Hello There, Guest! Login Register

Refiletare duză abur

Am avut ocazia ca într-un magazin de specialitate din Viena să găsesc o duză pentru Profitec Pro 300.
Deși aveam una deja comandată (dar tocmai fusesem informat că transportul a fost amânat cu cel
puțin 2 săptămâni), am achizoționat una de acolo. Cică un model mai vechi ce nu se comercializează,
primind asigurări că ce am comandat eu recent, după cod, e modelul nou.

Pe scurt, se pare că filetul la duză e stircat, respectiv nu se poate înfileta decât o spiră.
Nu aș forța să nu stric steam wand-ul.
Cică ar fi un diametru de 8mm: dar am căutat aparat de făcut filet, însă 8mm e prea mic, și 10 mult prea mare.
E vorba de filet exterior pe duză.

Până ajung eu înapoi la Viena va dura, și mai apoi să vedem dacă o și schimbă...
De aceea as dori să încerc să „tocmesc” filetul. Ar fi varianta cea mai ușoară.

Vre-un sfat?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(02-10-2018, 22:33)N3cks Wrote: Pe scurt, se pare că filetul la duză e stircat, respectiv nu se poate înfileta decât o spiră

... Posibil sa nu fie acelasi " pas " al filetului ( adica distantza intre ganguri / spire ) sau - mai putin probabil , grosimea spirei sa fie diferita si pasul implicit modificat - din acest motiv nu accepta inaintarea . ...  In acest caz , a gasi o filiera care sa coincida exact cu ceea ce este acolo ... este o chestiune de sansa , iar refiletarea peste cea initiala ... merge numai o singura data .
(02-10-2018, 22:33)N3cks Wrote: Vre-un sfat?

... Pe banii omului e greu sa dai sfaturi , dar personal nu as strica steam wand-ul pentru o duza - oricare ar fi ea ... si as incerca sa ma obisnuiesc cu cea originala , indiferent cat de " imposibila " ar fi ... sau , as avea rabdare sa gasesc ce-mi trebuie - fara modificari invazive si ireversibile asupra utilajului.

Argument : - sa nu inceapa sa sufle prin capatul filetului abur ( ... adica pe langa inbinare ) apoi refiletarea daca nu este facuta in unghiul corect ... si este usor stramb - sau fara lubrifiant ... e jale , pentru ca nu se mai potriveste nimic acolo ... etc. ( asta este doar parerea mea - neavizata , in schimb decizia iti apartine ... Cool ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(02-10-2018, 22:55)Levo Wrote:
(02-10-2018, 22:33)N3cks Wrote: Pe scurt, se pare că filetul la duză e stircat, respectiv nu se poate înfileta decât o spiră

... Posibil sa nu fie acelasi " pas " al filetului ( adica distantza intre ganguri / spire ) sau - mai putin probabil , grosimea spirei sa fie diferita si pasul implicit modificat - din acest motiv nu accepta inaintarea . ...  In acest caz , a gasi o filiera care sa coincida exact cu ceea ce este acolo ... este o chestiune de sansa , iar refiletarea peste cea initiala ... merge numai o singura data .
(02-10-2018, 22:33)N3cks Wrote: Vre-un sfat?

... Pe banii omului e greu sa dai sfaturi , dar personal nu as strica steam wand-ul pentru o duza - oricare ar fi ea ... si as incerca sa ma obisnuiesc cu cea originala , indiferent cat de " imposibila " ar fi ... sau , as avea rabdare sa gasesc ce-mi trebuie - fara modificari invazive si ireversibile asupra utilajului.

Argument : - sa nu inceapa sa sufle prin capatul filetului abur ( ... adica pe langa inbinare ) apoi refiletarea daca nu este facuta in unghiul corect ... si este usor stramb - sau fara lubrifiant ... e jale , pentru ca nu se mai potriveste nimic acolo ... etc. ( asta este doar parerea mea - neavizata , in schimb decizia iti apartine ... Cool ... ) 

Mulțumesc de sfat.
Teoretic potrivește. E duza mai veche dedicată Profitec Pro 300 cu 4 găuri. (cel puțin din spusele celor de la acel magazin; personal, nu mi se par foarte amabili cei de acolo, te cam repezesc, chiar dacă vorbești limba lor bine - e vorba de TasteIt)
Filetul (cred) să fie același. Parcă se vede cum a doua spiră e un pic tocită... dar se poate să mă înșel.

Iar în ceea ce ai zis îți dau perfectă dreptate - nu merită riscul.
De altfel duza cu 2 găuri, din dotare e bună și sunt mulțumit :),
dar sunt curios să experimentez.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
Sunt sigur ca filetul este G1/8, diametrul exterior fiind de 9.7mm iar cel al wand-ului 1/8 NPT, sau invers.
Diferenta dintre ele este data atat de unghi (55 vs 60) cat si de pas asa ca se vor pupa doar la inceput.
Ideal ar fi sa adaptezi duza la wand, nu invers, si daca tot treci cu o filiera peste filetul duzei, roaga-l pe nenea strungaru' sa faca loc si pentru un oring subtire.

