Hello There, Guest! Login Register


Reglaj Offset Vibiemme ( cu termometru Eric)

#1
Eric isi are rostul si la DB deoarece iti da informatii despre temp de extractie care este la o diferenta (offset) fata de PID , deci pentru a face PID sa arate exact temp de extractie iti trebuie Eric insa si acesta e cu 3-5 grd mai sus decat temp de extractie ,,, de aici incolo mergem pe logica si probe pana facem ca curga in ceasca cu cat reglezi PID> 
   In principiu Eric arata ce masoara in acel punct ideea este ca te raportezi la PID care e relativ functie de offset .Deci eu am cautat si reglat offset ul in asa fel incat pe cat mai exact PID sa reprezinte chiar temperatura de extractie (a apei care curge peste puc) 
 Si atunci era ideal sa obtin ceva de genul 90 PID 93 Eric 90 t extractie si am obtinut cu offset pus la 14

Prezint un test facut pentru Radu
  
''N-a mai iesit chiar atat de concludent  , s-a terminat si apa si nu mai pot repeta deoarece vin cu apa rece si stric normalitatea
Insa chiar si asa , inainte de a incepe testul am dat pe preinfuzie sa curga apa sa incalzeasca temometrul (aici am gresit trebuia sa incalzesc termo - portfiltru la chiuveta cu apa calda si sa dau drumul la curgere si la masuratori deja de la 50-60 grd) 

   Asa am incalzit termometrul cu preinfuzie in schimb a scazut precum se vede PID la 88 insa chiar si asa ,,,  vezi 88 PID , 93 Eric (dar repet dupa vreo 10-15 sec de preinfuzie sa incalzesc termometrul din portfiltru ) Eric da 3-5 grade in plus (conform fisei) fata de temp la puc .Temp de extractie VEZI 87,2 DECI E CAT PID    
PID 88  temperatura de extractie 87,2 

Concluzie ar trebui refacut offset ul la 13 vs 15 , aici ma descurc greu cu logica , cat sa pun offset ca sa arate la pid 88 (ca in exemplul de fata) temp de extractie tot 88 nu 87 !!!!!

Da nu mai umblu ca nu-mi place numarul 13 !   Undecided


Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#2
esti sigur ca eric e tot timpul peste ?
eu din notita am inteles ca e + - 3 grade, nu doar +
in sensul ca difera variatia in functie de modalitatea de racire a grupului.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#3
Eu am racit flush&go si atunci eric arata tot timpul in plus fata de t extractie , la flush&wait eric arata cu minus fata de t extractie 


  Cel mai important aspect am uitat sa-l spun :
Temp Eric in timpul extractiei STA NEMISCATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!  +/- 0,1 ;0,2   INCREDIBIL   
Prima oara am ciocanit termometrul am zis ca s-a stricat ,   da ,,,  unui DB daca-i spui sa extraga la 90 la 90 extrage !!!!!  Ma bucur ca mi-a iesit ceea ce mi-am dorit ... ... insa ... ... 
gustul in ceasca nu te da pe spate fata de HX , unde poate invatasem sa-l stapanesc !

   Spunea cineva pe forum ca cu HX trebuie sa faci corp comun ,,, ,,,  sa-l simti ,,, asa este !!
La DB ce-i dai ordin aia face si plus cu PID la 90 m-am jucat fericit cu doua grade de macinare si am putut sa sesizez diferenta.
   Temperatura de extractie cat si palierul ramanand inghetate la VBM
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#4
@Bcc: vezi ultimul paragraf aici, ca sa nu repetam
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#5
vei vedea cand schimbi rasnita ca vei fi mai impresionat de saltul calitativ din ceasca Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#6
Pt cei care vor sa regleze PID-ul sa arate temperatura de extractie propun urmatoarea solutie incercata de mine.
Puneti un termometru de camera in apropierea espressorului cand acesta este nepornit de cel putin 10 ore (temperatura din boiler este egala cu cea din incapere in acest caz). Imediat dupa pornirea espressorului temperatura pe PID va trebui sa arate o valoare mai mica cu 10 grade decat temperatura indicata de termometrul de camera (offset = 10). In functie de asta reglati offset-ul. Caz concret:
Eu aveam pe PID 14 C si in camera 20 C, cu offset-ul reglat pe 10. Deci PID-ul are o eroare de 4 C (14+10-20). In concluzie am pus offset-ul pe 14 si acum PID-ul arata temperatura de pe grup.
Spor la treaba tuturor!  57
 
Reply
#7
@bogy: eu vad lucrurile altfel: PIDul trebuie sa indice cit mai aproape de realitate temperatura apei la extractie. Pe circuitul intern de extractie variatia de temperatura este alta decit diferenta de temperatura dintre boiler si mediul exterior, cind masina este rece.
In cazul descris de tine mai sus, ceva imi spune ca poate offsetul de 10 era OK.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#8
Una e diferenta dintre punctul de citire din boiler si temperatura de extractie si alta e toleranta termorezistentei care e diferita la fiecare aparat, chiar daca e acelasi model. Eu vorbeam despre acea toleranta.
 
