ceva in genul asta pentru ca mama s-a indragostit de ease of use-ul Sage (avea un Lelit Anita PID cu grinder incorporat) si vrea sa il pastreze ea.
Sage-ul este o chestiune high-risk high-return, si voi explica ce vreau sa spun cu asta. Ei au incercat sa livreze o masina de 700 de euro care replica functii greu de gasit impreuna pe masini care costa chiar si 2500 de euro:
1. Face cafea la fel de buna ca masinile 1000+ euro cu E61 (se poate sa gresesc, si stiu ca e greu de acceptat asta, dar nu cred ca multi de pe acest forum pot face diferenta dintre un espresso bine facut pe sage si unul bine facut pe orice alta masina mult mai scumpa, ambele cu acelasi grinder evident).
2. Ofera abur instant oricand ai nevoie fara sa fie nevoie sa se incalzeasca (nu in acelasi timp cu extragerea though)
3. Iti ofera control granular asupra temperaturii de extragere precum o masina cu PID.
4. Are shot timer
5. Are preinfuzie reglabila
6. Shot-urile sunt setate volumetric
7. Are suport de filtru de apa direct in rezervor
8. Grinder cu timer
Va invit sa gasiti o masina de cafea care are toate aceste functionalitati sub 2000 de euro. Bianca le are pe toate in afara de treaba volumetrica, dar multi prefera fara (eu inclusiv). Dar Bianca este, din nou, 2000 de euro, de trei ori mai scumpa.
Si sa nu uitam ca are si grinder inclus pe deasupra (nu este prea bun, intr-adevar, dar este acceptabil). Am baut espresso-uri facute pe Bianca, am baut espresso-uri la cele mai tari cafenele din Bucuresti, stat de vorba cu baristi, facut degustari la roasteri din Olanda si va spun sincer, Sage-ul chiar scoate o cafea foarte buna! Poate am eu limba amortita.
Cum au reusit sa ofere toate astea la 700 de euro?
Doua cai: tehnologie noua si sacrificii pe build quality.
1. Build quality: masina are multe componente externe din otel, dar si cateva din plastic cromat, si le simti. Cand invarti de maneta de steam simti plastic si simti ca e un switch electronic glorificat de proasta calitate. Oricum ai lua-o, masina nu arata nici macar aproape la fel de bine calitativ vorbind cu altele precum Lelit, Gaggia, etc. Ea nu-i urata, dar se simte unde au salvat bani. Treaba aia ca se strica repede, nu stiu ce sa zic. Breville/Sage/Solis vand mult mai multe masini din astea decat Lelit sau Gaggia. La volumul lor ar trebui sa fie forumurile pline de plangeri daca chiar era problematic, dar vad ca masinile astea au consistent 4-5 stele pe site-urile de electronice si review-uri din toata lumea. Probabil ca unii au probleme cu ele, naiba stie.
2. Tehnologie: Masina nu are boiler, ci un melc mare din metal prin care trece in spirala un tub cu apa, si care are rezistente pe el. Melcul e incalzit la x grade, si apa aia care trece prin el spiralat are indeajuns de multa suprafata de contact incat sa atinga temperatura dorita. Am vazut, surprinzator, ca masina ofera consistent apa la +-1 grad de la temperatura setata.
Pentru abur, iti creste temperatura melcului si baga pompa, motiv pentru care cand faci abur face urat de tot masina (dum dum dum).
Tehnologia asta permite tinerea apei la o temperatura constanta, obtinerea presiunii necesare pentru un espresso corect, si chiar si acea preinfuzie in care doar lasa apa sa curga pe puc atatea secunde cat l-ai setat fara presiune suplimentara.
Ce alternative ai la banii aia?
