Hello There, Guest! Login Register


Rog câteva explicații PL41TEM

#1
Buna ziua! Sunt pus in fata unei decizii pe care trebuie sa o iau cât mai repede. Trec direct la subiect. Vreau sa îmi cumpăr primul meu espressor. Am primit deja râșnița KINU M47 și acum după ce tot citesc forumul sunt indecis in alegerea modelulului. Mi-e frica de complexitatea utilizării viitorului espressor și inițial vroiam sa aleg simplitatea oferită de PL41LEM dar tot ma gândesc dacă PL41TEM nu ar fi mai buna alegerea. Nu reusesc sa înțeleg cum se folosește acel PID. Ce se înțelege prin reglarea temperaturii? O poți regla efectiv sau doar o poți urmări și sa dai drumul la extracții atunci când este temperatura optima? Va rog mult sa îmi dați o părere dacă sa ma arunc la TEM, dat fiind faptul ca sacrificiul oricum îl fac și in achiziționez in rate. Sunt argumente de luat in calcul, justificate diferenței de pret de 450 lei in favoarea lui PL41TEM ? Multumesc anticipat!
LELIT PL41LEM, KINU M47
 
Reply
#2
Răspunsul scurt si simplu: PL41TEM.

Pid este doar un instrument pentru a seta temperatura. Dupa ca o setezi, aparatul va tine temperatura apei in jur de acel valoare.
Îmi dau seama de diferența de preț, si înțeleg de ce poate fi tentant. Dar, deseori, schimbare temperaturii cu cateva grade poate altera semnificativ gustul unei cafelei, reducând aciditatea în plus, pana sa găsești acel echilibru care face de o cafea o experienta deosebita.
Râșnița pe care l-ai cumpărat este una foarte buna: ar fi un păcat sa nu explorezi toate posibiltate-le espressorului.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Eu as astepta noul Gaggia Classic 2018. Grupul de 58 si posibilitatea de a folosi VST le prefer PID-ului instalat din fabrica. Cu Classic poti face temp surfing daca vrei, pt rezultate repetabile. Si ulterior poti pune PID, daca esti interesat. Si, mai ales, poti cumpara o sita VST, daca folosesti cafele prajite mai light. Espressomania mi se pare un domeniu in care mergi din aproape in aproape, pe masura ce inveti.
 
Reply
#4
Am avut in dotare chiar M47+PL41TEM, le recomand fara ezitare.
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#5
Lelit

Avantaje
  1. Gama larga de modele entry-level, aspectuoase si relizate din materiale de buna calitate pentru pretul lor.
  2. Superioare oricarui automat chiar si de 2 ori mai scump
  3. Customizabile

Dezavantaje
  1. Grup "proprietar" de 57mm pentru care gasesti consumabile si accesorii (filtre, site, portfiltre, garnituri) doar marca Lelit si nu sunt ieftine deloc. Sunt si alti producatori dar nu cu o oferta atat de bogata.
  2. PID scump si inutil. Modelul TEM si nu numai el, are senzorul de temperatura montat in exterior, pe boiler, PID-ul comportandu-se exact ca un termostat bimetal clasic in timpul extractiei. Nu citeste temperatura apei, ci a corpului boiler-ului, adica frectie la picior de... alama.
  3. Daca vei prinde microbul, mai tarziu vei ajunge tot la 58mm si urmarind marketplace-ul, iti pot spune ca asta se intampla cam dupa 1 an Big Grin .
Odata cu trecerea la 58mm, vei realiza ca ai investit in accesorii de 57mm pe care le impachetezi frumos si le vinzi impreuna cu masina la jumatate de pret sau chiar mai putin Huh  si o iei de la capat ca doar joci in alta liga, nu?

Gaggia Classic

Avantaje
  1. 58mm, dimensiune pentru care gasesti accesorii de toate culorile la 'jde producatori in cam toate magazinele de specialitate, sau SH pe orice site de anunturi din lume.

Dezavantaje
  1. Boiler extrem de mic si din aluminiu Grcka  la modelul pre-2015 si inox la post-2015 dar cu mai multe minusuri din cate am inteles.

Sfatul meu e sa alegi un model de Lelit FARA PID,  Anna PL41 EM de exemplu si vorbesti cu nickso sa-ti monteze PID + termocupla K infipta-n boiler.

