Hello There, Guest! Login Register


Sage Barista Pro sau Espressorul Omului Rational

#1
Eu am cumparat un Sage Barista Pro anul trecut in Olanda. Acum vreau sa fac upgrade la un E61, Bianca, ceva in genul asta pentru ca mama s-a indragostit de ease of use-ul Sage (avea un Lelit Anita PID cu grinder incorporat) si vrea sa il pastreze ea. 

Sage-ul este o chestiune high-risk high-return, si voi explica ce vreau sa spun cu asta. Ei au incercat sa livreze o masina de 700 de euro care replica functii greu de gasit impreuna pe masini care costa chiar si 2500 de euro:

1. Face cafea la fel de buna ca masinile 1000+ euro cu E61 (se poate sa gresesc, si stiu ca e greu de acceptat asta, dar nu cred ca multi de pe acest forum pot face diferenta dintre un espresso bine facut pe sage si unul bine facut pe orice alta masina mult mai scumpa, ambele cu acelasi grinder evident). 
2. Ofera abur instant oricand ai nevoie fara sa fie nevoie sa se incalzeasca (nu in acelasi timp cu extragerea though)
3. Iti ofera control granular asupra temperaturii de extragere precum o masina cu PID. 
4. Are shot timer
5. Are preinfuzie reglabila
6. Shot-urile sunt setate volumetric 
7. Are suport de filtru de apa direct in rezervor
8. Grinder cu timer

Va invit sa gasiti o masina de cafea care are toate aceste functionalitati sub 2000 de euro. Bianca le are pe toate in afara de treaba volumetrica, dar multi prefera fara (eu inclusiv). Dar Bianca este, din nou, 2000 de euro, de trei ori mai scumpa.

Si sa nu uitam ca are si grinder inclus pe deasupra (nu este prea bun, intr-adevar, dar este acceptabil). Am baut espresso-uri facute pe Bianca, am baut espresso-uri la cele mai tari cafenele din Bucuresti, stat de vorba cu baristi, facut degustari la roasteri din Olanda si va spun sincer, Sage-ul chiar scoate o cafea foarte buna! Poate am eu limba amortita. 

Cum au reusit sa ofere toate astea la 700 de euro? 

Doua cai: tehnologie noua si sacrificii pe build quality.

1. Build quality: masina are multe componente externe din otel, dar si cateva din plastic cromat, si le simti. Cand invarti de maneta de steam simti plastic si simti ca e un switch electronic glorificat de proasta calitate. Oricum ai lua-o, masina nu arata nici macar aproape la fel de bine calitativ vorbind cu altele precum Lelit, Gaggia, etc. Ea nu-i urata, dar se simte unde au salvat bani. Treaba aia ca se strica repede, nu stiu ce sa zic. Breville/Sage/Solis vand mult mai multe masini din astea decat Lelit sau Gaggia. La volumul lor ar trebui sa fie forumurile pline de plangeri daca chiar era problematic, dar vad ca masinile astea au consistent 4-5 stele pe site-urile de electronice si review-uri din toata lumea. Probabil ca unii au probleme cu ele, naiba stie.

2. Tehnologie: Masina nu are boiler, ci un melc mare din metal prin care trece in spirala un tub cu apa, si care are rezistente pe el. Melcul e incalzit la x grade, si apa aia care trece prin el spiralat are indeajuns de multa suprafata de contact incat sa atinga temperatura dorita. Am vazut, surprinzator, ca masina ofera consistent apa la +-1 grad de la temperatura setata. 

Pentru abur, iti creste temperatura melcului si baga pompa, motiv pentru care cand faci abur face urat de tot masina (dum dum dum). 

Tehnologia asta permite tinerea apei la o temperatura constanta, obtinerea presiunii necesare pentru un espresso corect, si chiar si acea preinfuzie in care doar lasa apa sa curga pe puc atatea secunde cat l-ai setat fara presiune suplimentara. 

Ce alternative ai la banii aia? 

Vorbesc de 700 de euro, nu 300. Practic? Nimic. Daca esti bautor de capuccino o masina single boiler este o bataie de cap uriasa. Faci espresso-ul si stai 5 minute sa se incalzeasca boiler-ul, iar apoi daca mai trebuie sa faci alte espresso-uri stai sa se raceasca si pentru ce? A alege SB peste asta poate fi argumentat doar din perspectiva reliability si reparabilitate, nu din considerent de gust sau altceva. Oricum orice ai gasi nu are preinfuzie, shot timer, shot volumetric, cu greu vei gasi ceva cu PID. Flow control le mai trebuia Smile. Repet, doar la 2000+ euro gasesti un pachet similar de feature-uri. 

