Hello There, Guest! Login Register


Recomandare rasnita 2000 lei

#1
Sara bună oameni dragi.
Sunt tot mai nerăbdător pentru a face o achiziție dar simt ca încă nu dețin destule cunoștințe pentru a face pasul decisiv.
Ma bucur ca nu m-am grăbit pentru ca pe zi ce trece văd ca lucrurile se limpezesc in legătura cu prioritizarea unelelor pentru prepararea unei cafele și așa am ajuns la concluzia ca prima ustensila ar fi râșnița, raportat la alocarea bugetului și ponderea ei in prepararea unei cafele adevarata. (lăsând la o parte prăjitorul de cafea)

Si acum sa trecem direct la subiect:
Ma interesează:
- Turația
- sub 700 rot/min (cuțite conice)
- sub 1000 rot/min ( cuțite plate)
- Stepless
- Fără dozator
- Fără cântar sau timmer ( cât mai simpla construită, fără prea multă electronica) - voi cântări eu doza de cafea înainte sa o macin.
- Retenția cât mai mica posibil.

Țin sa precizez ca o voi folosi pentru espresso și V60.
Știu ca nu e prea Ok sa fie Stepless pentru doua tipuri de cafea dar nădăjduiesc sa găsesc o modalitate de a putea confecționa ceva abțibilduri pentru a-mi însemna poziția la finetea de macinare.
Da, știu ca dacă vreau sa schimb cafeaua se va da totul peste cap dar la început pana ma voi învață cu ea voi merge doar pe un sortiment de cafea și in viitor sper sa pot achiziționa și o râșnița manuala pentru V60. (e Ok kinu m47 simplicity pentru V60 sau altceva?)

Cer prea multe raportat la bugetul alocat?
Aștept propuneri de la voi.
Mulțumesc.
 
Reply
#2
La banii ăștia criteriile de rotație pe minut mai mult te încurcă. La fel nu trebuie să refuzi o râșniță precum Arco sau Sette 270 pentru că nu sunt stepless.

Eu aș face o listă cu prețurile de achiziție a tuturor râșnițelor (electrice?) de pe piață la momentul ăsta până la 2500 de lei. Să pui tipul și mărimea cuțitelor, turația și puterea motorului. Ar trebui completat cu "calitatea măcinăturii", retenție, și ușurința de folosire. Aspecte subiective care vor fi dezbătute la infinit, dar astfel îți vei face o impresie despre subiect.

Ar fi un ghid interesant și pentru alții, mai ales că s-au rearanjat prețurile.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#3
Pasii sunt suficienti de mici la arco ca sa o consideri stepless... mai mici decat diviziunea de la Kinu.
Ba din contra, as zice ca ajuta sa simti ca ai o pozitie ferma acolo.
Nu e obiectiv foto cu focalizare manuala, sa vanezi un punct optim pe baza unui feedback instant.

Cu lista aia ... am propus-o de vreo 3 ori... s-a rejectat pe ideea ca inerent duce la clasamente si unii comercianti s-ar putea considera dezavantajati.
Poate ar merge realizata ca o analiza swot si ponderea criteriilor sa si-o puna fiecare...

Restrictia de turatie de 1000 rpm la plate este cam necorelata realistic cu niste restrictii tehnice, legate de constructia motoarelor si modul lor de functionare... aproape toti folosesc motoare asincrone, care nu pot da mai putin de 1350-1400 rpm, daca nu sunt echipate cu variator de turatie.
Deci daca nu ai un reductor oarecare, sau variator de turatie, ai eliminat mai mult de jumatate din piata, care merge pe direct drive, motor cuplat direct la cutit. Jumatate din piata care inseamna sub 2000 lei Smile
DF64 fiind exemplul cel mai notabil aici.
 