Ui' PID montat pe PL042EM https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...0#pid99370 de zici ca-i Gicar on steroids de departe Smile


L.E

Sau, asa cum iti recomanda cradun, asteapta Gaggia Classic 2018 si reducerile de sarbatori. Pana atunci stai cu ochii pe ibric Smile
 
Reply
#6
@Musafirul

Ai dezactivata mesageria privata, am incercat sa-ti raspund...
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
#7
Diferenta nu este de 450 de lei. PL41TEM vine cu tamper la importator, cu reducerile noastre ma refer, deci din 2100 scazi cam 130 cat costa la ei un tamper Lelit. La cei 1700 ai lui PL41LEM adaugi 130. 
Deci compara 1970 lei vs 1830 lei, de unde rezulta ca diferenta este de 140 de lei, adica foarte putin fata de importanta unui PID pe espressorul single boiler.

Treaba cu "PID scump si inutil" n-am mai auzit-o pana acum la TEM Smile De ce scump daca nu mai exista un alt producator de espressoare la nivel mondial care sa ofere PID la acest pret?
De ce inutil devreme ce te poti juca destul de mult cu temperaturile? La intalnirea noastra de la Moony, PL41TEM s-a luat la tranta binisor cu Brewtus-ul de 1300E, in teste blind. Iar colegul Liviu Mihu parca, din TM, a masurat cam 3 grade pierdere de temperatura cu un termometru de grup.

Daca te prinde  microbul ajungi la grup de 58mm , dar la cele de la 900E in sus Smile   Presiunea de 9bar si grupul de 58mm nu le vad prioritati la entry level. Sita Ascaso competition chiar e foarte buna, si e pe 57mm. 

Gaggia Classic 2018 intarzie deocamdata si inca nu s-a anuntat nimic de materialul si marimea boilerului.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#8
(09-10-2018, 02:05)Lyvyoo Wrote: Diferenta nu este de 450 de lei. PL41TEM vine cu tamper la importator, cu reducerile noastre ma refer, deci din 2100 scazi cam 130 cat costa la ei un tamper Lelit. La cei 1700 ai lui PL41LEM adaugi 130. 

Cu tot respectul, s-a strecurat o mica eroare aici: ori scazi intr-o parte, ori adaugi in cealalta valoarea tamperului.
Chiar si asa, valoarea de catalog a PL41LEM este 2000 RON (nu stiu de unde diferenta initiala de 450), deci cu reducere, best case, 1800 plus tamper 1930. Comparatia finala 1930 vs 2100, adica 170 lei in plus pentru PID. Merita? Eu zic ca da, chiar daca esti la inceput, nu e complicat de folosit si chiar te poate ajuta.

LE: a nu se confunda E, EM si LEM.
Acasa: Lelit PL91T, Honne, Wilfa Svart, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, AeroPress, V60
Birou: Lelit PL92T, Lelit PL72, Kinu M47
 
 
Reply
#9
Va salut! Am uitat sa precizez un aspect. Sunt obligat sa achiziționez acest produs prin card avantaj in rate și cel mai mic pret l-am găsit pe EMAG. Alți comercianți nu au cu cardul avantaj in nr mare de rate. Aici am găsit LEM Cu 1700 sau TEM Cu 2000. Evident, pentru ambele îmi trebuie tamper separat. Doar din poze, ca și aspect îmi place mai mult LEM și ținând cont ca nu voi exagera cu jonglerii cu temperaturi, și nici cu mai mult de 1 -2 espresso pe zi, as merge pe LEM. Sunt convins ca pt cei care sunt chiar pasionați de aprofundarea acestui hobby, m-ar îndruma spre TEM. Chiar și la LEM, am ajuns cu greu după ce am sărit de la prima opțiune,( espressor automat), apoi gaggia classic, apoi PL41E, și așa am ajuns la LEM. Am așteptat 4 zile și am primit și râșnița Kinu  M47.
LELIT PL41LEM, KINU M47
 
Reply
#10
Problema nu este PID-ul in sine sau pretul ci amplasamentul senzorului de temperatura care-l face oarecum inutil in timpul extractiei.
Considerand pretul PID-ului Gicar ca piesa de schimb, nu foarte departe de diferenta dintre TEM si LEM adica 80-100Eur, ajungi sa te intrebi daca merita.