Vorbesc de 700 de euro, nu 300. Practic? Nimic. Daca esti bautor de capuccino o masina single boiler este o bataie de cap uriasa. Faci espresso-ul si stai 5 minute sa se incalzeasca boiler-ul, iar apoi daca mai trebuie sa faci alte espresso-uri stai sa se raceasca si pentru ce? A alege SB peste asta poate fi argumentat doar din perspectiva reliability si reparabilitate, nu din considerent de gust sau altceva. Oricum orice ai gasi nu are preinfuzie, shot timer, shot volumetric, cu greu vei gasi ceva cu PID. Flow control le mai trebuia . Repet, doar la 2000+ euro gasesti un pachet similar de feature-uri.
Da, grinder-ul este mediocru sau prost, dar nu te impiedica nimeni sa iei unul separat si sa alegi Sage Infuser (aceeasi masina dar fara grinder).
Dezavantaje
Daca totul este atat de roz, de ce vreau sa bag de trei ori pe atat intr-o Bianca? In mare parte este o chestiune emotionala. In esenta, Sage-ul scoate consistent apa la presiunea dorita, la temperatura dorita, la fel ca orice alt espressor. Eu sesizez urmatoarele diferente, in ordinea importantei, intre Sage si o masina precum Bianca:
1. Steam while pulling shot: nu poti asta pe Sage. Doar pe un HX sau DB.
2. Filtru de 58mm in loc de 54mm (cred ca de aici vine diferenta de crema si gust intre Sage si ceva mai profi)
3. Flow control: asta nu gasesti decat pe masini high-end si mi se pare ca deschide noi orizonturi.
4. Design & Feeling: una e plasticul, alta e lemnul cu otelul. Una e pompa de vibratie zgomotoasa, alta e una rotativa. Una e sa apesi pe un buton de plastic, alta e sa tragi de o maneta de lemn cu feeling mecanic. Una e sa apesi pe un buton si sa auzi o pompa cum face abur, alta este sa invarti de o supapa si sa iasa instant la presiunea dorita.
5. Reliability & repairability: nu urez nimanui cu masina Sage sa i se strice altceva decat grinder-ul (poti sa iei unul separat si gata). Nu gasesti piese, tehnologiile sunt proprietary, practic te trezesti cu un suport mare si scump de pahare.
Ah...am uitat sa mentionez ca Sage-ul ajunge la temperatura dorita de brew in exact, nu exagerez, 3 secunde. O pornesti si gata.
In concluzie, si sigur imi voi lua injuraturi pentru asta, Sage-ul este masina omului rational. Nu e frumoasa, nu are un feeling bun, dar face la 700 de euro ce fac alte masini la 2500, la 99% din calitatea aia. Dar hai sa fim seriosi, asta nu e un hobby pentru oameni rationali. Sa stai sa reglezi granulatia, sa arunci cate 300 de grame de cafea pana iti iese shot-ul in nu mai mult si nu mai putin de 28 de secunde, astea sunt maniile noastre, si nu sunt rationale. De aia ne plac masini cu tehnologie veche de 50 de ani, manete, manere si inox lucios. Si este ok. Nu trebuie sa fie nimeni condamnat ca este emotional. Dar cred ca este important sa incetam din a justifica deciziile noastre emotionale cu chestiuni rationale, sa ne acceptam placebo-ul si sa ne bucuram de el .
Inchei asa: au fost facute o serie de studii vis a vis de experienta gustului. Au fost doua grupe de oameni, ambele au primit un pahar de vin, acelasi vin rosu. Unora li s-a spus ca este un vin de 80 de euro, altora ca este un vin de 10 euro. Li s-a dat sa guste vinul in timp ce erau pusi intr-o masina care le evalua activitatea creierului.
Cei care beau vinul scump aveau zona creierului asociata cu bucuria gustului mult mai activa decat cei care credeau ca beau un vin ieftin. Chestiunea a fost accentuata cand li s-a aratat si sticla (erau doua variante de sticle, una foarte frumoasa si una...nu la fel de frumoasa).
Asa ca hai sa ne bucuram de gustul si povestea cafelei si de hobby-ul nostru frumos, ca lucrurile astea dau sens vietii. Restul, e analiza pe text.