Reply
#4
Ar fi foarte utila o astfel de lista, pe un topic dedicat, in care sa putem vizualiza comparativ diverse caracteristici ale unor rasnite (totusi cu limita de buget mai mare). Avand gusturi diferite in aprecierea unei cafele, ponderea si importanta diverselor caracteristici in alegerea unei rasnite este diferita, asa ca nu cred ca se poate face un clasament universal valabil care sa-i (de)favorizeze pe unii sau altii. Cum e mai bine, sa fim informati inainte de cumparare sau sa cumparam la nimereala ca sa fie egale sansele comerciantilor ? Smile 

Legat de turatia rasnitelor cu cutite plate, probabil ca Wilfa Uniform are o turatie semnificativ mai mica decat 1000rpm, dar si timpul de macinare e de cel putin 5-6 ori mai mare decat la alte rasnite. Intr-un review comparativ cu Niche Zero, ambele furnizau gust apropiat si pentru espresso si pentru V60, dar datorita modului in care erau construite una era mai potrivita pentru V60, alta pentru espresso. In zona asta de pret in jur de 2000lei+, ar mai putea intra in calcule Fellow Ode Gen2, care inca nu se gaseste la noi. Mai ieftina ar fi Xeoleo, dar desi unii spun ca ar avea "ghost burrs", gustul in ceasca nu e cel mai placut, in plus face multa mizerie in jur. O rasnita apreciata aici pe forum este DF64, dar am observat ca majoritatea surubaresc la ea imediat dupa ce o scot din cutie Wink Nu am utilizat nici una dintre aceste rasnite, dar fiind in cautare cam astea sunt cateva concluzii dupa o anumita documentare.

O caracteristica importanta pentru unii, pentru altii nu, ar fi si modul in care poate fi intretinuta, curatata. Pentru anumite rasnite se poate ajunge la cutite simplu, fara unelete suplimentare, pentru altele trebuie desfacute o multime de suruburi, placute, etc., nu-i asa greu dar apoi trebuie toate puse la loc ;), aliniere cutite, etc.

Din discutiile de aici se pare ca pana la urma Arco isi merita banii, dupa furtuna legata de pretul acesteia Wink

Sunt curios daca toate acele criterii pot fi indeplinite de o anumita rasnita.
 
Reply
#5
Iar la alte rasnite nu e necesara nici o intretinere... o conica manuala daca o pensulezi/sufli lunar e prea mult, o faci ca iti place tie... sau esti prea "preocupat" de medii cat mai sterile.
La fel la ghost burrs sau plate cu cutite asezate vertical.

N-a zis nimeni ca nu ar fi utila, ci doar ca e o himera, s-a mai propus si... beep, cenzurat...
Sau, ca la sedintele de partid de pe vremuri: "excelenta idee tovarasu, te ocupi de implementare, pune mana si fa " :D
 
Reply
#6
Da, așa este nu se poate face in clasament universal deoarece sunt prea multe caracteristici și fiecare le clasifica in funcție de preferințe.

1. Pe mine ma interesează strict sa păstrez aceeași valoare a bobului de cafea și după macinare. Sa nu își piardă proprietățile volatile pe care le are din cauza temperaturii de macinare sau materialului din care sunt făcute cutitele.

Fac o parantez ca sa fiu mai explicit:
Spre exemplu o prietena doctorița fiind mi-a spus ca ar fi bine ca vasele in care gătim sa nu fie din inox sau aluminiu cu strat de teflon sau chiar strat ceramic ci sa fie vase de fonta tratată sau emailată sau vase de metal cu email de calitate sau vase din ceramica, obligatoriu evitate vasele de aluminiu cu tot felul de straturi peste.
Și despre sursa de încălzire a apei pentru v60 spunea ca este mai Ok dacă pot folosi flacara și nu curent cu rezistența electrică sau inducție. (M-am uitat după kettler ceramic cu termometru pentru flacara pe aragaz dar nu am găsit.)
Am închis paranteza.

2. Dacă se poate sa nu fie așa de mult de șurubărit la ea deoarece in timp ma gândesc ca procedeul de aliniere nu va mai fi exact și nu vei mai putea scoate gradul de macinare pe care ți-l dorești ( nu am văzut niciodată cum se aliniază cutitele spun doar din ce ma gândesc eu tehnic ca se poate întâmpla in timp)

3. Cât mai putina electronica fără display cu touch sau alte fasuri. Prefer sa renunț la aspect dar sa își facă treaba.

In legătura cu bugetul as mai ridica puțin pana la 2500 Dar dacă ar fi un salt uriaș de la 2500 la 3000 as fi dispus sa fac și acest lucru altfel nu as sari peste 2500.