Liviu, nu te contrazic, e posibil ca acea cadere de temperatura sa fie de doar 3 grade dar din video-urile postate de catre utilizatori, reiese o cadere de 7-10C.
As fi foarte dezamagit sa stiu ca am platit acea defierenta doar pentru a putea seta temperatura de pornire.
 
Reply
#11
In timpul extractiei nu cred ca vreun PID are timp sa faca ceva, intr-un timp atat de scurt si pe un boiler de 2-300ml in care tot intra apa din rezervor. Practic grupul preia aceasta responsabilitate, atunci cand poate. Desigur nu la bugetul acesta. PID-ul stabilizeaza cat poate temperatura DE PLECARE. Pierderile din timpul extractiei, cel putin pe espressoare single boiler de 4-5-600E, sunt inerente si nu pot fi evitate nici cu mama PID-ului, doar cu o modificare cu serpentina in jurul boilerului (exista topic deschis).

Cele 7-10 grade sunt pierderi afisate de PID in punctul sau de masurare si nu au legatura cu grupul, unde pot fi mai multe sau mai putine grade ca si pierdere. Daca proiectezi un espressor cu profilare ma gandeam ca le stii pe astea mici Smile  Liviu.Mihu masurase efectiv la grup, dar nu gasesc acum postarea ca sa discutam pe caz, si constatase 3 grade pierdere fata de temperatura de plecare a apei, in 25 de secunde.

Asa si Brewtus mai arata un grad, chiar si doua (in functie de incalzire) ca si pierdere pe PID, in anumite situatii, dar acela e rezultatul calculelor interne ale PID-ului si setarilor parametrilor P.I.D., nu si realitatea de la grup, unde pe un SCACE lucrurile se vad taman invers, temperatura crescand, in timp ce PID_ul scade.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Am mai zis, pentru cei cu sbdu in extractie actionati butonul de NOS,  actionati rezistenta de abur pentru 3-5 secunde chiar cand dati drumul la extractie.  Smile
Fluctuatia de temperatura in extractie nu este chiar asa de bau bau cum se vehiculeaza.

Decat aparatura e mai importanta cafeaua, apa folosita, rasnita si de abia apoi aparatul. Aparatul sa fie capabil sa poata fi folosit cu tot felul de site pentru ca sitele mai mari sau mai mici va vor ajuta mai mult in extractie.
 
Reply
#13
"In timpul extractiei nu cred ca vreun PID are timp sa faca ceva."
Nu unul Gicar, de asta sunt convins.

"Pierderile din timpul extractiei, cel putin pe espressoare single boiler de 4-5-600E, sunt inerente si nu pot fi evitate nici cu mama PID-ului"

Daca Lelit, Breville sau Gaggia nu-si bat capul cu design-ul boilerelor, dimensionarea rezistentelor si diametrul injectoarelor de apa rece asta nu inseamna ca aparatele respective nu au potential.
Am tinut sa subliniez faptul ca modelele EM si LEM cu PID aftermarket + termocupla in boiler sunt alternative superioare TEM-ului.

"Cele 7-10 grade sunt pierderi afisate de PID in punctul sau de masurare si nu au legatura cu grupul"

De asta nici nu am indraznit sa te contrazic. Sunt convins ca ansamblul electrovalva-grup poate stabiliza temperatura apei venite din partea superioara a boilerului, dar nu despre asta e vorba ci despre cat de mare e diferenta intre Setpoint si temperatura masurata in PF.
Asa ajungem din nou la PID si senzor Smile, cu unul aftermarket, temperatura masurata in PF probabil ar fi fost mai mica de 1.5C.
Did I mention the recovery time? Big Grin

Daca proiectezi un espressor cu profilare ma gandeam ca le stii pe astea mici

Auu... right in the feels! Big Grin Cunoastem, cunoastem si pe cele mici.
 
Reply
#14
Din moment ce s-a reluat "productia" la mecoffee e cu atat mai indicata achizitia unui espressor fara pid.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#15
In primul rand trebuie sa vedem niste teste clare cu SCACE sau ceva asemanator, si pe unul si pe altul, altfel diferentierile de grade sunt presupuneri. Apoi o eventuala degustare in paralel, daca nu e prea mult, pentru a aprecia daca pe un asemenea tip de espressor 1.5 grade diferenta in timpul curgerii (repet teoretic si speculativ) reprezinta ceva detectabil de papile.
Mai ales daca suntem pasionati de tehnica, putem face o multime de modificari DIY, prezentate si pe topicurile din forum. De aceea, ca si procedura de viitor, cred ca cel mai bine ar fi sa il intrebam pe om daca este in cautarea unui aparat nou cu PID sau daca este dispus sa mearga pe calea instalarii custom ulterioare a unui PID, instalare care sa permita si dezinstalarea facila si fara urme, ca sa nu piarda garantia. Colegul Nickso e pe baricade in continuare. 