P-S: sper sa ma contraziceti, ca imi e greu sa imi dau argumente ca merita upgrade-ul de 2000 de euro la Bianca.
Sage-ul este o chestiune high-risk high-return, si voi explica ce vreau sa spun cu asta. Ei au incercat sa livreze o masina de 700 de euro care replica functii greu de gasit impreuna pe masini care costa chiar si 2500 de euro:
1. Face cafea la fel de buna ca masinile 1000+ euro cu E61 (se poate sa gresesc, si stiu ca e greu de acceptat asta, dar nu cred ca multi de pe acest forum pot face diferenta dintre un espresso bine facut pe sage si unul bine facut pe orice alta masina mult mai scumpa, ambele cu acelasi grinder evident).
2. Ofera abur instant oricand ai nevoie fara sa fie nevoie sa se incalzeasca (nu in acelasi timp cu extragerea though)
3. Iti ofera control granular asupra temperaturii de extragere precum o masina cu PID.
4. Are shot timer
5. Are preinfuzie reglabila
6. Shot-urile sunt setate volumetric
7. Are suport de filtru de apa direct in rezervor
8. Grinder cu timer
Va invit sa gasiti o masina de cafea care are toate aceste functionalitati sub 2000 de euro. Bianca le are pe toate in afara de treaba volumetrica, dar multi prefera fara (eu inclusiv). Dar Bianca este, din nou, 2000 de euro, de trei ori mai scumpa.
Si sa nu uitam ca are si grinder inclus pe deasupra (nu este prea bun, intr-adevar, dar este acceptabil). Am baut espresso-uri facute pe Bianca, am baut espresso-uri la cele mai tari cafenele din Bucuresti, stat de vorba cu baristi, facut degustari la roasteri din Olanda si va spun sincer, Sage-ul chiar scoate o cafea foarte buna! Poate am eu limba amortita.
Cum au reusit sa ofere toate astea la 700 de euro?
Doua cai: tehnologie noua si sacrificii pe build quality.
1. Build quality: masina are multe componente externe din otel, dar si cateva din plastic cromat, si le simti. Cand invarti de maneta de steam simti plastic si simti ca e un switch electronic glorificat de proasta calitate. Oricum ai lua-o, masina nu arata nici macar aproape la fel de bine calitativ vorbind cu altele precum Lelit, Gaggia, etc. Ea nu-i urata, dar se simte unde au salvat bani. Treaba aia ca se strica repede, nu stiu ce sa zic. Breville/Sage/Solis vand mult mai multe masini din astea decat Lelit sau Gaggia. La volumul lor ar trebui sa fie forumurile pline de plangeri daca chiar era problematic, dar vad ca masinile astea au consistent 4-5 stele pe site-urile de electronice si review-uri din toata lumea. Probabil ca unii au probleme cu ele, naiba stie.
2. Tehnologie: Masina nu are boiler, ci un melc mare din metal prin care trece in spirala un tub cu apa, si care are rezistente pe el. Melcul e incalzit la x grade, si apa aia care trece prin el spiralat are indeajuns de multa suprafata de contact incat sa atinga temperatura dorita. Am vazut, surprinzator, ca masina ofera consistent apa la +-1 grad de la temperatura setata.
Pentru abur, iti creste temperatura melcului si baga pompa, motiv pentru care cand faci abur face urat de tot masina (dum dum dum).
Tehnologia asta permite tinerea apei la o temperatura constanta, obtinerea presiunii necesare pentru un espresso corect, si chiar si acea preinfuzie in care doar lasa apa sa curga pe puc atatea secunde cat l-ai setat fara presiune suplimentara.
Ce alternative ai la banii aia?
Vorbesc de 700 de euro, nu 300. Practic? Nimic. Daca esti bautor de capuccino o masina single boiler este o bataie de cap uriasa. Faci espresso-ul si stai 5 minute sa se incalzeasca boiler-ul, iar apoi daca mai trebuie sa faci alte espresso-uri stai sa se raceasca si pentru ce? A alege SB peste asta poate fi argumentat doar din perspectiva reliability si reparabilitate, nu din considerent de gust sau altceva. Oricum orice ai gasi nu are preinfuzie, shot timer, shot volumetric, cu greu vei gasi ceva cu PID. Flow control le mai trebuia . Repet, doar la 2000+ euro gasesti un pachet similar de feature-uri.
