Welcome Back Log In Create Account

Recomandari cafea specialitate espresso

Wink 
Salutare!

Sunt destul de nou in lumea espresso-ului, asa ca daca nu are sens ce descriu si ce va cer, va rog sa imi cereti mai multe detalii  Sick

Sunt in cautare de boabe de cafea de specialitate in Bucuresti sau online care sa se potriveasca cu preferintele mele si cu setupul meu. Caut in special prajire medie, medie spre dark, aciditate scazuta.

Prefer espresso simplu, clasic, corp plin, aciditate scazuta, note dulci de ciocolata, caramel, nuci, cu textura cremoasa.
Cel mai probabil mi s-ar potrivi un blend de arabica cu robusta, dar aici astept feedback de la voi.
Am incercat de cateva ori espresso mai light, cu claritate mai accentuata, dar nu mi-a placut foarte tare.

Pentru preparare voi folosi Gaggia Classic E24 si o rasnita manuala Kingrinder k6. In curand voi cumpara o Eureka Mignon Zero.

Inainte sa ma apuce si pe mine febra cu espresso facut acasa si sa fiu de interesat de espresoare, boabe, rasnite, am baut in Italia un espresso care m-a dat pe spate, bineinteles ca nu am cerut detalii atunci si acum am ghinionul sa tot alerg dupa gustul ala  Sick

Pana acum am incercat boabe de la prajitorii bune, care sunt ok pentru gustul meu, dar nu sunt ceea ce caut eu si ma gandeam sa cer niste pareri inainte sa mai arunc bani:
1. Dropshot - brazilia cielo del cereado
2. Mabo - columbia condor project
3. Origo - brazil capadocia

Ma gandeam sa incerc de la Dropshot - LAVA CAKE BLEND, de la Guido - BRAZILIA SERRA DA MANTIQUEIRA.
Voi ce parere aveti, ce mi-ati recomanda sa incerc?
Gaggia Classic E24 | Timemore Sculptor 064S | Kingrinder K6

Reply
Merită să încerci și https://www.papajacques.ro/cafea-columbi...-pitalito/
Sau
Brazilia Jaguara Anaerobic de la Sloane https://espressoman.sloanecoffee.com/espressoman

Reply
Mi se pare bine ca te orientezi spre cafea din Brazilia. O surpriza pentru mine a fost Brazilia Cesar Jordao de la Guido, mi s-a parut ca ofera foarte multe.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(03-02-2026, 00:10)Daniel_ Wrote: Merită să încerci și https://www.papajacques.ro/cafea-columbi...-pitalito/
Sau
Brazilia Jaguara Anaerobic de la Sloane https://espressoman.sloanecoffee.com/espressoman

Multumesc. Intr-adevar, am auzit lucruri bune despre Sloane. Si interesanta si descrierea celei de la Papa Jacques

(03-02-2026, 09:05)cradun Wrote: Mi se pare bine ca te orientezi spre cafea din Brazilia. O surpriza pentru mine a fost Brazilia Cesar Jordao de la Guido, mi s-a parut ca ofera foarte multe.

Multumesc pentru recomandare. Din descrierea de pe site-ul celor de la Guido mi-a atras atentia BRAZILIA SERRA DA MANTIQUEIRA, dar intr-adevar, vad ca si  BRAZILIA CÉSAR JORDÃO ar putea fi pe placul meu.

Ce textura a avut shot-ul cand ai folosit Brazilia Cesar Jordao de la Guido?

Reply
Textura eu o inteleg cumva ca mothfeel si pt mine e mai degraba dependenta de rasnita folosita. Pe Honne, a iesit ceva mai mult partea de ciocolata cu portocale, cu ceva mai mult corp iar cu J64V gustul a fost mai clar (de ciocoloata/alune) si a iesit in evidenta aciditatea si shot-ul a fost per total mai dulce cu J64V. O recomand pentru ca pare o cafea proaspata si foarte bogata in note.

Reply
(03-02-2026, 16:17)cradun Wrote: Textura eu o inteleg cumva ca mothfeel si pt mine e mai degraba dependenta de rasnita folosita. Pe Honne, a iesit ceva mai mult partea de ciocolata cu portocale, cu ceva mai mult corp iar cu J64V gustul a fost mai clar (de ciocoloata/alune) si a iesit in evidenta aciditatea si shot-ul a fost per total mai dulce cu J64V. O recomand pentru ca pare o cafea proaspata si foarte bogata in note.