Reply
(02-10-2018, 23:16)vdub Wrote: Sunt sigur ca filetul este G1/8, diametrul exterior fiind de 9.7mm iar cel al wand-ului 1/8 NPT, sau invers.
Diferenta dintre ele este data atat de unghi (55 vs 60) cat si de pas asa ca se vor pupa doar la inceput.
Ideal ar fi sa adaptezi duza la wand, nu invers, si daca tot treci cu o filiera peste filetul duzei, roaga-l pe nenea strungaru' sa faca loc si pentru un oring subtire.

M-ai pierdut un pic. 
Încerc să mă regăsesc să înțeleg cele scrise. :)
Mulțumesc.

Ideea e că eu am o duză bună.
Deci se poate folosi ca model... un strungar nici nu am idee unde găsesc....

Reply
... In caz ca " gandul cel rau " nu te va lasa sa dormi , poti folosi insasi duza pe post de tarod dar , lubrifiata inainte si pentru fiecare tura completa de inaintare , trebuie cate o jumatate de tura invers ... si tot asa pana la capat.

( Obiectie :  - si daca in timp se va dovedi , ca aburul este prea slab / per 4 gauri vs. 2 gauri si vei dori sa revii la duza originala ... ? Cool )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(02-10-2018, 23:42)Levo Wrote: ... In caz ca " gandul cel rau " nu te va lasa sa dormi , poti folosi insasi duza pe post de tarod dar , lubrifiata inainte si pentru fiecare tura completa de inaintare , trebuie cate o jumatate de tura invers ... si tot asa pana la capat.

( Obiectie :  - si daca in timp se va dovedi , ca aburul este prea slab / per 4 gauri vs. 2 gauri si vei dori sa revii la duza originala ... ? Cool )

:scratch:

Cred că mă abțin....aștept duza cu 4 găuri de pe comanda amânată. Smile
Adică fac filet pe duza nouă, dacă aș avea un steam wand defect cu fulet bun.
Așa aș încerca... dar operația asta pe viu?! „Operație reușită, pacient mort.”

Reply
Sunt 2 filete oarecum asemanatoare dar incompatibile datorita unghiurilor si pasului. Va fi aproape imposibil sa-l refaci manual pe cel al duzei (NPT -> BSP sau invers) pentru ca filiera va tinde sa urmeze filetul initial si va debita aiurea.
Daca vrei sa scapi de toata tevatura, poti face in felul urmator: infileteaza duza cativa mm pana in punctul in care nu mai misca ioc, masoara cu un subler filetul ramas, scoti duza si tai din el lungimea masurata.
Presupunand ca are 10mm si au mai ramas 7mm afara dupa ce ai montat duza, atunci tai acei 7mm si vor ramane 3mm, adica suficient filet pentru o imbinare ferma.

TL;DR
Scurtezi filetul duzei, astfel incat sa o poti infileta pana in punctul in care se va imbina perfect cu wand-ul.

Reply
(03-10-2018, 00:01)vdub Wrote: Sunt 2 filete oarecum asemanatoare dar incompatibile datorita unghiurilor si pasului. Va fi aproape imposibil sa-l refaci manual pe cel al duzei (NPT -> BSP sau invers) pentru ca filiera va tinde sa urmeze filetul initial si va debita aiurea.
Daca vrei sa scapi de toata tevatura, poti face in felul urmator: infileteaza duza cativa mm pana in punctul in care nu mai misca ioc, masoara cu un subler filetul ramas, scoti duza si tai din el lungimea masurata.
Presupunand ca are 10mm si au mai ramas 7mm afara dupa ce ai montat duza, atunci tai acei 7mm si vor ramane 3mm, adica suficient filet pentru o imbinare ferma.

TL;DR
Scurtezi filetul duzei, astfel incat sa o poti infileta pana in punctul in care se va imbina perfect cu wand-ul.

Rodger!

Cred că am să le duc duza înapoi cu proxima ocazie.
Sunt curios de reacţie mai mult...

Mulţumesc de răspunsuri!
Am să aştept cea comandată....

Reply
(03-10-2018, 09:41)Honoriu Wrote:
(03-10-2018, 00:01)vdub Wrote: Sunt 2 filete oarecum asemanatoare dar incompatibile datorita unghiurilor si pasului. Va fi aproape imposibil sa-l refaci manual pe cel al duzei (NPT -> BSP sau invers) pentru ca filiera va tinde sa urmeze filetul initial si va debita aiurea.

TL;DR

Rodger!

Cred că am să le duc duza înapoi cu proxima ocazie.
Sunt curios de reacţie mai mult...

Mulţumesc de răspunsuri!
Am să aştept cea comandată....

Duza in cauza nu era defecta ci nu potrivea. Eu personal nu am ajuns, dar a mers soția și le-a povestit. Aveau pe raft exact espresorul meu, au încercat și apoi și-au dat seama ca de fapt mi-au vândut altceva.
Am primit banii înapoi ;)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)