Da, grinder-ul este mediocru sau prost, dar nu te impiedica nimeni sa iei unul separat si sa alegi Sage Infuser (aceeasi masina dar fara grinder).
Dezavantaje
Daca totul este atat de roz, de ce vreau sa bag de trei ori pe atat intr-o Bianca? In mare parte este o chestiune emotionala. In esenta, Sage-ul scoate consistent apa la presiunea dorita, la temperatura dorita, la fel ca orice alt espressor. Eu sesizez urmatoarele diferente, in ordinea importantei, intre Sage si o masina precum Bianca:
1. Steam while pulling shot: nu poti asta pe Sage. Doar pe un HX sau DB.
2. Filtru de 58mm in loc de 54mm (cred ca de aici vine diferenta de crema si gust intre Sage si ceva mai profi)
3. Flow control: asta nu gasesti decat pe masini high-end si mi se pare ca deschide noi orizonturi.
4. Design & Feeling: una e plasticul, alta e lemnul cu otelul. Una e pompa de vibratie zgomotoasa, alta e una rotativa. Una e sa apesi pe un buton de plastic, alta e sa tragi de o maneta de lemn cu feeling mecanic. Una e sa apesi pe un buton si sa auzi o pompa cum face abur, alta este sa invarti de o supapa si sa iasa instant la presiunea dorita.
5. Reliability & repairability: nu urez nimanui cu masina Sage sa i se strice altceva decat grinder-ul (poti sa iei unul separat si gata). Nu gasesti piese, tehnologiile sunt proprietary, practic te trezesti cu un suport mare si scump de pahare.
Ah...am uitat sa mentionez ca Sage-ul ajunge la temperatura dorita de brew in exact, nu exagerez, 3 secunde. O pornesti si gata.
In concluzie, si sigur imi voi lua injuraturi pentru asta, Sage-ul este masina omului rational. Nu e frumoasa, nu are un feeling bun, dar face la 700 de euro ce fac alte masini la 2500, la 99% din calitatea aia. Dar hai sa fim seriosi, asta nu e un hobby pentru oameni rationali. Sa stai sa reglezi granulatia, sa arunci cate 300 de grame de cafea pana iti iese shot-ul in nu mai mult si nu mai putin de 28 de secunde, astea sunt maniile noastre, si nu sunt rationale. De aia ne plac masini cu tehnologie veche de 50 de ani, manete, manere si inox lucios. Si este ok. Nu trebuie sa fie nimeni condamnat ca este emotional. Dar cred ca este important sa incetam din a justifica deciziile noastre emotionale cu chestiuni rationale, sa ne acceptam placebo-ul si sa ne bucuram de el .
Inchei asa: au fost facute o serie de studii vis a vis de experienta gustului. Au fost doua grupe de oameni, ambele au primit un pahar de vin, acelasi vin rosu. Unora li s-a spus ca este un vin de 80 de euro, altora ca este un vin de 10 euro. Li s-a dat sa guste vinul in timp ce erau pusi intr-o masina care le evalua activitatea creierului.
Cei care beau vinul scump aveau zona creierului asociata cu bucuria gustului mult mai activa decat cei care credeau ca beau un vin ieftin. Chestiunea a fost accentuata cand li s-a aratat si sticla (erau doua variante de sticle, una foarte frumoasa si una...nu la fel de frumoasa).
Asa ca hai sa ne bucuram de gustul si povestea cafelei si de hobby-ul nostru frumos, ca lucrurile astea dau sens vietii. Restul, e analiza pe text.
P-S: sper sa ma contraziceti, ca imi e greu sa imi dau argumente ca merita upgrade-ul de 2000 de euro la Bianca.