Hello There, Guest! Login Register

Recomandare rasnita pentru espresso 2023

Salutare, detin un espressor (PL 062 x) Mara x pe care il imperechez cu o o rasnita tot din gama Lelit Pl 072 supranumita William(cutite drepte 64).O folosesc de 2 ani si am ajuns la nivelul in care doresc un gust suplimentar in ceasca iar asta stiu ca o pot obtine cu o rasnita superioara. Sunt bautor de flatwhite cam 90 %,cappuccino 10 %, folosesc cafea proaspat prajita in mare parte Brazilia, Columbia, Peru ,Costa Rica, prajita mediu spre light. 
Nu-mi plac cafelele dark rost si nici prea light rost, sunt undeva la mijloc si imi place sa descopar subtil cateva arome . 
Atunci cand vrei sa faci un upgrade de rasnita observ foarte multi factori noi de luat in seama si avand in vedere ca e primul upgrade de rasnita am zis sa intreb aici .Bugetul este intre 3000-4000 ron (asta ptr ca nu vreau sa ma vad nevoit in 2-3 ani sa o schimb) o doresc doar ptr espresso (fiind bautor de flatwhite) si folosesc single dose
Din propriul research am ajuns la :
Timemore Sculpture 078 S
D-Giota DF 64,
D Giota  DF 83
Niche Zero (mai greu cu transportul, prefer diferenta aia de bani sa o folosesc in rasnita efectiv) 
Bineinteles daca mai sunt si alte variante in bugetul de mai sus sunt foarte deschis catre sugestii.Multumesc anticipat.
Lelit Mara X | Niche Zero | Normcore Tools | TimeMore Black Mirror 

Reply
Nu as vrea să-ți stric plăcerea de a explora noi rasnite dar dacă bei cu lapte nu o sa simți mare lucru.
Pur din ce am citit/văzut la revieweri df 83 are rezultate mai bune decât cele menționate de tine. Df64 cu ssp ar putea scoate ceva peste 78s dar majoritatea au testat cafele mai light.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
La fel zic și eu. Schimbă laptele dacă vrei să simți ceva schimbări în flatwhite.
Oricum, ai și tu dreptate, William la 2 ani cam trebuie măritată.

Iar dacă te ajuta exemplul meu personal mă gândesc să schimb Niche Zero pe Df83.
Toper Cafemino + TC4ESP, ACS, Expobar, Gaggia, La Pavoni, Lelit, Bezzera, Ascaso, Astoria , SanRemo, BFC, La Cimbali, Sage/Breville, Cafflano Kompresso, Mypressi, Flair, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig,Kinu, 1Zpresso.

Reply
@umarianos am schimbat si laptele, nu am sesizat(ba olimpus,ba monor,ba de la Lidl marca lor eco la 1 l nu am simtit diferenta mare
Legat de rasnita nu are semne de imbatranire, are 1500 de rasniri (1-2 pe zi) e ok daily, dar dc vreau sa fac trecerea catre light rost asa timid probabil e nevoie de o rasnita mai cu pretentii.

Reply
Am si eu PL72, credeam ca ideea ar fi ca prajirea light o simti bine la filtru, cat de proasta sa fie PL72 sau cati bani sa cheltui pe alta ca sa simti ceva considerabil si repetabil la espresso cu lapte?
Lelit Anna, William

Reply
Depinde de ce simturi are fiecare. Eu am avut Sette si am trecut pe Niche. Cand am facut comparatia intre cele doua rasnite a fost mai usor sa identific diferite note ale cafelei atunci cand a fost combinata cu lapte. Un espresso gol era prea puternic si notele mai fine erau acoperite (in cazul meu)
Chiar si la bauturile pe baza de lapte pot sa spun ca diferenta este destul de mare, plecand de la repetabilitate si pana la identificarea diferitelor note in cafea.
Nu cunosc PL72, dar in cazul nostru a meritat trecerea.
Lelit PL91T, Niche Duo, Aeropress, V60

Reply
@Talisker in varianta de Brazilia clasic prajita mediu nu cred ca se simte vreo diferenta.
O rasnita cu pretentii in care sa simti diferente mai mari cred ca s-ar duce in dublu pretului Pl 072 insa trebuie sa te duci in gama explore, adica in sortimente de cafea mai light roast in care o rasnita de genu sa iti scoata diverse note.
Pe o cafea italiana Pl 072 (Lelit William)e excelenta, chiar si pe Brazilia de la mai multi prajitori din tara.
 Nu ma intelege gresit, mi-a trebuit vreo 2 ani de Brazilia ca sa imi doresc sa trec catre light rost, desi sunt bautor de espresso cu lapte (Flat white) trecerea nu e atat de fireasca, tine mult de gusturi si experiente.Eu ca idee cafeaua de la Yume e atat de fructata ca nu pot sa o beau nici cu lapte de placere ?

Reply
(07-12-2023, 18:46)Victorradu Wrote: Eu ca idee cafeaua de la Yume e atat de fructata ca nu pot sa o beau nici cu lapte de placere

Cam asta este ideea, nu prea poti combina o cafea fructata cu gust acrisor/fermentat cu lapte si sa ai rezultate gustoase. Intradevar sunt cafele care merg bine si cu lapte dar nu au un profil clasic de ciocolata/nuci si atat, si atunci cred ca ai putea sa aduci un plus de aroma fara sa te plafonezi pe clasicul profil. Dar strict legat de rasnita si eu sunt de parere ca nu va fi o diferenta substantiala in gust la flat white, nu la nivelul la care se va simti diferenta de gust in espresso. Eu beau doar espresso, sotia doar cappuccino asa ca orice imi fac eu ii incerc si ei cu lapte si pot sa zic ca multe note interesante din espresso sunt acoperite de lapte sau schimbate in asa fel incat sa nu mai fie placute la gust.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
@Victorradu cred ca am inteles ceva oarecum, in principiu eu nu beau cafea de multi ani, iar pana sa incep nu beam deloc cafea, cand am inceput am mers direct pe prajitoriile locale, cele mai multe probabil au un profil "omni". Cafea prajita italian mai buna am avut o singura punga pana acum, cafea cu lapte nu beau, Brazilia destul de rar. Din ce cunosc la Yume s-ar putea ca unele cafele sa fie prajite mai light ca la alte prajitorii, nu stiu daca tu te referi aici la ce e cel mai light la noi posibil de cumparat in tara vs prajirile omni care la urma urmei sunt mai light ca ce e stil italian.

Tu probabil vrei sa stii care ar fi cea mai buna alegere si daca ai dubla pretul PL72, deci undeva la 4000-4500 si sa se simta semnificativ si in bauturile cu lapte. E adevarat ca pe unele cafele le macin si la Kinu unde espresso iese de obicei cu ceva mai mult corp si unde se nimereste e bine, dar altfel ca plaja cea mai mare de arome de obicei merg pe PL72 cu Flair 58 la cafelele fructate.
Lelit Anna, William

Reply
@Talisker nu e nevoie neaparat de dublarea bugetului, ideea e ca trebuie sa treci prin mai multe rasnite ca sa simti diferentele de gust intre aceleasi sortimente de cafea.
In faza a doua sunt intre Time More Sculptor 078S si Niche Zero , am renuntat in prima faza la DF 64 si DF83 din ratiuni de design

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)