Am uitat sa specific ca trebuie sa o achiziționez noua pentru ca vreau sa o cumpăr in rate.

Am citit de curând pe site la Niche câteva review-uri ca se plângeau de calitatea materialelor folosite la râșnița.

“However, it's very important to note that the Niche "Zero" is advertised as a zero retention grinder - this is false. I clean my machine once every ~3 weeks, and each time there is a tremendous amount of coffee grounds trapped inside. Furthermore, I weigh the input and output of my coffee (18 grams in 18 grams out) and each time the Niche yields less than 18 grams out (up to a whole gram), to which I'm forced to wiggle the machine and pick it up/move it around to release the retained coffee. 

Additionally, the screw that holds the burrs in place somehow manages to come loose on its own, which is practically unnoticeable, until it begins negatively affecting my workflow and output.

Lastly, I am very disappointed with Niche customer service. The first time I disassembled my Niche grinder there were marks of corrosion and rust. I emailed the company, sent photos, and was essentially told tough luck.

Again, the machine was an upgrade, it's nice, but for $800 USD I'd expect a higher degree of customer support and no false advertisement, especially with a market full of great competition.”

Și sunt și poze cu cuțitul oxidat.

Eu o luam ca și râșnița etalon.
 
Reply
#7
Fereste-ma de doctorii de moda noua, formati pe youtube...
Nu ca nu ar fi bune in principiu sfaturile "prietenei", dar detaliile... de exemplu ceramica e tot o "acoperire" si doar producatorul poate stii ce a bagat in ea.
Sau incalzirea electrica... ce o fi visat... adica un ibric de inox pus pe un resou e mai toxic decat pe aragaz ?  Confused

Nu vrei pete pe cutit, nu faci RDT, si cu asta basta. La brew e chiar recomandabil.
Si nu orice pata este rugina... cafeaua contine uleiuri, care pot da tot felul de reactii, nu neaparat toxice.
Unii acopera cutitele cu un asa numit black oxyde, larg folosit in instrumentarul medical, deci se presupune ca de incredere. Dar daca ai citi prin ce bai acide se trece otelul ca sa capete oxidarea asta... si ai fi corigent la chime ca sa realizezi ca la final totul e neutralizat, ai sari rapid cu concluzia ca vai de mama acoperirilor, ce dezastru sunt...

Daca vrei intretinere spre "zero", te uiti dupa modele la care macinatura curge vertical direct din cutite in pahar.
Nu curgere laterala, printr-un "cioc", cum e Niche, la acelea e normal sa ramana resturi prin coltzuri.
Dar chiar si pentru acestea din urma s-au creat burdufe care elimina totul, cu 2-3 apasari la final.
 
Reply
#8
Îți recomand atunci să mai crești puțin bugetul până la Weber EG-1.

Pretențiile de materiale ale prietenei tale sunt complet ridicole. Sunt curios ce ustensile folosiți la gătit și ce faceți când ieșiți în oraș.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#9
Adica de la 2000lei la 20000lei inseamna sa cresti putin bugetul? Cool
 
Reply
#10
Pana face cineva clasamentul minune, eu iti propun Arco, bifeaza aproape tot:
checked - Turația - 350 rpm
almost - Stepless, dar pasii sunt suficienti de fini, si la o adica se poate face stepless, ceeace eu personal n-as face
checked - Fără dozator
checked, chiar zero electronica - Fără cântar sau timmer ( cât mai simpla construită, fără prea multă electronica)
checked - Retenția cât mai mica posibil... adica zero