Reply
#9
(27-02-2016, 20:01)TudorB Wrote: vei vedea cand schimbi rasnita ca vei fi mai impresionat de saltul calitativ din ceasca Smile

abia astept !!!!!!!!
e pe drum
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#10
VladP wrote:
_________________________________________
.......incearca la VBM DB Super PID urmatoarele setari:
P: 0,5
I: 0,06
D: 2,2
F.04 (offset)= 11 sau 12
_________________________________________

Stiu ca ai avut VBM inaite astfel incat sunt convins ca ai experimentat si tu diferite setări ale pid-ului . 
Am modificat si eu parametrii la valorile de mai sus .
Observatii imediate :
-aparatul arata la pid aceeasi valoare ca cea setata .
-variatiile care apar sunt in general cu -1gc fata de valoarea setata insa aparatul revine imediat la aceeasi valoare .
Pana la aceasta modificare , aveam off set-ul la 10 , temperatura afisata fluctua in tot in limita -1 gc , insa revenirea la valoarea setata se facea foarte lent .
Concluzie , viteza de reactie a termorezistentei a crescut si mentine stabilitatea aparatului foarte aproape de valoare dorita si setata pe pid .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Avand aparatul de 2 zile nu pot face o comparatie , ca nu am cu ce !   (merg pe mana lui Radu)
Insa atentie ca in manual zice ca daca schimbam parametrii o facem pe "barba noastra" si ca  eventuale stricaciuni nu le acopera garantia , totusi ce s-ar putea strica ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#12
(28-02-2016, 16:23)Bcc Wrote: Avand aparatul de 2 zile nu pot face o comparatie , ca nu am cu ce !   (merg pe mana lui Radu)
Insa atentie ca in manual zice ca daca schimbam parametrii o facem pe "barba noastra" si ca  eventuale stricaciuni nu le acopera garantia , totusi ce s-ar putea strica ?

@Bcc: sper, ca nu am explicat pe degeaba detaliile despre PID in Threadul dedicat, deschis ieri (de tine)!
Anyway, pe scurt: NU SE STRICA NIMIC! (ce sa se strice???). Iar VBM sa faca statementuri de astea cind incep sa livreze din fabrica aparate setate cit de cit acceptabil (citeste de ex. pe Home-Barista cu ce setupuri au livrat aparatele...).
Pe de alta parte, avind in vedere ca fiecare aparat lucreaza in conditii specifice - temperatura camerei, altitiudine, ... - parametrii P, I si D trebuie ajustati in consecinta, caci de aia sint ei pe organigrama.
Iar daca ai probleme de service, nu ai decit sa ii setezi inapoi cum au fost din fabrica inainte sa dai la service.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#13
(28-02-2016, 17:38)VladP Wrote:
(28-02-2016, 16:23)Bcc Wrote: Avand aparatul de 2 zile nu pot face o comparatie , ca nu am cu ce !   (merg pe mana lui Radu)
Insa atentie ca in manual zice ca daca schimbam parametrii o facem pe "barba noastra" si ca  eventuale stricaciuni nu le acopera garantia , totusi ce s-ar putea strica ?

@Bcc: sper, ca nu am explicat pe degeaba detaliile despre PID in Threadul dedicat, deschis ieri (de tine)!
Anyway, pe scurt: NU SE STRICA NIMIC! (ce sa se strice???). Iar VBM sa faca statementuri de astea cind incep sa livreze din fabrica aparate setate cit de cit acceptabil (citeste de ex. pe Home-Barista cu ce setupuri au livrat aparatele...).
Pe de alta parte, avind in vedere ca fiecare aparat lucreaza in conditii specifice - temperatura camerei, altitiudine, ... -  parametrii P, I si D trebuie ajustati in consecinta, caci de aia sint ei pe organigrama.
Iar daca ai probleme de service, nu ai decit sa ii setezi inapoi cum au fost din fabrica inainte sa dai la service.
Asa este , multumesc frumos !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)