Da, grinder-ul este mediocru sau prost, dar nu te impiedica nimeni sa iei unul separat si sa alegi Sage Infuser (aceeasi masina dar fara grinder). 

Dezavantaje

Daca totul este atat de roz, de ce vreau sa bag de trei ori pe atat intr-o Bianca? In mare parte este o chestiune emotionala. In esenta, Sage-ul scoate consistent apa la presiunea dorita, la temperatura dorita, la fel ca orice alt espressor. Eu sesizez urmatoarele diferente, in ordinea importantei, intre Sage si o masina precum Bianca: 

1. Steam while pulling shot: nu poti asta pe Sage. Doar pe un HX sau DB.
2. Filtru de 58mm in loc de 54mm (cred ca de aici vine diferenta de crema si gust intre Sage si ceva mai profi)
3. Flow control: asta nu gasesti decat pe masini high-end si mi se pare ca deschide noi orizonturi.
4. Design & Feeling: una e plasticul, alta e lemnul cu otelul. Una e pompa de vibratie zgomotoasa, alta e una rotativa. Una e sa apesi pe un buton de plastic, alta e sa tragi de o maneta de lemn cu feeling mecanic. Una e sa apesi pe un buton si sa auzi o pompa cum face abur, alta este sa invarti de o supapa si sa iasa instant la presiunea dorita. 
5. Reliability & repairability: nu urez nimanui cu masina Sage sa i se strice altceva decat grinder-ul (poti sa iei unul separat si gata). Nu gasesti piese, tehnologiile sunt proprietary, practic te trezesti cu un suport mare si scump de pahare. 

Ah...am uitat sa mentionez ca Sage-ul ajunge la temperatura dorita de brew in exact, nu exagerez, 3 secunde. O pornesti si gata. 

In concluzie, si sigur imi voi lua injuraturi pentru asta, Sage-ul este masina omului rational. Nu e frumoasa, nu are un feeling bun, dar face la 700 de euro ce fac alte masini la 2500, la 99% din calitatea aia. Dar hai sa fim seriosi, asta nu e un hobby pentru oameni rationali. Sa stai sa reglezi granulatia, sa arunci cate 300 de grame de cafea pana iti iese shot-ul in nu mai mult si nu mai putin de 28 de secunde, astea sunt maniile noastre, si nu sunt rationale. De aia ne plac masini cu tehnologie veche de 50 de ani, manete, manere si inox lucios. Si este ok. Nu trebuie sa fie nimeni condamnat ca este emotional. Dar cred ca este important sa incetam din a justifica deciziile noastre emotionale cu chestiuni rationale, sa ne acceptam placebo-ul si sa ne bucuram de el Smile

Inchei asa: au fost facute o serie de studii vis a vis de experienta gustului. Au fost doua grupe de oameni, ambele au primit un pahar de vin, acelasi vin rosu. Unora li s-a spus ca este un vin de 80 de euro, altora ca este un vin de 10 euro. Li s-a dat sa guste vinul in timp ce erau pusi intr-o masina care le evalua activitatea creierului.

Cei care beau vinul scump aveau zona creierului asociata cu bucuria gustului mult mai activa decat cei care credeau ca beau un vin ieftin. Chestiunea a fost accentuata cand li s-a aratat si sticla (erau doua variante de sticle, una foarte frumoasa si una...nu la fel de frumoasa).

Asa ca hai sa ne bucuram de gustul si povestea cafelei si de hobby-ul nostru frumos, ca lucrurile astea dau sens vietii. Restul, e analiza pe text. 

P-S: sper sa ma contraziceti, ca imi e greu sa imi dau argumente ca merita upgrade-ul de 2000 de euro la Bianca.
 
Reply
#2
Un singur argument. Daca ești invitat la o nunta, poți sa cheltuiești 1500-3000 RON pentru un costum/pantofi/camasa, ca, în cel mai bun caz, îl vei folosit de 2-3 ori pe an.

O mașină bună, de calitate, cu finisaje ca lumea, silențioasa (și, am văzut eu, este important) il vei folosi în fiecare dimineață, și pentru tine ca pentru eventuala partener/a de viata.