In plus fata de criteriile tale, mai adaug cateva care chiar conteaza:
- Cel mai mare defect gasit pana acum, zgomotoasa, peste medie.
- Cel mai mare avantaj, de fapt o caracteristica unica momentan pe piata, care anuleaza dezavantajul de mai sus, este 2-in-1, "manualectrica", ai si rasnita silentioasa, plus de concediu, in aceiasi bani.
- Cutitele se pateaza daca folosesti RDT, dar nu e rugina. Daca nu vrei asa ceva, te uiti exclusiv dupa rasnite cu cutite acoperite cu oxid de titan, sau black oxyde, specificat explicit de fabricant.
- Acopera toata plaja turkish-cold brew. Trecerea de la espresso la brew si invers imi ia vreo 3-4 secunde, fara bajbaieli.
- manivela extractibila, dintr-o miscare. Pentru mine este criteriul care a eliminat kinu din competitie. Pentru altii nu conteaza.

Pretul, 430 Euro la fabricant, cu data de livrare incerta, sub 2000 lei pe piata libera.
 
Reply
#11
(07-01-2023, 19:01)renatoa Wrote: Pana face cineva clasamentul minune, eu iti propun Arco, bifeaza aproape tot:
checked - Turația - 350 rpm
almost - Stepless, dar pasii sunt suficienti de fini, si la o adica se poate face stepless, ceeace eu personal n-as face
checked - Fără dozator
checked, chiar zero electronica - Fără cântar sau timmer ( cât mai simpla construită, fără prea multă electronica)
checked - Retenția cât mai mica posibil... adica zero

In plus fata de criteriile tale, mai adaug cateva care chiar conteaza:
- Cel mai mare defect gasit pana acum, zgomotoasa, peste medie.
- Cel mai mare avantaj, de fapt o caracteristica unica momentan pe piata, care anuleaza dezavantajul de mai sus, este 2-in-1, "manualectrica", ai si rasnita silentioasa, plus de concediu, in aceiasi bani.
- Cutitele se pateaza daca folosesti RDT, dar nu e rugina. Daca nu vrei asa ceva, te uiti exclusiv dupa rasnite cu cutite acoperite cu oxid de titan, sau black oxyde, specificat explicit de fabricant.
- Acopera toata plaja turkish-cold brew. Trecerea de la espresso la brew si invers imi ia vreo 3-4 secunde, fara bajbaieli.
- manivela extractibila, dintr-o miscare. Pentru mine este criteriul care a eliminat kinu din competitie. Pentru altii nu conteaza.

Pretul, 430 Euro la fabricant, cu data de livrare incerta, sub 2000 lei pe piata libera.
PERFECT!
Mare mulțumită Renatoa :)
1. Zgomotul nu ma deranjează, mai ales ca dacă e și manuala pot rasni cu ea când dorm copiii
2. Dacă petele nu sunt de rugina și sunt o oxidare ca și la cupru ,, un fel de patina timpului,, nu ma deranjează chiar de loc. Credeam ca petele de la niche zero sunt de rugina.
3. Ma încadrez in buget.
4. Scap și de a achiziționa o râșnița manuala.
5. Acoperă și espresso și V60.

Concluzie:
99% va rămâne Arco.
1 la % voi lasă și pentru celelalte propuneri dar nu cred ca se vor încadra la cerintele pe care le-am cerut.

E de vis
Dau o bere când treci prin Arad.
Pardon, o cafea ca suntem pe espressoman :)) dar dacă nu iese cum trebuie sa sti ca am râșnit-o cu Arco. :)

In ceea ce privește espresorul cred ca voi merge pe Lelit PL41TEM ca acum nu voi mai avea bani sa ma întind la PL91T. Era frumos ca avea timp de extracție și boiler mai mare dar foarte rar voi folosi pentru capucino.
 