Pentru transparenta si pentru ca cei interesati sa afle mai multe, ar fi interesant sa se puna pe topicul dedicat PID-ului si instalarilor custom niste detalii complete despre solutia descoperita ca fiind mai ok decat un PID "normal" gen Gicar, alaturi de instructiunile de montaj si piesele necesare, bineinteles cu ceva filmari ale testelor si verificarilor de temperatura.  

Cu meCoffee m-am lamurit... S-a teoretizat pe forum solutia la greu, iar dupa ce RazvanMB l-a cumparat pana la  urma si l-a pus pe DC Mini cu ajutorul lui nickso, in nici o saptamana l-a dat jos si a pus tot un PID clasic, avand numai probleme cu temperatura si comportamentul termic al aparatului.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#16
depinde, cu meCoffee am avut numai experienta placuta pe Rancilio Silvia, incepand de la PID generic, pana la PID activ in timpul extractiei, preinfuzie setabila, un-fel-de profilare de presiune pe timpul extractiei si, nu cel mai putin important - montare in interiorul espressorului, fara a-l gauri.
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette.
 
Reply
#17
Buna seara tuturor! Va multumesc pentru Explicațiile voastre. Astăzi am comandat PL41LEM. Pe viitor, dacă e neaparat nevoie de PID, se poate monta ulterior? Mâine vreau sa cumpăr și un tamper de 57. Am găsit pe calea Plevnei la Kfea.ro doua firma de tampere. LELIT ȘI ETOLIA. Ce îmi recomandați? Mai am nevoie și de altceva pentru a demara in prepararea primului espresso?
LELIT PL41LEM, KINU M47
 
Reply
#18
(08-10-2018, 11:38)micrenda Wrote: Răspunsul scurt si simplu: PL41TEM.

Pid este doar un instrument pentru a seta temperatura. Dupa ca o setezi, aparatul va tine temperatura apei in jur de acel valoare.
Îmi dau seama de diferența de preț, si înțeleg de ce poate fi tentant. Dar, deseori, schimbare temperaturii cu cateva grade poate altera semnificativ gustul unei cafelei, reducând aciditatea în plus, pana sa găsești acel echilibru care face de o cafea o experienta deosebita.
Râșnița pe care l-ai cumpărat este una foarte buna: ar fi un păcat sa nu explorezi toate posibiltate-le espressorului.
Ma uit pe imaginea masinii PL41TEM. si nu vad nici un buton de setare a temperaturiii nici un indicator termoletric. Asa ca nu vad ca ce spuneti " Dupa ca o setezi, aparatul va tine temperatura apei in jur de acel valoare." sa fie adevarat.

(08-10-2018, 12:05)cradun Wrote: Eu as astepta noul Gaggia Classic 2018. Grupul de 58 si posibilitatea de a folosi VST le prefer PID-ului instalat din fabrica. Cu Classic poti face temp surfing daca vrei, pt rezultate repetabile. Si ulterior poti pune PID, daca esti interesat. Si, mai ales, poti cumpara o sita VST, daca folosesti cafele prajite mai light. Espressomania mi se pare un domeniu in care mergi din aproape in aproape, pe masura ce inveti.



Nici  macar Gaggia Classic 2019 nu are PID instalat din fabrica.
Lelit Kate, PL41MMI, HARIO MINI,Brikka 2,French Press, Breville Prima Latte
  ​​​​
 
Reply
#19
(10-12-2018, 22:24)daniel.ioan Wrote: Ma uit pe imaginea masinii PL41TEM. si nu vad nici un buton de setare a temperaturiii nici un indicator termoletric. Asa ca nu vad ca ce spuneti " Dupa ca o setezi, aparatul va tine temperatura apei in jur de acel valoare." sa fie adevarat.

Nu te uiți unde trebuie (e în partea din față, stânga-sus) sau te uiți la alt model (cum e PL41EM). Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)