Cred ca merita sa investești în metal...
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Mare dreptate. Si daca o intretii masina asta te poate tine, sper eu, din cate inteleg, chiar si peste 10 ani.

Treaba cu partenerul e bine punctata. Ma aflu printre norocosii cu partenera la fel de pasionata ca mine. In orice oras calatorim in vacante, ea are deja lista de specialty coffee places pregatita, in functie de cartierul in care ne aflam Smile 

Cu Bianca a fost mai greu sa o conving initial, din nou, ea argumentand ca nu se justifica sa dai de trei ori mai mult pe o masina care iti livreaza aproape aceeasi cafea. Apoi am dus-o la un prieten care are Bianca, a facut un capuccino pe ea si s-a molipsit.
 
Reply
#4
Exista Mara X si PL92T, optiuni rationale. Sau PL81T, pt cei care nu doresc E61 si beau fara lapte.

La espresso conteaza multe lucruri, inclusiv cat timp trece din momentul in care porneste pompa si pana se atinge temperatura dorita in puc (tin minte ca asta era una din diferentele intre Brewtus si DC Mini). 

Diferentele vor fi mici intre espressoare, nu tot timpul si nu cu toate cafelele. Dar, avand in vedere espressoarele de pe piata noastra, garantia, seviciile de reparatie, constructia fara plastic, ma refer mai ales la cele Lelit, nu vad ce ar fi rational in a alege Breville la 700 de euro.

Asta cu studiul cu vinul, probabil se aplica si la cafea, dar imi vine in minte ce zicea Kaminsky, "quality is not subjective".
ECM Classika PID (de vanzare), Niche, Mazzer Mini E + SSP brew, QM Rapida 
 
Reply
#5
(08-12-2020, 14:08)cradun Wrote: Exista Mara X si PL92T, optiuni rationale. Sau PL81T, pt cei care nu doresc E61 si beau fara lapte.

La espresso conteaza multe lucruri, inclusiv cat timp trece din momentul in care porneste pompa si pana se atinge temperatura dorita in puc (tin minte ca asta era una din diferentele intre Brewtus si DC Mini). 

Diferentele vor fi mici intre espressoare, nu tot timpul si nu cu toate cafelele. Dar, avand in vedere espressoarele de pe piata noastra, garantia, seviciile de reparatie, constructia fara plastic, ma refer mai ales la cele Lelit, nu vad ce ar fi rational in a alege Breville la 700 de euro.

Asta cu studiul cu vinul, probabil se aplica si la cafea, dar imi vine in minte ce zicea Kaminsky, "quality is not subjective".

Din nou, pentru ca la 700 de euro nu gasesti espressoare care sa iti faca abur pe loc, doar alternative SB la care daca esti bautor de capuccino stai si astepti. Aici e principala problema. Practic iti iei un Lelit sau o Gaggia cu un grinder separat si primesti calitate si reparabilitate a masinariei, dar pierzi pentru ca stai 30 de minute sa se incalzeasca si cate 5-10 minute cand vrei sa faci frothing. Partenera mea practic bea numai flat white-uri iar eu beau des capuccino. Cand avem musafiri tot la capuccino poftesc...

Stiu de Mara, dar am considerat ca treaba cu flow control merita, mai ales luand in considerare tot ce primesti in plus (DB, PID pe ambele boilere, rotary pump, finisaje de lemn, portafiltru naked inclus, etc.) Din ce am studiat, pare ca deschide o noua dimensiune in facutul de espresso. In masina asta investim, sper, ca sa o tinem multi multi ani. Vreau sa minimizez spatiul de regret...

Daca exista Mara cu flow control eu eram fericit, dar am inteles ca si un retrofit este nerecomandat din cauza ca afecteaza parametrii de temperatura impusi de HX. Daca exista Mara cu flow control pe aia o luam, ca nu mor din zgomotul pompei sau din faptul ca e HX in loc de DB.
 
Reply
#6
Flow control pt bauturi pe baza de lapte?

Nu zic, e mai safe sa mergi pe Bianca pt ca, intr-adevar, pe Mara e posibil sa ai un mic trend crescator al temperaturii dc lungesti shot-ul cu flow control, doar ca, bautor de bauturi pe baza de lapte fiind, un HX E61 ca Mara X pare mai adecvat. Sau PL92T, care te lasa sa te joci cu preinfuzia foarte mult. Shot-uri in stil de lever cu flow control-ul (aka "robinetul") nu o sa faci in lapte pentru ca in lapte nu ai nevoie de "soft shots" ci mergi pe full 9 bar ca sa simti ceva din cafeaua aia dupa ce vei fi pus lapte.