Reply
#12
Daca poti trece vederea ca nu poti cumpara in rate, uita-te de espresor pe amazon, au oferte f bune, de ex. este un Lelit PL81T resigilat cu 360€ si 91T la 400€
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro
 
Reply
#13
(07-01-2023, 19:27)happyman Wrote:
(07-01-2023, 19:01)renatoa Wrote: Pana face cineva clasamentul minune, eu iti propun Arco, bifeaza aproape tot:
checked - Turația - 350 rpm
almost - Stepless, dar pasii sunt suficienti de fini, si la o adica se poate face stepless, ceeace eu personal n-as face
checked - Fără dozator
checked, chiar zero electronica - Fără cântar sau timmer ( cât mai simpla construită, fără prea multă electronica)
checked - Retenția cât mai mica posibil... adica zero

In plus fata de criteriile tale, mai adaug cateva care chiar conteaza:
- Cel mai mare defect gasit pana acum, zgomotoasa, peste medie.
- Cel mai mare avantaj, de fapt o caracteristica unica momentan pe piata, care anuleaza dezavantajul de mai sus, este 2-in-1, "manualectrica", ai si rasnita silentioasa, plus de concediu, in aceiasi bani.
- Cutitele se pateaza daca folosesti RDT, dar nu e rugina. Daca nu vrei asa ceva, te uiti exclusiv dupa rasnite cu cutite acoperite cu oxid de titan, sau black oxyde, specificat explicit de fabricant.
- Acopera toata plaja turkish-cold brew. Trecerea de la espresso la brew si invers imi ia vreo 3-4 secunde, fara bajbaieli.
- manivela extractibila, dintr-o miscare. Pentru mine este criteriul care a eliminat kinu din competitie. Pentru altii nu conteaza.

Pretul, 430 Euro la fabricant, cu data de livrare incerta, sub 2000 lei pe piata libera.
PERFECT!
Mare mulțumită Renatoa Smile
1. Zgomotul nu ma deranjează, mai ales ca dacă e și manuala pot rasni cu ea când dorm copiii
2. Dacă petele nu sunt de rugina și sunt o oxidare ca și la cupru ,, un fel de patina timpului,, nu ma deranjează chiar de loc. Credeam ca petele de la niche zero sunt de rugina.
3. Ma încadrez in buget.
4. Scap și de a achiziționa o râșnița manuala.
5. Acoperă și espresso și V60.

Concluzie:
99% va rămâne Arco.
1 la % voi lasă și pentru celelalte propuneri dar nu cred ca se vor încadra la cerintele pe care le-am cerut.

E de vis
Dau o bere când treci prin Arad.
Pardon, o cafea ca suntem pe espressoman :)) dar dacă nu iese cum trebuie sa sti ca am râșnit-o cu Arco. Smile

In ceea ce privește espresorul cred ca voi merge pe Lelit PL41TEM ca acum nu voi mai avea bani sa ma întind la PL91T. Era frumos ca avea timp de extracție și boiler mai mare dar foarte rar voi folosi pentru capucino.
Sunt curios cum o vei lua in rate.
ECM Puristika + DF64 SSP MP.  Aeropress+Timemore C3
 
 
Reply
#14
Cel mai probabil cu un card de credit la care are x rate fara dobanda (la orice plata - cumparatura).
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#15
(09-01-2023, 11:41)kum Wrote: Cel mai probabil cu un card de credit la care are x rate fara dobanda (la orice plata - cumparatura).
Da, așa as vrea.

In ultima vreme nu prea am mai avut timp sa ma documentez pe internet doar din când in când și cum spuneam mai sus am înclinat spre Arco dar mai trebuie sa găsesc o comparație între Arco și DF64.
Știu ca sunt 2 râșnite destul de diferite dar de DF64 am auzit multe și as vrea un ultim battle între cele doua.
Țin sa precizez ca nu călătoresc mult dar dimineața îmi cade bine o râșnița manuala când dorm copiii.
In cel mai rău caz as putea muta râșnița cât mai departe de camera copiilor ai atunci ar fi rezolvată problema cu zgomotul.
Rămâne doar calitatea macinaturii, raportul calitate preț și pretatea rasnitei pentru espresso și v60.

Ce spuneți?
 
Reply
#16
(07-01-2023, 19:01)renatoa Wrote: Pretul, 430 Euro la fabricant, cu data de livrare incerta, sub 2000 lei pe piata libera.