Multumesc pentru raspuns. Cum ziceam, sunt incepator asa ca este posibil ca unii dintre termeni sa ii folosesc in mod confuz. Lucrez la asta  Sick

Sunt interesat atat de mouthfeel, sa aiba gust cu note dulci de ciocolata, caramel, in zona asta, dar si de textura, adica densitate, vascozitate, cremozitate, sa nu fie foarte lichid / apos ca ceaiul. Din ce am observat, espresso modern facut in cafenele de specialitate, mai ales din boabe prajite light sunt un pic mai "tea-like".

Reply
Daca cauti acel espresso italian 1:1-1,5, foarte dens, ti as recomanda sa te orientezi spre cutite conice. E foarte probabil ca Eureka Mignon Zero sa nu produca in ceasca ce cauti tu. Daca totusi alegi sa mergi pe cutite plate, as zice sa iei 64 mm, nu vad de ce ai alege 55 mm in 2026.
Pentru aciditate scazuta trebuie sa incerci cafele crescute la altitudine joasa ( Brazilia, Peru, etc )
E foarte probabil ca gustul resimtit de tine in Italia sa vina de la un dark roast.

Reply
(03-02-2026, 16:49)Maanu Wrote: Daca cauti acel espresso italian 1:1-1,5, foarte dens, ti as recomanda sa te orientezi spre cutite conice. E foarte probabil ca Eureka Mignon Zero sa nu produca in ceasca ce cauti tu. Daca totusi alegi sa mergi pe cutite plate, as zice sa iei 64 mm, nu vad de ce ai alege 55 mm in 2026.
Pentru aciditate scazuta trebuie sa incerci cafele crescute la altitudine joasa ( Brazilia, Peru, etc )
E foarte probabil ca gustul resimtit de tine in Italia sa vina de la un dark roast.

Multumesc pentru sfaturi. Voi tine cont

Reply
Da, acel mouthfeel, senzatia catifelata am cautat-o si eu si sunt un mare fan al acestei texturi, mi se pare bine folosit acest termen in aceasta descriere. Pt mine, aceasta textura nu a venit de la conice, cu atat mai putin de la conice manuale, din pacate :) Doar de la plate folosite cu boabe in hopper (niciodata in SD) si de la Honne, e si motivul pentru care scriu mereu, pe unde apuc, de "importanta gestionarii fines-urilor" :)

Reply
Platele sweet au "rezolvat" problema fines-urilor actionand cam ca o moara de cereale "pe piatra"... dupa o spargere initiala la intrare, ulterior mai mult zdrobesc boabele decat le feliaza, ca platele traditionale.
Nu prea vezi muchii taietoare la cutitele acelea.
Ce rezulta este o mai apropiat de o pasta gen halva, decat de o macinatura gen rumegus/aschii, cum iese din platele traditionale, Lucru cu atat mai evident daca stilul de prajire a produs uleiuri in exces.
Vorbesc la alta scara cand fac comparatia cu halvaua, doar ca sa fiu mai bine inteles.

Reply
Ar insemna ca aceste cutite sa fie end-game-ul celor care cauta mouthfeel, desi stiu ca ele au fost destinate pentru cupping. Ramane sa vedem daca folosirea lor la rasnite cu cutite asezate vertical da rezultate bune in espresso, pentru ca ele sunt totusi proiectate sa fie folosite cu boabe in hopper.

Reply
(03-02-2026, 15:28)marian_dumitru Wrote: la Guido mi-a atras atentia BRAZILIA SERRA DA MANTIQUEIRA, dar intr-adevar, vad ca si  BRAZILIA CÉSAR JORDÃO ar putea fi pe placul meu

Prima dintre ele este mai degraba potrivita pentru superautomate si cafea cu lapte fara pretentii. A doua are o aroma placuta de fructe coapte, dar nu este coplesitoare.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(03-02-2026, 19:54)adrian1 Wrote:
(03-02-2026, 15:28)marian_dumitru Wrote: la Guido mi-a atras atentia BRAZILIA SERRA DA MANTIQUEIRA, dar intr-adevar, vad ca si  BRAZILIA CÉSAR JORDÃO ar putea fi pe placul meu

Prima dintre ele este mai degraba potrivita pentru superautomate si cafea cu lapte fara pretentii. A doua are o aroma placuta de fructe coapte, dar nu este coplesitoare.

Suna foarte bine. O adaug in lista

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)