Dar stiu, robinetul e tentant, si eu l-am luat si acum il tin pe la 7ml/s debit la liber aproape mereu, desi beau fara lapte, dar e nice to have.
ECM Classika PID (de vanzare), Niche, Mazzer Mini E + SSP brew, QM Rapida 
 
Reply
#7
Pentru cine are conexiuni peste granita de vest, exista o alternativa la 500 de euro:

https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/48-...gosszegbol
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#8
Vine si in Romania in curand Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
(08-12-2020, 15:34)cradun Wrote: Flow control pt bauturi pe baza de lapte?

Nu zic, e mai safe sa mergi pe Bianca pt ca, intr-adevar, pe Mara e posibil sa ai un mic trend crescator al temperaturii dc lungesti shot-ul cu flow control, doar ca, bautor de bauturi pe baza de lapte fiind, un HX E61 ca Mara X pare mai adecvat. Sau PL92T, care te lasa sa te joci cu preinfuzia foarte mult. Shot-uri in stil de lever cu flow control-ul (aka "robinetul") nu o sa faci in lapte pentru ca in lapte nu ai nevoie de "soft shots" ci mergi pe full 9 bar ca sa simti ceva din cafeaua aia dupa ce vei fi pus lapte.

Dar stiu, robinetul e tentant, si eu l-am luat si acum il tin pe la 7ml/s debit la liber aproape mereu, desi beau fara lapte, dar e nice to have.

Imi plac mult capuccino-urile, dar sunt si bautor de espresso in egala masura. Partenera mea nu este atat de mare fan espresso. 

Sincer spune-mi, face diferenta? Eu m-am uitat pe Youtube la diversi care folosesc flow control si sustin ca le ies shot-urile mai dulci mai rotunde etc cu anumite profilari sau ca scapa de aciditate la anumite cafele. Este adevarat?
 
Reply
#10
La prajitorii la care avem reducere pe forum, nu am vrut niciodata sa scad aciditatea. Dimpotriva, cand foloseam Pavoni, tanjeam dupa aciditatea citrica pe care o ofera un grup E61. Aciditatea face parte din armonia unui shot, dc este extrasa pe masini capabile espresso.

Iar apropo de shot-uri rotunde, am avut asta suficient cat am lucrat cu levere, pana cand mi-am dat seama ca, pt mine, apropierea senzoriala de originea unei cafele inseamna tocmai acele highlight-uri care fac o cafea sa nu fie rotunda Wink - si care nu se prea obtin decat la 9 bar, ca regula - pot exista si exceptii.

Cu dulceata, da, probabil ca scaderea debitului pe final mai scade din amar, dar totul se plateste prin "retezarea varfurilor de gust", cel mai probabil, ceea ce pt mine nu e dezirabil.

Pt asta, la mine folosirea robinetului va fi cel mai probabil strict pt preinfuzie, pt cafele prajite light pe care le macin single dose cu Mazzerul cu cutite de brew. Ceea ce prevad ca se va intampla destul de rar, pt ca, deocamdata, prefer Niche-ul cu cafele solubile la debit fix. De exemplu, la Five Elephant Colombia Consaca si cu Etiopia Kayon Mountain de la Mabo, ambele naturale, nu am simtit nevoia de profilare. Ce sa mai zic cu blend-ul Propeller de la Five Elephant sau cu Milky Way de la Dropshot, blenduri care sunt facute sa fie folosite cu lapte.

Asta nu inseamna ca robinetul nu e ok, atractia versatilitatii e foarte mare, dar strict pt placerea de a putea experimenta si de a putea vedea rezultatul, nu pt ca reduce aciditatea sau pt ca ofera shot-uri mai echilibrate.
ECM Classika PID (de vanzare), Niche, Mazzer Mini E + SSP brew, QM Rapida 
 
Reply
#11
(08-12-2020, 15:22)Take5 Wrote:
(08-12-2020, 14:08)cradun Wrote: Exista Mara X si PL92T, optiuni rationale. Sau PL81T, pt cei care nu doresc E61 si beau fara lapte.

La espresso conteaza multe lucruri, inclusiv cat timp trece din momentul in care porneste pompa si pana se atinge temperatura dorita in puc (tin minte ca asta era una din diferentele intre Brewtus si DC Mini). 