Pare atat de rar acest aparat incat nu il gasesc nici pe compari nici pe pricy. Sunt curios cum a evoluat pretul. Acum vad ca exista doar pe ecocapsule la 2200 de lei. Mi-a placut mult feldgrind-ul pe care l-am luat de la tine, si as vrea sa merg in continuare pe recomandarile tale (am vazut mai multe postari unde recomanzi Acro) dar parca totus nu imi vine sa dau 2200 de lei. Intre timp am gasit Wilfa Uniform la sub 1500 (varianta WSFB-100 fara cantarul ala inutil). Chiar a fost sub 2000 de lei Acro la inceputul anului? Si ai cumva idee daca mai exista altundeva de luat inafara de ecocapsule?
Fellow Atmos Vacuum Canister, Cantar Timemore Black Mirror, Knock Feldgrind, Wilfa Uniform, Aeropress cu Fellow Prismo, French Press no-name/generic, French Press Bialetti Preziosa, și ibric.
 
Reply
#17
Arco a fost mult sub 2000 lei pret final, doar pentru cei care s-au inscris in grupurile de cumparare (pledge) de pe KS.
Chiar si pentru cei care s-au inscris individual a fost 250 Euro, parca.
Acum nu mai exista preturile astea, doar pe bursa.
Poti gasi Arco manual la 7-800 lei pe bursa, si o motorizare te costa sub 300 lei.
Motorizare care ai putea sa o incerci in prima faza si la Feldgrind, iti trebuie doar un mecanic care sa frezeze/pileasca un adaptor de bit standard hex la axul acela atipic de Feldgrind.

Despre celalate rasnite nu ma pot pronunta in primul rand pentru ca nu ai precizat pentru ce metoda de extractie vrei sa rasnesti.

Apropo de semnatura...
Quote:Knock Aeropress

N-am auzit de asa ceva... :s detalii Huh
 
Reply
#18
Cum adica "pe bursa"?
E doar Aeropress, nush de ce cand am facut semnatura aveam in cap ca e facut de Knock, dar nu e.

Momentan fac French Press sau Aeropress, sau eventual un ibric daca pun mana pe cafea deja macinata pt el (am incercat o arabica cu cardamon de la Maison du Cafe care a fost intersanta). Pe viitor nu stiu, poate imi iau si espresor.
Fellow Atmos Vacuum Canister, Cantar Timemore Black Mirror, Knock Feldgrind, Wilfa Uniform, Aeropress cu Fellow Prismo, French Press no-name/generic, French Press Bialetti Preziosa, și ibric.
 
Reply
#19
(04-07-2023, 12:16)EarlGrey Wrote: Cum adica "pe bursa"?
E doar Aeropress, nush de ce cand am facut semnatura aveam in cap ca e facut de Knock, dar nu e.

Momentan fac French Press sau Aeropress, sau eventual un ibric daca pun mana pe cafea deja macinata pt el (am incercat o arabica cu cardamon de la Maison du Cafe care a fost intersanta). Pe viitor nu stiu, poate imi iau si espresor.

Marketplace ii zice aici. Talcioc adica :D

"Doar" pentru FP/AP nu as da bani pe electrificare in exces.
Chiar si noul Fellow Opus as zice ca e prea mult pentru ce iti trebuie.
Cel putin dupa standardele mele... :s
 
Reply
#20
Ah, adica "marketul" de pe forum de aici, am inteles :)

Nici nu vreau electrificare in excess. Gen, eventual un auto stop dar mai mult nu imi pasa. Nici nu stiu ce ar putea avea o rasnita automata in plus. Cantarul ala de la Uniform nu ma intereseaza neam, am deja unul bun, si eu imi cantaresc doza inainte sa o bag in aparat (si eventual dupa).

In thread-ul nou mi-a recomandat cineva cutite plate in defavoarea celor conice, e ceva de subiectivitate pe tema asta?
Fellow Atmos Vacuum Canister, Cantar Timemore Black Mirror, Knock Feldgrind, Wilfa Uniform, Aeropress cu Fellow Prismo, French Press no-name/generic, French Press Bialetti Preziosa, și ibric.
 
Reply
#21
vom directiona discutia pe un singur thread ca sa nu vorbim pe doua simultan despre acelasi lucru
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)