Diferentele vor fi mici intre espressoare, nu tot timpul si nu cu toate cafelele. Dar, avand in vedere espressoarele de pe piata noastra, garantia, seviciile de reparatie, constructia fara plastic, ma refer mai ales la cele Lelit, nu vad ce ar fi rational in a alege Breville la 700 de euro.

Asta cu studiul cu vinul, probabil se aplica si la cafea, dar imi vine in minte ce zicea Kaminsky, "quality is not subjective".

Din nou, pentru ca la 700 de euro nu gasesti espressoare care sa iti faca abur pe loc, doar alternative SB la care daca esti bautor de capuccino stai si astepti. Aici e principala problema. Practic iti iei un Lelit sau o Gaggia cu un grinder separat si primesti calitate si reparabilitate a masinariei, dar pierzi pentru ca stai 30 de minute sa se incalzeasca si cate 5-10 minute cand vrei sa faci frothing. Partenera mea practic bea numai flat white-uri iar eu beau des capuccino. Cand avem musafiri tot la capuccino poftesc...

Stiu de Mara, dar am considerat ca treaba cu flow control merita, mai ales luand in considerare tot ce primesti in plus (DB, PID pe ambele boilere, rotary pump, finisaje de lemn, portafiltru naked inclus, etc.) Din ce am studiat, pare ca deschide o noua dimensiune in facutul de espresso. In masina asta investim, sper, ca sa o tinem multi multi ani. Vreau sa minimizez spatiul de regret...

Daca exista Mara cu flow control eu eram fericit, dar am inteles ca si un retrofit este nerecomandat din cauza ca afecteaza parametrii de temperatura impusi de HX. Daca exista Mara cu flow control pe aia o luam, ca nu mor din zgomotul pompei sau din faptul ca e HX in loc de DB.

Cate cappuccino/latte beti consecutiv voi doi? Daca beti fiecare cate 2 sau aveti săptămânal invitati, atunci un DB se cam necesita

Altfel, daca beti doar 2 cappucino ( facute dintr-o dubla impartita la 2 si o sg cana frotata de 500ml lapte sa zicem, iar apoi mai beti unul dupa un timp) la un SB cu boiler mic gen PL41TEm, PL81T sau Gaggia classic timpul de asteptare nu e asa mare nici la încălzire, nici la trecerea de la brew la abur.
Cam 20min astepti sa se încălzească de la pornire si 45 de sec- max 1min sa treaca de la brew la abur, nu 3-5 min.
Si totusi daca vrei sa faci iar espresso dupa frotare, poti raci cam intr-un minut doar ca treb consumata ceva apa.
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#12
Bun venit,
Cateva consideratii si de la mine:

E destul de brutal sa compari un espressor cu thermoblock cu  o cohorta de espressoare cu E61 sau fara, de 1000 si ceva de euro.  Inteleg si respect pasiunea pentru un model, fiecare suntem indragostiti de ce avem prin casa dar este exagerat Smile Cu siguranta ca la inceput multi nu am facut diferenta intre doua cafele pe doua espressoare diferite dar lucrurile evolueaza foarte repede (dupa cum se vede si pe Bursa) si as spune ca e pacat sa ne setam pretentii mici la preturi mari (stiu, aici e subiectiv). Asa, ca alegere rationala de thermoblock, se poate chiar cu 800 lei (cu reducerile noastre zic) un espressor AVX - EMTB1 de la barshaker, 2-300 lei un PID la nickso si mai departe pui o rasnita cat de scumpa permite bugetul rational (izat) (dar minim Kinu Phoenix / PL43MMI / Macap M2M) si ai rezolvat mult mai elegant rationalul. 

Treaba cu stabilitatea temperaturii nu e asa simpla caci ok, tu reglezi pe acel ecran dar la final ce iese din grup de unde stii ca este la +/- 1 grad cum spuneai? Eu n-am gasit teste de temperatura gen SCACE, mai lungi, decat unul singur in care ceva nu era in regula probabil.


La constructie sunt de acord, prea mult plastic in interior, chiar nepermis de mult pt 700E


Iar la varianta Sage Infuser / Breville fara rasnita nici nu vad vreo rotita sau vreun ecran de reglaj al temperaturii. Oricum scumpa si acea varianta pt un thermoblock.

Incalzirea in 3 secunde chiar nu poate face radacini pe acest forum Smile

Asteptam vesti despre noua masinuta
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)